"Luottamus rakennetaan sillä tavalla, että päätetään yhdessä laittaa Suomi Oy kuntoon eikä välitetä siitä, miten puolueiden kannatuksen käy." - Juha Sipilä
Keskustellaanpa hetki tulevasta pääministeripuolueesta. Keskusta julkaisi reilu viikko sitten vaaliohjelmansa, joka kulki nimellä Suomi kuntoon. Konkaripoliitikko Seppo Kääriäisen kirjoittama teos on syväluotaava sukellus suomalaisen poliittisen retoriikan perinteeseen. Se on kertomus yhden puolueen ja sen johtajan hiljaisesta matkasta vallan huipulle.
Kääriäinen haastaa pitkään kokoomuksen vallassa olleen talouspoliittisen narratiivin keskustalaisella tarinankerronnan perinteellä: ”Tarvitaan edellytykset työllistymiselle ja työllistämiselle”, 200 000 työpaikkaa ja palvelut turvataan. Miten? Sitä raportti ei kerro.
Kun Sipilää kritisoitiin ohjelman konkretian puutteesta, hän kertoi, että lisää on tulossa ja että raporttia pitää ”oppia lukemaan”. Toisaalla Sipilä kertoi, miten Suomea odottaa menokuri ja kahden miljardin euron säästöt. Kun Sipilältä kysyttiin, mistä leikataan, hän oli hiljaa.
Kun Juha Sipilä tuli viimeksi ulos, tämän julkisen sektorin koko suhteessa bkt:hen –puheita korjattiin aina julkisen sanan neuvostossa saakka. Tätä ennen Juha Sipilä ehdotti kasvurahastoa, joka kerättäisiin valtion omaisuutta myymällä. Kesällä Sipilä esitteli puoluekokousväelle omassa autotallissaan nikkaroimansa ”kakkaran” - kellon, joka kuvasti Suomen tilaa ja johtajan talouspoliittista visiota. Sitäkin piti oppia lukemaan.
Juha Sipilän ei tarvitse sanoa mitään. Keskustan kannatus kasvaa ja aina kun Juha Sipilä avaa suunsa, herättää sanottu enemmän kysymyksiä kuin tarjoaa vastauksia. Muistatteko, kun Juha Sipilä kertoi leikkauspolitiikan jatkuvan ainakin vuoteen 2020? Entäs, kun Sipilä kiirehti kiistämään vanhoillislestadiolaisuuden? Ja siinä se sitten olikin.
Juha Sipilä ja keskusta eivät sano juuri mitään, koska heillä ei ole juuri mitään sanottavaa. Suu avataan velvollisuudesta, kun kyse on aluepolitiikasta ja muka-keskustalaisista arvoista, vaikka puolue on äestänyt viimeksi viime vuosisadalla. Sipilä ei ole maanviljelijä vaan self-made-pk-yrittäjä. Sipilälle Suomi on Oy ja koska yritys ei voi ylivelkaantua tai se menee konkurssiin, se pitää saneerata.
Kun Sipilältä joskus harvoin kysytään median tai kanssaopposition toimesta, kuka saa kenkää, kenen osaston budjettia kavennetaan, miksi investoida valtion omaisuutta myymällä, vaikka laina on halpaa tai miten leikkaamalla luodaan 200 000 uutta työpaikkaa, Juha Sipilä on hiljaa.
Sipilän kakkarassa on neljä kohtaa: apatia, luovuus, huuma ja ylpeys. Tämän voi tulkita kansanomaisesti boom&bustina niin, että luovuus synnyttää huuman eli kasvua, jota seuraa pulleat ylpeyden vuodet ja apatia eli taantuma. Sipilän politiikka ei siis lopulta eroa pääministeripuolue kokoomuksen politiikasta lainkaan, vaikka se sen oppositiosta käsin haastaakin. Keskusta siis ajaa tismalleen samaa politiikkaa, joka kriisiin johti. Jos Sipilä voittaa, mikään ei muutu ja leikkauspolitiikka jatkuu. Se on lupaus, jota kepu ei kerrankin petä.
Toisaalta kakkaran voi myös nähdä anekdoottina puolueen vaalivuodesta. Kesän apatiasta ponnistetaan syksyn luovuuden kautta kevään huumaan, jota seuraa karu tosiasioiden kohtaaminen ja liki 300 000 työtöntä, jotka odottavat työtä. Pääministerinä Sipilä ei voi olla enää hiljaa.
Kirjoitettaessa soi Paperi T - Resnais, Beefheart & Aalto
7 kommenttia
P. Orvari
4.2.2015 21:44
Kun seuraavasta hallituksesta jätetään vasemmistopuolueet (+ vihreät jota jotkut eivät vasemmistopuolueena pidä) niin ehkä tämä maa saadaan vielä pelastettua. Kipeää se voi tehdä mutta yli varojen eläminen tekee sitä jossain vaiheessa vielä enemmän.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Taneli Hämäläinen
5.2.2015 08:38
Tuloerot kasvaa, työttömyys kasvaa, yksityinen on aivan jäissä ja me "elvytämme" syömävelalla taloustilanteen huonontuessa entisestään. Sitäkö se Suomen pelastaminen on? Että Astubbia lainaten: "Suomessa ei ole suhdanneongelmaa"? Et julkisen koko on ongelma, vaikka julkinen ei ole kasvanut ja on edelleen yksi maailman tehokkaimpia? Vai onko niin, että kilpailukyky on ongelma, vaikka se on maailman huippua? Vai olisiko peräti niin, että yrittäjien asemaa pitäisi parantaa, koska sieltä se kasvu tulee, vaikka yksityinen ei nytkään investoi korkojen ollessa liki negatiivisia ja Suomi on yksi maailman parhaita paikkoja yrittää? Tuskin maltan odottaa, mikä mättää: kriisitietoisuus vai kestävyysvaje?
Suomi tarvitsee tuottavia investointeja ja jos niitä ei yksityinen tee, sitten julkinen. Nämä ovat niitä ns. kipeitä päätöksiä, joiden takia P. Orvarin kaltaiset ovat yhtäkkiä huolissaan tulevista sukupolvista. lol
kapitalisti
6.2.2015 23:27
Ongelma siinä että valtio investoi on juurikin se, että virkamiehen ymmärrys markkinoista on niinkin hyvä kuin se on tähänkin asti ollut (vertaa solidiumin tuottoa omxh-indeksiin). Virkamiehet joutuvat myös helposti lobbauksen uhriksi. Yksi investointi päätöksen tekevä virkamies, ryhmä virkamiehiä tai edes ryhmä virkamiesryhmiä ei onnistu mitenkään edustamaan kuluttajien ja sijoittajien ääntä. Tämä johtaa siihen, että kannattamattomia ja suorastaan surkeita yrityksiä tekohengitetään valtion yritystukien avulla. Markkinat vääristyy.
Toinen havaittavissa oleva ongelma nähdään, kun katsotaan vaikkapa niitä yrityksiä, jotka saivat eniten yritystukia viime vuonna. Kärkisijoilla keikkuvat sellaiset kuin Nokia ja General electricin tytäryhtiö GE healthcare Finland. Tyhmä se on joka maksaa, ei se joka pyytää. Suuryrityksillä on myös usein rahaa jota "sijoittaa" virkamiesten lobbaamiseen. Pienemmillä yrityksillä ei ole. Ei edes aikaa.
Monesti ajatellaan, että rikkaat vain pitävät rahoja tyynyn alla ja sylkevät köyhien päälle. Tosiasia on kuitenkin se, että suomeen tarvitaan uusia Wahlrooseja ja Herlinejä. Suomi tarvitsee sitoutuneita ja pitkäjänteisiä yritysjohtajia, jotka todella haluavat luoda lisäarvoa yritykselle ja omistajille. Suomalaisilla sijoittajilla ei käytännössä ole varaa ottaa riskejä, sillä verot ovat niin korkeat, että tuotoista ja palkoista käteen jäävällä rahalla ei häviämiseen ei ole varaa. Ja ne joilla on, ovat todennäköisesti paenneet jo kauas pois. Tämän takia suomeen ei nouse uusia Koneita tai Sampo pankkeja. Vain rikkailla on mahdollisuus tehdä riski-investointeja. Suomessa ei näitä rikkaita tällä hetkellä ole. Miksiköhän...
Julkisen sektorin palkat ovat kasvaneet viimeisen kolmen vuoden aikana 9 prosenttiyksikköä enemmän kuin yksityisen sektorin. Eli kyllä julkinen sektori on kasvanut liian suureksi ja se on ollut sitä jo monen monta vuotta. Tehottomuudesta puhumattakaan.
Vastaa kommenttiinLmao xD.
Vastaa kommenttiin
Tony
8.2.2015 10:42
Poliitikon ei kannata sanoa mitään, koska jokainen kannanotto johtaa kannatuksen pienenemiseen - riippumatta siitä minkä mielipiteen ilmaisee. Sauli Niinistönkin suosio perustuu siihne että hän ei ole mistään mitään mieltä, eli kukaan ei suutu.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
minä_83
8.2.2015 11:22
Tykkääköhän kansa jos on samat asiat kerran kun kokoomuksella ja keskustaa mollataan. Pitää kyllä harkita kepua kun enemmän tykkään Sipilän tyylistä kuin suurin ja jos samalla mennään eteenpäin päin niin ihan samaa kumpaa äänestää. Et kiitti kirjoituksesta. Ei edistä kyllä kokoomusta. Vaikka tarkoitus onkin. Meni mollaaminen yli.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Taneli Hämäläinen
8.2.2015 14:50
En ymmärrä pointtiasi, mutta sellaista se joskus on. Jos vaihtoehtona on joko kokoomuksen tai keskustan äänestäminen, kyse on todellakin tyylivalinnasta, sillä paketin sisältö on sama, vaikka kääreet on eriväriset. http://yle.fi/uutiset/stubb_iloitsee_kokoomuksella_ja_keskustalla_samat_tavoitteet/7786704
Taneli Hämäläinen
8.2.2015 14:52
Juha Sipilä voi olla myös jatkossakin hiljaa, sillä vaalikampanjan hoitaa jatkossa robotti. http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015020719161413_uu.shtml
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin