Rapsakkata

Lyhyitä ja nopeita. Väliin vähän pitempiäkin. Elämän eri alueilta.

Kuka tuntee vakuutuslääketieteen? - Käsi ylös

Osui tuossa ruokakaupassa käydessäni silmäni ensin edessä olevaan täyteläiseen hmmm..... ostoskärryyn ja sitten lehtihyllyyn.

Sen jälkeen huomasi selailevani uusinta OHO!-lehteä, koska huomioni kiinnittyi etusivulla olevaan inserttiin, jossa kerrottiin aivovamman liikenneonnettomuudessa saaneesta nuoresta naishenkilöstä.

Koska kaikkea voi ainakin kerran kokeilla elämässään, niin tulin ostaneeksi kyseisen jutun perusteella elämäni ensimmäisen OHO!-lehden.

Luettuani sen kotonani kaikessa rauhassa läksin seikkailemaan internetin ihmelliseen maailmaan.

Tulin kokeilleeksi hyvän ystäväni suosittelemaa uudenajan hakukonetta osoitteessa http://www.dogpile.com/

Syötin hakusanaksi vakuutuslääkäri. Ja sain 15. hakuosumaksi Ilkka Taipale! Hänhän on vähintäänkin monenlaisia ajatuksia herättävä henkilö, mutta tietää varmasti tämänkertaisen blogin otsikon aiheesta paljonkin.

Eikös hänen vaimonsa Vappu Taipale johda Stakesia? Joten tietoa tässä perheessä löytyy asiaan monelta kantilta.

* * * *

Ja kansanedustaja ja lääkäri Ilkka Taipaleen nimen altahan löytyi mielenkiintoinen artikkeli.

Kokeilkaapa muuten hakuosumia oman vahinko-, liikennevakuutus tai työeläkeyhtiönne www- sivuilta hakusanoilla:
1. Vakuutuslääkäri
2. Vakuutuslääketiede

Otan vastaan kaikki löytönne omaan ja tuttujeni aihetta käsittelevään arkistoomme.

Kuitenkin suomalaisten on entistä tärkeämpi tiedostaa, että nuo kyseiset kaksi aluetta ovat ratkaisevassa roolissa esimerkiksi tuossa OHO!-lehdessä kerrotun nuoren naishenkilön loppuelämässä.

* * * *

Seuraava lainaus tulee Ilkka Taipaleen www-sivustolta, josta koko artikkeli on halutessanne luettavissa.

Työeläke 4/2006
TEKSTI Kati Kalliomäki

Työkykyä, lääketiedettä ja vakuutuslääketiedettä

Lähes iäisyyskysymykseksi on muotoutunut varsin usein kuultu hämmästely: kuinka vakuutuslääkäri voi arvioida kenenkään työkykyä edes tapaamatta potilasta? ”Katujen miesten” sankariksi noussut kansanedustaja Ilkka Taipale ja ylilääkäri Anne Lamminpää Valtiokonttorista ovat iäisyyskysymyksestä samaa mieltä, mutta muuten he kirjoittavat erilaiset huoneentaulut.

Ilkka Taipaleen huoneentauluun:

Vakuutuslääketiede arvioi yksilön työkykyä

1. Vakuutuslääkäri ei näe potilasta
2. Vakuutuslääkäri ei tiedä työnteosta
3. Vakuutuslääketiede ei tutki seurauksia

Taipaleen teesi numero 1:

Vakuutuslääkäri tekee suosituksen asiakirjojen perusteella näkemättä potilasta.

”Kansa kritikoi tätä eniten, minä en. Vakuutuslääkäri näkee tuhansien potilaiden papereita ja voi verrata niitä toisiinsa ja luoda peruslinjan eläkkeiden hyväksymiseksi tai hylkäämiseksi. Pulmia on silti paljon. Ensinnäkin eri tautiryhmien hyväksymiskriteerit eivät ole kovin julkisia kenttälääkäreille ja osaa kriteereistä ei ole edes kirjallisena olemassa.”

”Toiseksi lääkäritodistukset ovat monesti heikkoja tai puutteellisia, eivätkä vakuutuslääkärit anna lausuntokohtaista palautetta. Jos lisätutkimuksia vaadittaisiin kirjallisesti, kuka ne maksaisi? Lisäksi lausunnon kirjoittanut lääkäri ei saa hylättyä eläkehakemusta edes tiedoksi. B-lausuntokaavakkeessa tulisi olla valtakirjaosuus, jolla annettaisiin lupa lääkärin saada tietää ratkaisu.”

”On aivan ilmeistä, että jokaista selkävika- tai fibromyalgiapotilasta vakuutuslääkärin ei tulisikaan nähdä. Sääli tai hyvä selitys- tai valitustaito ei voi olla argumentti eläkkeen saamiseen, mutta vakuutuslääkärin olisi hyvä tavata heikkolahjaisia, ressukoita, avuttomia ihmisiä, joista jo kiikarin oikein päin kääntämällä näkee, mistä on kysymys.”

”Mielenkiintoinen on käyttöön tuleva toimintakykykaavake. Kun potilas ja lääkäri täyttävät sen huolella, suurin piirtein puolet hylätyistä eläketapauksista selkävika- ja mielenterveysryhmässä hyväksytään. Eli aiemmin on tehty liian kireitä ratkaisuja elävään elämään nähden.”

Taipaleen teesi numero 2:

Vakuutuslääkäri ei väistämättä tiedä potilaan työntekokyvystä mitään

”Lääkäri tietää sairauksista ja oireista paljon ja niiden vaikutuksesta toimintakykyyn, mutta ei useinkaan työnteosta riittävästi. Työnantaja, työnjohtaja tai työkaveri näkee parhaiten, onko ihmisestä enää selvin päinkään töihin.”

”Henkilökohtaisesti tapaan vain sellaisia työttömiä henkilöitä, joita työ- tai sosiaaliviranomaiset arvioivat työkyvyttömiksi vapaille työmarkkinoille. Ikävä kyllä, joudun tapaamaan henkilöitä, joiden eläkehakemus on hylätty kerran tai useammin, mutta työviranomaisten ja työnantajien mielestä he eivät pärjäisi töissä.”

”En tapaa siis lainkaan ihmisiä, joiden eläkehakemus on hyväksytty. Siksi näkökulmani on vinoutunut, etsin ihmisistä vain negatiivisia puolia. Voin onnitella aivovammaistakin: onneksi olkoon, vammastasi on kerrankin elämässäsi hyötyä, kun voit sen perusteella päästä eläkkeelle.”

”Työssä olevat saavat lausunnon työnantajalta, työterveyslääkäriltä tai -hoitajalta, miten huonosti ovat oireidensa takia pärjänneet töissään. Pitkäaikaistyöttömät ovat huonossa asemassa, ei ole ketään lausunnon antajaa. Siksi soitankin heidän viimeisille työnantajilleen kysyäkseni asiaa luvan kanssa. Mikä on ollut työkyky selvin päin "normaalityöntekijään" nähden,kolmannes, puolet vai kaksi kolmannesta? Jos on puolet tai alle ja tautejakin on riittävästi, suosittelen eläkkeelle.”

”Ellei näin saada riittävästi näyttöä työkyvyttömyydestä, organisoimme työkokeilun. Valitettavasti heikko menestys selvin päin työkokeilussakaan ei varmista myönteistä eläkepäätöstä.”

”Paras kriteeri olisi: palkkaisiko vakuutuslääkäri itse tai hänen vakuutusyhtiönsä kyseisen henkilön siivoojaksi, rakennusmieheksi, hitsaajaksi - edes tukitöihin? Epäilenpä.”

Taipaleen teesi numero 3:

Vakuutuslääketiede ei ole tehnyt seurantatutkimuksia riittävästi

”Meillä on riittämättömästi tietoja siitä, mitä esimerkiksi vakuutusoikeuden hylkäämissä eläkehakutapauksissa on käynyt. Milloin henkilöt lopulta eläköityvät, mikä on heidän kuolleisuutensa, kuinka moni heistä on reaalisesti mennyt töihin - mitä heille ylipäänsä on tapahtunut?”

”Omista tutkimistani potilaista kuolee vuoden sisällä 5-10 prosenttia. Tiedän vain kaksi tapausta tutkimistani potilaista, joissa eläkehakemus on hylätty ja kaverit ovat työssä - toisin päin tilanne on paljon karmeampi.”

”Myös erilaisista lääkinnällisten ja ammatillisten kuntoutussuositusten toteutumisen seurantatutkimuksia on liian vähän. Suositukset paljastuvat kovin idealistisiksi.”

Päivitys 22.2.2024
Lue lisää vakuutuslääkäreistä ja vakuutuslääketieteestä:

Vahva ja välittävä Suomi – hallitusohjelmasta
- Julkaistu: 10 heinäkuun, 2023 | Kirjoittanut: Suomi 2017 verkosto

Toivottavasti myös suomalaiset kuuluvat pääministeri Petteri Orvon hallitusohjelman kärkihankkeisiin. Nämä kaksi hallitusohjelman kirjausta ovat verkostomme jäsenten osaamisen ydinaluetta.

1. ”Hallitus selvittää vakuutuslääkäreiden ja hoitavien lääkäreiden osuutta ja yhteistyön kehittämisen tarpeita potilaiden etuuksien paremmaksi ja oikeudenmukaisemmaksi toteutumiseksi puoliväliriiheen mennessä.”

2. ”Sisäilmasairastuneiden ja kroonisen väsymysoireyhtymän (ME/CFS-) potilaiden tarvitsemien tukien, sairaus- ja kuntoutusetuuksien toteutumista edistetään.”

Lähde molemmille lainauksille on Vahva ja välittävä Suomi – hallitusohjelman kohdasta 4.3 Työhön kannustava sosiaaliturva > Muu sosiaaliturva > sivu 74.

Parhaiten tämän kohta seuraavan asiakokonaisuuden hallituspuolue perussuomalaisissa tietää työmies Matti Putkonen.

Lisää osoitteessa:
https://suomi2017.wordpress.com/2023/07/10/vahva-ja-valittava-suomi-hallitusohjelmasta/


Aika jännä juttu

Eipä sitä voisi uskoa, ellei itse kokisi.

Tammikuuta mennään ja leppäkerttuja sekä perhosia tapaa ulkoilmassa pörräilemässä.

Fasaanikukoillakin on tainnut mennä testosteronit sekaisin, koska ääntelevät ja askeltelevat kuin kevään korvilla kuksimaan pääsyä viritellen.

Naaraspuoliset fasaanit, juoksevat karkuun ja ääntelevät siihen malliin: "Että älä ukko horise, tämän vuoden kiintiö käynnistyy, vastaa lumien tultua ja sulettua pois poikkeen."


Ensi viikon puheen aihe

Eduskuntavaaleihin liittyvät tarkkaan harkitut ristipistot poliittisiin vastustajiin päin ovat pikku hiljaa alkaneet.

Ensin yritettiin leipoa odotetusti Nato - kannasta viikkotolkulla jatkuvaa julkisuuskeskustelua ja eduskuntavaalien yhtä tärkeimmistä ratkaisunaiheista.

* * * *

Tuossa Nato - aiheesta voitaisiin tehdä vaihtokaupat koko kansan kanssa.

Suomen Nato-kannasta saavat päättää eduskunta, hallitus ja presidentti.

Sitten vain EU-perustuslaki avoimeen kansanäänestykseen, niin saadaan selville, minkälaisia koiruuksia ja ketunhäntiä siihen on lopulta haudattuna.

* * * *

Vaan sitten takaisin eduskuntavaalien warm-up osioihin.

Sitten alkoivat nähtävästi puolueiden sopimat vuoroviikoin julkistettavat tosijulkkisehdokkaiden esittelyt. Ensin Kike Elomaa, Tommy Tabermann ja vielä Anne Pohtamo. Ketkähän ovat tämän ja ensin viikon tosijulkkisehdokkaat?

Eikä siinä mitään pahaa mielestäni tosijulkkisten suhteen ole. Pääasia, että mahdollisimman moni kansalaisistamme käyttäisi äänioikeuttaan.

Viikonloppuna Jäätteenmäki "paljasti" eronsa pääministeri satulasta olleen demarien salajuoni ja tämä viikko menee varmasti kuunnellessa Heinäluoman antaman reboundin jälkikaikuja. Kuka teki mitäkin.

* * * *

Uutispäivä Demari kirjoitti 13.12.06 numerossaan seuraavaa:

Viisitoista vuotta sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkönä ollut Markku Lehto siirtyy eläkkeelle. Lehdon läksiäisseminaari järjestettiin alkuviikolla Helsingissä.

Lehdon kunniaksi voidaan lukea, että hän kykeni ylläpitämään hyvinvointivaltion rippeet lamavuosien ahdingosta huolimatta kasassa.

- Viisitoista vuotta sitten mietimme sosiaali- ja terveysministeriössä aika epätoivoisissa tunnelmissa, kuinka sosiaaliturvasta voisi pelastaa edes sen arvokkaimmat osat. Kaikki muistamme, kuinka hurjalta talouden syöksy silloin näytti, Lehto toteaa.

Selviytymismalli kirjattiin 15 vuotta sitten

Lehto muistuttaa, että jo viisitoista vuotta sitten tehtiin ne linjaukset, joita nyt toteutetaan. Suomen sosiaalijärjestelmän selviytymismalliksi otettiin ihmisten työ- ja toimintakyvyn parantaminen, työuran pidentäminen ja palvelurakenteen uudistaminen.

Näihin keskittymistä ei Lehdon mielestä ole tarvinnut katua, mutta niiden toimeenpano on osoittautunut monin verroin silloin ajateltua vaikeammaksi.

* * * *

Eli hienoa, että nyt aletaan jo tunnustaa julkisesti, että hyvinvointivaltion rippeillähän tässä räppäillään.

Kelan pääjohtaja Jorma Huuhtanen ilmoitti 26. - 27.12.06 Turun Sanomissa, Aamulehdessä ja Helsingin Sanomissa, että sosiaaliturvajärjestelmä on pantatava täysremonttiin.

Sitten asialle antoi nopean komppaustuen puoluekaveri Liisa Hyssälä. Peruspalveluministerin satulaltaan.

Nopeasti nykyinen sosiaali- ja terveysministeri (sd) Tuula Haatainen kiisti ruoskan sivallusmaisesti koko remontin tarpeellisuuden.

Sitten ilmoitti pääministerimme olevansa huolissaan sosiaalisen oikeudenmukaisuuden toteutumisesta Suomessa.

Perinteiseen tapaan presidentimme puhui uuden vuoden puheessa vain hiukan kotimaista asiaa ja sitten tähtäimeen otettiin tuttuun tapaan koko maailmaa koskevat asiat.

Aivan kuin 5 miljoonainen kansa niihin loppujen lopuksi voi paljoa vaikuttaa. Yksi vaikutustekijä olisi mielestäni näyttää muille maille, että maassamme eletään, niin kuin muille mieluusti opetetaan. Varsinkin ihmisoikeus ja oikeusturva-asioissa.

Hienoa on, että suomalaisten vanhusten pitkään jatkuneet ongelmat alkavat nousta framille, sitä mukaa, kun päättäjien oma ja puolison ikä alkavat lähestyä uutta vaippaikää.

Tosin se on pikku hiljaa peruskansalaisillekin selvää, että heillä on kyllä varaa muuhun kun Tena-vaippavellissä vellovaan vanhuuteen.

* * * *

Vaan yksi järkyttävä yhteensattuma tuosta entisen sosiaali-ja terveysministeri Huuhtasen lausumasta sosiaalijärjestelmän remonttiasiasta osui silmääni.

Se koskee juuri viisitoista vuotta sitten eduskunnassa hallitukselle tehtyjä kirjallisia kysymyksiä isoista ongelmista, jotka edelleen vuonna 2007 ovat niin sanotusti täydessä terässä.

Liitän netistä löytämäni listauksen edelleen ratkaisemattomista ongelmista sosiaalivakuutuksen piirissä tämän plokkaukseni loppuun.

Ja eikös siellä ollut eduskunnassa muitakin nykypäivän avainvaikuttajia lyömässä sanan mukaisesti rahahanoja tulpalla tukkoon?

Tukosten vaikutuksethan ovat näkyneet kansan parissa jo tuon viidentoista vuoden ajan, kuten STM:n eläkepäiville siirtynyt kansliapäällikkö Markku Lehto Uutispäivä Demarissa kertoi, mistä nykymeno sai alkunsa.

* * * *

Tästä työmaa Kepulle
Kirjoittanut: Ei hyssälöitäväksi 29.12.2006 klo 20.36

1990 - luvun alkuvuosina oli sosiaali-ja terveysministerinä muuan Jorma Huuhtanen.

Taitaa olla sama mies nykyisin Kelan pääjohtajana. Ja antoi joulunaikaa samansuuntaista viestiä julkisuuteen kuin pääministeri Vanhanen:

"Kansaneläkelaitoksen pääjohtaja Jorma Huuhtanen vaatii nykyisen sosiaaliturvajärjestelmän perusteellista uudistamista. Nykyinen järjestelmä on niin sekava ja hajanainen, etteivät pienet remontit riitä, Huuhtanen sanoo sunnuntain Aamulehdessä ja Turun Sanomissa."

Ja jos kaivetaan eduskunnan arkistoista hallitukselle silloisista ongelmista tehtyjä kysymyksiä, jotka ovat edelleen ajankohtaisia, niin voidaan perustellusti kysyä, onko ongelmille tarkoituskaan tehdä mitään?

Vastaukset kysymyksiin löydätte eduskunnan www-sivuilta.

- - - -

Arkistotunnus Kysyjä ja aihe Vastannut ministeri

1. KK 194/1991 Jouni J. Särkijärvi: Lääkärien jääviydestä sairausvakuutuksesta korvattavia laboratoriotutkimuksia määrättäessä

Sosiaali- ja terveysministeri Eeva Kuuskoski

2. KK 159/1992 Sulo Aittoniemi: Työkyvyttömyyseläkettä koskevien päätösperusteiden tutkimisesta

Sosiaali- ja terveysministeri Jorma Huuhtanen

3. KK 502/1993 Mats Nyby: Työkyvyttömyyseläkkeiden myöntämisperusteiden yhtenäistämisestä

Sosiaali- ja terveysministeri Jorma Huuhtanen

4. KK 876/1994 Sulo Aittoniemi: Tapaturmavakuutusten korvauskäsittelyn nopeuttamisesta

Sosiaali- ja terveysministeri Jorma Huuhtanen

5. KK 127/1994 Kari Urpilainen, Anna-Liisa Kasurinen, Aarno von Bell Pentti Lahti – Nuuttila: Varhais- ja työkyvyttömyyseläkkeen saamisedellytyksistä

Sosiaali- ja terveysministeri Jorma Huuhtanen

6. KK 579/1994 Sulo Aittoniemi: Pitkäaikaistyöttömien mahdollisuuksista palata työelämään

Työministeri Ilkka Kanerva

7. KK 591/1994 Sulo Aittoniemi: Työkyvyttömyyseläkkeen myöntämisperusteista

Sosiaali- ja terveysministeri Jorma Huuhtanen

8. KK 694/1994 Pekka Leppänen, Heli Astala, Claes Andersson, Eila Rimmi, Iivo Polvi, Martti Korhonen, Ensio Laine, Asko Apukka, Raila Aho, Reijo Laitinen: Työkyvyttömyyseläkehakemusten käsittelystä

Sosiaali- ja terveysministeri Jorma Huuhtanen

9. KK 776/1994 Esko Seppänen: Vammalan Seudun Eläkekassan toiminnan valvonnasta

Sosiaali- ja terveysministeri Jorma Huuhtanen

10. KK 846/1994 Lea Mäkipää: Eläkerahastojen luottotappioista

Sosiaali- ja terveysministeri Jorma Huuhtanen

Lähde: Suomi24 > Keskustelu > Politiikka > Pääministeri

* * * *

Toivottavasti saamme lukea "Suti" Aittoniemen kommentteja tiedotusvälineistä ennen vaaleja , mikä näissä ongelmakentissä on niin vaikeaa, että niitä ei pystytä ratkaisemaan 10 - 15 vuodessa?

Päivitys 22.2.2024
Ei ole pystytty ratkaisemaan edes yli 25 vuoden aikana.

Isosta kuvasta tässä artikkelissa:
Vahva ja välittävä Suomi – hallitusohjelmasta
- Julkaistu: 10 heinäkuun, 2023 | Kirjoittanut: Suomi 2017 verkosto

Toivottavasti myös suomalaiset kuuluvat pääministeri Petteri Orvon hallitusohjelman kärkihankkeisiin. Nämä kaksi hallitusohjelman kirjausta ovat verkostomme jäsenten osaamisen ydinaluetta.

1. ”Hallitus selvittää vakuutuslääkäreiden ja hoitavien lääkäreiden osuutta ja yhteistyön kehittämisen tarpeita potilaiden etuuksien paremmaksi ja oikeudenmukaisemmaksi toteutumiseksi puoliväliriiheen mennessä.”

2. ”Sisäilmasairastuneiden ja kroonisen väsymysoireyhtymän (ME/CFS-) potilaiden tarvitsemien tukien, sairaus- ja kuntoutusetuuksien toteutumista edistetään.”

Lähde molemmille lainauksille on Vahva ja välittävä Suomi – hallitusohjelman kohdasta 4.3 Työhön kannustava sosiaaliturva > Muu sosiaaliturva > sivu 74.

Parhaiten tämän kohta seuraavan asiakokonaisuuden hallituspuolue perussuomalaisissa tietää työmies Matti Putkonen.

Lue lisää osoitteessa
Linkki


Uusia alueita mobiiliviihteeseen

Paljon on ollut tiedotusvälineissä kirjoittelua siitä, että 3/4 osaa suomalaisista kännykän käyttäjistä vähät välittää uusista mobiilitekniikan virityksistä.

Puhelimella soittaminen ja tekstiviestin lähettäminen ovat edelleen kova juttu.

Tosin tekstinviestin hinnoitteluperuste 160 merkkiä/viesti pitäisi nostaa kiireen vilkkaan 1000 merkkiin/viesti.

Hintataso on tietysti uusien palveluiden yleistymiselle yksi selkeä syy. Toinen on se, että mitä enemmän ominaisuuksia, sitä nopeammin akun kutale tyhjenee.

Vaan sitten asiaan.

Lainaan otteen Ruben Stillerin kirjoitusta - Epäaidosti suomalainen:

"Kun ensimmäisen kerran tein matkan Lappeenrantaan, ajattelin tulleeni vieraaseen maahan. Mie-alueen rentous oli kaukana Helsingin keskustan kireydestä.

Kuopion torin kiireettömyys ja savolaisten letkeys oli sekin outo kokemus. Matka Kuopioon tai Lappeenrantaan on matka toiseen mentaliteettiin ja elämänasenteeseen.

Kuopiossa ja Lappeenrannassa ihmettelen joka ainoa kerta, että olen edelleen Suomen rajojen sisäpuolella."

Vaan sitten siirrytään koukaten otsikon aiheeseen.

Suomen suurin savolaisten lehti Savon Sanomat julkaisee lehdessä vitsin, johon liittyy sanallinen ja visuaalinen huumoriulottuvuus.

Materiaalina se kuin huutaa pääsyä singahtelemaan mobiililaitteesta toiseen ja tuomaan hyvää tuulta meille slaavilaiseen melankoliaan taipuvaisille suomalaisille.

Lainaan otteen tarkoittamastani Savon Sanomien materiaalista, jota julkaistaan kirjamuodossa tietyssä aikataulussa kuten Savossa erinomaisesti sopii. Silloin tällöin. Kirjan nimi on "Luajakangasversio". Piirrokset ovat Veikko Lötjösen käsialaa ja tekstit on muovannut Raimo Naumanen.

Vastuu siirtyy nyt sinne ruudun toiselle puolelle.

Päivitys 22.2.2024 kuva kadonnut, mutta perinne jatkuu Savon Sanomien eli Mullikan sutkautus sivulla:
https://www.savonsanomat.fi/teemat/6531120
Linkki toiminnassa 22.2.2024


Uusi suomalainen menestystuote

Suomi on panostanut vuosikausia onnistuneesti korkean teknologian tuotteisiin, mutta nyt pitäisi tähtäintä siirtää myös hieman alemmas.

Varsinkin jos hyvinvointiyhteiskuntamme tavoitteena se, että entistä vanhemmaksi elävät kansalaiset voisivat asua omissa kodeissaan.

Yksi parannuskohde olisi heti helppoa tarkentaa ja ottaa työn alle.

Se koskee nimittäin kylpyhuoneen lavuaarin pullohajuvesilukkoa, mikä yllättävän usein menee tukkoo ihan peruselämän viattomasta irtotavarasta. Hiuksista, hiekasta, kynnenpaloista, partakarvoista, nenärähkylöistä jne.

Sitten pikku hiljaa kasvaneen tukoksen poistaminen on putkimiehen tai huoltomiehen tunnin tai kahden työn paikka. Toki asumismuodosta ja omista sekä lähipiirin taidoista riippuen.

Toki pullossa asuva Kodin Putkimieskin liottaa jonkin sortin tukokset pois, mutta menevätkö jossain vaiheessa putketkin sitten ko.aineesta vaihtoon?

Lavuaarin alla kökättövä pullohajuvesilukko on säilyttänyt muotonsa vuosikymmenten ajan. Sitä saanee nykyisinkin materiaaliltaan vain kromattuna tai muovisen valkoisena.

Ennen vanhaan LVI-koodi taisi kromatulle olla SYD 510.

Ja pullohajuvesilukkoa saa tietysti yhtä tukkeutumisherkkänä kuin aiemminkin. Varsinkin lapsiperheissä ongelma tunnetaan erityisen hyvin.

Joten viimeistään nyt olisi hyvä, jos Suomen markkinoille saataisiin itse itsensä avaava ja huuhteleva pullohajuvesilukko. Kylppäriin ja keittiöön.

En tiedä LVI-tekniikasta tuon taivaallista, mutta onnistuessaan tuollainen tuote olisi menestys myös maailmanlaajuisesti. Sillä kaivellaan sitä nenää muuallakin kuin meillä peilin edessä.

Tässäkö uuden Nokian veroisen menestystuotteen alkusävelet?


Vähemmän jotain - enemmän hintaa

On ollut vantastista seurata ruokakauppojen valikoimien laajentumista. Se taisi alkaa varovaisesti fetasta ja oliiveista.

Nyt saataville on tullut kaikenlaista uutta maustetta ja raaka-ainetta niitä käyttäville sekä uusia nautintoja halajaville.

Vaan yhtä asiaa ihmettelen suunnattomasti.

Jos tuotteesta jätetään esimerkiksi rasvaa pois ja siitä tulee sisällöltäään siis kevyempi, niin hinta pompsahtaa aina ylöspäin.

Miehen logiikalla pitäisi käydä juuri toisin päin.

No nyt on kauppojen hyllyille ja pakastealtaisiin solahtaneet laktoosittomat tuotteet. Ja se on yksi vuoden 2006 ympäristöystävällisimmistä teoista koko ruokateollisuudelta.

Vaan taas ihmetyttää yksi perusasia meikäläista. Yksi alkuperäinen tuoteosa eli laktoosi jätetään pois ja tuotteen hinta kallistuu?!

Kalsiumin saanti luonnollista tietä on turvattava myös laktoosi- intoleranssista kärsiville.

Mikähänlainen hallituskokoonpano antaisi tästä Kela - korttiin liitettävän etuuden jo vuoden 2007 aikana?

Vai voitaisiinko kehittää hiljalleen suomalainen lehmärotu, joka lypsää valmiiksi laktoositonta maitoa?

Markkinat tulisivat olemaan vientiä varten muun muassa Japanissa VALTAVAT. Jossa tämä maitosokerin pilkkomiseen liittyvä ongelma on myös iso.


Kusti polkee ja puuskuttaa

Postin kuljetuksessahan on vielä Suomessa voimassa kansallinen monopoli. Niin kuin muuallakin Euroopassa.

Jotta hyvästä sekä koko maan alueella toimivastakin menettelystä ja rahaa valtionkassan tuovasta lypsysonnista ei EU-painostuksessa tarvitsisi luopua, niin palvelun parantaminen olisi hieno asia.

Varsinkin, kun kansakuntamme vanhentuu huimaa vauhtia ja vanhuksia pyritään auttamaan (ainakin puheissa) selviytymään pitempään kotioloissa.

Nythän postinjakaja toimittaa postia vain yhdensuuntaisesti, joten eikö jatkossa voitaisi ajatella sitä, että lähtevä posti noukattaisiin mukaan itse kunkin postilaatikosta tai taloyhtiökohtaisesta keruulaatikosta?

Nykytekniikkaa paremmin hyödyntäen postilaatikotkin saataisiin toimimaan avattavien lukkojen osalta kooditekniikalla, joten talokohtaisten laatikkojen tyhjennyksien seuranta olisi helppoa kytkeä yhä tihenevään työsuoritteiden seurantaan.

Toki postille tämä saattaisi merkitä lisäresurssien palkkaamista, mutta eiköhän tästäkin ideasta saisi kannattavaa liiketoimintaa pienen jalostuksen jälkeen.

* * * *

Toinen merkittävä parannus postinpalveluissa olisi se, että nythän päivälehtien aamujakelu on siirtynyt entistä enemmän postin hoitoon. Ainakin pääkaupunkiseudulla.

Vastavuoroisesti halutessaan voisi kahden edellisen päivän lehdet palauttaa jakajan kauuta Postin hoitamaan paperikierrätykseen, jättämällä sen kerrostaloasunnossa oven vieressä olevaan kiertotelineeseen.

Tämä telinemenettely mahdollistaisi myös näppärästi lehtien kierrätyksen taloyhtiön asukkaiden kesken, koska ainakin Hesari on näin pienituloiselle hiton kallis lehti.

Joten halutessaan jokainen voisi napata vanhat lehdet kiertotelineestä luettavakseen ja hoitaa siten kierrätyksen taloyhtiön keräyslaatikon kautta.


Nato - keskustelun rinnalle ja ohi

"On kulunut liian useita talvia, ettei Suomessa ole laskettu alaspäin ruuan hintojen alvia."

Euron tulon myötä ruuan hinta on noussut näin perstuntumalla 30-50%.

Sen huomaa hyvin pitkälle siitä, että kun ostaa vakkarituotteita, niin laskun loppusumma vain nousee.

Voisikohan kaikkien alojen palkkakehityksen lukita ruuan ja asuntojenhinnan kehitykseen?

Nyt kun on monenlaista bonuskorttia ja etuohjelmaa liikenteessä, niin tietoahan meistä kerätään jo useisiin rekistereihin.

Postiluukusta tulee suoraan keräyslaatikkoon menevää mainospostia solkenaan. Jopa niin paljon, että melkein kuulee ylväiden suomalaisten puiden kaatuvan turhaan kolahtaen tantereelle, paperille painettavia mainoksia varten tarvittavan painopaperin valmistusta varten.

Vaan missä viipyy sähköisen asioinnin ja mainonnan luontoa säästävä vaikutus?

Erilaiset bonuskortit voitaisiin yhdistää esimerkiksi Kela-korttiin tai pankkikorttiin. Sen mukaan mitä kauppaketjuja henkilö korttiinsa haluaa.

Nuo kortithan olisivat jo kertaalleen varmennettujakin henkilöllisyyden suhteen.

Mainospostin suhteen voisi sitten valita ottaako sähköisen vai paperilla toimivan mainosväylän ja bonuskertymäseurannan käyttöönsä.

Eikä tässä vielä suinkaan kaikki.

Kaikki, jotka valitsisivat sähköisen mainosväylä hai-wein; saisivat järjestelmään kytkeyttyä Kela- tai pankkikorttia kassalla pyyhkäisyttämällä suoraan alennusta elintarvikkeita sisältävästä kauppasummasta -8%.

Valtio hyvittäisi sitten kerran kuussa eräänlaisilla luontobonuksilla kauppaketjua tai kauppiasta.

Yhdellä kortilla; ei saa tosin etuja enää taivaan portilla.

Siis ainakaan vielä.


Joulu kolmeen aaltoon

Globalisaation nimissä on jo uhrattu monta asiaa. Joten kyllä tämäkin ehdotus mukaan mahtuu.

Tehtailla ja niiden tuotteita myyvillä yrityksillä on isona ongelmana, että ne pystyvät valmistamaan paljon enemmän tuotteita, kun me kuluttajat kykenemme yhdellä rysäyksellä ostamaan.

Joulunvelvoitteet aiheuttavat kaiken lisäksi monelle aivan turhaa stressiä ja sekopäiseksi kasvavaa poukkoilua ruuhkaisissa kauppaliikkeissä.

Sitten parhaimillaan jo aattona alkavat mielettömät alennusmyynit ensin tyyliin -25% ja sitten -50%. Kunnes kolahtaa kunnolla: ale jopa -70%!

Joulu voitaisiin porrastaa koulujen hiihtolomien tapaan. Eli tehtäisiin kunnollinen sesongin pidennys joululle, josta kaikki hyötyisivät.

Tammikuussa olisi vuorossa Etelä - Suomi, helmikuussa Keski - Suomi ja maaliskuussa Pohjois - Suomi. Vuorojärjestys olisi vuosittain kiertävä.

Ei tarvittaisi turhia hinnanalennuksia, vaan muutaman kuukauden jakson aikana ylijäääneet tavarat voitaisiin siirtää sesonkiaallon mukana.

* * * *

Yritysten ja julkishallinnon organisaatioiden tilivuodet voisivat päättyä jatkossa välillä tammi - maaliskuu.

Se poistaisi jo monta turhaa kiireen tekijää vuoden vaihteesta. Samalla voitaisiin jakaa pikkujoulukautta riittävän pitkäksi.

Vaan yhdestä ei luovuttaisi. Vuosi vaihtuisi kaikkialla Suomessa samaan aikaan.


Oi laari laari laa

Suomalaisten kotien tila-ja kokostandardit pitäisi viedä aivan uudelle tasolle.

Yksiön pienimmäksi neliömääräksi pitäisi säätää uuden eduskunnnan toimesta 55 neliömetriä.

Jo Ruotsissa yksiöt ovat suomalaisen kaksion kokoisia.

Yksi monesti hepuleita aiheuttava tekijä alkuvaiheessa olevassa suomalaisessa yhteisasumisessa on se, että miten ja minkälaisin roiskevaurioin mies hoitaa pissitarpeensa.

Vaan odottaakahan hetkinen; useisiin globaaleihinkin parisuhdeongelmiin sopiva ratkaisu on jo tulossa markkinoille.

* * * *

Lisääntyneen tilan voisi yksiössä käyttää ensinnäkin kunnon eteistilojen toteuttamiseen.

Vaatteiden kuivaamiseen, lemmikin tassujen ja kenkien huuhteluun tarkoitetun eteistilan kautta olisi oivallista luikahtaa siistimmin sisätiloihin päin.

Ja entäs sitten ne isommat WC-tilat?

Niihin voisi sijoittaa pytyn, pisuaarin tai jopa 55 cm leveän urinaalin. Sen mukaan, miten mies tykkää loppuheputuksensa hoitaa. Ylös/alas- vaiko vasemmalta/oikealle ulottuvalla maajussityylillä?

Fajanssia sorvaavien tehtaiden tuotekehitysyksiköt voisivat tehdä tutustumisretken tietotekniikan kehityksen mekkaan Palo Altoon. Retken tuloksena markkinoille saataisiin pienellä aikaviiveellä suomalaisten uusien vessatilojen vesi-ja viemäriliitäntöihin sopivia miesten pissaamisen heputustyyliin ja ulostuloon sopivia tuoteratkaisuja "Plug and play"- tyylin sijasta "Piss, wash and go" -tyyliin.

Tosin tasa-arvon jatkuessa nykyisellä vauhdilla seuraavat kiistat orastavassa parisuhteessa käytäisiin todennäköisesti siitä, miksei nainen voi tehdä pissejään siististi pytylle.