”Mitä on "vastikkeellinen sosiaaliturva"? Vastikkeellinen raha on jo olemassa, sitä sanotaan palkaksi ja siitä suoritettua vastiketta ansiotyöksi.” - Kari Tuomaala, Helsingin Sanomien mielipidekirjoitus
”Yhteiskunta ei voi järjestää kaikkea.” - sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko
Poliittinen syksy on saapunut Suomeen. Keltaiset lehdet kertovat, että meillä menee johdonmukaisesti huonosti. On mennyt itse asiassa jo jonkun aikaa, mutta sen toteamiseksi tarvitaan poliitikko. Kesälomalta palannut valtiovarainministeri Urpilainen arvioi Suomen talouden tilanteen olevan ”vaikeampi ja vakavampi kuin moni ehkä arvio”.
Budjettiriihen lähestyessä on aika tarkastella päivän agendaa, sillä se on mitä luultavimmin myös budjettiriihen agenda. Oikeisto avasi pelin tarjoamalla pääministeri Kataisen suulla sadan miljoonan täsmäelvytystä ja sosiaali- ja terveysministeri Risikon suulla uhkauksia vastikkeettoman sosiaaliturvan lakkauttamisesta.
Ennen Risikkoa Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen puolestaan ehdotti sosiaaliturvan sitomista koulutuksen laatuun, koska pitäähän sitä nyt joku vastike olla. Jos joku tekee korkeamman asteen opintoja, myös toimeentulon täytyy olla korkeampaa, eikös vain?
Myös kokoomusnuoret avasivat sanaisen arkkunsa ehdottamalla terveyskeskusmaksuja. Me, jotka olemme joskus ihan normaalin kansan terveyskeskuksessa vierailleet, tiedämme käyntien jo maksavan. Se on sitä vastiketta. SDP:n entinen kansanedustaja ja lääkäri Ilkka Taipale arvioi Ylen haastattelussa Risikon uhkausten olevan aivan yhtä vieraantuneita yhteiskunnasta kuin ihmiset, joita ne koskettavat.
On mielenkiitoista tai vaihtoehtoisesti turruttavaa huomata, miten teemat kuten maksuton koulutus, terveydenhuolto sekä vastikkeeton sosiaaliturva nousevat toistuvastu pöydälle suhdanteiden laskiessa, vaikka kaikki ovat perustuslain takaamia perusoikeuksia.
Katsotaanpas mitä Suomen perustuslaki sanoo sosiaaliturvasta. Pykälä 19, Oikeus sosiaaliturvaan:
”Jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon.
Lailla taataan jokaiselle oikeus perustoimeentulon turvaan työttömyyden, sairauden, työkyvyttömyyden ja vanhuuden aikana sekä lapsen syntymän ja huoltajan menetyksen perusteella.
Julkisen vallan on turvattava, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään, jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä.”
Risikon, kokoomusnuorten ja OAJ:n puheenjohtajien kommentit ovat kaikki ristiriidassa perustuslakiin kirjatun kanssa. Perustuslain 18:sta pylpyrässä määritellään, että ”Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla. Julkisen vallan on huolehdittava työvoiman suojelusta.” Tämä tarkoittaa sitä, ettei ihmistä voida pakottaa työhön, jota tämä ei halua. Toisin sanoen, sosiaaliturvan muuttaminen vastikkeelliseksi olisi itsessään perustuslain vastainen toimenpide.
Vasemmiston tyrmätessä sosiaali- ja terveysministerin kommentit, oppositiojohtaja Soini totesi, ettei kannata "sohvalle ruokkimista", muttei kannata sosiaaliturvan heikennyksiä. Argumentti vastikkeettoman sosiaaliturvan leikkaamisesta on niin absurdi, etteivät edes perussuomalaiset jaksa ottaa sitä vakavissaan. Syytä kuitenkin olisi, sillä kohta käytetään taikasanaa kannustavuus.
Kannustavuuskeskustelu on vain yksi esimerkki siitä, miten paikallaan keskustelu sosiaaliturvasta polkee. Kataisen hallitus teki korotuksen perusosaan, mutta sen söi pelkästään vuosia köyhän kukkaron keventänyt inflaatio. Näyttäisi siltä, että tuleva keskustelu on samanlainen farssi, jonka näimme ennen viime kehysriiheä opintorahan lainapainotteisuudesta keskusteltaessa. Uhkailua seurasi valmiiksi luovutettu torjuntavoitto, ja kansa kiitti.
Gallupit eivät enää kiitä hallituspuolueita. Keskusta on on taikonut turvallisen etumatkan kokoomuksen jäädessä kolmanneksi perussuomalaisten taakse. Näyttäisi siltä, että seuraava hallitus on joka keskusta-oikeistolainen tai kansanrintama, jonka muodostavat oppositio- ja vasemmistopuolueet. Oli tulos mikä tahansa, sosiaaliturva tuskin nousee.
Tutkija Lauri Holapan lyhyttä ja osuvaa Facebook-ennustetta lainaten työttömien määrä sen sijaan kasvaa:
”1) Valmistellaan naurettavan pieni elvytyspaketti, joka ei vaikuta mitenkään mihinkään.
2) Huomataan, että työllisyys heikkenee entisestään.
3) Todetaan, että elvytystä kokeiltiin, eikä se auttanut, sillä "kannettu vesi ei kaivossa pysy" tai jotain muuta yhtä terävää.
4) Todetaan, että nyt on aika tehdä kovia päätöksiä.
5) Aloitetaan drastiset julkisen sektorin leikkaukset ja toimeenpannaan Sipilän menosääntö.
6) Suomen talous ajautuu syöksykierteeseen, jota vauhditetaan lisäleikkauksilla. Luottoluokitus heikkenee.”
Jossain sen sijaan osataan. Piskuinen Kypros, joka on kamppaillut euro-kriisin myrskynsilmässä, otti käyttöön eräänlaisen perustulon. On hienoa, että edes kriisimaissa riittää poliittista tahtoa tehdä muutakin kuin ratkoa mittavaa työttömyysongelmaa sadan miljoonan täsmäelvytyspaketein ja odottaa vakavissaan positiivisia tuloksia.
Suomen sosiaaliturva laaha aikaansa jäljessä sekä tuen määrässä että monimutkaisuudessa. Se ei ole tällä hetkellä perustuslain vaatimalla tasolla. On epäreilua hyokätä kaikista kipeimpiä ja köyhimpiä kohtaan prosentin rikastuessa. Suomalainen sosiaaliturva ei ole ongelma. Ongelma ovat työmarkkinat. Sosiaaliturvan mustamaalaamisen ja leikkaamisen sijaan meidän tulisi keskustella sen yksinkertaistamisesta ja kasvattamisesta. Silloin puhuttaisiin jo elvyttämisestä.
Rakenteelliset ratkaisut, joita sekä Urpilainen että Katainen ovat lupailleet, tarkoittanevat sosiaaliturvan leikkauksia tai yksityistämisohjelmia. Todelliset rakenneuudistukset jäävät tuleville hallituksille, jos mitään rakenteita ylipäätään korjattavaksi jää. Keskustelusta ja avauksista päätellen luvassa on synkkä ja myrskyinen syksy.
Kirjoitettaessa soi Paleface - Saapuu elokuun yö
16 kommenttia
Numerot pöytään
8.8.2013 12:31
Kirjoittaja on sisäistänyt huonosti Perustuslain. Vastikkeellinen sosiaaliturva ei ole mitenkään ristiriidassa sen kanssa, että ihmisellä on oikeus hankkia toimeentulonsa valitsemallaan ammatilla tai elinkenolla. Kuka tahansa meistä saa nyt ja saa jatkossakin mennä ihan mieleisiinsä töihin omasta tahdostaan eikä kukaan sitä estä eikä pakota elämään tukien varassa.
Mitä tukien suuruuteen tulee, niin ne ovat nykyisin korkeampia kuin koskaan aiemmin, jopa ostovoimalla mitattuna.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Taneli Hämäläinen
9.8.2013 00:54
Jos tarkkoja ollaan, toimeentulotuki esimerkiksi on jo valmiiksi vastikkeellista. Hallitus tosin antaa ymmärtää, että sosiaaliturva olisi vastikkeetonta. Tästä syystä onkin hiukan vaikea arvailla, mitä vastikkeellisuudella tässä yhteydessä tarkoitetaan, sillä avaukset ovat todella suurpiirteisiä. Tulevaisuutta on paha ennustaa, mutta tulkitsen Risikon sanat nimen omaan työhön pakottamisen -kontekstista.
Mitä sosiaalietuuksien suuruuksiin tulee, en viittaa ostovoimaan vaimaan perustulain kohtaan "välttämättömästä toimeentulosta". Siihen eivät tuet nykyään riitä.
dallaaja
9.8.2013 13:47
Perustuslakiin tulisi tehdä lisäys, että jokaisella työkykyisellä henkilöllä on ensisijainen vastuu omasta toimeentulostaan. Vasta tämän perään pitäisi jatkaa oikeudella valita ala ammatti tai elinkeino toimeentulon hankkimiseen.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
ohrlly
9.8.2013 14:21
Tuet ei riitä välttämättömään toimeentuloon? Itse pitkiä aikoja sossutuilla viettäneeni sanoisin että todellakin riittää. Sossu maksaa kätevästi laskutkin. Joo välillä oli rahat loppu ku oli istunu baarissa tai ei voinu sydä gurmeeta mutta aina hommat hoitu lopulta ja leipäjonosta sai safkaa jos ei muualta. Opiskelijat on paljon huonommassa asemassa. Useat kaverit on edelleen elämäntapatyöttöminä ja hyvin niil näyttäisi olevan rahaa juoda bissee ja polttaa blossea. Tyyppejen ongelmat on mentaalisia eikä niinkään eksternaalisia. Yhteiskuntaa voi syyttä osittain mut ratkaisu on lopulta kavereiden oma. Onko motivaatiota tehdä elämällään jotain vai onko masennuttu jo liian pahasti liian monen vuoden jälkeen? Itse totesin aikanaan et elämä on kivempaa ku yrittää tehdä jotain eikä vaan jumitu samoihin kuvioihin. Ei se työttömänä olo sossun masseilla kivaa ole. Mutta kyllä sill toimeentulee vaik tilastollisesti sit delaakin varmaan enne 60v synttäreitä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Jorel
9.8.2013 20:56
Ei ole vastikkeetonta (=velvoittamatonta) sosiaaliturvaa.
Edelleen, mitä Kataisen sakki sai korotettua työttömyyspäivärahaa, sen söi toimeentulotuen vastaava lasku, koska normia ei korotettu samalla. Käytännössä vain asunnoton työtön välttyy toimeentulotuen hakemiselta.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
10.8.2013 21:16
Kovia kokeneena ja avioero lapsena kasvaneena, muistan kun muutimme sairaan isän luota pois veljeni kanssa Myyrmäkeen. Säilytin rahoja tyynyn alla (80 000mk) isä ei ottanut rahoja, olin säästänyt, asunnon saanti oli helppoa kun oli puhdasta rahaa, mummon antamia säästöjä, jouduimme toki muttamaan kuukauden päästä toiseen asuntoon joka oli kallista, mutta en ajatellut rahaa. Säilytin säästöjä komerossa, äiti auttoi, kaikki sukulaiset ja veli valmistui autonasentajaksi ja ylioppilaaksi, saimme tukea, sukulaisilta ja isä joutui sairaalaan ja muuttamaan pois lapsuuden kodista. Miten se liittyy sosiaaliturvaan ja elämään, tähän juttuun. En tiedä, ajattelin ottaa tosielämästä tarinan pohjaksi, jonka pohjalta, tarina jatkuu. Olin Omaishoitaja hullulle isälle vuodesta 2010 vuoteen 2013, nyt isän on Katriinan sairaalassa ja minä olen hullu ylivelkaantunut pikavipeillä ja lainoilla. Elin vain hetken ja nyt yritän ponnistaa takaisin oravanpyörään, tiedän että sen on vaikeata tällä lääkityksellä, mutta aina kannattaa yrittää, "Yrittänyttä ei laiteta." menee vanha sanonta.
Yhteiskunta jossa elämme on muttunut, olen miehen iässä, 40-vuotias!
Politiikka, Kokoomus, Keskusta, SDP, Vihreät: liikun bussilla, polkupyörällä ja kävellen harvoin taksilla. Autoa en omista, enkä ole hankkimassa, laitoin työhakemuksen perjantaina postiin ja sähköpostissa kysyttiin onko minulla autoa käytössä. Ehdotin työsuhdeautoa, ja ajattelin jättää palkkatoivomuksen avoimeksi.
Millä palkalla sinä teet töitä?
Sairastuin ja pitkän prosessin jälkeen sain eläkkeen, hoidin isää eläkerahoilla ja autoin äitiä, isotätiä ja tätiä. Kävin kylässä, vein kukkia, juttelin ja ostin lottokupongin, emme koskaan voittaneet, aina kun voitin laitoin kummipojalle 5 euroa postissa, kummipojan iso veli ja pikkuveli saivat myös 5 euroa. Yhteensä 15 euroa, aina sillöin tällöin, shekki 10 euroa, kahdelle pojalle jotka täyttivät vuosia, kun itse täytin 40 vuotta tuhlasin, ensin 500 euroa sitten 200 euroa ja nyt jatkan tuhlaamista, tilillä 2,35 euroa, toisella tilillä 0,20 euroa ja kolmannella tilillä jotain hiluja.
En saa ottaa enää lainaa, en pikavippejä, jos haen lainan takausta säätiöltä, jos pystyn elämään kolme kuukautta 528 eurolla, lyhennän lainoja 340 eurolla ja maksan vuokran 300 euroa, isän asunnosta, edunvalvojalle tai isälle. Sähkälasku ja sairaanhoitokulut sekä vakuutus: 1220 euroa!
Muutin isän luokse 2006/11
Ride1973
Ps. Kiitos ja näkemiin!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
NastaJätkä
11.8.2013 17:54
Nyt Taneli ja ministeri ne valot päälle. Suomessa käytännössä on vastikkeellinen sosiaaliturva, koska työttömästä 500 päivän jälkeen joutuu kunta maksamaan valtiolle sakkoa. Tästä seuraa se että tuon 500 päivän työttömyyden jälkeen työtön passitetaan esmes kunnan arkistoihin tekemään niitä arkistointihommia sosiaaliturvalla joka nääpärästi nollaa työttömyyspäivät. Tästä sitten on turha alkaa vääntämään kättä kenen ansiota systeemi on, koska vasemmisto ja oikeisto ovat järjestelmän luoneet ihan sulassa sovussa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Taneli Hämäläinen
12.8.2013 13:56
Juurikin näin. Puhun nyt kuitenkin viimekätisestä perusturvasta, joka on 500:n päivän ja kieltäytymisen jälkeen toimeentulotuki (toki tämäkin on osin vastikkeellista, sillä perusosaa voidaan leikata karenssilla -20% ja -40%). Periaatteessa vastikkeeton sosiaaliturva on siis Suomessa toimeentulotuki - 40% + asumisen tuet. Tämä osa on nyt uhan alla.
Hyvä kommentti anyways, sillä tämänhetkinen keskustelu sosiaaliturvasta on lähinnä retorista kikkailua ja kiusaamista. Sitä se vallankäyttö monesti on. Määritellään uudestaan vastikkeellista ja vastikkeetonta sosiaaliturvaa huomioimatta todellisuutta. Mielestäni olisi retorisesti oikein kääntää kysymys muotoon, pitäisikö Suomessa ottaa käyttöön välttämättömän toimeentulon kattava vastikkeeton sosiaaliturva?
Tämän tekstin ei ole tarkoitus syytellä. Kysymys on tulevaisuudesta ja vaikka miten haluaisi nähdä avaukset puoluepolitiikan ulkopuolelta, avaukset ovat silti kiistämättä oikealta. Ei sitä oikein voi jättää huomioimattakaan...
just.
18.9.2013 14:26
Tämä on todella sairasta vaatia jo valmiiksi revittyjä ihmisiä tekemään jotain orjatyötä sen eteen että saa sen muutaman satasen toimeentulotukea kuukaudessa, ja se joka väittää että sillä elää ihan hyvin, ei ole asiasta harmainta aavistusta. Hyvin harva sitäpaitsi haluaa olla " sosiaalitapaus". Mutta töihin ei pääse kovin helpolla kun työttömyys on edennyt siihen pisteeseen, että joka työpaikkaan on se 400 hakijaa, voi olla jopa enemmänkin. Laske siitä sitten todennäköisyys työllistyä. Ja tätähän käytetään tietysti hyväkseen yrittäjen taholta, ilmaista työvoimaa joka on muuten sekin laitonta käsittääkseni. Suomessa ei ilmeisesti enää noudateta perustuslakia, jännä nähdä mihin tämä kaikki johtaa kun kokoomusväellä tuntuu olevan nyt TODELLA iso ongelma köyhien ja syrjäytyneiden ihmisten saamista pienistä korvauksista jota he saavat elääkseen ja pysyykseen jotenkin yhteiskunnassa mukana! On henkisesti sairaita, syrjäytyneitä, fyysisesti sairaita, mutta ei muuta kun jyrällä päälle ja köyhät kyykyyn ja kokoomus asialla tietenkin, onko tämä sitä itse kokoomuslaiset pääministerin kertomaa hyvinvointiyhteiskuntaa, ei voi kuin ihmetellä, ihan oikeasti. "herrat" ne pitäisi tässä ojennukseen pistää ja pakottaa maksamaan enemmän veroja kun on miljoonia jo muutenkin, mutta ei, se on paljon kivempaa nipistää köyhältä vielä vähän jos vaikka jotain siemenperunoita olisi mitä kaapista viedä!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Sam1234
17.11.2013 21:57
Asuin Britanniassa pidempään; siellä tämä systeemi (pakkotöitä rahojen vastikkeeksi) on jo käytössä. Lopputulos: hiton aloitteellisia ihmisiä jotka yrittävät hankkia alansa töitä pakotetaan lopettamaan oman alan töiden hakeminen (esim tekemällä palkattomia harjoittelijapätkiä) ja pakotetaan täyttämään halpis-supermarkettien hyllyjä alle punnan tuntipalkalla. Yksi asia nyt olisi se jos halutaan olla hiton libertaareja ja peruuttaa kaikki tulonsiirrot keneltäkään kenellekään, mutta se että jo valmiiksi varattomia ihmisiä laitetaan tekemään töitä isoille ketjuille palkalla jolla ei osta edes bussilippua sinne töihin päästäkseen on silkkaa tulonsiirtoa köyhiltä rikkaille.
Vastaa kommenttiinJa ne ketjut, palkkasivatko ne vähäpalkkaisista harjoittelijoistaan parhaat töihin? Eivät tietenkään -päinvastoin, pistivät omat, laillisilla palkoilla työtä tekevät työntekijänsä pihalle ja korvasivat pakkotyöläisillä. Tietysti siten erotetut päätyivät JobCenterin tiskeille, ja tadaa, puolen vuoden päästä tekivät vanhaa duuniaan seitsemäsosalla palkasta.
Itseäni, kuten kaikkia muitakin töitä tekeviä, ketuttavat vapaaehtoisesti sossun rahoilla elelevät. Mutta on työntekijälle (sinulle ja minulle) välttämätöntä että työstä maksetaan kunnon hintaa. Työttömien pitää olla tuottamatta voittoa (yleishyödyllisyydestä, vaikka Punaisen Ristin ystäväpalvelussa puuhaamisesta voisi maksaa ekstratukia passivoitumisen välttämiseksi) jotta me muut saamme pitää palkkamme.
Vastaa kommenttiin
shiwan8
23.11.2013 15:47
Voi olla, että tässä puhuu vain kasvuympäristö jossa ei ollut varaa puhekyvyn saavutettuaan enää heittäytyä tonttiin, ruveta parkumaan ja odottaa että joku muu tekee kaiken itselle valmiiksi. En ymmärrä miksi ylipäätään on laki joka takaa ilmaista rahaa ihmisille, pois lukien sairaseläke tmv. Suurinta osaa työttömistä ei vaivaa oikeasti mikään muu kuin päihdeongelma ja joko siihen johtanut tai siitä johtuva selkärangattomuus. Ei kai se nyt ole liikaa vaadittu, että yhteiskunnan ylläpitämä ihminen tekisi jotain sen yhteiskunnan hyväksi? Enkä nyt puhu mistään päivittäisestä 8h ojankaivuusta vaan vaikka viikkotasolla 10h panostuksesta. Pari tuntia arkipäivänä ei ole liikaa töitä. Tällaisia hommia löytyy helposti suurimmalle osalle ja lopuille niitä voidaan tarvittaessa keksiä.
Damissahan tällaista on kokeiltu.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Höpönlöpön
15.12.2013 18:38
Toivottavasti ymmärrät, että Suomen valtio ei voi käytännöllisesti katsoen enää ylläpitää entisenlaista sosiaaliturvaa? Suomessa tulisi siirtyä enemmän "etelän malliin", niin että perhe ja sukulaiset tukevat toisiaan, eikä valtio kustanna kaikille elämäntapatyöttömille kaljarahoja. On tottakai tahtomattaan työttömiä, mutta jos halua töihin on, ottaa vastaan vaikka kadunkiillottajan työn. Tukijärjestelmää pitäisi karsia juuri näiltä työhaluttomilta, ei niiltä jotka ovat ahkeria mutta eivät saa töitä. Suomessa on sitä paitsi jokaisella, aivan jokaisella, mahdollisuus opiskella itselleen hyvin työllistävä ammatti taustasta riippumatta-kyse on vain motivaatiosta. PL 16 § turvaa jokaiselle mahdollisuuden kehittää itseään varallisuuden sitä estämättä--> Suomessa on kirjastoja ja perus-, lukio-, ja yliopisto-opetus on ilmaista!
Lisäksi tulkintasi PL 18 §:stä on erikoinen ”Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla. Julkisen vallan on huolehdittava työvoiman suojelusta.” Tämä tarkoittaa sitä, ettei ihmistä voida pakottaa työhön, jota tämä ei halua. Toisin sanoen, sosiaaliturvan muuttaminen vastikkeelliseksi olisi itsessään perustuslain vastainen toimenpide. Oikeus hankkia toimeentulonsa haluamallaan työllä koskee lähinnä yrittäjyyttä, eli jokainen voi (lukuun ottamatta esim taksiyrittäjyyttä) itse valita oman elinkeinonsa. Se EI tarkoita sitä, etteikö tukia voitaisi leikata, ellei henkilö halua ottaa töitä vastaan. :)
Ymmärräthän myös, että sosialismin nousu ja tuho on jo nähty neuvostoliitossa? Tosiasia on, että raha pyörittää maailmaa, ja jos Suomi jatkaa valitsemallaan superhyvinvointivaltion tiellä, siltä loppuvat rahat. Olisi siis aika ajatella asiaa laajemmasta näkövinkkelistä (maailmanlaajuisesti eikä yksittäisten henkilöiden näkökulmasta...?)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Ei orjatyötä
7.1.2014 22:04
Siis nykyään työttömän toimeentulotuen saajan velvollisuus on olla työttömänä työhakijana TE-toimistossa eli entisessä työkkärissä ja hakea työtä. Jos kahdessa vuodessa työtön ei pääse mihinkään, TE pyrkii järjestämään kunnalta/kaupungilta 6 kk palkkatukityöpaikan. Tuki menee työnantajalle ja työntekijä saa työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Työajaksi voidaan kyllä määrätä esim 90% täydestä ja palkka samoin. Kun ennekonpidätysprosentiksi muodostuu esim 14,5%, toimistosihteeri saa 1200 €/kk netto. Vaikka asumistuki silloin pienenee, käteen jää rutkasti enemmän, kuin sossun viissataa.
Vastaa kommenttiinJos kaupan alalla on ihan oikeasti töitä tarjolla, myös marketit voivat saada palkkatukea ja kuukausipalkkaisen työntekijän. Aijoo, unohdin, koska ne haluavat ilmaisen orja tavarakuorman purkajaksi kahdeksi tunniksi päivässä, eivät ne mitään tukeakaan voi saada.
Ei tässä ole kyse mistään sosiaaliasiakkaiden yhteiskunnallisesta aktivoinnista vaan orjatyövoiman käyttöönotosta.
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
21.2.2014 12:51
Itse olen sitä mieltä että jokaisen olisi työtä tehtävä. Työstä tulisi myös maksaa palkkaa eikä mitään orjatyötä. Työttömänä ollessani olin valmis tekemään mitä työtä tahansa joten työttömyys jäi alle kuukauden mittaiseksi. En kuitenkaan olisi mihinkään mennyt ilmaiseksi, esim. harjoittelijaksi. Missään en ole muuten niin epäpätevää ja typerää porukkaa tavannut kuin työkkärin työntekijöissä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
jakkeri78
5.4.2019 21:21
Alussa pitää olla sopivan pieni vuokra asunto, vuokravakuudet hoidettuna ja pitäis hakea kursseille, ammattikouluun tai töihin.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Geck
14.4.2019 16:00
itseänihän työkkäri palkitsi 3kk karenssilla kun käytin omaa järkeäni ja en hakenut työhönosoitukseen jossa vaadittiin b korttia = valitus oikeusasiamiehelle ja hirveellä hädällä lätkäistiin 2 uutta karenssi päätöstä jossa viimeisimpään oli sitten viititty laittaa että "työttömän olisi pitänyt osoittaa olevansa ajo-oikeudeton" hohhoijaa työkkäri voi haistaa pitkän V"=()#(#)()=!
Vastaa kommenttiinIkin en oo töitä vältelly mutta vaikka kuinka haet niitä ei vaan saa, koulutus on, kortteja vaikka muille jakaa yms. np: Tommy Taberman ft Vera - Kiitti Vitusti
Vastaa kommenttiin