Suhdeklinikan artikkelisarjassa etsitään ratkaisuja parisuhteen pahimpiin solmukohtiin. Tällä kertaa aiheena on lähisuhdeväkivalta.
Uusi artikkeli julkaistaan Suhdeklinikalla kerran kuukaudessa.
Teksti: Mirja Wuokko
______________________________________________________________________________
Perheneuvoja Iiris Koskinen on pahasti mustelmilla. Häntä on taas eilen lyöty. Koskinen ottaa turpaan mielellään, koska se kuuluu hänen harjoittamaansa kamppailulajiin. Ehkä vapaaehtoisen matsin otto vaikuttaa Koskisen käsityksiin väkivallasta. Hän näkee siinä paljon harmaan sävyjä.
”Monet ovat sitä mieltä, että väkivallasta on puhuttava yhden kohdistamana vallankäyttönä toiseen. Tämä tekee vakavasta asiasta ymmärrettävän tai hallittavan, mutta aihe ei tyhjene siihen. Toinen saadaan näyttämään vallankäyttäjältä ja toimijalta ja homma on hoidettu. Sillä metodilla saadaan kyllä ehkä vallankäyttö loppumaan”, Koskinen sanoo.
Väkivalta on kiinnostava ja herkullinen teemaJyrkän linjan väkivallan tuomitsijat saattavat suuttua seuraavista kommenteista:
”Väkivalta on kiinnostava ja herkullinen teema.”
Koskisen mukaan lähisuhdeväkivallassa on aina kaksi osapuolta. Jos toinen tekee väkivaltaa, on vastapuolella uhri, joka sallii sen.
Kuinka paljon väkivalta tulee esiin työssäsi?
”Riippuu väkivallan määritelmästä. Varmasti joka päivä. On fyysistä, psyykkistä, seksuaalista, taloudellista ja uskonnollista väkivaltaa. Tämä on vasta toiseen kohdistuvaa väkivaltaa. Sitten on paljon itseen kohdistuvaa väkivaltaa. Ihmiset vahingoittavat, pilkkaavat ja solvaavat itseään jatkuvalla syötöllä”, Koskinen sanoo ja jatkaa:
”Meillä näkee taloudellista väkivaltaa. Parilla on esimerkiksi yhteistalous, jossa kumppani tienaa enemmän kuin toinen, mutta molemmat maksavat yhteisistä menoista yhtä paljon. Onko se reilua? Ei. On perheitä, joissa nainen hoitaa lapsia kotona ja mies antaa kuittia vastaan rahaa ruokaan”, Koskinen kuvailee.
Taloudellista väkivaltaa voi perheessä kohdistaa myös mieheen. Monet suomalaisnaiset ansaitsevat miestään paremmin.
Miten väkivalta-ongelma esitetään parineuvonnassa?
”Yleensä sitä ei esitetä, eikä sitä nimetä mitenkään. Mä sen vaan jotenkin poimin sieltä, ja varmaan aika usein en poimi. Väkivalta on yhden asian ilmenemismuoto. Se on tunteiden käsittelyn vaikeuden tai kyvyttömyyden ilmaus. Väkivalta ei ole asia tai jana, jossa olisi selvä epäjatkuvuuskohta, että tämän pisteen jälkeen on väkivaltaa, ja tämän ei”, Koskinen sanoo.
Kuka on väkivaltainen?
”Vaikea sanoa. Tilastojen valossa mies. On myös sellaisia suhteita, joissa vain nainen on väkivaltainen. Oleellinen elementti on pelko. Nainen saattaa monissa tilanteissa lyödä ja läpsiä, mutta mies ei välttämättä tunne pelkoa, eikä mies joudu väkivallan uhan takia valvomaan toimiintaansa. Ei esimerkiksi pelkää mennä nukkumaan. Väkivalta on silti epämiellyttävää, alentavaa ja loukkaavaa, kaikin tavoin surullista toimintaa”, Koskinen painottaa.
”On naisia, jotka ovat niin väkivaltaisia, että mies pelkää - ja syystä. Uhataan esimerkiksi lyödä lasilla naamaan tai lyödä nukkuessa.”
”Sitten on tää henkinen väkivalta. Usein ne kulkevat käsi kädessä. Jos on fyysistä, on myös henkistä väkivaltaa. Ja parisuhteessa niihin liittyy usein kolmas, seksuaalinen väkivalta. En ole tavannut pareja, joissa puoliso A on henkisesti ja puoliso B fyysisesti väkivaltainen. Eli tämä ”muija nalkuttaa ja mä vetäisin sitä turpaan” ei ole koskaan tullut vastaan. Se että puntit olisivat oikeasti tasan ei ole myöskään koskaan tullut vielä vastaan. Jos uhka on se, että mä auon päätäni ja saan kohta turpaani, niin en kauaa auo päätäni”, Koskinen selventää.
”Henkinen väkivalta ei ole sukupuolesta riippuvaista. Sitä on myös homo- ja lesbosuhteissa. Henkinen väkivalta voi olla mykkäkoulua, syyttämistä, moittimista, herjaamista, toisen naurettavaksi tekemistä, halventamista jne.”, Koskinen kuvailee.
Oma kyvyttömyys kohdata tunteita nimetään toisen syyksi.Miten väkivaltaa selitetään?
”Sellaista selitystä kuulee jatkuvasti, että kun toi toinen on niin ärsyttävä, niin mä vedän sitä turpaan. Oma kyvyttömyys kohdata tunteita nimetään toisen syyksi. Meillä perheneuvonnassa tulee väkivaltaa ilmi harvemmin kuin tilastollisesti pitäisi, eli ihmiset ei kerro”, Koskinen sanoo.
”Tulee se olo, että he (väkivallan tekijät) kokevat itsensä valtavan uhatuiksi, että heidän rajojaan uhataan, lähinnä psyykkisiä rajoja”, Koskinen valottaa.
”Naisiin ja miehiin kohdistuu erilaista väkivaltaa. Miehiä lyödään, naisia kuristetaan ja potkitaan, ja naisten päätä hakataan lattiaan tai seinään. Olen miettinyt syytä naisten kuristamiselle. Ehkä se on jotain ”nyt hiljaa, joudun tämän ihmisen kanssa tekemisiin sellaisten tunteiden kanssa, joita en siedä”?”, miettii Koskinen.
Miten autat?
”Jos mukana on pelkoa, paria ei voi auttaa yhdessä, vaan kumppaneita tavataan erikseen. Saatan ohjata Lyömättömään linjaan tai muihin palveluihin. Heillä on toimivia keinoja väkivallan lopettamiseen. Jos ei ole pelkoa, eli jos ottava osapuoli ei pelkää, on mahdollista tavata myös parina, mutta sellainen on harvinaista. Sellaisia parisuhteita, joissa molemmat mätkivät, on haastavaa hoitaa. Joutuu tarkkaan miettimään missä määrin osapuolten on mahdollista puhua avoimesti. Joskus toinen joutuu pelkäämään sitä, että jos otan tämän asian puheeksi, tuleeko jo hississä turpaan. Joudun siis koko ajan miettimään mitä parille tapahtuu istunnon jälkeen”, Koskinen kertoo.
Koskinen tapaa väkivaltaisia pareja joskus myös erikseen, esimerkiksi viisi tai kymmenen minuuttia ennen yhteistä aikaa kysyäkseen, miten meni viime kerran jälkeen. Onko turvallista puhua asioista vielä lisää?
Koskinen toivoo ihmisten arvostavan ja suojelevan itseään. Se paitsi suojaa mahdolliselta väkivallalta, myös helpottaa väkivallasta selviytymistä.
”Ne jotka ovat väkivaltatilanteessa edes yrittäneet tehdä jotakin, vaikka tulisivat hakatuksi tai raiskatuksi, selviävät kriisitilanteesta parhaiten. Jotkut pakenevat, jotkut lamaantuvat, mutta puolustautumista voi myös harjoitella”, Koskinen sanoo.
Jos lyöt vielä kerran
”Väkivalta on myös vallankäyttöä, eikä ole hyväksyttyä missään tilanteessa, paitsi itsepuolustuksessa. Itsepuolustus on toivottavaa. Toisen väkivaltaan on vastattava riittävällä voimalla ja sopivalla tavalla, että sen saa loppumaan. Tavat voivat olla pakeneminen, puhuminen, rauhoittelu ja poistuminen paikalta, sovittelu jne. Fyysiset keinot ovat aina viimeisiä ja on aina huono juttu, jos niihin asti joutuu menemään”, Koskinen neuvoo.
”Missä on uhrin itsesuojeluvaisto? Miksei hän poistu suhteesta? Tämä on väkivallan mahdollistava puoli. Tämä on hankala asia. Mutta toinen mahdollistaa väkivallan, jos ei pistä hanttiin, jos ei pidä puoliaan”, Koskinen valaisee.
”Jo Suomen laki sanoo, ettei ihminen saa antaa pahoinpidellä itseään, ei edes nyrkkeilyottelussa tai sm-seksissä. Vaikka antaisit sen luvan, toinen ei saa niin tehdä. Jos lievemmät keinot eivät tepsi, etkä pääse pakoon, on luvallista puolustaa itseään niillä keinoilla, jotka ovat mahdollisia”, Koskinen alleviivaa.
Jos miestä vedetään turpaan kadulla, ei hän välttämättä tee siitä ilmoitusta. Väkivallan käyttäminen ja sietäminen on kuulunut miesten kulttuuriinOletko huomannut miehiin kohdistuvan väkivallan vähättelyä?
”Olen. Ja miehet itse myös vähättelevät sitä. Miehille on aika häpeällistä myöntää, että mua lyödään tai muhun kohdistuu muunlaista väkivaltaa. Naisten on tässä yhteiskunnassa helpompi puhua itseensä kohdistuvasta väkivallasta. Montako miestä tunnet, joka sanoisi ”tulin muuten raiskatuksi”?”, Koskinen kysyy.
”Jos miestä vedetään turpaan kadulla, ei hän välttämättä tee siitä ilmoitusta. Väkivallan käyttäminen ja sietäminen on kuulunut miesten kulttuuriin”, Koskinen selittää.
Muistelen muutaman vuoden takaista julkisuudessa huomiota saanutta hätäkeskussoittoa, jossa vanhempi poliisimies tokaisi väkivaltaa kotona kohdanneelle miesuhrille, ettei tämän pitäisi ottaa naiselta pataan. Koskinen tietää, etteivät kaikki miehet halua tai pysty laittamaan väkivaltaiselle vaimolleen fyysisesti vastaan.
”Sanoisin väkivaltaa kohtaavalle miehelle, että kannattaisko sun lähteä sieltä? Kannattaisiko poistua asunnosta? Aina se ei onnistu, esimerkiksi jos ei saa lapsia mukaan”, Koskinen sanoo.
Tekijä on uhri?
Koskinen ymmärtää toisten rajoja ylittäviä ihmisiä. Kaikilla ei ole ollut turvallista lapsuutta ja kivaa elämää.
”On ihmisiä, joiden on ollut pakko ylittää rajoja. Ihminen on voinut kasvaa ympäristössä, jossa ainoa selviytymiskeino on ollut käydä päälle, olla vahva ja dominoiva. Onneksi ihmiset voivat oppia muitakin tapoja”, Koskinen lisää.
Koskisen mukaan väkivaltaa käyttävä ihminen yrittää piilottaa vastuutaan tai vähätellä omaa toimijuuttaan. Päätä on turha työntää pensaaseen.
”Jossain kohtaa se päätös täytyy tehdä, oli se enemmän tai vähemmän tietoinen. Olen itsekin joutunut pari kertaa sellaiseen tilanteeseen, että nyt tekee mieli lyödä, mutta päätän etten tee sitä. Kuka tahansa voi joutua tilanteeseen, jossa on päätettävä lyönkö vai enkö”, Koskinen sanoo.
Väkivaltaisten terapiassa etsitään merkkejä vihan heräämisestä. Ihminen voi opetella tiedostamaan, missä pisteessä hän yleensä turvautuu väkivaltaan. Silloin voi oppia ennakoimaan tuntemuksia ja voi opetella toimimaan uusin tavoin. Vihan heräämistä voi hidastaa, ja saada näin lisää harkinta-aikaa. Sekopäisen vihainen voi poistua tilanteesta, tai päättää, että tällä kerralla en lyö.
”Ihmiselle tulee hyvä olo, kun on itsensä herra ja voi tehdä valintoja”, Koskinen kannustaa.
Väkivallan kulttuurissa
Koskinen näkee Suomessa rakenteellista naisvihaa.
”Esimerkiksi Johanna Tukiaista lyödään kuin vierasta sikaa. Meidän yhteiskunnassa ja tässä maailmassa naisia vihataan sukupuolen takia. Meillä Suomessa tämä on vielä kevyttä. Mutta tämä on syvällä meidän yhteiskunnassa ja kulttuurissa. Samalla tavalla mieheen kohdistuva väkivalta ei ole mitään. 'Tottakai miehen pitää ottaa vähän koppia. Tottakai miehen pitää käyttää väkivaltaa'”, Koskinen kuvailee.
”Väkivalta on kyvyttömyyttä käsitellä tunteita. Se on surullista. Moni kärsii. Jos mies hakkaa vaimoaan, myös lapset kärsivät, miehen vanhemmat ovat häpeissään ja huolissaan ja naisen vanhemmat ovat sydän syrjällään odottamassa viimeistä lyöntiä. Väkivallan seuraukset ovat laajat”, Koskinen varoittaa.
”Väkivalta voi kohdistua myös lemmikkeihin. Jos et sä...niin mä potkin sun koiraa tai leikkaan sun kissoilta korvat irti.”
”Väkivalta liittyy joissain tilanteissa kunniantuntoon. Se ei todellakaan ole vain maahanmuuttajien ongelma. Miehen kunnia voi vaatia tietynlaisia tekoja”, Koskinen valaisee.
Suomalaiset naiset ovat Koskisen mukaan kuitenkin erittäin hyvin puolensa pitäviä moniin maahanmuuttajiin tai ulkomaalaisiin naisiin verrattuna. Hyvä niin. Naisten uho voi tosin viedä harhaan. Koskinen on huolissaan nuorista naisista. Osa harrastaa lisääntyvää väkivaltaa parisuhteessa. Tämä suuntaus on tuhoisa.
Väkivalta pahenee
”Väkivallalla on taipumus pahentua kerta kerralta. Jos se alkaa läppäisyllä, se voi seuraavalla kerralla olla pahempaa”, Koskinen varoittaa.
Ei kannata jäädä odottamaan väkivallan pahenemista ja itsetunnon murenemista.
”Ihminen turtuu väkivaltaan. Vaikka aluksi pistäisit hanttiin, murtaa väkivalta ihmisen toimijuutta pienemmäksi kerta kerralta. Lopulta ihminen ei pysty lähtemään pois. Itsetunnon rakentaminen on vaikeaa. Se on ehkä alun perin ollut matala. Itsetunto rapistuu väkivaltaisessa parisuhteessa todella nopeasti, koska usein mukana on myös henkistä ja seksuaalista väkivaltaa”, Koskinen valaisee.
”Väkivalta voi olla niin tuttua. Sisäinen käsitys itsestä voi olla, että mä oon huono, en ansaitse parempaa. Tosta uskomuksesta lähtien on vaikeaa valita ihanaa, hellää, rakastavaa ja tukevaa puolisoa”, Koskinen kuvailee.
Voiko kuka tahansa joutua väkivaltaiseen suhteeseen?
Koskinen miettii.
”Jos jostain syystä hulluna rakastuu johonkin tyyppiin, joka on ensin hurmaava, mutta vähitellen aloittaa myyrän työn. Alkaa vähättely, syyttely ja rajoittaminen. Tämä olisi mahdollinen tapahtumasarja, mutta ehkä hyvän itsetunnon omaavalla alkaisivat hälytyskellot soida. Väkivaltaiset ihmiset ovat tosin paljon muutakin kuin pahoinpitelijöitä. He voivat olla ihania ja kivoja ihmisiä muulloin”, Koskinen selittää.
Usein väkivaltaiset suhteet piinaavat aina samoja ihmisiä. Tähän Koskinen haluaisi kiinnittää lisää huomiota.
”Kun kolmannen kerran päätyy alkoholistin tai väkivaltaisen puolison kanssa suhteeseen, täytyy siinä naisessa tai miehessä itsessäkin olla vikaa! Kannattaa tarkastella omia motiivejaan. Vika on niin syyllistävä sana ja syyllistäminen ei näitä ihmisiä mitenkään auta, vaan tuki ja apu. Toivoisin myös, että viranomaiset kiinnittäisivät enemmän huomiota siihen jos joku henkilö tulee toistuvasti väkivallan uhriksi. Hoitoon ohjausta ja puuttumista pitäisi tapahtua enemmän”, Koskinen vaatii.
”Jokaisen on hyvä tutustua tuntemuksiinsa. Kun esimerkiksi herää sietämätön viha, miten tunteet hallitsee? Jos itseen on kohdistunut väkivaltaa vaikka jo lapsuudessa, eikä ole päässyt käsittelemään siitä syntyvää vihaa, katkeruutta ja häpeää, on mahdollista, että ihminen ulkoistaa tämän palvelun vaikka puolisolle. Mitä ei voi käsitellä itsessään, sen helposti käsittelee toisten ihmisten kautta”, Koskinen avaa.
”Ammattiauttajan näkökulmasta tunnen valtavaa hellyyttä ja myötätuntoa niin tekijöitä kuin uhrejakin kohtaan. Tuomion tai syyttelyn pelon takia ei kannata jättää hakematta apua”, Koskinen sanoo.
4 vinkkiä kotirauhaan
Jottei turpaan antamisen ja ottamisen kierre jatkuisi, antaa Koskinen neljä hyvää vinkkiä pareille. Vinkit sopivat kätevästi sekä väkivallan tekijälle että uhrille. Pelkkä ensimmäinen ohje riittää, jos ottaa sen tosissaan.
Koskisen vinkit uhrille ja tekijälle:
1. Ole itsellesi lempeä ja kunnioita itseäsi.
2. Laita itsellesi rajat.
3. Hae apua. Älä jää yksin.
4. Pelastaudu, jos väkivalta ei lopu.
28 kommenttia
Semmosta...
25.7.2014 08:46
Mies hätääntyneenä soittaa poliisille, että nainen riehuu väkivaltaisesti => kysytään: "voisitko poistua tilanteesta?"
Nainen hätääntyneenä soittaa poliisille, että mies riehuu väkivaltaisesti => partio heti tulossa, mies putkaan, nainen ehkä turvakotiin, tapaamisoikeutta mahdollisiin lapsiin rajoitetaan, mahdollinen työpaikan menetys yms.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Dia
26.7.2014 14:36
Itseäni poliisi neuvoi ensisijiasesti poistumaan tilanteesta. Vasta kun kerroin, että mies estää asunnosta lähdön, luvattiin lähettää partio.
iiris koskinen
26.7.2014 00:21
hyvä että kiinnitit tähän huomiota, En ole tietoinen, mitä hätäkeskuksille on ohjeistettu, mutta periaatteessa olen sitä mieltä, että väkivaltaisesta tilanteesta itsensä pelastaminen on ykkös asia, sukupuoleen katsomatta. Aina poistuminen ei ole mahdollista. Silloin kukatahansa toivonee poliisi partion pikaista saapumista. Luonnollisestikaan asian käsittelyn ei pidä loppua tähän. Viimeistään kolmen vuorokauden sisään tapahtuma sitäisi käydä läpi ja etsiä keinoja tilanteen muuttamiseksi. tämä ei ole sukupuolisidonnainen asia.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Dia
29.7.2014 21:37
Terve järkikin sen jo sanoo, että karkuun pitäisi lähteä heti kun on mahis.
TeppoSyvarila
26.7.2014 00:44
Ei se mies ole aina se lyöjä! Naiset osaa olla miestäkin väkivaltaisempia.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
shiwan8
30.7.2014 10:01
Ja siis puhtaasti numeroissa katsottuna ovat, melko reippaastikin.
Murtuneet kasvot
26.7.2014 07:15
Ei mies ole aina lyöjä, totta mutta minun avioliitossa oli 5 vuotta. Nukuin 3 vuotta sohvalla ja odotin että narsisti hakkaaja nukahtaa. Kun heräsi vessaan, heräsin minäkin koska opin jos en ollut varuillani, sain nyrkistä päähän. En tajua miten kestin sitä, mutta henkinen väkivalta yhdistettynä fyysiseen teki minusta aikoinaan maailman arimman ihmisen puhumaan kenellekkään, varsinkin kun kaiken piti näyttää loistavalle ulospäin.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
shiwan8
28.7.2014 09:47
Sellainen huomio, että tilastojen valossa (poliisin tilastot + tutkimukset ilmoitusherkkyydestä) naiset ovat vähintään yhtä väkivaltaisia kuin miehet, siis fyysisesti. Se nyt on sanomattakin selvää, että jos lasketaan henkistä väkivaltaa siihen päälle niin miesten osuus kokonaisväkivallasta pyörii siellä jossa 20%-25% sektorilla ja loppu tulee naisilta. Tämä ennen kuin lasketaan sitä lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa johon syyllistyy lähes pelkästään naissukupuolen edustaja.
Aihe on tabu. Naisen osalta minua on lyöty fyysisesti muutamaan otteeseen eikä tekijä edes tiedostanut (tai ainakaan myöntänyt) tehneensä mitään väärää. Minua on kutitettu, johon vastasin käskyllä "lopetta" ja kun nainen ei totellut otin häntä ranteista kiinni sillä seurauksella, että hän sitten puri minua. Kuulemma sekin oli ihan oikeutettua. Näitä on siis tapahtunut useasti.
Henkisen väkivallan osalta oikeastaan jokainen seurustelukumppanini 20 täytettyäni on lähtenyt sille linjalle enemmän tai vähemmän useasti. Tapauksia on liikaa laskettavaksi, mutta sanotaan, että keskimäärin kerran tai kaksi viikossa kunkin suhteen aikana.
Tämä on siis minun kokemukseni mukaan ihan normaalia suomalaiselta naiselta.
Vastaavasti olen kyllä itsekin mokannut, mutta väkivaltaiseksi en ole ryhtynyt. Sellaista lähinnä on tapaus, jossa totesin naisen käyttäytyvän juuri sillä tavalla, mistä valittaa muiden käytöksessä, mikä oli 100% tarkka kuvaus kyseisen henkilön toiminnasta. Mutta niin, vielä ei ole tullut lyötyä tmv. saati hyökättyä verbaalisesti naisen kimppuun. Sen perusteella mitä olen asiasta ihmisten kanssa puhunut, tämä on se normaali suhteellinen väkivallan määrä parisuhteissa.
Olisiko aika, että "lyömätön linja" laajennettaisiin koskemaan myös naisia?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
helman
29.7.2014 09:49
Olet kyllä kovia kokenut, toiv. ei traumoja jäänyt ja pystyt nukkumaan öisin.
peppuli
29.7.2014 11:54
hurja tarina, olet siis kohta 15 vuoden ajan valinnut väkivaltaisia naisia seurustelukumppaneiksesi. olisiko nyt viimeistään hyvä pysähtyä katsomaan peiliin? miten yhdelle ihmiselle voikaan "vain sattua kohdalla" noin paljon väkivaltaa ilman, että hän on millään tavalla itse vaikuttanut asioiden kulkuun?
joko kaikki suomalaisnaiset ovat väkivaltaisia tai sitten tässä on 1 suomalaismies, joka on toistuvasti mokannut ehkä pelkästään naisvalinnoissaan.
jokainen lukija päättäköön itse, kumpaa versiota totuus on lähempänä.
P.S ota ulkomaalainen, jos suomalaisten ovat niin hakkaajia.
P.P.S älä ota arabinaista, nekin ovat tulisia ja temperamenttisia.
shiwan8
30.7.2014 09:59
Kyllä tässä uni tulee ihan normaalisti. :D
Niin siis sä nyt peppuli oletat, että nämä taipumukset tulevat esiin heti eikä esimerkiksi vuoden kuluttua jolloin suhteeseen on jo sijoitettu henkisesti niin paljon, ettei nyt ensimmäisestä mokasta nosteta kytkintä. Noin niin kuin ilmeisen tarpeellisena tietoiskuna, ei sen kummemmin miehillä kuin naisillakaan ole mitään "tällä tavalla olen sekaisin"-listaa jonka saa nähtäväksi pyydettäessä. Jos olisi ollut ennalta tiedossa mitä oli tulossa niin olisin kävellyt näiden tapausten osalta horisonttiin heti ensimmäisiltä treffeiltä.
Varsinaisesti kyse on kyllä sattumasta, mutta olen hyvin tietoinen siitä, että kohderyhmässäni asennevammojen riski on keskimääräistä huomattavasti korkeammalla. Moni sen ryhmän edustaja on päässyt paljon helpommalla elämässä kuin ns. tavikset ja useimmat heistä olettavat, että asian kuuluu olla niin parisuhteessakin sen sijaan, että homma toimisi niin kuin tavallisten kuolevaisten kesken normaalisti toimii. Se nyt kuitenkin valitettavasti on niin, että jos mimmi pitää itsestään huolen pitämisenä pullapitkon tuhoamista salkkarijakson aikana niin minua ei kiinnosta. Kohderyhmän vaihtaminen ei siis onnistu, joten näillä on mentävä.
Kysymys on hyvin pitkälle siitä, etten ole fyysinen enkä henkinen uhka noin niin kuin oletusarvoisesti konfliktitilanteissa. En ala henkisesti kyykyttämään "riemastunutta" naista (vaikka kyky kyllä on). Olen myös ihan riittävän kykenevä puolustamaan itseäni fyysistä hyökkäystä vastaan (jos sellainen on realistisesti odotettavissa) ihan ilman, että pitäisi itse alkaa lyömään tai potkimaan. Naisella ei siis ole oikeastaan mitään pelkoa siitä, että joutuisi kohteeksi oman tötöilynsä seurauksena.
Ei niin, että ongelma olisi se, että minua pelottaisi. Olen kykenevä huolehtimaan itsestäni. Ongelma taitaa olla se, että toinen osapuoli tietää, ettei hänen tarvitse pelätä. Kun on turvallista perseillä, ihminen monesti perseilee.
Sikäli siis "oma vika" kun en nöyryytä ihmistä, varsinkaan kumppaniani, vain koska hän sattuu tekemään virheen. Virheeni myös on olettaa, että aikuinen ihminen käyttäytyy niin kuin aikuisen ihmisen pitäisi, silloinkin kun ottaa päähän.
Hankalaa on miehen elämä kun kotona saadut naisen ja miehen mallit olivat molemmat ihmisltä jotka hallitsivat tunteensa ja kantoivat vastuunsa teoistaan.
-joo-o-
28.7.2014 10:43
"Naisen osalta minua on lyöty fyysisesti muutamaan otteeseen eikä tekijä edes tiedostanut (tai ainakaan myöntänyt) tehneensä mitään väärää."
Naisille vielä löytyy loputtomasti ymmärtäjiä näissä tilanteissa silloin harvoin kun ne tulevat muiden tietoon. "Sä oot varmaan tosi väsynyt" yms. kommentteja satelee ja jollain tavalla syy saadaan suurimmaksi osaksi vieritettyä miehen niskaan.
En ole myöskään kuullut, että nainen tajuaisi väkivallan olevan väärin. Kun nainen lyö, mies ansaitsee sen.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
shiwan8
29.7.2014 10:04
Juurikin näin. Tasa-arvo on vielä kaukana tulevaisuudessa, jos edes koskaan tulossa.
väkivallantekijä
28.7.2014 13:02
En kyllä ymmärrä miten se on väkivaltaa tai edes vallankäyttöä käyttää omia rahojaan miten haluaa? Minä maksan perheen menoista oman osuuteni, puolisoni omansa. Tämä on mielestäni täysin oikein, eikä minun tai puolisoni tuloilla tai sukupuolella ole mitään merkitystä tässä asiassa.
Raskausaikana tilanne olisi erilainen (tai ainakin voisi olla) mutta niinhän se olisi myös vakavan sairauden myötä. Tai työttömyyden tms. Mutta niin kauan kuin molemmat ovat kunnossa ja voivat käydä töissä, molemmat maksavat oman osuutensa tuloista riippumatta.
Näin olen puolisoni valinnut. En koe häntä enkä itseäni vallankäyttäjäksi. Eikö sekin ole ihan vastaavaa vallankäyttöä kieltäytyä tekemästä omaa osuuttaan, vaatimalla "omaa" osuuttaan toisen työstä? Toki se oma osuus voi olla se koti ja mahdolliset lapset, jos näin sovitaan.
Eniten taloudellista vallankäyttöä olen kylläkin itse nähnyt silloin kun toinen osapuoli tuhlaa täysin holtittomasti käytännössä kaiken irti saa...näitä tapauksia on ollut sekä addikteissa että ei-varsinaisissa-addikteissa (itse en näe sairautena laiskuutta, tyhmyyttä ja holtitonta rahankäyttöä).
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
shiwan8
29.7.2014 10:07
Niin siis se ajatus jonka mukaan enemmän tienaava maksaa enemmän perustuu ajatukseen jonka mukaan kaikki tulot ovat yhteisiä, mikä taas on äärimmäisen lyhytnäköistä nyky-yhteiskunnassa jossa liitot eivät kestä. On ääliömäistä pistää kaikki rahat yhdelle tilille kun toinen voi ne sieltä sitten kiukustuessaan kupata. Joo, pitäisi valita sellainen kumppani, joka ei niin tee, mutta koskaan sitä ei voi tietää ennen kuin se tilanne on oikeasti käsillä.
tuuli.hattu801
28.7.2014 14:50
Lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa esiintyy myös miesten taholta. Ainakin tyttäreni isä on kerran sanonut tappavansa poikani hyvin uhmakkaasti. Pojan onneksi hän ei ollut silloin kotona. Onneksi se jäi ainoaksi kerraksi. Kyseisellä kerralla hän myös kävi lähes kurkkuuni kiinni (yritti kuristaa), mutta tilanne laukesi, en muista tarkalleen sitä miten hän loppujen lopuksi rauhoittui. Vaikka valitettavasti en itsekään voi sanoa olevani puhdas pulmunen, sillä olen kyllä läpsinyt, kovemminkin joskus tyttäreni isää silloin, kun asuimme yhdessä. Lapsiani en kyllä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
shiwan8
29.7.2014 10:09
Toki. Se nyt kuitenkin on marginaalista verrattuna naisten osuuteen. Johtunee myös siitä, että harvemmin lapsi jää kotiin isänsä kanssa kuukausiksi.
Tässä juuri nähdään, että vaikka Unioni ja Tulva väittävät päinvastaista, nainenkin lyö. Kyseinen touhuhan on aina väärin, oli lyöjän koko mikä tahansa suhteessa kohteeseen. Ei se, ettei kykene tekemään yhtä paljon vahinkoa tarkoita sitä, että lyöminen olisi jotenkin vähemmän väärin.
OnSeNiinVäärin
28.7.2014 15:04
Pahimpia väkivallantekijöitä ovat sellaiset, jotka kieltävät omat ongelmansa täysin. Meillä on lapsiin liittyvää väkivaltaa, jonka lasten isä kieltää kokonaan. On vain lapsen sana isän sanaa vastaan. Poliisille jos juttu päätyy, niin poliisi kuulee isää, jonka jälkeen ei tapahdu mitään. Väkivalta ei ole vielä ollut niin rajua, että olisi jäänyt selkeitä todisteita, jotka puhuisivat asian puolesta. Niinpä tämä menee helposti ex puolisoiden riitelyn piikkiin, jonka jälkeen viranomaiset levittelevät vain käsiään. Ja kaikki kuitenkin ymmärtävät sen, että ihminen joka kieltää asian, ei voi saada edes apua. Odotamme vain pahinta tapahtuvaksi. En yhtään ihmettele näitä Eerika tapauksia, kun olen nähnyt miten hankalaksi asiat voivat mennä. Kaikesta lapsiin liittyvästä väkivallasta huolimatta väkivaltaisilla vanhemmilla on Suomessa isot oikeudet. Ei auta, vaikka lapset pelkäävät vanhempaansa. Minä olen voinut erota väkivaltaisesta puolisostani, mutta lapset eivät ole tältä turvassa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Dia
29.7.2014 08:15
Valitettavasti joillekin se oma sana on ainoa laki, ja he ihan tosissaan uskovat olevansa (aina) oikeassa, jolloin toimivat mielivaltaisesti eivätkä edelleen ymmärrä tekevänsä pahaa muille.
jeppuli
29.7.2014 09:53
koska oisit dia ollu vääräs tai siis myöntäne sen? nevö.
shiwan8
29.7.2014 10:12
Pidän pahempina niitä, jotka oikeuttavat toimintansa. Fakta kun on se, että jos oikein kaivellaan niin aina löytyy jokin syy lyödä, oli se sitten miten huono tahansa.
Dia
29.7.2014 10:49
Oletpas jeppuli taitava ja omatoiminen: esitit kysymyksen ja vastasit siihen itse. Väliäkö sillä, että vastaus on väärä :D
jeppuli
29.7.2014 09:53
rahankäyttö väkivaltaa? no ehkä sillo ku toinen tuhlaa kaiken ja muut kärsii
ja mikä toi juttu on et oleellist on pelko? en tajuu. ja mykkäkoulu on henkist väkivaltaa? oon siis väkivaltane koska jos toine vituttaa ei mua huvita puhuu, ainakaa just sillo. henkis väkivaltaa on puhumaan pakottaminenki. kaikki on väkivaltaa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
shiwan8
29.7.2014 10:29
Olet täysin oikeassa. Niin kauan kuin laskut on maksettu ja leipää on pöydässä, jokainen syytäköön rahansa minne haluaa.
No, kyllä se vähän latistaa fiiliksiä kun toinen on arvaamaton. Ei ole juuri kokemusta, mutta riittävästi siitäkin. Olen kyllä vähän kummissani siitä, että itsemääräämisoikeudestaan kiinnipitäminen, mihin se puhuminen mm. liittyy, olisi henkistä väkivaltaa. Mitäs jos haluaa käsitellä asian ensin niin, että pystyy olemaan rakentava sitä esittäessään? Olisiko parempi vetää sellainen amok-huuto?
Henkilökohtaisesti "fanitan" niitä kieroimpia komboja joissa vaaditaan jotain, haukutaan toinen jos sitä ei saada ja sitten hyökätään toisen kimppuun kun se vaatimus täytetään. Herkkua on olla tilanteessa jossa kaikki ratkaisut ovat vääriä, eikä ole mitään mahdollisuutta valita pienintä haittaa kun ei ole mitään tietoa mikä se pienin haitta kulloinkin on. :D
Mutta joo, jos ollaan tarkkoja niin jonkin sortin väkivaltaa on melkein mikä tahansa kun se sopivasti ajoitetaan ja kohdistetaan. Pidän hiukan kummallisena sitä, että kaikki maskuliiniset piirteet ihmisessä on taas leimattu väkivaltaisuudeksi.
shiwan8
29.7.2014 13:15
Aloin lukemaan juttua uudestaan ja tuli pari huomiota vastaan:
1: ”Sanoisin väkivaltaa kohtaavalle miehelle, että kannattaisko sun lähteä sieltä? Kannattaisiko poistua asunnosta? Aina se ei onnistu, esimerkiksi jos ei saa lapsia mukaan”, Koskinen sanoo.
Minä sanoisin "soita poliisit jotta hakevat sen pahoinpitelijän pois sieltä". Hirveän tasa-arvoista, että jos mies lyö niin mies lähtee ja jos nainen lyö niin mies lähtee?
2: "Meidän yhteiskunnassa ja tässä maailmassa naisia vihataan sukupuolen takia."
Tässä maailmassa kyllä, meidän yhteiskunnassa ei. Väite siitä, että suojeltu, käytännössä vastuusta vapaa ryhmä olisi jotenkin sorrettu verrattuna toiseen ryhmään jonka homma on tätä ensimmäistä suojella ja kulttuurillisesti kantaa heidänkin vastuunsa, on sisällöllisesti kestämätön.
3: ”Väkivalta on kyvyttömyyttä käsitellä tunteita. Se on surullista. Moni kärsii. Jos mies hakkaa vaimoaan, myös lapset kärsivät, miehen vanhemmat ovat häpeissään ja huolissaan ja naisen vanhemmat ovat sydän syrjällään odottamassa viimeistä lyöntiä. Väkivallan seuraukset ovat laajat”, Koskinen varoittaa.
Mutta jotenkin mystisesti ilmeisesti sitten kuitenkaan kukaan ei kärsi jos nainen pahoinpitelee. Mitä helv...?
4: ”Väkivalta liittyy joissain tilanteissa kunniantuntoon. Se ei todellakaan ole vain maahanmuuttajien ongelma. Miehen kunnia voi vaatia tietynlaisia tekoja”, Koskinen valaisee.
Mutta naisen siis ei. Jahas. Eli siis naiset riehuessaan riehuvat koska se on kivaa pistää ihmisiä ja paikkoja rikki. Seeeeeelvä....
Jotenkin käsittämätöntä, miten melkein aina näiden naisten tekstit ovat sisällöllisesti asiaa heti kun niistä alkuperäisistä poistaa sukupuolet. Muutoin homma näyttää menevän sujuvasti niin, että "väkivalta on ikävää, se on tosiaan ikävää kun mies lyö naista". Käsittämätöntä seksismiä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
tuuli.hattu801
29.7.2014 19:14
Väkivalta on tietenkin kaikissa muodoissaan väärin. Mutta on silläkin toki eroa, että läpsäiseekö toista vähän vai kuristaako toista kuolettavasti.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
shiwan8
30.7.2014 07:51
Toki. Sama teko on kuitenkin sama teko oli sukupuoli kumpi tahansa. Ei se, että nainen kuristaa miestä kuolettavasti ole vähäisempi teko kuin se, että mies kuristaa naista kuolettavasti. Teon vakavuuden tarkastelu tuomiota harkitessa ei myöskään pitäisi riippua tekijän soveltuvuudesta tekoon. Aivan sama lyökö pienempi isompaa veitsellä vai isompi pienempää, se keittiöveitsi tuntuu kaulavaltimossa aivan yhtä ikävältä.
Kuitenkin, koska ollaan Suomessa jossa tasa-arvo on saavuttanut käytännössä käänteisen tilan 200 vuoden takaisesta, on aivan sama mitä nainen tekee, tuomiota joko ei tule tai sitä ei voi tuomioksi kutsua suhteessa teon vakavuuteen. Tämä siis jos naisen teko kohdistuu mieheen.
Jyyyyy
30.7.2014 07:00
"Väkivalta on tietenkin kaikissa muodoissaan väärin. Mutta on silläkin toki eroa, että läpsäiseekö toista vähän vai kuristaako toista kuolettavasti."
Tulihan se sieltä. Miehen väkivalta on vaarallista, koska mies on voimakkaampi kuin nainen. Nainen saa lätkiä menemään, koska yleensä ei synny edes mustelmia. Lapset eivät traumatisoidu, koska verta ei lennä. Poliisille tai lääkärille on turha mennä, koska selkeitä jälkiä ei synny.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin