KYSYMYS: Miten luottamuspulasta toivutaan? Olen 29 vuotias nainen ja ollut mieheni kanssa 9 vuotta. Vuosien saatossa kykyni luottaa häneen on hävinnyt kokonaan. Hänellä on tapana tehdä kaikki päinvastoin kun pyydän. Kerron hänelle hyvinkin henkilökohtaisia asioita pyyntöjen taustalta ja toivon aina että nämä asiat lähentäisivät meitä. Olen ollut kiusattu peruskoulussa ja kiusaaminen on ilmennyt erityisesti ulkopuolelle jättämisenä ja hyljeksimisenä. Tällöin opin ulkopuolisuuden tunteeseen koulussa, mutta kotona onneksi noin täydellistä hyväksyntää omana itsenäni. Kuitenkin toistuvasti mieheni jättää minut ulkopuolelle suhteestamme tai ihan kirjaimellisesti muittenkin seurasta. Petyn suunnattomasti enkä luota että mieheni haluaa minulle hyvää elämää ja uskon ettei hän hyväksy minua tällaisena kuin olen. Tuntuu että minun pitäisi olla täysin erillinen. Luottamuspulaa aiheuttaa myös se että hän valehtelee minulle käytännössä kaikesta, koska on päättänyt joskus että valehteleminen minulle suututtaa minua vähemmän. Lisäksi on ollut myös uskottomuutta hänen puoleltaan, jonka myös koin osaltani suuresti. Riittämättömyyden tunnetta on paljon. Voinko luottaa tähän mieheen että hän haluaa minulle hyvää?
VASTAUS: Kirjoitit luottamuspulasta, jota koe suhteessa mieheesi. Mietit haluaako hän sinulle hyvää.
Kun luin kirjeesi, jäin miettimään saatko kumppaniltasi lainkaan arvonantoa, kunnioitusta ja rakkautta. Kerrot että koet toistuvasti ulkopuolisuutta suhteessanne. Sinun on vaikea luottaa mieheesi ja siihen, että hän hyväksyy sinut sellaisena kuin olet. Kerroit myös, että hän on ollut sinulle uskoton. Kerroit vielä että olet yrittänyt toimia niin, että lähentyisitte toinen toisianne. Kaiken kaikkiaan kirjeesi perusteella kuulostaa ettei suhteessanne ole sellaista vastavuoroisuutta ja tasa-arvoisuutta, joka saisi sinut voimaan siinä hyvin. Sain vaikutelman että sinä olet ainoa joka panostaa suhteeseen ja koettaa ”puhaltaa siihen henkeä”. Mahtaako asia olla näin? Mitä kumppanisi tekee suhteenne eteen? Onko teille mahdollista keskustella asiasta?
Voisiko olla hyvä miettiä, mitä hyvää suhteessanne on? Mikä saa sinut pysymään yhdessä kumppanisi kanssa? Osoittaako hän millään tavalla välittävänsä sinusta, kunnioittavansa ja rakastavansa sinua? Ainakaan kirjeessäsi et kerro mistään sellaisesta. – Mietin sitäkin, että joskus ilmaisemme välittämisemme eri tavoin ilman että hoksaamme sitä: toiselle kotitöiden tekeminen on tapa osoittaa, että välittää toisesta, toinen taas kaipaa enemmän sanallista viestintää. Voiko teidän suhteessanne olla tämäntapaista vuorovaikutuksen erilaisuutta?
Kerroit myös uskottomuudesta: kertomasi perusteella ymmärsin että sekin satuttaa sinua suuresti, enkä yhtään ihmettele! Parisuhde on ihmissuhde, jossa meidän pitäisi voida kokea olevamme turvassa ja rakastettuja omana itsenämme. Jos toinen rikkoo luottamuksen pettämällä toista, satuttaa se kipeästi ja traumatisoi petetyn osapuolen. Miten olette käsitelleet asiaa? Millä tavalla kumppanisi on alkanut rakentaa rikkomaansa luottamusta? Katuuko hän tekoaan? Onko hän pyytänyt anteeksi? Uskottomuus on parisuhteessa suuri kriisi ja ammattiapu on useimmiten tarpeen.
Jos haluatte jatkaa yhdessä niin, että kumpikin voi suhteessanne hyvin, on molempien sitouduttava siihen. Parisuhde ei voi rakentua sen varaan, että vain toinen rakentaa sitä. On tärkeää pysähtyä keskustelemaan asiasta kumppanin kanssa. Ilman vuorovaikutusta ei synny ymmärrystä. Ilman ymmärrystä ei synny yhteyttä. Toisen käytöksen, tekojen ja puheiden ymmärtäminen on parisuhteessa erityisen tärkeää.
Mietin, kannattaisiko teidän hakeutua ulkopuolisen avun piiriin? Kun omaa parisuhdetta tutkailee kolmannen näkökulmasta, voi kumpikin osapuoli havahtua uudenlaiseen vuorovaikutukseen. Voi syntyä jotain uutta. Toisaalta voi pitää mielessä senkin vaihtoehdon, että huonoon suhteeseen ei tarvitse jäädä. Voit miettiä esimerkiksi mitä sinä haluat elämältä? Mitä haluat parisuhteestasi? Onko se taakka vai voimavara? Mitä menettäisit ja mitä saisit tilalle jos lähtisit suhteesta? Näitä kysymyksiä voit miettiä itseksesi, mutta on hyvä muistaa että esimerkiksi perheneuvontaan voi hakeutua yksinkin. Joskus jo toisenkin osapuolen tekemät löydöt voivat tönäistä parisuhteen dynamiikan aivan uudelle uralle.
Olli, perheneuvoja
5 kommenttia
shiwan8
8.12.2015 23:06
Arvaan, että miehen näkökulmasta homma menee näin:
Nainen esittää vaatimuksen toimintamallista. Miehen toimintamalli sopii hänelle paremmin, johtaa samaan lopputulokseen eikä aiheuta lisävaivaa naiselle. Nainen ei sultata tätä, käynnistää "shit stormin" ja mies oppii kokemastaan. Jatkossa mies hoitaa asian edelleen niin kuin parhaaksi näkee ja naisen kysyessä kertoo tälle sen minkä nainen haluaa kuulla. Lopputulos on kaikille mieleinen eikä synny riitaa täysin yhdentekevästä yksityiskohdasta.
Uskottomuus on toki tuomittavaa. Kuitenkin pitää ymmärtää, että jos haluaa asian tehdyksi jollain tietyllä tavalla niin silloin tekee itse. Jos lopputulos riittää niin sitten voi pyytää muita tekemään. On mielenvikaista lähteä olettamaan, että saa aina haluamansa ja pettyä raskaasti kun joku ei hyppää aina kun käsketään.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Toimi heti
9.12.2015 20:57
Jos mies pettää, valehtelee, vähättelee, ei suhteeseen pidä jäädä, tietenkään. Elämä on aivan liian lyhyt tuhlattavaksi parisuhteessa henkilön kanssa, joka ei sitoudu eikä kunnioita saati rakasta. Kiireesti ero vireille, ellet halua itsestäsi pölkkypääuhria vuosikymmeniksi. Eron myötä löytyy tasapaino, asiat järjestyvät, yksi kerrallaan.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
enymmärrä
10.12.2015 07:53
Mä en ymmärrä tota koulukiusaus märehtimistä? On 20 vuotta sitten kiusattu? Kannattasko mennä psykiatrille kun täytyy vuosikymmenten jälkeisiä tapahtumia vielä muistella ja elää? Se on niiiiin pieni hetki sun KOKO elämästä ne kouluvuodet että sä oikeasti annat sen pilata koko sun loppuelämän?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
taastätäsamaa
10.12.2015 12:22
Veikkaan että miehellä on helposti asioihin juuttuva, nalkuttava, itsesäälinen itkeskelevä vaimo, joka vaatisi keskusteluja joihin mies ei kykene, joiden aikana mies saa tuta olevansa alhaisista alhaisin. Veikkaan että vaimon onnellisuus riippuu ja roikkuu muiden tekemisistä, muiden suosionosoituksista. Veikkaan ettei vaimo tykkää edes itse itsestään. Mies-parka. Vaimo voisi hakea riuskuutta ja itsetuntoa ja miehenlukutaitoa lähikaupasta. T. Vaimo itsekin
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
14.1.2016 03:10
Hei. Kehottaisin kirjoittaja seuraamaan blogiamme täällä nimellä Sairaan hyvät hoitajat tai vierailemaan nettisivuillamme jennikinnunen.fi. Terveisin, Iiris (psyk. sh ja psykoterapeutti-opiskelija)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin