KYSYMYS: Täytyykö tällaiseen suhteeseen tyytyä?
Olen 22-vuotias nainen. Olemme olleet yhdessä poikaystäväni kanssa puolitoista vuotta. Varsinainen alkuhuuma meni poikaystävälläni ohi muutamassa kuukaudessa, minä olen havainnut haihtumisen merkkejä alkuhuumasta vasta kuluvan kevään aikana. Asumme edelleen omissa asunnoissamme, poikaystäväni ei suostu muuttamaan yhteen ellen muuta hänen nykyiseen asuntoonsa. Minä haluaisin rakentaa yhteisen kodin, en muuttaa hänen kalusteidensa keskelle.
Näemme nykyään n. pari kertaa viikossa, mikä on mielestäni aivan liian vähän. Silloin tällöin poikaystäväni pyytää minua luokseen, muttei koskaan suostu tulemaan minun luokseni, koska luonani on kuulemma tylsää. Hänen luonaan katselemme vain netflixiä joka ikinen kerta.
Kun pyydän poikaystävältäni huomiota, hän sanoo vastahakoisesti minun olevan hänelle tärkeä ja kysyy sitten turhautuneena, miksi itsestäänselvää asiaa täytyy jatkuvasti todistella. Haluaisin vain tuntea hänen rakastavan minua, mutta hänelle vaikuttaa olevan ihan sama, näemmekö vai emme. Poikaystäväni ei ilmaise että häntä harmittaisi ettemme näe usein, hän on jopa sanonut suoraan ettei häntä häiritse vaikka näkisimme vain kerran viikossa. Minun on vaikea ymmärtää, että jos olen hänelle tärkeämpi kuin mikään muu, niinkuin hän väittää, niin miten voi olla ihan sama, että nähdäänkö vai ei?
Onko tällainen suhde tarpeeksi hyvä? Onko minulla oikeus odottaa enempää?
Samantekeväkö?
VASTAUS: Kerrot suhteestasi poikaystäväsi kanssa, jossa sinä toivoisit enemmän yhteistä aikaa, jopa yhteisen kodin perustamista. Poikaystävällesi puolestaan riittäisivät kertomasi mukaan väljemmät tapaamiset ja hän turhautuu, kun pyydät hänen huomiotaan ja todisteita siitä, että sinä olet hänelle tärkeä. Sanot, että haluaisit tuntea hänen rakastavan sinua. Olet siis epävarma hänen rakkaudestaan.
Kuvaat tilannetta, jossa sinä epävarmuudessasi yrität ymmärrettävästi erilaisin tavoin varmistua hänen rakkaudestaan. Hän puolestaan tuntee mahdollisesti olonsa ahtaaksi, keinottomaksi ja turhautuneeksi kun ei pysty sinua vakuuttamaan. Tämä todennäköisesti lisää hänen tarvettaan tavata harvemmin. Se puolestaan lisää sinun epävarmuutta siitä, että oletko hänelle tärkeä. Näin kumpikin ruokkii toisen käyttäytymistä.
Ihmisillä on erilaisia tapoja olla suhteessa. Usein nämä tapamme asettua parisuhteeseen liittyvät myös meidän omiin perhetaustoihimme ja kokemuksiimme. On vaikea määritellä ulkoapäin, minkälainen suhde on tarpeeksi hyvä tai miten paljon parin tulisi olla yhdessä. Yleisesti voisi sanoa, että parisuhteessa pitää kestää sekä läheisyyttä ja sitoutumista, mutta myös erillään oloa ja erillisyyttä. Ja on tärkeää, että voi tuntea, että on rakastettu ja tärkeä toiselle.
Joskus tämä erilaisuus sitoutumisen tavassa voi liittyä myös sukupuoleen. Monet nuoret miehet kaipaavat enemmän väljyyttä parisuhteeseen ja saman ikäiset naiset puolestaan olisivat varhaisemmassa vaiheessa valmiita tiiviimpään yhdessä olemiseen. Tällöin olisi kuunneltava kummankin tahtia. On myös tärkeää, että kummallakin on parisuhteen lisäksi myös muita itselle tärkeitä asioita elämässä.
Jäin miettimään, onko sinulla omassa taustassasi kokemuksia yksin jäämisestä tai siitä, että et ole ollut tärkeä jollekin. Ovatko nämä kokemukset mahdollisesti sellaisia, jotka saattavat lisätä sinun epävarmuuttasi siitä, että olet toiselle tärkeä, ja siten voimistavat käyttäytymistä, joka saattaa toisesta osapuolesta tuntua takertuvalta? En usko, että yhteisen kodin perustaminen on tässä kohdassa vielä se ratkaisu, joka poistaa epävarmuutesi. Toisaalta olisi tärkeää, että et joutuisi elämään jatkuvassa epävarmuudessa. Saattaa olla, että poikaystäväsi ei täysin ymmärrä sitä turvattomuutta, jota suhteenne sinussa aiheuttaa, vaan hän kokee käytöksesi kritiikkinä tai syytöksinä, ja reagoi siksi kuten reagoi.
Olisiko mahdollista, että menisit vähän poikaystävääsi vastaan? Sanoisit hänelle, että ymmärrät, että sinun tapasi varmistaa rakkautta saattaa mahdollisesti tuntua hänestä takertuvalta tai tukalalta, ja että et haluaisi hänen joutuvan tuntemaan niin. Sanoisit, että haluaisit aidosti tietää mitä hän toivoisi suhteeltanne. Ehkä jossain tämän tyyppisessä ilmapiirissä olisi mahdollisuus päästä keskusteluun siitä minkälaista yhdessäoloa kumpikin suhteelta toivoo, ja onko mahdollista, että kummankin toiveet tulisivat suhteessanne huomioiduksi.
Toivotan sinulle oikein hyvää kesää!
perheneuvoja Helena
2 kommenttia
BeataArctica
27.6.2017 13:15
Oleellisinta on tunnistaa mitä itse tarvitsee. Ihan sama onko kysyjän taustassa vaikka mitä hylätyksi tulemisen kokemusta. Hän kaipaa enemmän läheisyyttä ja turvaa ihmissuhteessaan. Se on ihan ok. Samoin kuin on ihan ok, jos kysyjän poikaystävä ei taas niitä kaipaa ja pieni etäisyys tuntuu hyvältä. Tällöin vaan odotukset eivät kohtaa.
Olen nuorempana kärvistellyt parissakin suhteessa, joissa vasta loppumetreillä olen havahtunut siihen, että vaikka miten asiaa pyörittelisin, en tule koskaan saamaan kumppanilta sitä vakautta ja turvaa, joissa minulla olisi hyvä olla. Turha siinä on tehdä molempien elämää hankalaksi, ei muuta kuin etsimään paremmin omia odotuksia vastaavaa kumppania.
Kysyjän poikaystävä itse asiassa muistuttaa omaa "renttuani", kun sellaistakin oli pakko parikymppisenä kokeilla. Ei koskaan halunnut sitoutua yhteisiin haaveisiin edes puheen tasolla eikä puhettakaan yhteen muuttamisesta, ei halunnut viettää aikaa minun luonani (paitsi jos oli bilettämässä ja viimeinen bussi mennyt sivusuun), yhdessä vietetty aika oli lähinnä sohvalla makaamista. Ei hellyyttä, ei kosketusta, lähinnä ärtynyttä ja poissaolevaa etäisyyttä. Pari kertaa viikossa oli miehelle ihan jees tahti tavata.
Jonkin aikaa sitä katselin ja "tarvitsevuudellani" ahdistin sitten miestäkin. Häntä mm. kuulemma ahdisti, jos olin soittanut kerran päivässä. Minulle se oli ja on ihan normaalia suhteessa, kiva kuulla toisen ääntä vaikka ei näkisikään. Tajusin sitten laittaa kantapäät vastakkain enkä ole hetkeäkään katunut. Olen tajunnut, että en minä olekaan epävarma ja tarvitseva, vaan olen ihan vaan minä. Sitten kun löytyy se itselle ja omalle rytmille sopiva kumppani, tuollaisia juttuja ei edes tarvitse miettiä, oma nk. epävarmuus katoaa taivaan tuuliin ja syntyy tasapainoinen, luottavainen ja terve suhde.
Renttuni sen sijaan on edelleen sinkkuna vuosikymmen myöhemmin ja kaipailee yhteisiä aikojamme. Ei kuulemma tajunnut silloin, miten tärkeä olin hänelle. Rentun kyvyttömyys läheisyyteen onkin ilmeisen tehokkaasti karsinut pois kumppaniehdokkaat vuosien varrella. Parikymppisenä kollina sitä vientiä hänellä oli, kymmenen vuotta ja useampi kaljatuoppi ja sohvalla maattu ilta myöhemmin pikkasen vähemmän.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
shiwan8
4.7.2017 12:12
Jos homma ei toimi itselle eikä toinen ole valmis kompromissiin niin aina voi poistua tilanteesta. On kuitenkin hyvä muistaa, että parisuhteessa olevista ihmisistä ei tule mystisesti symbioottinen yksikkö vaan kyse on edelleen kahdesta yksilöstä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin