Heräsin eilen kolmekymppisenä. Sen pitäisi tuntua erilaiselta, yhteiskunta kertoo. 1900-luvun alussa tässä iässä keskimäärin kuoltiin. Haen lohtua todennäköisesti alkavalle kriisille Vauva-lehdestä. Artikkeli kertoo, että me kolmekymppiset olemme vapautuneita, stressittömiä yksilöitä, jotka osaavat pysähtyä ja nauttia arjen pienistä iloista. Päivän empiirisen testaamisen perusteella olen edelleen kahlittu, stressaantunut ja jatkuvasti liikkeessä.
En ole yksin. Me kolmekymppiset olemme suuren ikäluokan lapsia; lankapuhelimen ja laman lapsia; lapsia, joilla ei ollut nettiä ja joille Commodore kuusneba oli high techia; lapsia, joille MTV ei tarkoittanut Jersey Shorea; lapsia, jotka syntyivät hyvinvointiyhteiskuntaan. Me tienaamme työtehtävästä riippuen keskimäärin 2 500 - 3 500 euroa kuukaudessa. Minä en, mutta moni tienaa. Sen lisäksi kehomme alkaa hiljaisen taantuman, vääjäämättömän kuoleman. On se vanheneminen siunaus.
Miksi helvetissä pitäisi ajatella, että vanheneminen on siunaus? Vanheneminenhan on katastrofaalinen ongelma sekä Suomessa, Euroopassa että kehitysmaissa. Suomessa tikittää valtava eläkepommi suurten ikäluokkien eläköityessä. Yleisen harhakuvan sijaan eläkkeet eivät mene säästötilille vaan nykyisten eläkkeiden maksuun, mikä herättää mielenkiintoisen tilanteen, jossa eläkkeensaajia on maksajia enemmän. Heitetään soppaan taantuma ja vähän alkaa hirvittää, miten paljon meistä kolmekymppisistä vielä revitään. Eläkeiän nostajat elävät rinnakkaisessa todellisuudessa työmarkkinoiden kanssa. Suomessa Ylen tietojen mukaan ainakin 58 000 alle kolmekymppistä työtöntä. Suhteutetaan siihen, että meitä kolmekymppisia on rapiat 70 000.
Suomessa vanhenemisen haasteeseen pystytään vastaamaan. Kehitysmaissa tilanne on hiukan toinen. Tarkoitukseni ei ollut alun perinkään kirjoittaa kolmekymppisistä, mutta vastaani sattui evankelistojen propagandavideo, jossa kumotaan "liikakansoituksen myyttiä". Argumentti on nerokas: kaikki maailman ihmiset mahtuvat yhteen Yhdysvaltain osavaltioon. Johtopäätös on vielä nerokkaampi: ongelmaa ei siis ole. Niin, kröhöm, ongelmahan onkin tilassa.
Meitä on tällä planeetalla aika monta. Meitä on tätä virkettä kirjoitettaessa reilut 7 020 237 900. Se on aika paljon populaa tämän kokoiselle kiviselle pallolle. Viime vuonna maailman tuottamat luonnonvarat oli käytetty elokuun loppuun mennessä. Vuosi vuodelta päivä tulee aikaisemmin ja aikaisemmin. Ongelma ei siis ole tilassa. Tila on toki ongelma, sillä kun ihminen voittaa etäisyyksiä bambit kuolee. YK:ta on syytetty väestönkasvulla peloittelulla ja tilastonvääristelyistä. Itsenäinen turkimusryhmä Institution of Mechanical Engineers (IME) julkaisi taannoin raportin, joka sai YK:n tilastot näyttämään lämminhenkiseltä kokoperheen elokuvalta. Raportti arvioi, että meitä on täällä vuonna vuosisadan loppuun mennessä yli 9,5 miljardia. Siinä perässä on siis kahdeksan nolla. IME:n viesti on selvä: maailma ei tule tätä kestämään.
Tilanne on kestämätön monella tapaa. Kun länsimaat kärsivät alhaisesta syntyvyydestä, jo ennestään kuormitetuilla alueilla väestönkasvu on karannut täysin käsistä. Indonesian , Bangladeshin ja Intian kaltaisissa maissa tila alkaa loppua ihan aikuisten oikeasti. Se, että evankelistat kaikissa jaloudessaan jakavat tilaa ameriikasta, on toki söpöä, mutta veikkaan että keskilännen aavikko-osavaltiot tarjoavat vähemmän resursseja kuin indonesialainen kaatopaikka. Pahiten ylikansoitetuissa maissa ns. laajennettu perheyksikkö on ainoa toimeentulon lähde ja sosiaalituki. On paha mennä sanomaan köyhälle viljelijälle, että nyt nussitaan kumin kanssa ja siitään ainoastaan yhden lapsen verran. Ei sekään ole kestävää.
On kiva demonisoida Kiinaa yhden lapsen politiikan perusteella. IME:n ja YK:n laskelmat eivät ole vitsi vaan karua totuutta. Ei ole sattumaan, että ruuan hinta nousee reaalisesti ihan ilman keinotteluakin. Resurssit ovat niukat ja niistä on pakko jakaa yhteiskuntarauhan säilyttämiseksi. Se mitä Kiina teki ei ole välttämättä eettistä, mutta äärettömän pragmaattista se on. Yksilöllä on vapaus valita lastensa määrän, sanoo liberaali. On se vaan helppo sanoa, kun syntyvyys on omassa maassa laskussa. Muiden ongelma: pois silmistä, pois mielestä.
Vanhuus on pyhä toistellaan. Tiedejulkaisut puhkuvat optimismia: kohta on kuolema selätetty. On erittäin Einsteinia ja Nobelia luoda lääke, joka tuhoaa koko planeetan. Eikö olisi rehellisempää tuomita ikuisen elämän keksijä ikuiseen kadotukseen? Sen tason munauksesta puhumme. Ei ihme, että salaliitot ihmiskunnan tappamisesta pelastamisen sijaan elävät vahvoina. Yksi kuuluisimpia ylikansoittumiseen liittyvistä salaliittoteorioista sai alkunsa 80-luvulta ns. Rooman Klubin julkaistessa raportin, jossa spekuloitiin maailman pelastuvan vain, jos riittävä määrä jengiä polkaisee tyhjää. Ajankohtaan nähden varsin osuva analyysi. Ei tosin kovin eettinen, mutta osuva. Ikuinen elämä ei näissä keskusteluissa optiona pyöri.
Eettinen ei ollut myöskään Japanin valtiovarainministeri kehoittaessaan vanhoja kansalaisiaan "kiirehtimään kuolemaan". Tämä argumentti ei tule kehitysmaasta vaan hyvinvoivasta kehittyneestä maasta. Aina kun puhumme demografian ohjailusta, menemme eettisesti epävakaalle alueelle. Sikiäminen on yksi perimmäisistä vapauksista, joita yhteiskunta kansalaisilleen tarjoaa. Tällä hetkellä ainoa lääke Suomen eläkepommiin on Saton lääke. Vanhusten täytyy kuolla pois, jotta elinvoimainen yhteiskunta säilyy. Muuten kapitalismi on loppuunkulutettu tie.
E: Kehitysmaissa ei tikitä eläkepommi. Kehitysmaissa tikittää nälkäpommi. Näitä asioita ei voi erottaa toisistaan. Kun yksi vanha suu lisää kehitysmaassa saattaa pahimmillaan tarkoittaa yhtä nuorta suuta vähemmin, puhumme julmista realiteeteista. Me emme ole tässä pisteessä. Tulevaa eläkepommia ei ratkaista kolmekymppisiä kurittamalla eikä eläkeikää nostamalla.
Kolmekymppisissä on kauneutensa: saat toteuttaa Suomen lain siunaaman sterilisaation. Älkää kolmekymppiset unohtako tätä vaihtoehtoa.
Ps. Päivää myöhemmin oikolukiessa meitä on yli satatuhatta enemmän.
Kirjoitettaessa soi Dead Kennedys - Holiday in Cambodia
5 kommenttia
Anonyymi
16.3.2013 15:38
Tarkoitat varmaan että työikäisiä alle 30-vuotiaita on rapiat 700 000, eikä 70 000.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
17.3.2013 17:34
"1900-luvun alussa tässä iässä keskimäärin kuoltiin."
1900-luvun alussa kyllä kuoli suhteessa väkilukuun enemmän 30-vuotiaita kuin nykyisin, mutta väestön keskimääräiseen elinikään vaikuttaa tilastoissa keskeisesti kuolleisuus. Sata vuotta sitten lapsikuolleisuus Suomessa (ja koko maailmassa) oli jotain aivan muuta kuin nykyään.
"Yleisen harhakuvan sijaan eläkkeet eivät mene säästötilille vaan nykyisten eläkkeiden maksuun, mikä herättää mielenkiintoisen tilanteen, jossa eläkkeensaajia on maksajia enemmän."
Vastaa kommenttiinEläkevakuutusmaksut eivät tosiaan mene kunkin henkilökohtaiseen säästölippaaseen, mutta eivät myöskään suoraan eläkeläisille. Vuosikymmenten aikana kerätyt varat on sijoitettu (ja sijoitetaan edelleen). Niiden sijoitusten tuotoilla maksetaan eläkkeitä. Eläkerahastot ovat isoja pelureita kansainvälisessä sijoitustoiminnassa.
"Suhteutetaan siihen, että meitä kolmekymppisia on rapiat 70 000."
Vuonna 1983 syntyneiden ikäluokka, tämän vuoden 30-vuotiaat, on kooltaan n. 60 000 henkeä.
"Argumentti on nerokas: kaikki maailman ihmiset mahtuvat yhteen Yhdysvaltain osavaltioon."
Tai Inarinjärven jäälle. Jää ei kestäisi, mutta samallahan ratkeaisi iso osa ongelmaa...
"Yksi kuuluisimpia ylikansoittumiseen liittyvistä salaliittoteorioista sai alkunsa 80-luvulta ns. Rooman Klubin julkaistessa raportin, jossa spekuloitiin maailman pelastuvan vain, jos riittävä määrä jengiä polkaisee tyhjää."
Rooman Klubi julkaisi raporttinsa 1972. Heinäkuussa 1980 julkaistiin USA:n presidentin tilaama Global 2000 -raportti, joka käsitteli samoja asioita. Siinä todettiin, että USA:n väestö pitäisi vähentää 100 miljoonaan vuoteen 2050 mennessä. Elokuussa 1980 Fusion-lehdessä siteerattiin Rooman Klubin jäsenen, University of Floridan meribiologi Howard Odumin sanomaa, että USA:n väestöä pitäisi vähentää 2/3 seuraavien 50 vuoden kuluessa. (1980 väestönlaskun mukaan USA:n väkiluku oli 226 542 199 henkeä.) Näistä lähtivät liikkeelle salaliittoteoriat "salaisista kansanmurhasuunnitelmista", joita nykyiset NWO/Illuminati- jne. hörhöilijät edelleen kierrättävät. Salaliittoteoreetikoille ei ole tainnut tulla mieleen, että 50-70 vuodessa (eli 2-3 sukupolven aikana) väkimäärää voi pienentää reippaasti muutenkin kuin tappamalla - nimittäin syntyvyyttä vähentämällä.
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Global_2000_Report_to_the_President
"Kolmekymppisissä on kauneutensa: saat toteuttaa Suomen lain siunaaman sterilisaation. Älkää kolmekymppiset unohtako tätä vaihtoehtoa."
Suomen väkiluku on vielä jonkin aikaa hienoisessa kasvussa, mutta lisääntymisvauhti on alle 2,1 lasta per nainen, joka pitäisi väestömäärän samana sukupolven ajan. Suomessa ei ole liikakansoitusta. Elintaso ja siihen liittyvä resurssien kulutus on toki paljon Afrikan maita korkeampi. Niin oli tosin jo kivikaudella, ihan ilmastollisista syistä.
Asia on monimutkaisempi kuin yks ja kaks, mutta sopii miettiä tätäkin: Suomen BKT on tuplaantunut vuodesta 1989. Ei silloin juppeilun, kulutusjuhlan ja hyvinvointiyhteiskunnan huippukohdan aikoina kovin matala elintaso ollut. Itse kukin voi vähentää kulutustaan. Tanelikin voi "ansaita" maailmanmatkailuun käyttämänsä kerosiinitonnit hankkimalla sen sterilisaation heti ensi viikolla.
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
18.3.2013 11:57
"1900-luvun alussa kyllä kuoli suhteessa väkilukuun enemmän 30-vuotiaita kuin nykyisin, mutta väestön keskimääräiseen elinikään vaikuttaa tilastoissa keskeisesti kuolleisuus. Sata vuotta sitten lapsikuolleisuus Suomessa (ja koko maailmassa) oli jotain aivan muuta kuin nykyään. "
Aivan... jo keski-ajalla jos selvisit 20-vuoteen asti, odotettu elinikäsi tuon pisteen jälkeen oli 70-vuotta.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Taneli Hämäläinen
18.3.2013 12:46
Anom1538: Tarkoitan ihan pelkästään kolmekymppisiä. Tosin Anom1734 ehtikin jo korjaamaan luvun 60 000 pintaan. Tämä pitää paikkaansa.
Anom1734: 1900-luvun alussa kuoltiin keskimäärin 30-vuotiaina. Tämä pitkältikin lapsikuolleisuudesta johtuen. Suomessa ei tosiaan ole liikakansoitusta ja mitäs muuta... niin, BKT on kenties tuplaantunut, mutta samaan aikaan tuloerot kasvaneet ja hyvinvoinnin hedelmät sataneet epätasaisesti. Kasino-talouden aikaanhan meni tosi lujaa. Ongelma seurasikin suoraan tästä. On muuten huomionarvoista, miten Suomi on kokenut suht vast ikään pankkikriisin, mutta siitä huolimatta tarjoamme lääkkeitä, joita emme itse ysärinä käyttäneet.. Tilanne on toki erilainen, kriisi paljon pankkisektoria laajempi ja vaikutusvara pienempi, mutta tätä olisi syytä painottaa.
Sä olet tainnut kommentoida aikaisemminkin. Mulla ei ole aavistustakaan, oletko samaa vai eri mieltä, mutta kiitoksia kuitenkin taustoituksesta.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Franny_Berry
19.3.2013 18:37
Hieno kirjoitus! Vaikka kuulostaakin hyvin pahalta, en ole oikeastaan koskaan ymmärtänyt keinotekoista elämän pitkittämistä. Pakkohan siitäkin on jossain vaiheessa luopua ja rajoittaa lääketieteelliset hoidot ym vastaavat vain kohtuullisen nuoriin. Paitsi, eihän nykyäänkään tarpeeksi vanhaa enää hoideta, muutoin kuin välttämätön, silmänlumeeksi annettu "hoito".
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin