”Kokoomus on kertonut kaikki tavoitteensa julkisesti. Ongelma on, ettei kukaan ota niitä vakavissaan.” – kylillä kuultua
Ehkä pitäisi. Istun Kotkan kaupungintalon valtuustosalissa. Paikan päällä on vasemmistoliiton eduskuntaryhmä, joka suunnittelee alkavaa istuntokautta. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satosen esitys työaikojen pidentämisestä puhuttaa kansanedustajia. Ehdotus ei kerää sympatiaa ja joku mainitsee kokoomuslandian.
Helsingin Sanomien TNS Gallupilla teettämän kyselyn mukaan kokoomus on Suomen suurin puolue nyt 22,1 prosentin kannatuksella. Kokoomusvaikuttaja, ex-lehtimoguli ja kansanedustaja Eero Lehden mukaan paras hallituspohja löytyy ensi vaalien jälkeen porvarihallituksesta perussuomalaisten ja keskustan kanssa. Myös RKP on tervetullut.
Jos kehysriihen tarjoama leikkauspolitiikkaa kuulostaa hurjalta, lisää on tulossa. Pääministeri Alexander Stubb kertoi kokoomuksen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa, että: ”Kokoomus tulee esittämään, miltä maailma näyttäisi, jos kokoomus itse saisi päättää.”
Tehdäänpä kuten pääministeri ehdottaa ja leikitään ajatusleikkiä, miltä maailma näyttäisi, jos kokoomus itse saisi päättää? Kokoomuslandia.
Stubb ideoi ensitöikseen kesäkuun alussa Suomen kokonaisveroasteen laskemista 39 prosenttiin ja julkisen sektorin supistamista 50 prosenttiin. Tämä tarkoittaa käytännössä 12 miljardin kokoista lovea verokertymään. Koska kokoomus on sitoutunut EU-budjettikuriin ja velkasuhteen taittamiseen säästö- ja leikkauskuurien avulla, veromenetyksiä ei kateta lisävelalla vaan uusilla leikkauksilla.
Kokoomuksen kansanedustajat Lasse Männistö ja Sampsa Kataja ehdottivat jo kaksi vuotta sitten ns. ”kultaista hamsteria” eli, mikäli: ”Valtion tulot ylittävät tuloarviot, tulot tulisi sitoa budjetin tasapainon parantamiseen eli velanmaksuun”. Käytännössä tämä tarkoittaisi mittavia leikkauksia julkiselle sektorille, jonka budjetti olisi sidottu talouskasvuun. Samankaltaista ”velkajarrua” on ehdottanut myös Eva raportissaan Euroopan parhaat reseptit. Viime kädessä velkajarru on valtava talousjarru, joka johtaa ainoastaan mittaviin irtisanomisiin ja työttömyyden kasvuun.
Elinkeinoelämän valtuuskunta ei ole kokoomus, mutta näkemykset eroavat harvoin. Evan raportissa nostetaan esille Latvia, missä: ”Noin puolet valtion 75 virastosta suljettiin. Jopa 29 prosenttia koko virkakunnasta irtisanottiin, kaikkiaan 23 000 virkamiestä”, ”yli sata koulua suljettiin ja 2 400 opettajaa irtisanottiin”, ”palkat laskivat kymmenyksellä” ja ”työttömyys räjähti vuonna 2010 lähes 20 prosenttiin”. Latviaa ei ole raportin varoittava esimerkki vaan menestystarinana.
Samaan aikaan sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty vaatii, että hallitus tekee tulevassa budjettiriihessä päätöksen hallituksen rakennepoliittisen ohjelman toimeenpanosta. Kyseessä on kymmenen miljardin euron leikkausohjelma, "jonka tavoitteena on saattaa Suomen julkinen talous kestävälle pohjalle”. Ohjelman keskeisiä tavoitteita ovat kuntatalouden tasapainottaminen, työurien pidentäminen, eläkeiän nosto ja "lukuisat toimet rakenteellisen työttömyyden alentamiseksi".
Raportissa todetaan muun muassa seuraavaa:
"Hallitus edellyttää, että työn ja aktiivitoimien tarjonta ja niistä kieltäytymisen sanktiointi pannaan toimeen hallituksen päätösten mukaisina kattavasti kaikkien ELY-keskusten alueilla."
Kokoomuksen kuplassa kun ei työmarkkinoille ajauduta, sinne vapaudutaan. Kaikilla on töitä ja mikäli töitä ei ota vastaan, sosiaaliturvaa ei tipu. Paula Risikon perustama osallistavaa sosiaaliturvaa kehittävä työryhmä on jo pilottivaiheessa. Pian kaikille löytyy palkaton harjoittelupaikka. Koska työehtosopimus ei ole, yleissitova ja hankala ay-byrokratia ei häiritse työvoiman liikkuvuutta eikä oikeuksia. Politiikka, kun ”ei ole saavutettujen etujen puolustamista”.
Ja jos töitä ei ole, voi yrittää. Kokoomuslandiassa jokainen onkin yrittäjä, joka neuvottelee sopimuksensa työnantajaosapuolen kanssa. Jokainen voi myös piilottaa varansa hallintarekisterin turvin holding-yhtiön pöytälaatikkoon veroparatiisiin. Siis, jos rahaa on. Jos ei pysty myymään tarpeeksi edullisesti, joutuu tekemään ilmaiseksi, koska onhan ”kaikki työ (myös palkaton toim. huom.) arvokasta”.
Köyhyys- tai syrjäytymisriski koskettaa tällä hetkellä 854 000:ta suomalaista. Samaan aikaan Ministeri Räty ihmettelee, kuinka moni suomalainen nyt tienaa alle 2 100 euroa kuussa? Pian ministerille selvisi, että puoli miljoonaa. Kaikista tulonsaajista luku on 54 prosenttia ja 2 600 euroa tienaavien kohdalla 60 prosenttia. Tällä hetkellä ministerin palkkio on 9 261,55 euroa.
Yksi köyhyysrajan rajamaastossa keikkuva ryhmä ovat eläkeläiset. Vaikka työllisyysluvut ovat ennätyssynkät, eläkeikää nostetaan. Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi epäili kesäkuussa Rakennusliiton verkkosivulla ilmestyneessä blogissaan, että palkansaajajärjestöt ovat sopineet kaikessa hiljaisuudessa eläkeiän nostosta. Kokoomuslandiassa ei eläkeikää eikä työaikoja tunneta. Vapaus on yrittää hautaan saakka.
Jos ei jaksa ihan niin pitkään, voi mennä sairaalaan. Siis, jos on rahaa, sillä julkisen sektorin terveydenhuolto on köyhille, leikkausten kurjistama ja rikkaat käyvät yksityisissä luksussairaaloissa. Aina voi toki valittaa, mutta eipä ole oikeusturvaakaan. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kysyi vastikään Ruotsalaisen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Turussa: "Haluammeko, että Suomi tulee tunnetuksi valtiona, joka ajaa alas oikeusturvaansa.”
On tärkeää muistaa, että kokoomuslandia ei ole hyvinvointivaltio vaan hyvinvointiyhteiskunta. Ero on siinä, että hyvinvointiyhteiskunnassa köyhistä ja hädänalaisista ei huolehdi valtio vaan yhteisö. Yritysmaailma korvaa valtiorahoitteisen yliopiston turhat humanistiset oppiaineet ja hyväntekeväisyys sekä lahjoitusvarat täyttävät lastensairaalat keskoskaapeilla. "Ihmisroskat" katoavat katukuvasta, sillä kuka köyhään ja rumaan investoisi? Luonnonlaki, kuten on Stubbin mukaan kokoomuksen galluptuloskin.
Pääministeri totesi linjapuheessaan, että: ”2010-luvulla ei ole olemassa yhtä suomalaista unelmaa, vaan jokainen suomalainen haluaa elää omaa unelmaansa”. Jyväskylässä vuonna 2012 julkaistun pro gradu -tutkielman mukaan ”kansalaisten mielipide on hyvin yhtenäinen; suomalaiset kannattavat laajaa hyvinvointivaltiota”. Vaikka kokoomuksen johdon ehdotuksia kannattavat hädin tuskin enää omatkaan, puolue on Suomen suurin. Se pistää miettimään, onko kokoomuksen suvereeni tiedotus- ja pr-osaaminen ainoa syy Suomen valitsemaan suuntaan?
Itse suuntaan Turkuun. Kuuntelen junassa kaksi riviä taaempana istuvaa herrasmiestä, joka puhuu kovaäänisesti puhelimeen. Tämä on mitä ilmeisimmin kokoomuksen eduskuntaryhmän jäsen. ”Verkot ovat vesissä” ja ”eteenpäin” mennään. ”Verkostoja”, perkele. Nämä ihmiset elää oikeasti näin. Joka päivä. Kokoomus on Suomen suurin puolue ja ennen pitkää sen politiikka tulee realisoitumaan.
Kuuntelen aikani myyntipuhetta ja luen STTK:n Aula Researchilla teettämää kansalaistutkimusta, josta käy ilmi, että 61 prosenttia vastaajista haluaa kulutusta ja investointeja lisääviä toimenpiteitä. Ainoastaan 20 prosenttia kannattaa leikkauksia. Silti vallassa on pääministeri, joka lupaa elvytyksen sijaan "kiristyksiä", ”verta, hikeä ja kyyneleitä”.
Äänestäjien arvomaailma ja hallituksen politiikka eivät kohtaa. Siinä on ongelmansa. Ex-pääministeri Jyrki Kataista lainaten: ”…Luottamus poliittisen järjestelmän uskottavuuteen on varmasti monen silmissä horjunut. Toisaalta meillä on tutkimuksia, joiden mukaan luottamus ei ole horjunut, koska se ei ollut alun perinkään kovin korkealla.”
Lähteet:
http://www.eva.fi/wp-content/uploads/2014/08/Euroopan-parhaat-reseptit.pdf
http://valtioneuvosto.fi/tiedostot/julkinen/kehysneuvottelut-2014/paatos/fi.pdf
Kirjoitettaessa soi MNTTT (Eevil Stöö & Aztra) - Menetetyt
22 kommenttia
-Paloma-
23.8.2014 16:30
Bravo!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Ajatuksen voima
23.8.2014 18:08
Meitä rasittaa valtava julkinen sektori. Pienemmälläkin tullaan toimeen ja verovaroja säästyy todellisiin tarpeisiin. Näin saadaan tervehdyttävä muutos suomessa aikaan kun puolet julkisesta sektorista lakkautetaan. Jokainen entinen virkamies on sen jälkeen kyvykäs hakemaan uutta työtä vapailta markkinoilta, tai työllistää itsensä. Ilmaisia lounaita ei ole. Ei myöskään ilmaista rahaa. Tämän johdosta jokainen kyvykäs saa tehdä oma osuutensa suomen hyvinvoinnin eteen. Tästä tulee tehdä laki, jota kunnioittaa jokainen suomalainen. Vain tekemällä työtä voidaan jakaa hyvinvointia.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Taneli Hämäläinen
24.8.2014 15:47
Meitä rasittaa nolla kasvu ja aika monta kriisiä, jotka ovat eskaloituneet täysimittaiseksi talouskriisiksi. Julkinen sektori pitäisi nähdä tässä tilanteessa mahdollisuutena ei uhkana. Työhön pakottava laki on harvemmin toiminut. En nyt edes mene moraalikysymyksiin.
Sukuu
23.8.2014 21:41
Hyvä tähtäin. Kokkarit eivät kuitenkaan ole urpoja. Heillä on joitakin ongelmia perspektiivissä, ja yksiityisen kokemuksen hahmottamisessa luonnonlakina. Jos aikoo pysyä pelissä täytyy yrittää vielä vähän enemmän. Erotetaan aluksi kannat faktoista ja faktat mielipiteistä. Jos ei tee sitä, näyttäytyy regressiivisenä nahisijana.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Miska1001
23.8.2014 22:11
Huono artikkeli.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
PPR...kele!!!
24.8.2014 00:16
Ei tämä valtakunta, (Osakeyhtiö-Suomi), ennen pääse jaloilleen, ennen kuin ymmärretään heittää helevittiin kaikki valtion varoilla elävät turhat paperin kääntäjät. Eiks tämmönen juttu nyt JUMALAVITSU mene jakeluun noille apinoille.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
sektorintyöntekijä
24.8.2014 03:03
Todella osuva ja hyvä kirjoitus. Ihmetyttää vain, että miten julkista sektoria on mahdollista pienentää, tai tarkemmin sanottuna mistä? Joutuvatko naisvaltaiset alat taas joustamaan palkoista ja työttömiksi? Meillä on sairaalassa jo nyt sellainen kiire, että ei ole mahdollista joustaa hoitajamääristä vaarantamatta täysin potilasturvallisuutta.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
demari
24.8.2014 09:53
Eipä artikkelissa puhuta työn arvostamisesta yhtään tai yrittäjyydestä.
Vastaa kommenttiinAsioita yhdistelty hassulla tavalla eli hyvin vasemmistolainen ajatelu, jossa rahaa virtaa talouteen velkarahana. Entisenä demarina en pidä vasemmistolaisia puolueita enää työväenpuolueina.
Vastaa kommenttiin
Taneli Hämäläinen
24.8.2014 15:53
Yksityinen sektori ei investoi eikä velkaannu, joten julkisen sektorin on tuettava kasvua. Edelleenkään ongelma ei ole velka (Suomella on muihin euromaihin verrattuna varsin vaatimaton velkataakka) vaan nollakasvu ja työttömyys. Inflaatiotakin vähän kaipaisi. Mikäli haluat lukea työstä, voit tarkastaa edellisen tekstini. Yhteen ei mahdu kaikki.
Ps. Olen kuullut useammankin vasemmistolaisen kommentoivan demareita hyvin samanlaisin sanoin.
frfrfr
24.8.2014 15:15
Kirjoittajan mielestä on ilmeisesti ihan ok, että valtiolla palkka on kovempi kuin yksityisellä. Että esim trafissa virkamiehen keskipalkka on 5300. Tiedoksi että kun kuntia yhdistetään, siellä on päällekkäisiä johtajia ja duunareita, joilla on viiden vuoden irtisanomissuoja. Viestintävirastoon lanseerattiin juuri ylimääräinen keskijohdon kerros johtamaan edellistä keskijohtoa.
Leikkauksia ei tarvitse kohdistaa sinne missä ne haittaavat kansalaisia, mutta niitä _pitää_ käyttää turhuuksien poistoon. Ja pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan, vaan voidaan oottaa mallia esim Tanskasta ja Hollannista. Tärkein asia silti ennen leikkauksia on tuloloukkujen purkaminen (että ihmiset voivat ottaa vastaan myös osa-aikatyötä) ja verotuksen huomioiminen edellisen yhteydessä.
Toivon että Stubb kykenee tähän, sillä hän on ensimmäinen pääministeri joka tästä on puhunut ääneen. Työkaluja on, riittääkö tahto ja uskallus. Vastassa on kuitenkin mm. työmarkkinajärjetöt, joiden lyhyen ajan hyödyt kärsivät näistä korjauksista.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Taneli Hämäläinen
24.8.2014 19:58
Kirjoittaja ei taida väittää näin. Olen silti samaa mieltä, mitä tulee leikkauspaineeseen. On kuitenkin tärkeää muista, miksi leikataan ja mihin lukuihin vedoten. On nimittäin varsin kyseenalaista leikata keskellä lamaa ja väittää sitä kestävyysvajeen paikkaamiseksi. Jos leikkauspaineeseen on mitoitettu laskusuhdanne, saamme leikata lopun elämää ja tämä ainoastaan pahentaa laskusuhdannetta. Ei tässä nyt ole ongelmana työvoiman joustamattomuus vaan investointi-, velka-, pankki- ja sosiaalinen kriisi, joka on eskaloitunut kysyntälamaksi. Nyt tarvitaan työtä ja ostovoimaa. Sen sijaan hallitukselta on mennyt sekaisin kestävyysvaje ja kriisin ratkominen. Joko elvytetään oikeasti tai sitten leikataan peruspalveluista hamaan loppuun saakka. Suurin osa suomalaisista kannattaa hyvinvointivaltiota, joten olisi demokraattista ja johdonmukaista elvyttää.
Jooir
25.8.2014 12:51
Laura Räty tosiaan lipsautti "menestyssuuntaisen" virheen, mutta ei se nyt ongelma ole. Maitolitran hinta tai palkkatilastot selviävät nopeasti. Eri tuloluokkien mahdollisuudet osallistua "kestävyysvajetalkoisiin" sen sijaan kiinnostaa. Jatkuva verotuksen siirtäminen tulo- ja pääomaverotuksesta kulutukseen vaikuttaa vähävaraisten elämään. Kokoomuslandia on kunnon ihmisten ryhtiliike, jossa holtittomien vasemmistopäättäjien velkatuhlaus saadaan näyttämään vastuuttomalta. Kalliit virkamiehet (jotka eivät tienaa koulutukseen nähden enemmän kuin muut) ne vain "siirtelevät papereita". Samalla onnistutaan antamaan kuva kokoomuksesta järkevänä perheenä, joka yrittää pitkämielisesti kertoa kansalle kuinka asiat ovat. Vasemmiston keynesiläisyys on saatu näyttämään vanhanaikaiselta sosialismilta. Kokoomus oikeasti näyttää henkiseltä johtajalta ja muut vain urputtavat. Miten tähän vastataan?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Taneli Hämäläinen
26.8.2014 12:46
Such is politics. Joskus eivät mielikuvat ja todellisuus vastaa. Kuten kirjoitin, olisi hauska tietää, miten paljon tulokseen vaikuttaa kokoomuksen mielikuvatyö ja miten paljon politiikka. Ainakin tuloerot kasvavat ja palvelut heikkenevät kokoomuslandiassa ja se ei ole kansan mieleen. Nyt joutuu Stubbin dream team koetukselle Rädyn sekoillessa.
Kakun leipoja
25.8.2014 17:31
Tän artikkelin kirjoittaja vois alkaa työskennellä seiskalle tai ilta-lehdelle, on sen verran lyhytkatseista ja mustavalkoista tekstiä. Toisaalta mitä muutakaan voisi odottaa tän tason medialta... Järki käteen ja faktat kuntoon!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Taneli Hämäläinen
26.8.2014 12:48
Aika usein, kun kokoomuksesta kirjoittaa, tulee tällaisia, kaikki on väärin, ninninnöö ja vitun poju -viestejä. Ihan kivoja, mut faktojen korjausta auttaisi virheiden osoittaminen. =)
globua
26.8.2014 11:53
Sen verran vasemmistolaista näkemystä että pisti oikein vihaiseksi. Juuri tämänkaltaiset vanhentuneet hyvinvointivaltionäkemykset on vieneet tän maan kilpailukyvyn. Onneks tätä näkemystä ei tunnu kannattavan lähes kukaan tämän artikkelin lukijoista.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Taneli Hämäläinen
27.8.2014 23:53
Siis, pitäisikö toimia vastoin kansan tahtoa? Tulee hiukan Nato-keskustelu mieleen...
Jullex
26.8.2014 14:56
EI ihme että City ei jyllää. Tämähän on kuin suoraan jostakin vasureiden lehdestä (Viikkolehti?) ja heillä kannatus ei ole tunnetusti kovin hyvä. Saako City vasureilta lehditötukea? Vaikka olisi millainen poliittinen kansta, niin velaksi ei voi loputtomiin elää ja jos palkat kerätään veroilla, niin ne ei voi olla kovempia kuin niiden verojen maksajilla. Luu tulee vetävän käteen muuten ennemmin kuin myöhemmin.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Taneli Hämäläinen
27.8.2014 23:54
Jännä. Mä kun luulin, että City-konsernin omistaa kokoomuslainen kunnallispoliitikko.
Määkään
27.8.2014 18:36
"Kokoomusvaikuttaja, ex-lehtimoguli ja kansanedustaja Eero Lehden mukaan paras hallituspohja löytyy ensi vaalien jälkeen porvarihallituksesta perussuomalaisten ja keskustan kanssa. Myös RKP on tervetullut."
Tuota nyt kukaan ei halua, ei edes kokoomus. Kokkaritkin tietää et toi paletti ei vaan toimisi. Hallituksessa on erilaisia puolueita joilla on erilaisia intressejä ja säilyy tietty tasapaino. Täysin oikeistokonservatiivinen hallitus jo konseptina pistäisi Suomen sekaisin. Ei sitä pysty edes kuvittelemaan. Ja siksi porvarit ei halua porvarihallitusta. Olishan se jo saatu aikaan moneen kertaan jos sitä haluttaisiin. Eikä Persut sitäpaitsi kumminkaan suostuisi tohon mukaan.
Mitä helvettiä se Eero Lehti taas sekoilee omiaan? Kyseessä ei ole edes kokoomuksen johdon toivomus vaan Eeron oma päiväuni. Minua kiinnostaisi että miten Eero Lehti pääministerinä toteuttaisi tuota mahdotonta fantasiaansa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Porvari
27.8.2014 20:32
Eikö tuo liene niin että tällaiset sekametelisopat (tämä nykyinen hallitus) on vähäksi aikaa nähty ja koettu. Ensi keväänä neljästä suurimmasta kolme muodostaa hallituksen ruottalaisilla vahvistettuna. Demareilla tuskin on haluja lähteä rökäletappion jälkeen muualle kuin oppositioon.
G. Gekko
28.8.2014 17:12
Hei Taneli,
Kiitos artikkelista. Olen samaa mieltä siitä, että köyhien ja syrjäytymisvaarassa olevien suuri määrä on huolestuttava. Paras lääke molempiin on työnteko, eli yksi avainkysymys on kuinka mahdollisimman monelle saadaan töitä. Globaali suhdanne on osa ongelmaa, mutta Suomen tukijärjestelmä, verotus sekä korkea minimipalkka ovat paikallisia tekijöitä joihin voimme vaikuttaa. Nykysuomessa on paljon matalan tuottavuuden töitä joihin ei yksinkertaisesti löydy tekijöitä korkeasta työttömyydestä huolimatta, ja Suomen yksityinen palvelusektori on hyvin pieni esim Saksaan mutta myös muihin pohjoismaihin verrattuna. Vasemmistolle palvelusektorin kasvattaminen on myrkkyä sillä se kasvattaa palkkaeroja; useimmat palvelutyöt kun ovat matalapalkkaisia. Samalla on selvää, että yhteiskunnan tulee Kokoomuslandiassa tukea heitä jotka eivät työnteosta huolimatta pysty elättämään itsensä.
Velkaantumisesta olen osittain kanssasi samaa meiltä. En ole niin huolestunut nykyisestä velkamäärästä mutta velan kasvun nopeus on mielestäni hyvinkin huolestuttava. Olemme rakentaneet yhteiskunnan johon meillä ei enää ole varaa. Olisi hienoa jos tilanne korjaantuu elvyttämällä ja parempia aikoja odottamalla. Olisi myös hienoa jos kenenkään ei tarvitsisi tinkiä mistään. Suomen demografia kuitenkin näyttää synkältä eikä nopeaa talouskasvua ole näköpiirissä. Tässä ympäristössä on luonnollista tarkistaa julkisen sektorin kokoa ja vahvistaa kasvun edellytyksiä (joka harvoin on jo korkeiden verojen kiristämistä).
Toivon parasta mutta pelkään pahinta.
/parjattuun yhden prosentin kerhoon kuuluva kapitalisti
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin