Skypen perustaja Niklas Zennström on nähnyt lamat, kasvut, epäonnistuneet bisnekset sekä isot onnistumiset. Slushissa 2022 Niklas kertoi avoimesti omista kokemuksistaan siitä millaista oli Skypen alkuaikoina.
2000-luvun alussa Niklas oli juuri perustanut Kazaan kun IT-kupla puhkesi. Heillä oli vaikeuksia saada rahoitusta. Kazaa oli yksi maailman ladatuimmista ohjelmista ja musiikkialan ja elokuva-alan käräjien jälkeen yhtiö myytiin.
Niklas perusti 2003 vuonna Skypen, jonka kautta pystyi ensimmäistä kertaa tekemään internetin kautta puheluita toisille käyttäjille. Heillä oli monta kertaa vaikeuksia selvitä palkkojen maksusta. Rahoitusta oli mahdotonta kerätä, joten he joutuivat olemaan luovia ja ketteriä. Onneksi vaikeina vuosina he keksivät tavan, jolla yhtiö pystyi olemaan kustannustehokas ja kestävä. Vuonna 2005 yhtiö myytiinkin sitten jo 2,1 miljardilla eurolla eBaylle.
"Kestäviä yrityksiä luodaan vaikeina aikoina." - Niklas ZennströmYritys, joka kestää matalasuhdanteessa, on sitten erinomaisessa kunnossa kriisin jälkeen noususuhdanteessa. Tällä tavalla syntyy pitkän ajan menestystä ja kestäviä yrityksiä.
Niklas neuvoo: Vaikeina aikoina on tärkeätä reagoida nopeasti. Mikäli sijoittajakierros joudutaan tekemään alemmalla valuaatiolla, niin tämä kannattaa tehdä nopeasti, koska sen jälkeen on rahaa ja aikaa parantaa tekemistä ja kasvattaa liiketoimintaa. Vaikeinakin aikoina saa pääomaa, mutta sitä saa huonommilla ehdoilla. Jos odotat liian pitkään, ehdot heikkenevät ja voi olla, että joudut hakemaan kriisirahoitusta korkealla korolla, liquidation preferencellä tai erittäin tiukoilla exit -ehdoilla.
Niklas kertoo epäonnistumisistaan: Yrityksen lopettaminen oli aina tuskallista. Se ei ollut vaikeaa taloudellisesti, vaan henkisesti. Mitä kerron kotona perheelle? Miten selitän työntekijöille? Mitä kerron sijoittajille? Miten tämä vaikuttaa minäkuvaani? Lopettamisen psykologisen muurin ylittämisen jälkeen helpotti. Lahjakkaat työntekijät löysivät nopeasti uusia töitä - talentti vapautui uusiin hankkeisiin. Ekosysteemi vahvistuu kun osaavat ihmiset pääsevät taas luomaan uutta. "Lopulta ainoa asia mikä lopettamisessa mikä murtui oli oma unelmani sekä egoni.", Niklas kertoi.
Niklas rohkaisee, ettei lopettaminen ole maailmanloppu: jos sulla on takana bisneksen lopettamisen kokemus, niin sulla on jatkossa vahvempi tahto siihen, että saat luotua jotain isompaa joka onnistuu. Yleensä ne ketkä on joutunut resetoimaan, ovat todennäköisemmin menestyjiä tulevaisuudessa.
Niklas kiteytti loppuun hyvin: "Jotkut sanoo, että nyt pitäisi pelata turvallista peliä. Minä sanon mieluummin, että nyt on aika ottaa riskiä ja tehdä tärkeitä merkityksellisiä asioita."
Menestystä elämääsi!
Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä, hallitusammattilainen