"Ei tämä Nekalan mainetta varsinaisesti paranna." - tyrmistynyt naapuri Aamulehdessä
Aamulehdestä päivää. Blockfest teki sen taas, Blockfest käynnistyi mahtavassa kesäsäässä, Blockfest huipentui Cheek-hurmokseen! Elämä on fantastista, jos maksaa 252,50 euroa kahden päivän all exclusive lipusta ja kahdeksan euroa keskikaljasta. Elämä on kuitenkin vähemmän fantastista, kesäsää vähemmän mahtavaa ja Cheek-hurmoskin vaisumpi, mikäli haluaa juoda Pirkka-olutta ja kuunnella hyvää musiikkia hyvässä seurassa.
Älkää ymmärtäkö väärin. Blockfestissa ei ole Cheek-hurmoksesta huolimatta mitään vikaa. Ongelma piilee siinä, että festivaalit ovat epätasa-arvoisessa asemassa mitä viranomaisten vaatimuksiin tule. Voittotavoittelemattomat ja vapaaehtoisuuden varassa lahjoistusvaroin toimivat marginaalifestivaalit eivät pysty täyttämään tiukkoja vaatimuksia, jotka eivät muodostu kynnyskysymyksiksi isoille kaupallisille festivaaleille isoine resursseineen ja tähtiesiintyjineen.
Kyse on myös asenteista ja uutisoinnista. Viikonloppuna järjestetty ilmaisfestivaali Vapaa Nekala teki sen taas ja keräsi järjestäjien mukaan 1 500 juhlijaa. Tapahtumaa vuodesta 2011 järjestänyt Vapaa Nekala ry ei saanut Tampereen kaupungilta lupaa festivaalin järjestämiseen aikaisempien vuosien kokemusten perusteella, joten Vapaa Nekala 2014 oli juridisesti mielenosoitus, ei yleisötapahtuma.
En juo Pirkkaa vaan seuraan Aamulehden toimittajia, jotka kuvaavat videota lehden verkkosivuille. Kuvaavat festivaaliyleisöä, mutta haastattelevat sivullisia paheksujia. Samaan aikaan Nekalan puisto täyttyy hiljakseen paikalle valuvasta juhlayleisöstä. Meininki on rauhallinen. Naureskelen yhden tapahtuman järjestäjän kanssa, että tämä taitaa olla leppoisin mielenosoitus koskaan.
Myös Poliisin mukaan tapahtuma sujui rauhallisesti, mutta paikallislehti päätti keskittyä festivaaliuutisoinnin sijaan rikosuutisointiin. Aamulehti kertoi, miten ”ongelmia aiheuttanut” festivaali jäi ilman lupia, vaikka isoin ongelma oli wc-tilojen määrä. Aamulehti myös muisti kertoa, miten ihmiset makasivat kännissä pitkin puistoa, lähikaupat olivat palkanneet vartijoita ja olipa toimittaja jopa nähnyt kiljupänikänkin. Kun mitään ei tapahtunutkaan, ihmeteltiin miten tämä on mahdollista ja petyttiin pöhnäisiin krusteihin. Positiivisin uutinen tapahtumasta oli, että vastoin odotuksia ongelmia ei ilmennyt.
Vapaa Nekala ei ole ainoa festivaali, joka kohtasi ongelmia. MetsäFestivalin järjestäjä Henry Geitel kertoi Länsi-Savolle, että kesä jää luultavasti festivaalien viimeiseksi, koska lupakäytännöt käyvät liian kalliiksi. Geitelin mukaan ”Viranomaisilla on liikaa mahdollisuuksia toimia mielivaltaisesti.” Tuntuisikin, että festivaalin kävijäprofiili vaikuttaa päätöksiin enemmän kuin ongelmien määrä.
Ei ole sattumaa, että toisille festivaaleista irtoaa luvat toisia helpommin. Ei ole aivan sama, lobbaako paikallista festivaalia paikallinen keskuskauppakamari, K- tai S-ryhmä tai poliittiset toimijat. Juttelin Down by the Laiturin aikana erään pitkänlinjan baariyrittäjän kanssa. Tämä kertoi, että päivä on yksi kesän tärkeimpiä, mutta myynti on kuollutta baarikansan juhliessa ketjuravintoloissa festivaalien jatkoja. Jos festivaali ei tavoittele voittoa, täytä hotelleja ja tuo lisää veroeuroja, luvat ovat tiukassa. Samoin ovat resurssit viranomaisten vaatimusten täyttämiseksi.
Suomalainen kaupunkikulttuuri kärsii kasvukauden jälkeistä krapulaa. Kansan köyhtyessä festivaalien hinnat ovat nousseet tasaisesti ja ilmaisfestivaalit ovat kuihtuneet säätelyn ja ostovoiman myötä. Yrittäjiä kyllä löytyy, mutta vuodesta toiseen pään takominen seinään ei suoranaisesti kannusta järjestämään tapahtumia, jotka eivät tuota tuottoa vaan mahdollisesti jopa henkilökohtaisia tappioita.
Vapaan Nekalan kaltaiset festivaalit eivät kilpaile ongelmineen edes samana päivänä Tangomarkkinoiden ja Kotkan meripäivien kaltaisten spektaakkelien kanssa. Viikonlopun jälkeen Aamulehti julkaisi kuvia Tampereen keskustan kaaoksesta. Nekalasta ei kuvia löytynyt, sillä alue siivottiin järjestäjien ja osallistujien toimesta. Tämä ei kuitenkaan estänyt Aamulehteä leimaamasta festivaalia ongelmalliseksi vain muutaman kuseskelijan tähden.
Tampereen kaupungin kaupunkikulttuurintappotalkoot kulkevat linjakkaasti käsi kädessä vuosia sitten aloitetun ihmisroskakeskustelun kanssa. Keskuskauppakamarin ja kokoomuksen Tosi Siisti Tampere –kamppanja herätti kysymyksen, kenellä on oikeus julkiseen tilaan? Tampereen kaupungin ja eräiden kykypuolueen kaupunginvaltuutettujen mielestä haalariväki, köyhät ja kodittomat rumentavat kaupunkikuvaa. Eihän sitä ole kiva katsoa. Samoin edulliset kapakat Hämeenkadun päässä. Suomalaiseen kaupunkikuvaan mahtuu sedulat, rallisirkus ja Dom Perignon, muttei yhteiskunnalliset ongelmat ja monimuotoinen kaupunkikulttuuri.
Vapaa Nekala alkaa lähestyä loppuaan. Anarkialarppi jatkuu hupiluvan yli biisillä. Paikalla ei näy poliiseja, ongelmia eikä kiljupöniköitä. Eipä näy myöskään Aamulehden toimittajia. Ja miksipä näkyisi? Jos etsii pelkkiä ongelmia, ei löydä kuin ongelmia. Harmi vain, että Vapaa Nekala oli jälleen yksi kesän parhaista ja rauhallisimmista festivaaleista. Se unohtui ongelmia etsiessä mainita.
E: Juttua editoitu kokoontumisrikkomuksen osalta, koska kirjoittaja luki vuosi sitten linkattuja uutisia somesta kiireessä. Pahoittelen. Rapatessa roiskuu.
Kirjoitettaessa soi Huge L - Vihellellen feat. Ai
18 kommenttia
Toveri nekalasta
6.8.2014 16:56
ehem.. on tainnut mennä sulla sekasin 2013 ja 2014 vuodet..
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Taneli Hämäläinen
6.8.2014 18:58
Nyt en valitettavasti tajua. Voiks tarkentaa?
Mikko Kortsu Korte
6.8.2014 18:50
Pakko todeta Rauhallisin ja jo illalla musiikin loppuessa siivottu puistotapahtuma ikinä. Aamu10 ei roskan roskaa.. Hyvä vapaa näköala, esimerkillistä!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
asdsad333
6.8.2014 19:14
ja oisittepa nähny miten paljo roskaa blockfestin kävijöiltä jäi ympäri keskustaa...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
derty
6.8.2014 20:34
"Osa naapureista tyrmistyi"-linkki vie vuoden 2013 kirjoitukseen.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Taneli Hämäläinen
6.8.2014 22:36
Olet oikeassa. My bad. Pointti edelleen kuitenkin sama. Vuosien asenteet tässä on takana.
Mary Crop
6.8.2014 21:56
Poliisi tutki tapahtumaa kokoontumisrikkomuksena viime kesänä, vuonna 2013. Tänä vuonna niin ei ole. Hyvä kirjoitus muuten.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Taneli Hämäläinen
6.8.2014 22:40
Tekstiä editoitu tämän osalta. Pahoittelen virhettä.
urpojurpoturbo
7.8.2014 02:23
Menkää punkkarit töihin.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Punkkaripoju
7.8.2014 17:28
Ollaan jo, mee sääki?
Taneli Hämäläinen
8.8.2014 04:22
Jo ois vittu aika. Samaan pakettiin voi käärii rokkarit, räppärit ja hipsterit ja nimimm. kerro lisää, mitä kuuntelet.
shiwan8
7.8.2014 08:29
Hassunhauskana sivuhuomiona: Teemafestareilla on nähtävästi aina vähemmän ongelmia kuin sekafestareilla. Festareiden hinta ei näytä olevan tähän vaikuttava tekijä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Pohdittavaksi
7.8.2014 09:50
Viranomaisten toiminta ja laki lienevät asioiden pohjalla. Se onko tuo viranomaisten toiminta, erilaiset lait ja määräykset tarpeellisia ja järkeviä, onkin toinen kysymys. Se toimivatko viranomaiset samalla tavalla kaikkien suhteen ja ovatko perusteet toimintatavoille kaikkien tiedossa ja luettavissa on oma kysymyksensä. Jos tapahtumissa tulee olla tietty määrä wc-tiloja, järjestyksenvalvojia, äänentoisto tietyllä volyymilla jne. niin eiköhän nuo säädökset koske kaikkia. Rahaa se maksaa kaupallisille järjestäjillekkin. Tosin se tarjoaa myös työtä. Se tarvitaanko vessoja niin paljoa ym. onkin toinen kysymys. Tarvitaanko lupa ym. paperityötä niin paljon, onkin toinen kysymys. Ne ovat poliittisia, lainsäätäjän vastuulla olevia kysymyksiä. Meillä Suomessa ymmärtääkseni äänestetään ja toimitaan yhdessä päättäen näistä asioista. Toimiiko tuo järjestelmä, onkin toinen kysymys. Tuskimpa kaupalliset järjestäjät syövät vapaaehtoisten järjestäjien festivaaleja. Niin kuin kirjoititte kävikunnan tarpeet, tottumukset ja odotukset ovat erilaisia. Kaupallisuus ja ei kaupallisuus kilpailevatko ne keskenään tai ovatko ne vastakkain, eiköhän tuo ole jo mennyttä aikaa. On meillä Tampereella myös tapahtumia, joissa on sekä ilmainen että maksullinen sisäänpääsy. Aamulehti ei niistäkään tapahtumista ole ollut kovin kiinnostunut. Tuo maksullinen, kaupallinen lehti, joka kirjoittaa sitä, mitä ostajat haluavat lukea, on omistajiensa näköinen. Luvatontahan ei liene kirjoittaa sitä mitä toimittajalle mieleen tulee. Jokainen osaa varmasti arvottaa lukemansa sisällön.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
kielinatsi
7.8.2014 09:51
Hei, ja anteeksi kun n*ssin pilkkua. Kirjoituksesi ovat sisällöltään mahtavia, mutta äidinkielen ammattilaisen silmiin pistää kielivirheiden määrä. Joo, virheet eivät hankaloita terävän pointtisi ymmärtämistä, mutta olisi mahtavaa jos saisit vielä kielenhuollon osalta tekstisi kuntoon. Se toisi lisää uskottavuutta. Ihanaa loppukesää ja toivottavasti jatkat Cityssa aikojen loppuun saakka!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Taneli Hämäläinen
7.8.2014 20:00
Kiitos ja anteeksi. Olen aika ADHD-kirjoittaja ja kiireessä reissun päällä tulee poikkeuksellisen paljon virheitä.
pääkaupungista
7.8.2014 14:15
Tuo aamulehti on Suomen paskinta Printtijournalismia. Siellä on juurikaan mistäänmitään tietämättömät aasit kirjoittelemassa tapahtumista, joissa eivät välttämättä itse edes vaivaudu käymään.
Mielestäni sanonta " jos ei osaa, niin ei pidä". Koskee juuri noita Aamulehden täysin ammattitaidottomia kirjoittelijoita. Ja hiemanhan heidän toiminnaassaan on aina haiskahtanut pienehkö korruptuneisuuden tuoksu....
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Siintävä
8.8.2014 17:30
Sehän oli ihan viattoman oloinen artikkeli, poliisikin antoi kommenttinsa suunnilleen naureskellen ja kuvateksti oli hauska "Puistovieraat juovat eväitään" tms. o_0 ihanko itse keksit tämän kirjoituksen aiheen vai tuliko pöytäkeskustelussa oikeen kimpassa mieleen ? Yleensä ottaen Aamulehti on varsin mitäänsanomatonta "Maistetaanpa mikä on mansen paras jäätelö" eikä tämä artikkeli sen kummempi ollut. Voisiko joku vielä kertoa miksei esim- Puntalarockilla ole ollut tälläisiä ongelmia minkään kanssa? Miten on niin vaikeaa järjestää toimiva festari ja jotku on tehny sitä ihmisen iän verran?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Taneli Hämäläinen
10.8.2014 11:40
Koska kaupungeissa on eroja ja olen ilolla seurannut kaupunkikulttuurin kiusaamista vuosia Tampereella ja Turussa. Tämä teksti ei siis käsittele yhtä kesää tai tapahtumaa vaan laajempaa asenneilmaston muutosta. Se on vähän se pointti. Tämä mielivalta.