Sain poikaystävältäni aivan suhteen alussa herpeksen alapäähäni. Ilmeisesti se tuli miehen huuliherpeksestä oraaliseksin aikana, sillä mitään oireita ei alapäässä hänellä ole kuulemma koskaan ollut eikä niitä ole nytkään näkynyt. Hän pahoitteli asiaa ja tiedän, ettei häntä voi siitä ainoana syyttää. Asia harmittaa minua, mutta minusta olemme päässeet siitä eteenpäin. Tiedän, että herpes on yleinen sairaus nuorilla, mutta tiedän myös sen, ettei siitä koskaan pääse eroon. Nyt olen pohtinut, jos suhteemme loppuu, löydänkö ketään enää?
Miten kertoa tällaisesta asiasta uudelle kumppanille ja missä vaiheessa? Seksi on minulle äärimmäisen tärkeää, eikä kondomikaan suojaa herpekseltä kokonaan. Minulle ei ole vaihtoehto olla kertomatta asiasta kumppanille, joten yhden illan jutut taisivat olla tässä... Muutenkin alkujärkytyksen jälkeen olo on ollut hieman alakuloinen ja "pilattu". Kuinka siis tulla sinuiksi tämän peruuttamattoman asian kanssa ja kuinka kertoa siitä vastaisuudessa, jos sen aika tulee?
Nainen, 24
Hei ja kiitos viestistäsi! Kuten mainitsit, genitaaliherpes on kohtuullisen yleinen vaiva. On totta, että herpes-virus ei koskaan häviä elimistöstä, mutta useilla se oireilee harvoin. Kerroit, että olette jo päässeet asiasta eteenpäin, mikä on viisas asenne. Elämä tuo kullekin omat huolensa ja haasteensa, joiden kanssa kuitenkin eletään hyvää, täysipainoista ja iloista arkea niin yksilönä kuin parinakin. Vaikka herpes on oireillessaan ikävä vaiva, se ei kuitenkaan ole vakava sairaus.
On hyvä, että olette keskenänne puhuneet asiasta. Poikaystäväsi ei ole tartuttanut sinua tahallaan, joten syyllisiä ei tarvitse etsiä, vaan miettiä, miten etenette. Mikä auttaisi sinua tuntemaan, että olet hyvä, puhdas, viehättävä ja ihana nainen tartunnastasi huolimatta? Voisi ajatella niinkin, että jokaisella meistä on elämän jättämät jäljet itsessämme, niin kehossa kuin mielessä. Jokaisella on omanlaisensa jäljet, niin hyvät kuin hankalatkin. Onneksi asia ei ole niin yksioikoinen, että jäljet olisivat vain hyviä tai pahoja. Läpikäydyistä kriiseistä kasvaa voimavaroja ja lisääntyvää luottamusta itseen ja elämään. Sitä kautta vaikeastakin asiasta tulee osa elettyä elämää, jonka kanssa on sinut. Onko sinulla poikaystäväsi lisäksi muita ihmisiä, joiden kanssa voit keskustella tilanteesta? Itsekseen miettiessä ajatukset alkavat helposti kiertää samaa kehää, jolloin ulkopuoliset näkökulmat auttavat uusille raiteille.
Tällaisen kriisin läpikäyminen yhdessä voi vahvistaa suhdettanne. Siitä voi kehkeytyä kokemus siitä, että pystytte selvittämään keskenänne vaikeita asioita ja tukemaan toinen toistanne. Jos suhteenne päättyy tulevaisuudessa tästä tai jostakin muusta syystä, olette kuitenkin kumpikin oppineet uusia asioita itsestänne ja asioiden selvittämisestä parisuhteessa. Kaikki ne opit ja itsetuntemus ovat siinä tapauksessa käytössänne seuraavissa suhteissa.
Se, mikä uutta suhdetta aloitettaessa olisi hankalaa herpeksen myötä, voisi plussapuolella näkyä siinä, että on kasvanut ihmisenä. Näin ollen herpes ei olisikaan tahra vaan elämänkokemuksesi osa. Uutta suhdetta aloitettaessa tällainen asia on tarpeen puhua selväksi, kuten totesitkin. En kuitenkaan usko, että se estää muuten lupaavaa suhdetta etenemästä.
Iloa ja rohkeutta elämääsi!
Päivi, perheneuvoja