Mikähän neuvoksi, olemma olleet piakkoin kolme vuotta yhdessä. Meillä on yksi yhteinen lapsi. Ennen lasta me hankittiin koira ja sillon arki sujui hyvin tai ainakin paremmin: mies osallistui kotitöihin ja kauppareissuihin. Nykyään minä joudun tekemään kaiken: kotityöt, lapsenhoidon, koiran ulkoiluttamisen. Silloin tällöin mies käyttää sitä ulkona, jos sanon sille, mutta ei se ilman sanomista koiran kanssa lähde.
Toisekseen hän istuu kaiken ajan koneella vain pelaamassa, jos ei ole töissä... Ei hän touhua meidän kanssa juurikaan. Hän ei lähde lapsen kanssa ulos, jos pyydän eikä hän herää aamuisin koskaan lapsen kanssa..
Välillä tuntuu, että olisin hänen äitinsä, kun pitää huolehtia kuin pikkupojasta... Ja yhteisiin asumisen menoihin ja muihin hänen on vaikea osallistua. Joudun maksamaan vuokran yksin, sähkölaskut yms.. Vaikka hän on se töissä käyvä, minä olen lapsen kanssa kotona vielä.
Meillä on parisuhde kuollut oikeastaan... Ei romantiikkaa, ei hellyydenosoituksia, seksiä todella harvoin... Toisinaan on päiviä, kun hän sanoo, että lähdetään kaupoille kiertelemään tai ehdottaa jotain, mutta näitä päiviä on hyvin vähän... Välillä kyllästyttää ja olen henkisesti uupunut, kun haluaisi toiselta vähän sitä hellyyttä tai tms.. Muttei itsekään viitsi mitään aloitetta tehdä, kun pelkää, että tulee sit torjutuksi tai jotain...
Nainen, 22
Hei ja haloo!
Nyt on toiminnan aika, ettei tilanteenne tuosta pahene! Olet pienen lapsen äiti ja varmasti väsynyt pyörittämään arkea, varsinkin kun miehesi ei tunnu osallistuvan sen enempää lapsen hoitoon kuin kotitöihinkään. Myös taloudellinen vastuu on jäänyt sinulle, vaikka miehesi käy töissä ja sinä elät pienemmillä tuloilla.
Kerro miehellesi, että nyt riitti! Puhu hänen kanssaan omista tuntemuksistasi. Silläkin uhalla, että se jännittää. On ymmärrettävää, että pelkäät torjutuksi tulemista ja hylkäämistä. Mutta se riski on otettava, että tilanteeseenne tulisi muutos. Onkohan miehesi edes tullut ajatelleeksi, miten väsynyt ja tiukoilla olet pienen lapsen kanssa kotona? Työssä käyvän on joskus vaikea ymmärtää, että kotona oleva tekee saman pituisen ja rasittavan työpäivän.
Sano miehellesi, mihin et ole tyytyväinen ja mihin haluat parannusta. Lapsen kanssa oleminen käy niin työstä, ettet ehdi etkä jaksa tehdä kaikkia kotitöitä yksin. Lapsi tarvitsee myös isän läsnäoloa, miehesi voi hoitaa häntä kun sinä lepäät, käyt harrastuksessa (onhan sinulla sellainen?) tai teet jotain muuta kotona. Tarvitsette perheaikaa, te kolme yhdessä: se voi olla mitä tahansa tekemistä tai vain olemista, kunhan olette läsnä toisillenne. Parisuhteenne kaipaa myös pikaista huoltoa: aloittakaa kertomalla, mitä toivotte ja kaipaatte toisiltanne. Pienet teot ovat tärkeitä; jo halaus tai suukko voi pelastaa päivän... Ja usein seksikin alkaa sujua, kun alatte huomioida toisianne enemmän.
Laittakaa myös raha-asiat kuntoon. Listatkaa paperille yhteiset menot ja mitä kumpikin tienaa kuussa. Pyrkikää jakamaan menot tasapuolisesti molempien tulot huomioiden. Enemmän tienaava maksaa siis enemmän. Kun menet töihin, voitte arvioida taloustilanteen uudestaan.
Jos keskustelu kahden kesken ei onnistu, ota asia puheeksi neuvolassa. Tarvitset nyt kaiken sen avun ja tuen mitä on saatavissa. Itsesi, lapsesi ja perheesi takia.
Rohkeutta ja voimia sinulle!
Perheneuvoja Pirkko
4 kommenttia
Anonyymi
27.2.2013 11:51
Eroa miehestäsi heti kun pystyt! Tilanne tuosta tuskin miksikään muuttuu. Eihän tunnu kivalta ajatukselta, että vielä vielä vuosienkin kuluttuakin roikut tuollaisessa suhteessa ja toivot että hän siitä muuttuisi. Minä tein niin, että uskoin asioiden muuttuvan ja tuhlasin siihen liian monta vuotta. Vielä nytkin pidän asiaa elämäni isoimpana virheenä ja harmittaa että meni monta vuotta "hukkaan". Opettavainenhan se kokemus oli, mutta eipä siinä mitään muuta hyvää ollutkaan!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
27.2.2013 14:29
Tämä on niin klassista. Lasten ei pitäisi tehdä lapsia. Haloo, olette tehneet alle kaksikymppisinä penskoja!!! Ei ihme, että poikaa nyt vituttaa. Ensin pitäisi saada elää nuoruuttaan ja tehdä mitä haluaa, kokeilla eri parisuhteita yms. Sitoutuminen kannattaa aloittaa n. kolmenkympin korvilla sitten kun paljon on koettu, tulot ovat hyvät, ei jaksa enää niin paljon heilua, on jo naida niksautettu useampia ja haluaa rauhoittua. Myöhäistä teille.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
1.3.2013 10:30
Mitä järkeä vääntää muksu parin vuoden seurustelun jälkeen, eihän siinä ajassa opi toista edes tuntemaan? Vähintään 5 vuotta yhdessä ennenkuin alkaa edes haaveilemaan jälkikasvusta. Mies ei ole halunnut lasta ja häntä sviduttaa tilanne varmasti aika rankasti, kevyt masennus varmasti päällä. Ei oikotietä onneen, peli on jo pelattu ja käteen jäi musta pekka, pahoittelut.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
1.3.2013 15:46
Sama tilanne ilman lasta. Ero vaan mutta pelottaa olla yksin.. Henkisesti myös olen väsynyt mutta odotan muutosta vaan. Kannattaako se? Ei varmaan, mutta ei sitä sinunkaan tilanteessa voi lähteä vaan, kun on lapsikin. Voimia!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin