KYSYMYS: Olemme 7 vuotta olleet naimisissa. Nyt tänä keväänä päätin hakea eroa miehestä. Parisuhteessa ei toimi mikään seksiä ei ole ollut moneen vuoteen ja se onkin suurin ongelma. Mies kyllä hokee haluavansa mutta mitään ei tapahdu ja vannoo että vika ei ole minussa jota en usko. Mies oli suhteen alussa touhukas ja hoiti asiat mutta nyt vuosien mittaan on muuttunut että ei hoida omia asioitaan vaan olettaa että minä kyllä hoidan. Mies on kyllä tosi kiltti. No päädyin erohakemukseen js kesä oltu erossa ja minulla ollut toinen mies jonka kertoin toiselle ja hän ei reakoinu millään tavalla asiaan ja se minua huolettaa. No nyt on päätetty yritää vielä kerran koska tunteita on molemmilla mutta en tiedä mistä saisi ulkopuolista apua sillä ilman sitä emme selviä. Onneksi meillä ei ole lapsia.
VASTAUS: Kiitos viestistäsi! Olet ollut avioliitossa hyvän ja kiltin miehen kanssa. Vuosien mittaan olet kuitenkin väsynyt ja turhautunut miehesi seksuaaliseen haluttomuuteen ja passiivisuuteen muissakin asioissa. Olet nyt hakemassa muutosta elämääsi ja varsinkin parisuhteeseen.
Kerroit, että miehesi on liittonne aikana muuttunut siinä, miten hän hoitaa omiaan ja ehkä myös teidän yhteisiä asioitanne. Hän on olettanut, että sinä kyllä hoidat ja niin ilmeisesti olet tehnytkin ja nyt väsynyt siihen. Kertomastasi tulee mieleeni yksi aika tavallinen parisuhteen dynamiikka, jossa toinen on alivastuullinen ja toinen ylivastuullinen.Monesti nämä ovat rooleja, jotka on opittu omassa lapsuudessa. Ylivastuulliset ovat usein esikoisia, jotka ovat tottuneet katsomaan pienempien perään. Heitä ovat usein myös ne, jotka ovat jo nuorena joutuneet huolehtimaan itsestään ja/tai toisista vanhempien puuttumisen, sairastamisen, päihdeongelman tms takia. Alivastuulliset saattavat olla ihmisiä, jotka kuopusaseman tai jonkun muun syyn takia eivät ole saaneet perheessään vastuunkantajan asemaa. Ei ehkä ole koskaan luotettu, että he osaisivat ja pärjäisivät. Joissain elämäntilanteissa vanhemmat ajattelevat pääsevansä helpommalla, kun tekevät asiat itse, sen sijaan, että opettaisivat lapsiaan osallistumaan.
Nämä kaksi erilaista tyyppiä näyttävät täydentävän toisiaan hienosti. Suhteen alkuaikoina ylivastuullinen voi ilmaista rakkauttaan huolehtimalla toisesta ja järjestämällä yhteistä elämää. Alivastuullinen taas ottaa mielellään toisen avun vastaan. Monesti molemmat toteavatkin, sanallisesti tai sanattomasti, että asiat hoituvat parhaiten, kun se tekee, joka sen niin hyvin osaa. Ongelmia tulee siinä vaiheessa, kun ylivastuullinen väsyy vetämään rekeä yksin. Alivastuullinen on yleensä tässä kohdin aivan tyytyväinen eikä aina heti ymmärrä tilanteen vakavuutta parisuhteen kannalta. Hän ei ole halukas luopumaan saavutetuista eduistaan. Mikäli hän ei kuitenkaan tässä kohdin havahdu ja ota oma-aloitteisesti kantaakseen osaansa yhteisestä kuormasta, voi olla kohta liian myöhäistä. Uupunut, kyllästynyt ja turhautunut ylivastuullinen (usein nainen) pakkaa kamansa ja pistää erohakemuksen vetämään.
Näin on ilmeisesti käynyt teilläkin. Sinä hait eroa, asuitte erillänne ja sinulla oli uusi miesystävä. Erilläänolo selvitti kuitenkin tunteitasi. Olit pahoillasi ja huolissasi, kun miehesi ei osoittanut mustasukkaisuuden merkkejä, kun kerroit hänelle uudesta miehestä. Se, ettei miehesi näkyvästi reagoinut asiaan, ei tietenkään tarkoita välttämättä sitä, että asia olisi hänelle yhdentekevä. Nyt olette päässeet puhumaan tilanteestanne ja tunteistanne. Olette päättäneet yrittää yhdessä vielä. Hienoa!
Tässä uuden alun kohdassa on tärkeää, että katsotte taaksepäin sitä, millaista elämänne yhdessä on ollut. Kun tiedätte, mitkä asiat ovat olleet tyytymättömyyttä aiheuttaneita, voitte yhdessä tuumin pyrkiä toimimaan näissä asioissa jatkossa toisin. Seksuaalinen läheisyys saattaa joskus uuden alun myötä palautua itsestään tyydyttävälle tasolle. Mikäli siinä on kuitenkin edelleen ongelmia, apua siihenkin on saatavana. Fyysisen puolen tarkistamiseksi voisi olla hyvä käydä tarkastuttamassa miehesi testosteroniarvot, lääkäriltä saa tarvittaessa lähetteen. Mikäli ongelma ei ole fyysisellä puolella, seksuaaliterapeutit voivat auttaa.
Parisuhdeterapiasta olisi joka tapauksessa varmasti teille hyötyä. Keskusteluapua saatte joko kirkon Perheasiain neuvottelukeskuksista tai yksityisiltä paripsykoterapeuteilta. Monet pariskunnat ovat hyötyneet parisuhdekursseista, joissa saa paitsi teoriatietoa myös vertaistukea muilta pareilta.
Toivon, että löydätte rakkauden ja erotiikan hehkun yhdessä uudelleen ja voitte jatkaa elämäänne entistä onnellisempina!
Paula, perheneuvoja