Olen ollut kaksi vuotta on/off -suhteessa miehen kanssa, jota tapailin myös joskus nuorempana. Tavattiin uudestaan ja rakastuttiin, kaikki oli selvää kauraa, tehdään ne perinteiset jutut: oma talo, naimisiin ja yhteinen perhe, siinä onnellinen elämä. Muutin toiselle puolelle Suomea hänen vuokseen ja kaikki oli ihanaa noin puoli vuotta, kunnes minua alkoi ahdistamaan sitoutuminen ja ennen kaikkea miehen pieni poika, joka oli meillä joka toinen viikonloppu. Tunsin, että tämä lapsi menee kaiken edelle, enkä minä merkitse mitään. Tunsin siis itseni uhatuksi.. Vaikkei siihen varmastikaan olisi ollut mitään syytä. En päässyt yli tästä tunteesta kuitenkaan koskaan, johtuen ehkä edellisestä suhteestani, jossa jouduin hylätyksi ja jätetyksi yllättäen elämäämme tulleen lapsen vuoksi..
Minun halustani olemme eronneet ja palanneet yhteen, monia kertoja. Nyt sitten juuri joulun alla, tein päätöksen, että haluan ehdottomasti olla yhdessä, olen valmis tosissani tekemään töitä miehen pojankin suhteen ja kerroin tämän miehelle, mutta hänpä olikin päättänyt toisin. Ei mitään mahdollisuuksia enää meillä, hän ei rakasta minua, hänellä on uusi ihana nainen ja mieluummin kuulemma on yksin kuin minun kanssani.. Eikä siitä ollut kuin reilu kaksi viikkoa, kun hän vielä kyseli minua takaisin ja nyt sitten tällainen ehdoton mielenmuutos.
No, tiedän, että sain mitä ansaitsin ja paha saa palkkansa, mutta tämä tunne on ihan kamala. Tuntuu, ettei elämässä ole mitään mieltä enää, enkä halua jatkaa näin. Toki tällaisia tunteita tulee aina eron jälkeen, mutta olisin valmis tekemään mitä vain saadakseni vielä yhden mahdollisuuden näyttää, että olen muuttunut ja olen hänen arvoisensa. Olen tämän hänelle kertonut. Siispä kysymykseni on, mitä ihmettä voisin tehdä, jotta saisin tilaisuuden näyttää olevani tosissani? Eihän kahden vuoden tunteet voi kuolla näin totaalisesti yhtäkkiä!
Nainen, 30
Hyvä ystävä,
Olet joutunut odottamaan vastausta joulun ja vuoden vaihteen takia. Mietin, missä tunnelmissa mahdat tänä päivänä olla kirjoittamiesi asioiden suhteen. Joulu on näet tyypillisesti aika, joka saa meidät voimakkaasti kaipaamaan perhettä ja läheisiä ihmissuhteita. Jouluna usein koemme yksinolomme yksinäisempänä kuin muulloin. Kirjeesi herättikin minussa kysymyksen, miksi juuri nyt, monien eroamisten ja yhteen palaamisten jälkeen, sinussa heräsi voimakas halu tehdä mitä vaan, jotta saisit vielä yhden mahdollisuuden? Sanot kirjeesi lopussa, että olet muuttunut. Mitä tarkoitat? Miten olet muuttunut? Mikä on viime kädessä muuttunut? Osaatko itse kuvailla tarkemmin, mikä on se muutos minkä koet tapahtuneen? Mikä on mahdollistanut muutoksen? Onko jokin oikeasti muuttunut sillä tavalla olennaisesti, että te pystyisitte täysin uudella tavalla sitoutumaan toisiinne ja yhteiseen elämään, johon kuuluu tärkeänä osana myös tämä hänen pieni poikansa?
Voisi ajatella, että on ymmärrettävää, jopa viisastakin, entiseltä mieheltäsi lakata jossain kohtaa uskomasta muutokseen ja viheltää peli poikki. On myös helppoa ymmärtää, että sinua satuttaa ja loukkaa kuulla hänen jyrkkä "ei". Toisaalta tuollainen ehdottomuus ja jyrkkyys on joskus ainoa tapa päästä pois on/off -suhteen noidankehästä.
Kysyt mitä voisit tehdä, jotta saisit tilaisuuden näyttää olevasi tosissasi. Vastaan kenties vähän ohi kysymyksesi. Ajattelen näet niin, että tässä kohdassa elämääsi voisit pysähtyä tavoittelemaan itseäsi eli ymmärtämään itseäsi paremmin. Kysy itseltäsi kysymyksiä. Millainen sinä olet? Mitä sinä pelkäät, toivot, tarvitset? Millä tavalla oma historiasi, kasvuperheesi näkyy sinussa?
En ajattele, että sait ansiosi mukaan tai että paha sai palkkansa. Ajattelen enempi niin, että joskus kun olemme keskeneräisiä omien teemojemme, mm. pelkojemme, kanssa, se vaikuttaa niin, että juuri nämä teemat tulevat eteemme yhä uudestaan ja pelkomme käyvät toteen. Tavallaan tässäkin tapauksessa kävi niin. Jouduit edellisessä suhteessa hylätyksi, sivuun työnnetyksi ja vaikka yritit välttää sen toistumisen, niin lopulta kuitenkin joudut kokemaan samankaltaisen tilanteen.
Voi hyvinkin olla, että juuri nyt sinulla on mahdollisuus muutokseen. Se muutos ei välttämättä toteudu toivomallasi tavalla, että palaisitte yhteen. Yhteys toiseen ihmiseen tulee mahdolliseksi vasta kun olemme riittävästi yhteydessä omaan itseen. Yhteys omaan itseen tarkoittaa mm. itsensä tuntemista ja itsensä hyväksymistä.
Toivon, että löydät jossain kohtaa parisuhteen, johon voit turvallisesti sitoutua!
perheneuvoja Helena
6 kommenttia
Franny_Berry
23.1.2013 16:17
Lapset menee kaiken edelle. En ihmettele miehen reaktiota tässä asiassa.
Vastaa kommenttiinVoi olla ettei tunteet "ole kuolleet", vielä, mutta äkkiä ne kuolee, kun tekee päätöksen jättää soutaminen ja huopaaminen taaksensa.
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
24.1.2013 10:42
Itsekin tällaisessa suhteessa riutuneena voin sanoa, että tunnen hieman vahingoniloa. Kiukuttelisitko todellakin vähemmän ja olisitko vähemmän hankala, jos saisit vielä yhden mahdollisuuden (ja kuinka monta niitä on tähän mennessä ollutkaan...)?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
24.1.2013 17:19
Olen kokenut saman. Oli kahden vuoden suhde, jossa tunsin ajoittain voimattomuutta ja sitoutumiskammoa. Erilainen perhetilenna lienee suurin syy, siis hänellä lapset vielä kotona. Kaksi pientä taukoakin oli. Kolmas tauko oli kestänyt noin kaksi kuukautta. Sitten oli pakko ottaa häneen yhteyttä, olisin halunnut hänet takaisin. Hän olikin jo päässyt eromme yli, eikä halunnut enää yrittää. Nyt tämä vasta vaikeaa on ollut minulle. Olen kai sen ansainnut ailahtelevaisuudellani.
Mies 50
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
25.1.2013 11:28
Kyllä lapset menee aina edelle. Tyhmää ja itsekeskeistä kuvitella jotain muuta (ja kovin yleistä etenkin naisilla joilla ei ole omia lapsia). Jos ei tätä pysty hyväksymään, on turha lähteä suhteeseen jossa toisella on jo lapsia. Lapset ei tietenkään tarkoita, etteikö se uusi kumppani olisi kumppanina ykkönen.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
25.1.2013 21:29
Itse en edes haluaisi suhdetta sellaisen ihmisen kanssa, jolla lapset eivät ole elämässä etusijalla. Ja olen lapseton nainen. Minusta seurustelukumppanin asettaminen lasten ohi kertoisi kuitenkin niin vahvasta elämänkatsomuserosta, etten haluaisi sellaisessa suhteessa olla. Eri asia toki, onko lasten etusija-asemaa tarpeettomasti hierottu kumppanin naamaa. Useimmilla aikuisilla voi olla elämässä useita tärkeitä ja rakkaita ihmisiä, eikä näiden tarvitse olla kilpailuasemassa keskenään.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
shiwan8
26.1.2013 14:30
Oho! Risti seinään. Vastuun ottoa!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin