Olen sitä mieltä, että terveille ja työkykyisille ihmisille ei pitäisi maksaa sosiaaliturvaa kotiin, vaan aina pitäisi tarjota ja edellyttää jotain merkityksellistä tekemistä, jota kutsutaan tänä päivänä kai kuntouttavaksi työtoiminnaksi. – Ben Zyskowicz
Suomen perustuslaki on perin yksiselitteinen. Ensinnäkin: ”Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla”, toisekseen: ”Julkisen vallan on edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön”, ja kolmannekseen: ”Jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Lailla taataan jokaiselle oikeus perustoimeentulon turvaan…”
Pidetään nämä mielessä ja soitetaan Huittisiin. Kunnan työntekijä nimittäin vieraili Ajankohtaisessa Kakkosessa keskustelemassa kuntouttavasta työtoiminnasta. Aamulla kuplassani kiersi kunnan julkaisema hinnasto, jossa työtoiminta oli hinnoiteltu yksityishenkilöille ja yrityksille. Tämä on hienoinen ongelma, sillä laki kuntouttavasta työtoiminnasta kieltää toiminnan hankkimisen yrityksiltä.
Huittisissa vastataan. Saan tiedon, että sosiaalijohtaja on koulutuksessa.
Ruohonleikkuun, siivouspalvelun tai autonpesun myyminen muistuttaa paljolti työn myymistä, mikä on myös hienoinen ongelma, sillä ”kuntouttava työtoiminta on tarkoitettu työnhakijoille, jotka eivät työ- ja toimintakykynsä asettamien rajoitusten vuoksi voi osallistua julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön.” Toisin sanoen, Huittisissa siis ihmiset, jotka eivät kykene töihin eivätkä saa työskennellä yrityksellä, tekevät töitä yritykselle.
Koska kyse ei ole lain mukaan työstä, vaan työhön kuntouttavasta työtoiminnasta, ei toiminta ole työlainsäädännön piirissä eikä siitä siten myöskään makseta palkkaa. Osallistujat nauttivat yhdeksän euron päiväkorvausta ja kunta saa valtiolta 10,09 euroa toiminnan järjestämisestä. Todellinen voittaja on tietenkin valtio, jonka maksuosuus pienenee ja yritys, joka saa kilpailijoihin nähden kohtuuttoman edun ja ilmaisen työpanoksen.
Saan vihdoin kiinni Huittisten virkailijan, joka vieraili Ylellä. Tämä ei kommentoi konsultoimatta esimiehiään. Ymmärrän. Yksittäisiä henkilöitä on helppo syyttää, vaikka kyse ei ole yksittäistapauksista. Unohdetaan hetkeksi Huittinen, sillä kunta voisi olla mikä tahansa.
Viikoa myöhemmin Ajankohtainen Kakkonen valitsi Loimaan, minä soitan Sastamalaan, mistä kerrotaan, että kuntouttavan työtoiminnan tuotot ovat noin 440 000 euroa kulujen noustessa reiluun miljoonaan. Kukin voi itse päätellä, miten tuottavaa ”liiketoiminta” kunnalle on. Yrityksiä pyydetään mukaan, koska resursseja ei ole. Toisaalta fiksumpi yritys tai kunta perustaa yleishyödyllisen yhtiön tai säätiön ja pyörittää toimintaa sen kautta.
Toimintaa yhdistääkin yleensä epäilyttävästi työhön liittyvä yhdistys tai säätiö kuten Duunitori, Työnarikka tai Jobiposti ja pitkä tarina leikkauspaineista. Kukaan ei katsokaas nosta mielellään veroja, vaikka velvoitteet kasvavat. Ei kunta eikä hallitus.
Vuosia meillä on toisteltu, että ei laman ja leikkauksien varjolla hyvinvointipalveluja pureta, mutta jos valtio ensin ulkoistaa lailla toimintavastuun kunnille samalla leikaten valtionosuuksia ja kunta lain vastaisesti kattaa osan lain velvoittamasta toiminnasta orjatyöllä, voimme ihan turvallisin mielin sanoa, että jotain on mennyt rikki.
Vuonna 2013 julkaistun väitöstutkimuksen mukaan "kuntouttavan työtoiminnan kohdalla palvelun tavoite ei voi määrittää työsopimuslain soveltamista, vaan kuntouttava työ voi jäädä työsuhteen ja muun työlainsäädännön ulkopuolelle vain, jos siitä on säädetty lailla. Mikäli kuntouttava työtoiminta pitää sisällään työtehtäviä, tulisi sen olla työlainsäädännön alaista." Kyse ei kuitenkaan silloin olisi kuntouttavasta työstä vaan parhaimmillaankin palkkatuetusta työstä.
Otan yhteyttä sosiaali- ja terveysministeriöön (STM). Heidän tilastojensa mukaan Suomessa oli vuonna 2013 yli 25 000 työtöntä kuntouttavan työtoiminnan asiakasta. Määrä ei ole kasvanut vain työttömyyden takia. Eduskunta päätti vuonna 2009 keskustan johdolla ulottaa kuntouttavan työtoiminnan velvoittamaan myös yli 25-vuotiaita. Tämä räjäytti asiakkaiden määrän ja toi valtavan kuluerän kuntien maksettavaksi.
STM:n tulkinta on yksiselitteinen: kuntouttavaa työtoimintaa ei saa hankkia yritykseltä. Ministeriön tulkinnan mukaan esimerkkikuntamme Huittinen, Loimaa ja Sastamala ovat siis rikkoneet lakia. Samaa epäilee jopa sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty. Saan Huittisista sähköpostin, jossa kerrotaan, että yrityksille myyminen lopetetaan.
Jotenkin vastaus ei tyydytä. Sen sijaan, että valtio kyykyttää kuntia ja kunnat työttömiä, pitäisi ehkä hiukan kyykyttää valtiota ja kysyä, onko kuntouttavan työtoiminnan laajentaminen koskemaan kaikkia, myös yli 25-vuotiaita pitkäaikaistyöttömiä perustuslain mukaista?
STM:n oman selvityksen mukaan: ”Herää kysymys, ovatko kaikki kuntouttavan työtoiminnan asiakkaiksi tulevat sosiaalihuollon palvelun tarpeessa, vai onko heidän pääasiallisin ongelmansa työpaikkojen vähyys tai työ- ja elinkeinohallinnon pitkäaikaistyöttömille tarkoitettujen palveluiden riittämättömyys.”
Valtion tarkastusviraston tarkastuskertomuksen mukaan: ”Tarkastushavaintojen mukaan toimenpiteiden työllisyysvaikutukset ovat usein vähäisiä.”
STM:n selvitys jatkaa: ”Jos [työmarkkinoiden] läpivirtaavuus ei toteudu, niin työtoiminnan kuntouttava ja valmentava merkitys kohti avoimia työmarkkinoita on epäonnistunut tai sitten se ei ole ollutkaan todellisena tavoitteena.”
Niinpä. Keskustelemme kyllä vastikkeellisesta sosiaaliturvasta, mutta todellisuudessa karenssin tai perusturvan menettämisen uhalla pitkäaikaistyöttömiä pakotetaan töihin yhdeksän euron päiväkorvausta vastaan jo nyt.
Samaan aikaan olisi ehkä syytä kysyä, onko terve aikuinen ihminen sairas, jos hän ei saa keskellä massatyöttömyyttä työtä? Tarvitseeko hän kuntoutusta sen takia, että hallitus uskoo satojen tuhansien työttömien työllistyvän, kunhan vain tarpeeksi motivoidaan? Ylipäätään pitäisi kysyä, onko laki ja sen toteutus lain hengen mukaista ja onko koko laissa ylipäätään mitään järkeä? Lopulta kun ainoa lääke työttömyyteen on työpaikkojen luominen, ei työttömien kyykyttäminen tai tempputyöllistäminen.
Kirjoitettaessa soi Paperi-T - Sä jätät jäljen
11 kommenttia
Joni Pelkonen
19.11.2014 12:43
Työvoimaviranomaisten tehtävä olisi virkamiehinä tarjota työttömille palveluja. Palveluiden käyttöhalukkuus riippuu erittäin suuresti siitä nähdäänkö ne hyödyllisiksi. Tämä kuntouttava työtoiminta kuulostaa erittäin pahasti siltä, että palvelujen sijasta ryhdytäänkin holhoamaan ja hallinnoimaan ihmisiä.
Ollaan siis luomassa erittäin jyrkkää vastakkainasettelua jossa työttömille ei tarjota palveluja vaan pakkotyötä, jonka ansiosta he alkavat inhota ja karttaa työvoimaviranomaisten palveluja ylipäätään. Tästä tulee olemaan erittäin suurta haittaa paitsi työttömille työttöminä, myös työttömille kansalaisina koska heidän luottamuksensa virkamiehiin katoaa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Oikealta kajahtaa
19.11.2014 13:58
Vasemmassa päässä tätä luuria kannattaa kuitenkin muistaa, että työpaikkoja luodaan vähentämällä sääntelyä ja työllistämisen kustannuksia. Jos työntekijän palkkaamiseen käytettyjä rahoja ei saa takaisin liiketoimintaansa harjoittamalla, työntekijä jää palkkaamatta.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Taneli Hämäläinen
20.11.2014 22:54
Ehkä noususuhdanteessa. Sääntelyä haluaa kaikki purkaa, aivan kuin virkamiespaikkojakin, mutta nimetkää ny joku ne toimenpiteiden kohteet? Mitä sääntelyä puretaan? Mutu ei riitä. Tämä on oikeasti aika kompleksi ongelma mistä olen osin samaa mieltä, mutta jota laman tavoin on helppo käyttää hyväkseen.
Näihin ihmisiinhän pitäisi soveltaa palkkatuettua työtä ilman pakkoa, eiks vaan? Ei tämä ole rehelliseltä yrittäjältä pois, koska tämähän siivoaa kilpailua...
Kake Kohmelo
19.11.2014 14:39
Työnteko kannattavaksi olisi ratkaisu: joku perustulo-tyyppinen malli voisi auttaa tällaisessa touhussa.
Nyt pienikokoisten töiden tekeminen on tulovaikutukseltaan plus miinus nolla. Tai ehkä plus pari euroa ja kauhea kasa hallintomenettelyä ja tukien viivästymistä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Räynä
20.11.2014 12:25
Ihan vaan kysyisin, kun pisti silmään... Miten Duunitori tähän liittyy? Duunitorihan on vain "avoimien työpaikkojen google" joka kokoaa työpaikkailmoituksia useasta eri lähteestä. Yksityinen firma pitää ko. sivustoa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Taneli Hämäläinen
20.11.2014 22:46
Mulle selvisi ihan rehellisesti vasta tänään, että Duunitori on tarttunut mieleen ihan oikeasta todellisuudesta. Koetin keksiä, yleishyödyllisten kuntouttavaa työtoimintaa myyvien yhdistysten nimiä, mutten ole konsulttiyhtiö.
-martti
20.11.2014 20:23
Hyvä kirjoitus. Pitkälti samoilla linjoilla olen itse. Pakko ottaa esille kun tuossa periaatteessa viittaat palveluumme säätiönä; olemme oikesti olemassa! Duunitori.fi on työpaikkojen hakukone ja media, joka etsii ilmoituksia eri lähteistä ja tarjoaa ne työnhakijoille mahdollisimman helposti yhdesta osoitteesta. Haluamme edistää ja tehostaa työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista palvelumme avulla. Palvelussamme vieraillaan viikottain yli 100 000 kertaa, minkä lisäksi ylläpidämme sosiaalisessa mediassa yli 500 työnhakuyhteisöä. Palvelumme on kasvanut viimeisen vuoden aikana Suomen kolmanneksi suurimmaksi työnhakupalveluksi ja olemme yhdistäneet tuhansia työnantajia ja työnhakijoita. Tätä pyöritämme tällä hetkellä viiden hengen voimin ihan yksityisenä ja kasvavana yrityksenä. -martti / Duunitori (Co-founder / Skyhood)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Taneli Hämäläinen
20.11.2014 22:58
Ai-saatana... Kuten ylhäällä totesin, rapatessa roiskuu. Pahoittelen syvästi. Ei ollut tarkoitus puuttua yksittäisiin toimijoihin, koska kysymys koskee puolta Suomea ja vaikka jouduinkin nostamaan esille esimerkkikuntia. Allekirjoitatte kuitenkin varmaan perusjuridisen problematiikan? Fiksummin hoidettuna tämä hyödyttäisi teitäkin.
Palmroos
22.11.2014 14:19
En minä ole kunnan työntekijä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Kuntouttavan asiakas
22.11.2014 19:19
Tässä kopioitu kommenttini, jonka kirjoitin vastauksena samasta aiheesta (http://sakutimonen.com/2014/11/tyhmyytta-vai-ilkeytta/#comment-31562):
Jep, näinhän se menee. Olen ollut kuntouttavassa työtoiminnassa parissakin paikkaa. Yhdessäkin paikkaa tehtiin tuotteita, myös tilauksesta, villasukista kirjahyllyihin. Omiakin juttuja sai tehdä, mutta ne piti ostaa itselleen, ei materiaalimaksuissa minusta mitään vikaan ole sillä eiväthän tarvikkeet ilmaisia ole. Ongelmana pidin sitä että jos toi omat tarvikkeet, piti ostaa siihen käytetty aika! Tässä samaisessa paikassa, jota käsityöpajana mainostettiin, oli siivouspäiviä useamman kerran viikossa. Silloin siivottiin tiloja joissa olimme, tehtiin kotikäyntejä (vanhuksille ja vammaisille) tai siivosimme kaupungin omistamaa leirikeskusta asiakkaiden välissä. Viimeistä lukuunottamatta ei hommassa ollut oikeastaan mitään vikaa, ihan mielellään siinä on hyödyksi, mutta kyllä menee _kuntouttavan_ toiminnan ydintarkoitus ohi kun tarkoituksena on olla vain ilmaisena työvoimana, tehtävässä johon minua ei edes ”värvätty.” Lisäksi kun noista hommista voisi palkattu siivooja saada oikean palkan.
Kyllä Suomessa olisi töitä ja tekijöitä, mutta ei palkanmaksajia. Ja nekin harvat, jotka ovat valmiita palkkaamaan, laittavat ihan mielettömiä vaatimuksia. Esim. siivojaksikin vaaditaan nykyään ennestään ammattikoulutusta ja hygieniapassia ja ties mitä että kelpaa, silti ilmaistyövoimalta ei moisia edes keksitä kysyä saati vaatia vaikka homma on sama?!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Bär Gele
3.1.2015 18:17
Yhteiskuntamme on tällä hetkellä niin hoidettu, että ei ole mitään mieltä edes yrittää itseään työn tekemisellä elättää!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin