KYSYMYS: Olemme seurustelleet avomieheni kanssa useita vuosia ja mieheni suhde äitiinsä on hankaloittanut yhdessä oloamme monin tavoin. Mieheni ei ole täysin pystynyt irtautumaan äidistään eikä äiti pojastaan.
Mieheni joutui äitinsä jättämäksi vauvana ja asui isoäitinsä kanssa elämänsä ensimmäiset seitsemän vuotta. Äiti kuitenkin palasi ja otti pojan hoiviinsa uuden miehensä kanssa. Äidin uusi suhde ei kuitenkaan kestänyt kauaa ja uusien kumppanien myötä mieheni joutui näkemään paljon väkivaltaa, huumeiden käyttöä ja muutenkin epävakaata elämää. Hänen äidillään on aina ollut ongelmia rahankäytön ja nettiuhkapelien suhteen, mutta mieheni tultua täysi-ikäiseksi homma karkasi täysin käsistä. Äiti otti suuren lainan, jäi työttömäksi, velkaantui pahasti, menetti luottotietonsa ja lopulta tuhri ostomaniassaan myös poikansa luottotiedot.
Anoppini on edelleen pahasti velkaantuneena ja työttömänä. Kaikesta huolimatta rahan ylenpalttinen tuhlailu ja uhkapelaaminen vain jatkuu. Hän pyytää kuukausittain useita kertoja lainaamaan rahaa, tekemään palveluksia ja juoksuttaa miestäni jos jonkin moisilla asioilla.
Olemme todella tukalassa tilanteessa sillä yritämme kaikin tavoin rakentaa omaa elämäämme, eivätkä tulomme ole opiskelijoina kummoiset. Mieheni tuntee suurta velvollisuutta äitiään kohtaan eikä pysty kieltäytymään tämän pyynnöistä. Olemme puhuneet, ja riidelleet, tästä mieheni kanssa monet kerrat ja viime vuosien aikana hän on jo pystynyt katsomaan totuutta silmiin. Asia on hänelle luonnollisesti hyvin arka ja lapsuuden kokemukset vellovat sitkeästi taustalla.
Olen yrittänyt olla ymmärtäväinen ja auttanut itsekin monin tavoin, mutta mittani alkaa jo olla täynnä. Toivon anopilleni kaikkea hyvää ja että hän saa elämänsä kuntoon, mutta jossakin on tämänkin rajan kuljettava. En voi enää hyväksyä, ettei hän anna pojalleen tilaa rakentaa omaa elämää ja itsenäistyä. Olemme oman perheen perustamisen kynnyksellä, mutta anopin vastuuton käytös ja elämäntavat kauhistuttavat. Miten hän voisi olla meidän tukena tai luotettava isovanhempi, kun hän ei pysty siihen nytkään? Tilanne on niin nurinkurinen, etten enää usein tapaa anoppiani ja asia kirvottaa yhä useammin riitoja minun ja mieheni välille. Olen niin vihainen siitä kohtelusta, jota mieheni on saanut äidiltään kestää ja joista hän joutuu tänäkin päivänä kärsimään.
VASTAUS: Jossain on rajan kuljettava, kirjoitat ja se on ihan oikein. Rajaa ei kuitenkaan laita kukaan muu kuin avomiehesi itse. Hänen äitinsä ei tule sitä tekemään, vaan hän jatkaa totuttua käyttäytymistä. Rajaa et pysty myöskään sinä laittamaan. Siitä sinulla on jo kokemuksia.
Anoppi elää omaa elämäänsä. Ehkä hänkin haluaisi elää toisin, mutta ei pysty. Te ette parina eikä edes avomiehesi ole vastuussa hänen käytöksestään. Miehesi on rientänyt monesti apuun ja hänen on vaikea kieltäytyä esimerkiksi antamasta rahaa. Olet syystä vihainen hänen äidilleen. Mikä voisi auttaa avomiestäsi laittamaan rajan äidin avustamiselle? Ymmärrän, että suostuessaan auttamaan äitiään, mies hoitaa jotain lapsuutensa traumoja. Kunpa hän saisi käsiteltyä lapsuutensa kipua ja vaillejäämisiä niin, että hän pääsisi sovintoon menneisyytensä kanssa. Hän tuntee myötätuntoa äidin vaikeaa ja onnetonta elämää kohtaan. Avustamalla hän ei kuitenkaan auta äitiä pitkällä tähtäimellä. Äiti voi jatkaa holtitonta elämää.
Mitkä olisivat teidän keinonne irtautua miehen äidistä? Vain te voitte vartioida oman yhteisen elämänne rajoja. Jos asetatte porttikiellon niin, että teidän rajojenne sisään ei saa astua avunpyynnöillä, äiti kyllä loukkaantuu. Siihen saatte varautua. Se on kuitenkin terveempi vaihtoehto kuin se, että turhaudutte ja kiukustutte jatkuvasti siitä, ettette pysty asettamaan rajoja jotta saisitte elää omaa elämäänne.
Toivottavasti sinulla ja avomiehelläsi on sellainen hyvä suhde, että koette olevanne samalla puolella ja että voit tukea miestä rajojen pitämisessä. Teidän on aika luoda oma perhe-elämä, jossa mies luopuu äidistään ja liittyy vaimoonsa, niin kuin jo Raamatun alkulehdillä kuvaillaan terveen parisuhteen perusteita.
Toivon teille kaikkea hyvää. Rohkeutta ja voimia rakentaa oma elämä.
Perheneuvoja Saara
3 kommenttia
shiwan8
4.4.2014 11:10
Aika helppo tilanne. Jos anopin rooli on lähinnä loisia niin ukolle voi ehdottaa että hoitaa homman kuntoon tai suksii muualle. Minun mielestä se on aivan kohtuullista.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
A222
4.4.2014 12:41
Ukko pihalle. Jos onnistutte vielä tuohon soppaan saamaan lapsen, tilanne pamahtaa käsiin.
Suurimmalla osalla miehistä ei ole tällaisia ongelmia. Toisaalta naiset kai aika usein tykkäävät hakeutua "muutosta kaipaavien" seuraan rikkaiden, komeiden ja kuuluisien lisäksi.
Oma veikkaukseni: et saa erottua, saatte lapsen, olette muutaman vuoden yhdessä ja sitten eroatte. Uusperhekuviot tuskin ovat nannaa tässä tapuksessa, mutta tulevat olemaan aika varmasti todelisuutta.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Dia
6.4.2014 03:12
Vain sinä itse voit tehdä päätöksen sen suhteen, oletko onnellinen vai etkö. Tyydytkö tilanteeseen ja elätkö sinulle toimimattomassa kuviossa vain muutatko itsekin jotain.
Miksi olet miehen kanssa, joka näyttää olevan psykologisessa liitossa äitiinsä eikä sinuun? Mitkä ovat sinun syitäsi jäädä, jos tilanne ei muutu? (Eikä tilanne näytä muuttuvan ainakaan riittävästi lakatakseen olemasta epäterve.)
Kun joku tottuu hoivaan ja ymmärtämiseen, hän lakkaa hoitamasta omia asioitaan. Silloin voi olla hyvin paikallaan sen ihmistä heikentävän avun antaminen. Velkaantunut ihminen voidaan ohjata talous- ja velkaneuvontaan ja halutessaan häntä voi auttaa rajallisesti, mutta vain niin, ettei se ole ristiriidassa oman hyvinvoinnin kanssa.
Tunne-, moraali ja velsollisuuskysymykset ovat harvoin yksiselitteisiä niille, jotka ovat osana täät kuviota. Sivusta on helpompi kommentoida, mutta lopullisen päätöksen tekee vain se, joka itse haluaa päästä tilanteesta pois. Anoppisi viihtyy tilanteessa, samoin miehesi, jollain tavalla.
Jos sinä haluat tilanteen loppuvan, voit toimia vain omasta puolestasi. Ja vaikka saisit miehesi "irti" äidistään, hän saattaa silti olla onneton, syyllistynyt ja kääntää sen sinuun. Kannattaa siis miettiä tarkkaan, haluatko lähteä kuviosta itse vai yrittää raahata (vastentahtoisen) miehesi mukanasi.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin