“The only time I commit to conspiracy theories is when something way retarded happens.” - Joe Rogan
Eksyin Youtuben pimeälle puolelle, missä tutkija ja lobbari keskustelivat ilmastonmuutoksesta jenkkiläisessä talk showssa. Lobbarin mukaan ilmastonmuutosta ei ole olemassa, koska sitä ei ole markkinoitu uskottavasti ja ainoastaan reilu 30 prosenttia amerikkalaisista pitää ilmastokatastrofia uhkana ihmiskunnalle. Tutkija koetti turhautuneena selittää lobbarille, että kyse ei itse asiassa ole uskosta tai markkinointikamppanjasta vaan ihan kiven kovasta tieteellisestä faktasta.
Salaliittoteoreetikot ovat hauskoja. Olin nuorempana yksi heistä, mutta eheytin itseni yhteiskuntatieteillä. Salaliittoteoriat ovat valtavan vetovoimaisia ja erittäin hyvin markkinoituja tarinoita todellisuudesta, jotka vetoavat ihmisten tunteisiin. Ne ovat yksinkertaistettuja selityksiä monimutkaisesta maailmasta.
Vaikka monet salaliittoteoreetikot ovatkin totuuden jäljillä ja esittävät oivallisia kysymyksiä, he karnevalisoivat tarinan valheellisin kontekstein ja epäuskottavin lähtein. On erittäin vaikea ottaa argumenttia kuin argumenttia vakavissaan, jos seuraavassa virkkeessä puhutaan illuminatista, avaruusliskoista tai NWO:sta. Pahimmillaan kaikista samaan aikaan.
Olisi lohdullisen yksinkertaista, jos kaiken kaaoksen takana olisi eliitin pyöreän pöydän salainen kokous, jossa maailman suunta ja tapahtumat määritellään etukäteen. Kokouksia toki on ja toki pienellä eliitillä on kohtuuttoman paljon valtaa lobata ja rahoittaa näkemyksiään edustuksellisen demokratian piirissä, mutta todellisuudessa maailma on paljon monimutkaisempi kuin salaliitot antavat ymmärtää: se on erittäin eriarvoinen, erilaisten kansallisten ja kansainvälisten sopimusten sekä lakien määrittelemä kokonaisuus, jossa on ihminen välissä. Valta ei ole ihmisillä pyöreän pöydän ympärillä vaan yhtälailla sekä hallitsijoilla että hallittavilla ja ennen kaikkea instituutioilla, joita he edustavat.
Vuonna 2014 Euroopan parlamenttiin valitaan 751 meppiä. Heidän ohellaan Brysselissä työskentelee kymmeniä tuhansia lobbareita ja lakimiehiä, jotka edustavat eri eturyhmiä ja intressejä. He maksavat paljon ja kun sanon paljon, tarkoitan todella paljon. Pääoma ei investoi huvikseen, joten voimme turvallisin mielin olettaa lobbareiden ja lakimiesten olevan erittäin kannattava sijoitus. Institutioihin ja lakeihin vaikuttaminen on pitkäkantoista strategista vallankäyttöä. Jos salaliittoteoreetikot ymmärtäisivät, missä valta todella on ja miten sitä käytetään, he opiskelisivat kaikki oikiksessa.
Euroopan parlamentin vaalit lähestyvät. Olen nyt katsonut Ylen Meppigallerian kaikki keskeisimmät ja kaikki hauskimmat. Vaikuttaisi siltä, että osa ymmärtää missä mennään ja haluaa muutosta; osa puolestaan ymmärtää missä mennään, muttei halua nykyjärjestelmää muuttaa ja sitten ovat ne, joita voisi kuvata varsin värikkäin adjektiivein. On nähkääs Muutosta ja on muutosta; on Sinivalkoisia ja on sinivalkoisia ja sitten on salaliittoteorioita ja ihan on oikeita teorioita.
Eurooppa voi pahoin. Fasismi nostaa päätään ja leikkauspolitiikka on syössyt jo entuudestaan pankki-, investointi- ja velkakriisistä kärsivän euroalueen sosiaaliseen kriisiin. Meitä muistutetaan monesti pelkästään velkakriisistä, mutta kolme muuta kriisiä ovat todellisuudessa paljon isompi ongelma.
Kreikassa keskipalkat ovat romahtaneet, työttömyys räjähtänyt, ihmiset ovat menettäneet omaisuutensa ja samaan aikaan maan hallitus esittelee vääristeltyjä talouslukuja markkinoiden tasapainottamiseksi. Toki tasapainoa tarvitaan, mutta vielä kipeämmin euroalue tarvitsisi finanssireformia, läpinäkyvyyttä ja väkivaltaisen leikkauspolitiikan lopettamista, jonka ainoa tehtävä markkinoiden miellyttämisen lisäksi vaikuttaisi olevan julkisen sektorin yksityistäminen.
Euroopan komissio arvioi, että Suomen bruttokansantuotteen kasvu jää tänä vuonna vain 0,2 prosenttiin maailmantalouden kasvaessa 3,6 prosenttia vauhtia. Meitä huonommin menee komission mukaan ainoastaan Italiassa, Kreikassa ja Kyproksessa, jotka ovat leikanneet oikein urakalla. IMF:n World Economic Outlookin mukaan maailman huonoimmassa kunnossa olevat taloudet ovat Libya, Venezuela, Päiväntasaajan Guinea, Kroatia ja tietenkin rakas Suomi - Winland. Hallituksen arvion mukaan finanssipolitiikkaa kiristetään oikein urakalla vuonna 2015, jolloin uusia sopeutustoimia tehdään 3,3 miljardin euron edestä. Nämä ovat tilastoja, joista salaliittoteoreetikot eivät vaahtoa, koska niillä on todellista merkitystä.
Hyvä tarina ei ole harmaita käppyröitä. Salaliitto sen sijaan on hyvä tarina, joka toistaa klassista romanttista narratiivia. Jos tarinaan ei kuitenkaan suhtaudu analyyttisesti saati kriittisesti, jäljelle jää pelkkiä satuja, jotka eivät tarjoa aseita aktiivisen vastarintaan vaan passivoi uskovaiset naiviin determinismiin, koska eihän uuden maailmanjärjestyksen avaruusliskolle mitään mahda.
-------------
Yksi varsin suosittu salaliittoteoria on, ettei äänestämällä voi vaikuttaa. Toki on niitä nukkuvia, jotka tekevät aktiivisen päätöksen olla äänestämättä ja totta kai edustuksellisessa demokratiassa on ongelmansa, mutta uskallan väittää, että suomalainen nukkuvien puolue ei ole ihan näin valveutunut. Viime eurovaaleissa Suomen äänestysaktiivisuus jäi 40:een ja Euroopan kokonaisaktiivisuus 42:een prosenttiin. Se on erittäin alhainen luku ottaen huomioon, miten paljon valtaa EU:lla on arjessamme. EU:n politiikkaa ei muuteta pelkästään barrikadeilta tai keskustelufoorumeilta vaan viime kädessä äänestämällä.
Tyytymättömyyden lisääntyessä vallitsevaa politiikkaa kohtaan, yhä useampi jättää äänestämättä tai äänestää protestiksi. TNS Gallupin tuoreen kyselyn mukaan jopa kaksi kolmesta äänestäjästä kaipaa muutosta unionin nykyiseen politiikkaan. Protesti on hyvä asia, mutta toivoisin, että ihmiset eivät äänestäisi ei-vaihtoehdon vaan vaihtoehtoisen politiikan puolesta.
Eurovaaleissa äänestetään viime kädessä leikkauspolitiikan ja nykypolitiikan puolesta tai sitä vastaan. Kyse on siitä, lopetammeko kurjistavan leikkauspolitiikan, alammeko oikeasti elvyttämään ja korjaammeko euron valuuvikoja vai jatkammeko leikkaamista hamaan tulevaisuuteen? Kysymys on toisin sanoen siitä, murtuuko oikeiston hegemonia Euroopan parlamentissa.
Tämän tekstin tarkoitus ei ole pakottaa ketään äänestämään vastoin vakaumustaan tai äänestämään ylipäätään. Fakta kuitenkin on, että vasemmisto on näissä vaaleissa ainoa realistinen vaihtoehto kääntää Euroopan poliittinen kurssi, oli sitten vasemmiston kanssa samaa mieltä tai ei.
Ajattelinkin olla tulevien vaalien suhteen yhtä puolueeton ja sitoutumaton kuin Hesarin pääkirjoitustoimitus Nato-keskustelussa ja kertoa poikkeuksellisesti, ketä äänestän. Kurjistavan leikkauspolitiikan aika on ohi ja Eurooppa kaipaa piiskan sijaan läpinäkyvyyttä, investointeja ja uudistuksia. Ja hyviksiä kuten Li Andersson (134), jota kävin juurin äänestämässä. Tasa-arvoisemman Euroopan puolesta - stop austerity.
Kirjoitettaessa soi Europe - The Final Countdown
29 kommenttia
Franny_Berry
14.5.2014 19:59
Salaliittoteorioin sen verran, että ihan sama mitä siihen lippuun on pläjäyttänyt, Illuminati on jo päättänyt kuka sinne pääsee! ;) (eikös se näin jotenkin mene...)
Vastaa kommenttiinVakavammin - tulin muuten aamulla samaan johtopäätökseen kuin sinä. Paitsi, etten (ehkä, ilmeisimmin) äänestä Anderssonia.
Vastaa kommenttiin
Taneli Hämäläinen
14.5.2014 21:50
Pääasia, että äänestetään. Olen tänään seurannut monenlaista some-keskustelua ja argumentit äänestämättä jättämisen puolesta ovat kyllä aika kevyitä. Toki äänestäminen on jokaisen oma valinta, mutta olisi kivia kuulla joku ihan oikeasti hyvä argumentti nukkuvilta. Suorempaan demokratiaan kun ei oikein pääse kuin äänestämällä. Väsyttää tämä, "jos äänestät et saa valittaa" -narratiivi.
Brassi-isi
15.5.2014 00:03
Millä tavoin Euroopassa "Fasismi nostaa päätään"?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Taneli Hämäläinen
15.5.2014 00:48
Äärioikeiston odotetaan kasvattavan valtaansa näissä vaaleissa. En puhu kuitenkaan pelkästään tulevaisuudesta vaan siitä, mitä kriisimaissa (etenkin Kreikassa), Itä-Euroopassa (esim. Unkari) ja myöskin Länsi-Euroopassa (esim. Itävalta) tapahtuu. Tämä liikehdintähän ei tunnusta itseään fasistiseksi vaan kansallismieliseksi, mutta kyse on lähinnä retoriikasta, sillä arvot ovat samat. Talousvaikeudet eivät korreloi suoraan äärioikeiston nousun kanssa, mutta sanotaan nyt, että eipä tämä uutta ole. Valitettavasti.
Marko Laaksola
15.5.2014 10:06
Fasismin ja kansallismielisyyden täysin samaksi samaksi mieltäminen jo kertoo, miksi vasemmistoa ei voi äänestää. Sosialistinen Eurooppa ei tule aikanaan eroamaan Neuvostoliitosta muuten kuin omaamalla paremmat valvontamenetelmät. Ei sille tielle!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Taneli Hämäläinen
15.5.2014 12:01
En sano, että nämä olisivat sama asia vaan sanon, että fasismi naamioidaan nykyään kansallismielisyydeksi, vaikka se ei sitä ole.
EllenK
15.5.2014 11:16
Erehdyin melkein luulemaan artikkelia järjeväksi, mutta sitten tulin äänestysosioon. Ikävää, että ennen arvostamani City on vajonnut näinkin alas. Puhe salaliittoteoreetikoiden valistumattomuudesta vaikuttaa kovin ironiselta toimittajan poliittisten näkemysten valossa; ehdokkaiden jaotteleminen "hyviksiksi" ja "pahiksiksi" se vasta onkin "yksinkertaistettu selitys monimutkaisesta maailmasta".
Itse uskon ehdokkaiden suuren enemmistön kyllä toivovan aidosti onnellisempaa ja oikeudenmukaisempaa maailmaa - näkemykset keinoista, joilla tämä voidaan saavuttaa vain vaihtelevat. Omasta näkökulmastani Li Andersson on toki ihailtavan aktiivinen ja intohimoinen, mutta valitettavasti myös kovin lyhytnäköinen ja naiivi. Ei todellakaan mikään harvinainen "hyvis" "pahisten" joukossa.
Kuten varmasi Li, myös minä koen olevani pienen ihmisen ja yhteiskunnan heikko-osaisten puolella (ennemmin kuin vaikkapa eettisesti kyseenalaisen pankkiirien tai suuryrityksen). Oma ratkaisuni on vain kovin erilainen. Hyvää tarkoittavan, mutta käytännössä eniten pienyrityksiä ja tavallista palkansaajaa kurjistavan tarkan sääntelyn ja rajoitteiden sijaan haluan luoda ihmisten toiminnalle enemmän vapautta ja mahdollisuuksia. Myös realiteetit tulee ottaa huomioon - työmarkkinoiden toimivuus on vahvojen hyvinvointipalveluiden edellytys, ei niiden vihollinen. Surullisen harva vasemmistolainen tuntuu tätä ymmärtävän.
Kymmenen euron minimipalkka, rahaliikenteen sulkeminen veroparatiiseihin tai yleissitovat työsopimukset saattavat kuulostaa intuitiivisesti hyvältä, mutta käytännössä ne osuvat kipeimmin nimenomaan niihin ihmisiin, joita vasemmisto väittää puolustavansa - porukkaan, joka ei pysty tekemään paljon rahaa tuottavaa työtä yhteiskunnan 8-16-standardin mukaisesti. Kehotan ihmisiä perehtymään laajalti erilaisiin näkemyksiin, myös niihin, jotka eivät heti ensi kuulemalta välttämättä kolahda. Ehkä onkin niin, että hyvää tahtoa ja perusteltuja näkemyksiä löytyy myös sieltä poliittisen kentän toiselta puolelta.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Taneli Hämäläinen
15.5.2014 12:12
En edusta Citya vaan kirjoitan omia mielipiteitäni (en ole siis "Cityn toimittaja"). Kuten yllä lukee tämä on blogi ja sinäkin olet tervetullut vastaavan tänne tekemään. =)
Olen kanssasi samaa mieltä pk-yrittäjien tukemisesta ja työmarkkinoiden edellytyksistä hyvinvointiyhteiskunnalle, mutta nyt joudut hieman selittämään, miten minimipalkka, veronkierron torjuminen ja yleissitovat työsopimukset vahingoittaa ketään muuta kuin niitä, jotka polkevat palkkoja, kiertävät veroja ja rikkovat työehtosopimuksia?
Jos viittaat kilpailukykyyn, me voimme kilpailla kiinalaisen halpatyövoiman ja miljardin intialaisen kanssa hamaan loppuun saakka ja häviämme silti. Nähdäkseni vasemmisto ei kuitenkaan aja pelkästään heikko-osaisimpien asemaa vaan ihan hyvinvointi-Suomea. Pointtini ei ole kuitenkaan hypettää tässä vasemmistoa vaan Litä ja todeta, että ainoa tapa muuttaa Euroopan poliittista kurssia on äänestää vasemmistoa tykkäsi tästä tai ei. Kuulen mielelläni muista realistisista vaihtoehdoista leikkauspolitiikan lopettamiseksi.
Arhi eurovaaliehdok.
15.5.2014 11:56
EU:han on aivan faktisesti luotu salaliittona eli salaisissa neuvotteluissa. Jo 1974 brysselissä pankkiirit ja valtiovarainministerit sopivat salaisesti eurosta ja varsinkin sotilasliiton laajentamisesta kohti liittovaltiota.
BIS pankki on yksi salaisten suunnitelmien lähde - täynnä natseja tukeneita pankkiireja ja aatelissukuja.
kts
http://www.relay-of-life.org/nazi-roots/chapter.html
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Taneli Hämäläinen
16.5.2014 15:39
Se, että asioita valmistellaan ennen esittelyä ei tee mistään faktisesti salaliittoa. Kiva linkki.
EllenK
15.5.2014 17:39
Pahoittelut sekaannuksesta, olisi pitänyt itse tajuta kyseessä olevan blogi. Joka tapauksessa.
Kymmenen euron minimipalkka tarkoittaisi käytännössä sitä, että porukan, joka ei työllään kykene tuottamaan työnantajalleen tätä kymmentä euroa + muita työnantajalle aiheutuvia kuluja + voittoa / tunti, on käytännössä aikalailla mahdoton saada työtä.
Yleissitoviin työehtosopimuksiin liittyy samanlaisia ongelmia. Työttömien joukossa on paljon ihmisiä, joiden työ- ja toimintakyky ei vastaa alinta palkkaluokkaa. Heidän on nykyjärjestelmässä käytännössä pakko elää työmarkkina- tai toimeentulotuella. Tuntuu muutenkin kohtalaisen kierolta, etten saa vapaasti sopia työajoistani, palkoistani, lomistani ja muista eduistani työnantajan kanssa. Ihmisten elämäntilanteet, tarpeet ja arvostukset ovat erilaisia, mutta yleissitovat työehtosopimukset pakottavat heidät kaikki samaan muottiin. Työssäni pitkäaikaistyöttömiä työllistävässä, ns. sosiaalisessa yrityksessä olen konkreettisesti nähnyt, miten esimerkiksi moni entinen alkoholi repsahtaa, kun pakkoloman koettaessa tärkeä elämään rutiinia, merkitystä ja päihteetöntä kanssakäymistä tuonut aktiviteetti, työ, otetaankin pois.
Mitä tulee veroparatiiseihin, keinot ovat käytännössä vähäiset ja kurjistavat tilannetta entisestään. Ajatus rahaliikenteen katkaisemisesta niihin on vapaan liikkuvuuden periaatteiden vastainen - tiesitykö, että myös moni EU-maa luetaan veroparatiisiksi? Rikkailla suuryrityksillä tulee aina olemaan varaa palkata kalliita erikoislakimiehiä hoitamaan verosuunnittelunsa, joten raskas sääntely koituu lopulta ennen kaikkea pienten kansainvälistyvien yristysten haitaksi.
Olen sinänsä kanssasi samaa mieltä siitä, että nykyinen leikkauspolitiikka ei toimi. Tämä ei johdu siitä, että leikkauksia ei tarvita (jos kirstu on tyhjä eikä lainaa haluta ottaa, niin jostain ne rahat on revittävä), vaan siitä, että nykyinen hallitus (vasemmisto pitkälle muiden mukana) on leikannut aivan käsittämättömän typeristä kohteista. Poistamalla esimerkiksi puoluetuet, työkkärin leikkityöpaikat, kirkollisen ja uskonnollisen toiminnan avustukset, koulujen tekijänoikeusmaksut (siirtymällä avoimen lähdekoodin ohjelmistoihin), lähinnä suuryrityksiä hyödyttävät yritystuet ( http://yle.fi/uutiset/yritystuet_taas_vanhoille_tutuille/6837238 ), matkailu- muutto- ja taksiautojen verohelpotukset jne säästettäisiin pitkä penni koskematta lainkaan peruspalveluihin. Listaa voisi jatkaa loputtomiin, tässä siis vain muutamia esimerkkejä.
Eduskuntapuolueista vasemmisto on kieltämättä vihreiden ja muutoksen ohella varmasti vaihtoehtoisin. Mitä tulee poliittisen kurssin muuttamiseen, en kuitenkaan näkisi vasemmistoa kovin hyvänä vaihtoehtona, johtuen nimenomaan ihmisten elämän tiukasta sääntelyhalusta ja lyhytnäköisestä talouspolitiikasta. Toisaalta heidän(kin) ajamassaan perustulossa on kyllä järkeä.
Vastaa kommenttiinItse äänestin Piraatteja. Heidän ajamansa perustulon + laajojen yksilönvapauksien yhdistelmä kuulostaa hyvältä (vähiten huonolta) ratkaisulta syrjäytymisen torjumiseksi ja muuttuneeseen työelämään sopeutumiseksi. Mikäli heistä ei kukaan mene läpi, niin olenpahan ainakin lähettänyt oikeanlaisen viestin.
Vastaa kommenttiin
Joukkovoima
17.5.2014 21:12
"Tuntuu muutenkin kohtalaisen kierolta, etten saa vapaasti sopia työajoistani, palkoistani, lomistani ja muista eduistani työnantajan kanssa."
Kyllä saat, työehtosopimukset määrittelevät vain alarajat. Vai tarkoitatko "vapaudella" nimenomaan työehtojen kurjistamista?
Taneli Hämäläinen
18.5.2014 18:28
Eipä mitään. Jostain syystä tuo apinalaatikon toimittajatitteli särähtää monen korvaan. Myös meillä toimittajilla on mielipiteitä, sillä tuppaamme olemaan silloin tällöin ihmisiä.
Ymmärrän kyllä näkökulmasi, mutta puhuttaessa yleissitovista työehtosopimuksista pitää tarkastella marginaaleihin kohdistuvien haittojen lisäksi kokonaishyötyjä. Yleissitovat työehtosopimukset ja kolmikanta ovat olleet yksi keino luoda hyvinvointia ja siinä on vuosia onnistuttu. Se, että talous voi huonosti ei voi olla eikä saa olla syy purkaa vuosikymmenien saavutuksia. Tämä sama pätee myös minimipalkkaan. Elintasoa ja palkkoja leikkaamalla ei luoda kasvua vaan saavutetaan säästöjä. Koetan tässä tekstissä juurikin valottaa sitä, että tämä ei ole kestävä tapa ratkaista kriisiä.
En myöskään tykkää ajattelusta, jonka mukaan olosuhteisiin pitää sopeutua, kun todellisuudessa kyse on poliittisista päätöksistä. Sen takia, että veroparatiisit ovat niin keskeinen toimija ja moni euromaakin lasketaan veroparatiisiksi ei tarkoita, että veroparatiisit pitäisi hyväksyä. Tämä on vaihtoehdottomuuden politiikkaa, jota meille on markkinoitu vuosikymmenet. Paras tapa puuttu veroparatiiseihin on tehdä verosuunnittelusta kannattamatonta ja transaktioista läpinäkyvämpiä veronkiertoon puuttumiseksi. Keinoja kyllä löytyy, jos poliittista tahtoa löytyy. (Täällä lisää ajatuksiani veroparatiiseista: http://www.revalvaatio.org/wp/harmaan-talouden-valoisa-tulevaisuus/)
Jos katsotaan europarlamentin ryhmäjakoa, vasemmisto on tällä hetkellä ainoa realistinen vaihtoehto nykypolitiikan kurssin muuttamiseksi. Tämä on siis analyyttinen arvio, eikä tarkoita sitä, etteikö muita kannattaisi äänestää tai että ihmisten pitäisi äänestää ainoastaan voittajia. Kukin äänestäkööt arvomaailmansa mukaan.
Summa summarum: joskus pitää velkaantua, jotta saadaan kasvua ja velat maksettua. Ongelma ei ole velassa vaan taantumassa rypevässä taloudessa.
Vasenta oikeampi
15.5.2014 18:01
Ahaa, "äärioikeiston nousu" merkityksessä Li'n, Mikaelin ja äärivasemmistohäirikkö-Danin satukirjan mainoskampanja eli ihan omien, uusien merkitysten keksimistä käsitteille. Ja nyt samaan klimppiin Li'n vaalikampanja.
Vastaa kommenttiinJos ei lasketa jihadismi-fasismia, tietyntyyppinen hulina Euroopassa on ollut enimmäkseen anarkistiriehuntaa, Kreikassa myös määrätietoisempaa terrorismia, kuten pommi-iskuja. Entisen itäblokin alueelta löytyy jonkin verran nahkapäitä, mutta niitä pitävät kurissa pääministerin- ja/tai presidentinpalatseista johdetut natsionalistit, jotka ovat itse yhtä paljon mm. homovastaisia. Itävaltalainen Jörg Heider-vainaahan sen sijaan oli itsekin homoseksuaali.
Vastaa kommenttiin
Taneli Hämäläinen
18.5.2014 18:33
Vai niin. Että Jörkkä ei ollut fasisti, koska oli homo? Oletkohan mahtanut lukea kirjan, jota mainostat? Ikävä totuus nyt kuitenkin on, että äärioikeisto tulee kasvattamaan äänimääräänsä näisää vaaleissa.
Musta on kiva, että sivulause herättää keskustelua, mutta keskustellaan mieluummin taloudesta. Se on hieman tärkeämpää kuin fasismin määritelmät.
Aiheessa
19.5.2014 00:00
"Jörkkä ei ollut fasisti, koska oli homo?"
Haider ei ollut fasisti, koska ei ollut fasisti. Kyllähän Ihan Oikeistakin Natseista ainakin Ernst Röhm mielellään ns. jemmaili wurstia nahkahousujen takataskuun. Pointti oli se, että kaikki oikealla ei ole yhtä ja samaa erilaisissa linjauksissaan. Ja mitä se "oikea" nykyään kenenkin puheissa edes tarkoittaa; selkeintä olisi käyttää sitä talouspolitiikasta puhuttaessa.
"Ikävä totuus nyt kuitenkin on, että äärioikeisto tulee kasvattamaan äänimääräänsä näisää vaaleissa."
Kun "äärioikeisto" voi tietyn porukan puheissa näköjään merkitä vaikka mitä, ei sen "nousu" ole mitenkään itsestäänselvästi ikävää. Ja EU-elitistithän ovat oikein kerjänneet muutoksen tuulia vaaleihin sekalaisella toheloinnillaan ja keskittyessään pyörimään omissa bysantinistisissä piireissään.
"Musta on kiva, että sivulause herättää keskustelua, mutta keskustellaan mieluummin taloudesta."
Oheisen tekstin otsikko viittaa salaliittoihin ja tekstin alku täsmentää, että kyse ei ole oikeista salaliitoista (joita todistetusti on olemassa, erilaisista liiketoiminnan kartelleista lähtien), vaan siitä foliohatummasta joukosta - fassitontun näkeminen joka puun juurella on yksi sellainen.
"Se on hieman tärkeämpää kuin fasismin määritelmät."
Viestintää edistää, kun tiedät, mitä tarkoitat käyttämälläsi käsitteellä.
Taneli Hämäläinen
19.5.2014 08:24
Voidaan me jutella salaliitoistakin. Juttelisin kuitenkin mieluummin taloudesta, mutta ei tullut avauksia. Yllätys.
Jugezu
16.5.2014 09:41
"Pointtini ei ole kuitenkaan hypettää tässä vasemmistoa vaan Litä ja todeta, että ainoa tapa muuttaa Euroopan poliittista kurssia on äänestää vasemmistoa tykkäsi tästä tai ei."
Näin Lin haastattelun, jossa häneltä kysyttiin mitä työttömyydelle voitaisiin tehdä. Lin vastaus oli: "Lisätään työpaikkojen määrää." Sillähän maa saadaan nousuun, että lisätään julkiselle sektorille yhä enemmän läskiä tekemällä työpaikkoja työpaikkojen vuoksi. Yksityiselle sektorille, jota vasemmisto vihaa erityisesti, ei uusia työpaikkoja niin vain tehdä, koska työpaikan pitää tuottaa enemmän kuin siihen kuluu rahaa - sen pitää olla tuottava, ei kuluerä.
Vasemmistoliitto on nykyään siitä erikoinen työväenpuolue, että sen kannattajat eivät halua, eivätkä jaksa tehdä työtä. Heitä kiinnostaa enemmän perustuloilla eläminen, katujen valtaaminen, hipsteröinti ja muu joutenolo. Vaikuttamistapana, jos joku sellaista viitsii tehdä, nähdään demokratian sijaan anarkismi. Puolueessa on myös ns. vanhempi siipi, joka haikailee edelleen kommunismia ratkaisuksi kaikkiin ongelmiin ja haikailee edelleen Neuvostoliiton perään.
Suomi velkaantuu Kataisen/Urpilaisen politiikan (=ei tehdä kululeikkauksia, etteivät äänestäjät suutu) takia joka vuosi 9000 miljoonaa euroa. Siitä vain jakamaan tuota kakkua, kun mitään jaettavaa ei ole. Itse haluan nähdä kun tuo Koivulaakson/Anderssonin porukka saa paskahalvauksen äänestystuloksen nähtyään ja käyn äänestämässä sellaista puoluetta ja ehdokasta, jota kohtaan he tuntevat pyhää vihaa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Taneli Hämäläinen
18.5.2014 18:38
"Vasemmistoliitto on nykyään siitä erikoinen työväenpuolue, että sen kannattajat eivät halua, eivätkä jaksa tehdä työtä."
Että siis, jos kannattaa perustuloa, ei halua tehdä töitä? En nyt ihan tajua tätä logiikkaa. Mielikuvat kuten vasemmisto vihaa yrittäjiä, on anarkismia ja kommunismia, laiskoja ja julkinen sektori on pelkkä kuluerä jne. ovat kivoja, mutta puhutaan mieluummin todellisuudesta.
Julkinen sektori ei ole pelkkä menoerä vaan voi tuottaa ihan yhtä lailla kasvua kuin yksityinenkin. Minulle opetettiin kansantaloustieteen kurssilla, että taantumassa pitää elvyttää (jos ei yksityinen sektori kykene kasvua luomaan, sitten sitä pitää luoda julkisen kautta) ja kasvun aikana maksaa velkaa. Ilmeisestikin tämä totuus on tainnut muuttua jossain välissä?
Vasemmistolainen
19.5.2014 01:31
Tässä yksityistä sektoria vihaavan Vasemmistoliiton ohjelma pienyrittäjien puolesta. Jugezu, sun kommentissa on enempää erittelemättä kaikki väärin. http://dl.dropboxusercontent.com/u/4740043/jaettavia/Pienyritt%C3%A4j%C3%A4ohjelma.pdf
D. Uunari
19.5.2014 18:26
Ei paljoa tartte ihmetellä miksi karvaperseduunari äänestää mieluummin Soinia kuin Arhinmäkeä. Kyllä tuo nykyvasemmiston politiikka on niin kaukana työväen asiasta ettei sitä kehtaa ääneen sanoa...
Taneli Hämäläinen
22.5.2014 00:32
Jos äänestysprosentti oli viime vaaleissa noin 40% ja persuja äänesti vajaa 10%, siinä on karvaperseduunarit Suomessa vähissä. D.Uunari osaa varmaan eritellä tarkemmin, mikä siinä politiikassa on niin kaukana ja miten Soini on karvaperseitä auttanut?
D. Uunari
22.5.2014 13:15
Mitäpa Taneli luulet jotta kiinnostavatko työmiestä venäjän homot kun oma työpaikka on siirtymässä (kiitos viherpunaisten ääliömäisen ilmastopolitiikan) Kaukoitään?
Tällä kertaa persuja äänestänee noin 17-18 prosenttia äänestäneistä joka voi riittää jopa kolmeen meppiin vasemmiston yhtä mahdollista läpimenijää vastaan.
Taneli Hämäläinen
28.5.2014 16:01
Ja miten kävikään... Venäjän ihmisoikeustilanteen pitäisi kiinnostaa kaikkia ja ympäristöpolitiikka ei ole ajanut Suomen teollisuutta alas vaan globaalisaatio, talouden epätasapainot ja rakenteelliset muutokset. Nyt joku roti noihin argumentteihin.
Todellahuvittavaa
16.5.2014 14:46
Taneli on kyllä paraskin puhumaan muiden epäuskottavista salaliittoteorioista, kun itse ei osaa muuta tehdäkään kuin hourehtia kamalista fasisteista, joita on joka puolella :D Taneli on kyllä malliesimerkki siitä kuinka kuralla Suomen mielenterveyshoito on.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Taneli Hämäläinen
18.5.2014 18:38
Trollotilol.
tollotaneli
18.5.2014 23:11
Varo Taneli, ettet vahingossa äänestä fasistia, kun niitä on sinun mukaasi ihan joka puolella. Tiedä vaikka Li olisi itse kaikkien fasistien äiti. Yleensähän kaikkein pahimpia ovat ne, jotka kovimpaan ääneen muita syyttävät.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Taneli Hämäläinen
19.5.2014 08:23
Pitääpä joo varoa. Kyllähän fasismin vastustaminen on pahinta fasismia koskaan.
_Anneli_
21.5.2014 17:36
Äänestettiin sitten samaa ehdokasta. Toivottavasti Li pääsee läpi näissä eurovaaleissa. Olet muuten oikeassa siinä, että tämä kirjoituksesi oli yhtä puolueeton kuin Hesarin pääkirjoitukset, joita voisi hyvällä syyllä kutsua EK:n blogiksi.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin