Moi!! Tarvitsen neuvoa parisuhdejutussa.. Poikaystävä ei enää huomioi minua niin kuin ennen. Loukkaa vaan jatkuvasti. Hänellä on kolme kissaa ja ne ovat tärkeämpiä kuin mä ja on tietyt kellonajat, kuinka kauan voi olla mun luona!
Tilanne on tosi hankala, eikä poikaystävä soita koskaan mulle :(
Mitä mun pitäs tehdä?
Nainen, 30
Hyvä ystävä,
Kuulen viestissäsi, että olet huolissasi, surullinen ja ahdistunut siitä, että poikaystäväsi on alkanut käyttäytymään sinua kohtaan eri tavalla kuin ennen. Kuulostaa sitä, että sinusta tuntuu, että poikaystäväsi ei jostain syystä tavoittele sinua, halua sinua. Se tuntuu ymmärrettävästi pahalta.
Kirjeesi on lyhyt, joten joudun vastaamaan yleisellä tasolla ja monin kysymyksin.
Kysyt mitä sinun pitäisi tehdä. Ensimmäisenä mieleeni tulee vastaus: Kysy häneltä suoria kysymyksiä ilman syyttelyä ja suuttumista. Malta ja uskalla kuunnella hänen vastauksensa syyttämättä ja suuttumatta. Kerro hänelle omista ajatuksistasi ja siitä, miltä nykyinen tilanteenne sinusta tuntuu, edelleen suuttumatta ja syyttämättä.
Haluaako poikaystäväsi edelleen olla kanssasi vai onko tämä välttely hänen tapansa sanoa, että ei enää halua yhteistä suhdetta? Rohkenisitko kysyä tätä? Jos näin olisi, niin mitä se sinulle merkitsisi? Rohkeneeko hän kertoa sinulle, jos näin olisi?
Haluaako hän siirtyä suhteessanne uuteen vaiheeseen rakastumisvaiheen jälkeen? Usein suhteen alussa kumpikin haluaa tiivistä yhdessä oloa. Vähitellen jommankumman tarve erillisyyteen eli tarve saada omaa aikaa ja tehdä myös omia juttuja, voimistuu. Se saattaa näkyä yhteydenpidon vähenemisenä tai myös ärtyisyytenä. Usein toinen kumppaneista hätääntyy tästä ja hänelle tulee tarve palauttaa entinen, ihana yhteys. Valitettavasti usein hätä ja huoli toisen menettämisestä ja siitä, ettei ole toiselle tärkeä, näkyy syyttelynä, vaatimisena, takertumisena. Tämä lisää entisestään toisen tarvetta ottaa etäisyyttä. Näin parin välille alkaa syntyä takertumisen ja vetäytymisen riitaisa kehä joka työntää heitä kauemmas toisistaan ja johtaa helposti eroon. Onko siis aika kysyä, minkälaista rakastumisvaiheen jälkeistä parisuhdetta kumpikin teistä haluaa elää? Miten sovitetaan yhteen kummankin toiveet ja unelmat ja ovatko ne yhteen sovitettavissa? Jos toinen ei tiedä mitä haluaa, on kuitenkin tärkeää miettiä mitä itse haluaa ja onko itselle tärkeitä asioita, mahdollista saada toteuttaa tässä parisuhteessa. Se, että yrittää pakottaa toisen omien toiveiden kaltaiseksi on yleensä huonoin, vaikkakin hyvin yleinen, vaihtoehto.
Kolmantena asiana minulle tulee mieleen sinä itse. Onko sinulla elämässäsi muitakin tärkeitä ihmisiä ja asioita kun poikaystäväsi? Parisuhteessa tarvitaan sekä kykyä läheisyyteen että kykyä erillisyyteen. Jos parisuhteessa ei ole riittävästi erillisyyttä se johtaa helposti eräänlaiseen hapettomaan tilaan, jossa myös läheisyys alkaa kuolla. Siksi on tärkeää, että yhteisten juttujen lisäksi kummallakin on myös omia juttuja. Se estää sitä, että parisuhteesta tulee liian tiivis ja huonolla tavalla riippuvuussuhde.
Toivon, että nämä muutamat ajatukset auttaisivat sinua lähtemään selvittämään tilannettanne.
Hyvää jatkoa sinulle!
perheneuvoja Helena