KYSYMYS: Olen seurustellut poikaystäväni kanssa 2,5 vuotta. Alussa etenimme melko nopeasti, olimme tapailleet pari kuukautta, kun mies pikkuhiljaa muutti luokseni. Nopea alku ei kuitenkaan tuntunut pahalta, päinvastoin olemme aina tulleet todella hyvin toimeen. Olimme asuneet yhdessä reilu puoli vuotta, kun mies yhtenä iltana sanoi haluavansa erota. Juteltuamme asiasta päädyimme siihen, että muutamme erilleen, mutta jatkamme suhdetta. Miehelle ongelma oli oman tilan puute (asuimme yksiössä). Sen jälkeen juttelimme silloin tällöin vakavasti suhteestamme, jotta kumpikin tietäisi, missä mennään. Kummallakin oli hyvä olla.
Nyt pari päivää sitten mies sanoi taas haluavansa erota. Hän sanoi, että ei vaan tunne niin vahvasti minua kohtaan, hänestä suhteemme tuntuu enemmän ystävyydeltä. Hän oli samaa mieltä kanssani, että suhteessamme ei ole mitään vikaa, suhde on ollut ihan hyvä ja yhdessä oleminen on kummallekin mukavaa, olemme todella hyviä ystäviä ja saamme toisemme nauramaan. Emme ole juuri koskaan riidelleet, silloin harvoin kun ollaan, on asiat puhuttu läpi ja sovittu.
Minä en haluaisi erota, mutta miehelle se tuntuu olevan ainoa vaihtoehto. Hän haluaisi pysyä ystävinä ja sanoi välittävänsä minusta paljon.
Mitä tällaisessa tilanteessa voi tehdä? Olen aivan rikki, itken koko ajan ja on paha olla. En haluaisi kuvitella elämää ilman miestä, hän on mielestäni aivan ihana ihminen ja rakastan häntä valtavasti. En kuitenkaan usko, että pystyn olemaan hänelle vain ystävä, koska kuitenkin elättelisin vain toivoa jatkosta. Haluaisin koko ajan soittaa hänelle, mutta tiedän, että se ei ole järkevää.
VASTAUS: Kiitos viestistäsi. Rakkaussuhteen päättyminen on aina surullista. Erityisen surullista se on silloin, jos vain toinen haluaa lopettaa suhteen. Ei ole helppoa tulla jätetyksi ja elää sen tuskan kanssa. Voimia siis sinulle! Mutta lupaan, että ajan myötä suru ja tuska helpottavat.
Kirjoitat, että poikaystäväsi haluaisi säilyttää ystävyyden välillänne vaikka seurustelu päättyykin. Mietit kuitenkin, pystytkö itse siihen kun sinulla on voimakkaita tunteita häntä kohtaan. Voikin olla niin, että erotilanteessa on hyvä pitää ainakin jonkin aikaa etäisyyttä ja antaa omalle surulle tilaa. Suruprosessiin liittyy usein myös muita vaikeita tunteita kuten hätää, pelkoa ja vihaa. Niillekin tunteille kannattaa antaa tilaa. Onko sinulla ystäviä tai sukulaisia, joiden kanssa voit keskustella? Tai kaipaisitko ehkä ammatillista keskusteluapua? Yksin ollessasi voit purkaa tunteitasi esimerkiksi kirjoittamisen, musiikin tai jonkun muun sinulle luontevan tekemisen kautta. Rakkaussuhteen jälkeinen ystävyyssuhde on toki (myöhemmin) mahdollista, mutta vain, jos molemmat ovat siihen valmiita ja hyväksyvät rakkaussuhteen päättymisen.
Suosittelen sinua tutustumaan Bruce Fisherin kirjaan Jälleenrakennus - kun suhteesi päättyy. Kirjassa käsitellään eroprosessiin liittyviä vaikeita tunteita, mutta sen sanoma on lohdullinen ja toivoa antava.
Kaikkea hyvää sinulle!
Perheneuvoja Kaisa
2 kommenttia
netta1112
28.7.2015 08:57
Voimia!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
IsoTS
28.7.2015 09:23
Mitä ilmeisemmin kyseessä on nuoren parin suhde jossa kaikki on liian hyvin.
Vastaa kommenttiinPuhun tämän saman kokeneena, miehen näkökulmasta.
Nuoret miehet janoavat haasteita ja jännitystä. Hän välittää sinusta juuri oikealla tavalla, mutta suhde ei anna sitä kaikkea mitä hän juuri nyt tarvtsee.
Tämä tarkoittaa myös, että hän tulee katumaan eroanne myöhemmin. Tietää sen jo itsekkin, koska haluaa pysyä läheisinä ystävinä.
Väliaika tekisi varmasti hyvää molemmille, mutta tehkää se sovussa vielä kun se on mahdollista.
Omalla kohdalla nuorena solmittu 6 vuoden suhde olisi tarvinnut tämän jo paria vuotta aiemmin varsinaista eroa.
Vastaa kommenttiin