KYSYMYS: Aloitus tuntuu hankalalta, sillä minulla ei ole tarkkaa kysymystä, jonka osaisin heti muotoilla. Aloitankin siis alusta.
Muutin pois vanhempieni luota muutama vuosi sitten (olen nyt 21-vuotias). Tapasin opiskelujen alkaessa mahtavan uuden miehen: opiskelemme samaa alaa ja meillä on paljon yhteistä. Nautimme aluksi toistemme seurasta vain ystävinä, mutta vanhan ja melko teatraalisen teiniaikaisen parisuhteeni päätyttyä, kerroin hänelle avoimesti tunteistani. Aloimme pian seurustella, enkä ollut ikinä tuntenut itseäni niin onnelliseksi. Tunsin olevani tällä kertaa rauhallisessa, turvallisessa ja kypsässä parisuhteessa täydellisen miehen kanssa. Tällä saralla mikään ei olekaan muuttunut sinänsä: olemme juuri muuttaneet yhteiseen asuntoon ja meillä on kaikki hyvin. Elämä osaa kuitenkin yllättää, myös ikävästi. Kun oma elämäni asettui uomiinsa sekavien ja huonossa parisuhteessa vietettyjen teinivuosien jälkeen, ja koin vihdoin olevani todella onnellinen omaan elämääni, vanhempani ilmoittivat yllättäen erostaan.
Olen aina ollut melko läheinen vanhempieni kanssa ja arvostan heitä suuresti. He ovat hoitaneet eronsa todella kauniisti, ilman riitoja tai hankaluuksia. Myös nuoremmat sisarukseni, jotka asuvat kotona, eivät ainakaan tunnu oireilevan juurikin vanhempieni kypsän suhtautumisen ansiosta. Itselleni eron hyväksyminen on ollut kuitenkin kovin vaikeaa. En kykene jostakin syystä käsittelemään näitä vanhempieni eron aiheuttamia tunteita. Surun, pettymyksen ja vihan, sekä toisaalta myös hyväksynnän ja ymmärryksen tunteet kiertyvät solmuksi, jonka avaaminen ei tunnu mahdolliselta. Toisaalta en haluaisi puhua koko asiasta etenkään vanhempieni kanssa, koska en asu enää heidän kanssaan ja ero ei käytännön tasolla vaikuta paljoa elämääni. Myös vanhempani, erityisesti äitini, tuo erosta keskusteltaessa esiin juuri tämän: heillä on oikeus omiin valintoihinsa ja muut eivät voi niihin vaikuttaa, vaikka se tuntuisikin vaikealta. Itsekin ymmärrän tämän, enkä haluaisi purkaa tunteitani heille, sillä eron he ovat hoitaneet niin siististi kuin mahdollista, ja ymmärrän, ettei elämä aina suju, kuten on suunniteltu.
Nyt nämä ristiriitaiset tunteet, joita en saa avattua, heijastuvat parisuhteeseeni. Poikaystäväni on yhtä ihana kuin ennenkin. Olen itse kuitenkin lukossa ja koen uskoni parisuhteisiin ja avioliittoon särkyneen. Ennen luotto yhdessä pysymiseen oli vahva, enkä epäillyt suhdettamme. Nyt osan ajasta tunnen oloni vain hyvin tyhjäksi ja yksinäiseksi erityisesti, koska poikaystäväni perhe on ehjä, enkä kykene oikein puhumaan erosta hänelle. Hän tuntuu aina sanovan ne väärät, minua loukkaavat sanat, koska ei ymmärrä tunteitani, vaikka yrittääkin. Muillekin puhuminen on vaikeaa. Sukulaisille en voi avautua, koska en halua heidän sekaantuvan eroon ja tiedän sen loukkaavan vanhempiani vaikeassa tilanteessa. Ystävilläni on myös suurella osalla ehjät perheet. Muutamien "erolapsien" (vaikka en tähän ryhmään täysin kuulukaan) kanssa olen keskustellut ja tämä onkin hetkeksi auttanut.
Miten saisin tätä lukkoa avattua? Se heijastuu suhteeseeni, enkä halua, että vanhempieni epäonnistunut avioliitto johtaa oman suhteeni epäonnistumiseen. Toisaalta tämä pelko saa minut työntämään poikaystävääni yhä kauemmas, jolloin epäonnistuminen on vain todennäköisempää. Mistä löytäisin apua omien tunteiden käsittelyyn?
Tunnelukossa
VASTAUS: Hyvä nimimerkki "Tunnelukossa". Kerrot eläväsi kaikin puolin antoisassa parisuhteessa, jota varjostaa vanhempiesi yllättävä ero. Se on aiheuttanut sinussa tunnemylläkän, jonka kanssa joudut nyt työskentelemään samalla kun rakennat omaa parisuhdettasi. Toivot, että voisit selvittää sinussa olevia tunnesolmuja, niin etteivät ne heijastuisi vahingollisella tavalla parisuhteeseesi.
Vanhempien ero tuli sinulle yllätyksenä. He ovat mahdollisesti kuitenkin itse tienneet jo pidemmän aikaa eron olevan tulossa. He ovat ehkä käsitelleet omaa kriisiään niin että teille erosta kertoessaan he olivat jo päässeet pahimman tunnemylläkän yli. Nyt sinä heidän aikuisena lapsenaan olet tuon tunnemyrskyn silmässä.
Äitisi on kyllä oikeassa siinä, että vanhemmillasi on oikeus omiin valintoihinsa, eivätkä muut voi niihin vaikuttaa. He ovat päättäneet erota, ja se on heidän asiansa. Heidän valinnallaan on kuitenkin väistämätön vaikutus läheisiin ihmisiin, ennen kaikkea teihin lapsiin. Vaikka olet jo aikuinen ja itsenäistynyt omasta kasvuperheestäsi, on vanhempien ero myös sinulle kriisi. Vaikka vanhempasi ovat hoitaneet eronsa tyylikkäästi, sillä ei voi välttää niitä tunteita, joita ero sinussa heidän lapsenaan herättää. Sinun kannaltasi se, mitä olet vanhempiesi suhteessa arvostanut ja pitänyt tärkeänä, on nyt saanut kovan kolauksen. Ei ihme, että sinua omassa suhteessasi pelottaa: entä jos meille käy samalla tavalla, entä jos tämä kaikki hyvä vain yhtenä päivänä hajoaa? Ei ihme, että tässä pelossasi työnnät poikaystävääsi pois, vaikka sydämessäsi toivot, että saisit olla turvassa hänen sylissään. Ristiriitainen käyttäytymisesi kuvaa koskettavasti sitä tunnemaailmaa, jossa tällä hetkellä elät.
Osaat eritellä hyvin tunteitasi ja tiedät paljon siitä, mistä tässä tunnemylläkässä on kysymys. Ristiriitaisten tunteiden kanssa eläminen ei ole mukavaa, mutta niitä ei myöskään tarvitse pelätä. Niitä voi rauhassa tutkia. Niille voi tehdä kysymyksiä. Esimerkiksi näin: Tunnistat olevasi vihainen, pettynyt ja surullinen. Kenelle tai mille olet vihainen ja miksi? Vanhemmillesi vai heidän yllättävälle eropäätökselleen, kun asiat näyttivät olevan hyvin? Mistä pettymyksen tunne tulee? Oletko pettynyt vanhempiisi vai kenties itseesi, kun et ole saanut heitä pysymään yhdessä? Entä suru; suretko vanhempiesi eroa vai särkyneitä unelmiasi ikuisesta rakkaudesta? Toisaalta tunnet myös ymmärrystä vanhempiasi kohtaan ja hyväksyt heidän ratkaisunsa. Mikä tekee heidän ratkaisunsa mielessäsi hyväksyttäväksi ja ymmärrettäväksi?
Mietit, miten ja missä voisit avata näitä tunnesolmuja. Poikaystäväsi yrittää auttaa sinua, mutta koet, ettei hän ymmärrä tunteitasi. Saman kokeneiden kanssa puhuminen on jonkin verran helpottanut. Ulkopuolisen asiantuntijan kanssa keskustelu varmasti auttaisi sinua eteenpäin tunteiden käsittelyssä. Se myös voisi vähentää jännitteitä parisuhteessasi sekä vanhempien ja muiden läheisten kanssa. Voisit lähteä hakemaan keskusteluapua opiskelijaterveydenhuollon kautta. Myös kirkon perheasiain neuvottelukeskuksen palvelut ovat käytössäsi.
On hyvä muistaa, että jokainen parisuhde on ainutlaatuinen. Niin myös sinun ja poikaystäväsi suhde on eri asia kuin vanhempiesi parisuhde. Te kaksi päätätte, millainen teidän suhteenne on ja millaiseksi se tulevaisuudessa muodostuu. Pitäkää hyvää huolta suhteestanne, niin että voitte rakastaa, arvostaa ja kunnioittaa toisianne.
Toivon, että löydät sopivan avun tunnelukkojesi avaamiseksi!
Perheneuvoja Pirkko
4 kommenttia
bearitsa
16.7.2014 09:45
Kirjoittaja on vielä niin nuori ja hiukan lapsellinen että ei vielä pysty hyväksymään sitä tosiasiaa että moni suhde kaatuu ja ei onnistu. Kyllä sen sitten tajuaa kun on se 5. parisuhde menossa ja siitäkään ei tullut mitään. Silloin sen käsittää, että nuoruuden rakkaudet ei kestä vaikka se silloin siltä tuntuikin ja ei pystynyt edes kuvittelemaan että ero tulee aika todennäköisesti.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
licence27
18.7.2014 17:55
Ehkä pitää vaan hyväksyä se ettei etukäteen voi tietää kuinka kauan suhde kestää. Mun vanhempani oli naimisissa toisen osapuolen kuolemaan saakka ja ainakin itsestä tuntui jo 20 vuotta sitten että niiden olis ollut parempi pistää lusikat jakoon ja lähteä omille teilleen.
En sitten osaa sanoa miten ihanaa heidän elämänsä oli ollut parikymmpisinä, lapsettomina tai kolmikymppisinä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
shiwan8
28.7.2014 08:36
Tämä ei nyt ole sitten mitään kettuilua: Tämä mimmi on hypännyt käytännössä suoraan sekoilusuhteesta vähän parempaan suhteeseen ilman ongelmaa, mutta pakka on levinnyt kun vanhemmat eroavat. Loogisesti tuossa yhtälössä ei ole mitään järkeä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Nutcrackerz
20.8.2014 01:10
Yksi juttu mikä tästä kirjoittajan tarinasta paistaa, on että hän kokee nyt itsekin olevansa jotenkin huonompi, epäonnistuneempi ja epätäydellisempi ihminen nyt kun hänen vanhempansa ovat eronneet. Hän kokee, että "ehjien perheiden" lapset ovat kykenemättömiä laskeutumaan nyt hänen tasolleen ja ymmärtämään hänen ongelmiaan. Tulee mieleen juuri tällaiset perheet, joissa salaillaan vanhempien pahoinvointia viimeiseen asti. Molemmat vanhemmat odottavat aikuistuvien lasten lähtemistä kotoa, jotta heille ei vain aiheuteta tuskaa ja harmia. Näemmä pitäisi olla huolissaan siitäkin, että "lapsi" kokee itsensä ala-arvoiseksi rikkinäisen perheen lapseksi, jos vanhemmat ( god forbid) haluavat elää omaa elämäänsäkin, ja tarvittaessa erota. Olen nähnyt ihan tarpeeksi näitä kuolleita parikymppisten "lasten" vanhempien liittoja, joissa ei puhuta, on passiivis-aggressiivista kommunikaatiota ja tunteet ovat kuolleet jo vuosia sitten.
Ehkäpä kirjoittaja pelkää sitä, että itsellä ei ole kanttia ottaa vastuuta omasta elämästään, valinnoistaan ja parisuhteestaa silloin joskus tulevaisuudessa kun se on tarpeen. Silloin kun kaikki ei olekaan enää niin helppoa... Elämä on rajallinen resurssi. Kuinka kehtaat edes syyllistää vanhempiasi siitä että he haluavat elää omanlaistaan, täyttä ja hienoa elämää sen ajan kuin heille suodaan. He tekevät valintansa, sinä omasi. Heidän valintansa eivät ole sinun. Miksi muiden pitäisi pitää yllä kulissia vain siksi, että sinä kokisit olevasi virheetön ehjän perheen lapsi. Parisuhteessasi tulet huomaamaan, että elämä ei ole täydellistä, toista ei voi muuttaa ja joskus epätäydellisimmätkin ratkaisut voivat olla oikeita. Silloin ehkä ymmärrät vanhempiasikin.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin