"Totuus voi olla toisenlaista." - Ben Zyskowicz
On taas se aika vuodesta, kun sosiaaliturvaa ja hyvinvointivaltiota ajetaan alas. Jostain kumman syystä aina kun talouden suhdanteet heittelevät, kaikista köyhimpää syyllistetään ja lyötyjä lyödään. Lama-Suomi ei ole maa, se on mielentila.
Muutama päivä sitten otsikoihin nousi Tatu. Tatu on helsinkiläinen vapaamatkustaja, joka kertoo toimittajaopiskelijan Tuima.fi:ssä julkaisemassa jutussa saavansa 1 100 euroa tassuun tekemättä yhtikäs mitään. Suostuessaan juttuun Tatu ei varmastikaan tiennyt, minkälaiseen mediamyllyyn hän joutuisi.
Samana päivänä kun Tatu aiheutti paskahalvauksen sosiaalisessa mediassa kansanedustaja Jaana “Tilt” Pelkonen (kok) huolestui niin että uutiskynnys rikkoutui. Pelkonen huomasi Helsingin toimeetulotukijaostoa neljä vuotta vedettyään, mikä lieneekin hänen lähin henkilökohtainen kokemus toimeentulotuesta, että viranomaisilla ei ole aikaa tavata köyhiä kasvotusten. Pelkonen valmistelee nyt lakialoitetta toimeentulolain muuttamiseksi, jonka on jo allekirjoittanut huikeat 110 kollegaa.
Miten tämä sitten liittyy Tatuun? No, heti Pelkosen huolenpidon jälkeen Tatugate sai alkunsa. Kuin tilauksesta kokoomuksella oli kasvot ongelmalle. Kokoomuskansanedustajat kiirehtivät kilvan ihmettelemään, miten on mahdollista, että laiska hippi saa 1 100 euroa kuukaudessa käteen tekemättä mitään. Kansanedustaja Lasse Männistö (kok) kiteytti kokoomuksen huolen Ilta-Sanomissa: “yksittäistapaukset vaikuttavat aika voimakkaasti tässä yhteiskunnassa.”
Niinhän ne vaikuttavat. Etenkin jos niillä näin retostellaan.
Männistön jalanjäljissä kohua ehti kommentoimaan Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty (kok), joka kertoi huolestuneena, että Helsingissä on todellakin mahdollista saada 1 100 euroa rahaa kuussa syrjäytymiseen.
Helsinki on kallis kaupunki ja vaikka Tuima.fi:n jutussa oli asiavirheitä, on todellakin mahdollista, että rahaa irtoaa 1 100 euroa käteen. Kovin harva kokoomuslainen kuitenkaan muisti enää tässä vaiheessa, että Tatun käteen jäi 400 euroa. Se ei ole ihan kauheasti.
Tässä vaiheessa Tuima.fi kaatui kävijävyöryn seurauksena. Vaan eipä hätää. Ossi Mäntylahti (kok) katsoi kansalaisvelvoitteekseen julkaista jutun omassa blogissaan, jotta taivastelijoilla riittäisi taivasteltavaa. Mäntylahti myös kertoi tuntevansa jutun kirjoittajan (kok?).
Kun Tatugate vihdoin alkoi osoittaa laantumisen merkkejä, kokoomus latasi isolla pyssyllä. Puolueen grand old man Ben Zyskowicz (kok) toisti jo Männistön esittämän ratkaisun vapaamatkustajan ongelmaan: “Tätäkö me todella haluamme? Minä en ainakaan halua, ja onneksi ministeri (Paula) Risikko (kok) on tehnyt aloitteen sosiaaliturvan vastikkeellistamisesta.”
Kaiken puheen jälkeen huolesta, nuorista ja syrjäytyneistä kokoomus päätti tarjota keppiä porkkanan sijaan, sillä sehän on nähkääs kannustavaa. Kyse olikin koko ajan Risikon aloitteesta vastikkeellisesta sosiaaliturvasta ei huolesta nuorista. Suomeksi tämä tarkoittaa työhön pakottamista eli pakkotyötä. Eikö kannustakin?
Suomalaisessa sosiaaliturvassa on ongelmansa. Meidän pitäisi keskittyä myöhästyneisiin, kielteisiin ja virheellisiin päätöksiin Tatun sijaan. Jos kokoomus todella haluaisi korjata ongelmia, panostaisi puolue lisärahoitukseen ja -henkilöstöön. Nyt ainoa toimenpide, jota esitetään on sosiaaliviranomaisten jo ennestään ylimitoitetun työtaakan lisääminen. On vaikea nähdä, miten tämä auttaa ketään.
Unohdetaan 1 100 euroa ja keskitytään nettotuloihin. Lopulta kyse on siitä, onko 400 euroa kuussa käteen liikaa? Minusta se ei ole.
Suomen perustuslaki sanoo sosiaaliturvasta seuraavaa. Pykälä 19, Oikeus sosiaaliturvaan:
”Jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon.
Lailla taataan jokaiselle oikeus perustoimeentulon turvaan työttömyyden, sairauden, työkyvyttömyyden ja vanhuuden aikana sekä lapsen syntymän ja huoltajan menetyksen perusteella.”
Helsinki on kallis kaupunki. Jotta perustuslain henki toteutuisi edes auttavasti, Tatun pitäisi saada enemmän rahaa. 400 eurolla ei nimittäin paljon juhlita.
Mitä vapaamatkustajiin tulee, uskon että suomalaiset haluavat säilyttää hyvinvointiyhteiskunnan Tatuista huolimatta. Ongelma on itse asiassa päinvastainen. Ylen selvityksen mukaan lähes puolet toimeentulotukeen oikeutetuista jättää etuutensa käyttämättä, mikä tietää 600 miljoonan säästöjä valtiolle ja kunnille. Tällä rahalla Tatunkin perustoimeentulo saataisiin inhimilliselle tasolle.
Nyt Tatugaten ainut voittaja on kokoomus, joka vei suomalaista asenneilmapiiriä taas piirun verran oikealle.