Luin Cityn blogeista Good Life Coffee -kahvilasta.
Good Life Coffee
Kolmas Linja 17
00530 Helsinki
Menestystä ja hyvää kahvia elämääsi!
Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä ja kahviaddikti
Kirjoitan kokemuksista, rohkeudesta, kasvusta, brändäämisestä, markkinoinnista, yrittäjyydestä, menestymisestä, elämän ilosta, rakkaudesta, surusta, unelmista ja tavoitteista. Askel kerrallaan kohti parempaa tasapainoista kaupunkielämää.
Luin Cityn blogeista Good Life Coffee -kahvilasta.
Good Life Coffee
Kolmas Linja 17
00530 Helsinki
Menestystä ja hyvää kahvia elämääsi!
Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä ja kahviaddikti
Myönnän, minulla on kahviaddiktio. Tämä alkoi pienestä mukavasta eleestä kun sain siskoltani lahjaksi Nepalilaisia kahvipapuja eikä minulla ollut edes kahvipapujen jauhinta.
Papujen saamisen jälkeen kahviaddiktio eteni siten, että ostin halvan noin viisikymppiä maksavan Krupsin kahvipapujauhimen, joka pitää kaameaa mekkalaa. Opin miten jauhan kahvipavut. Olen kokeillut useita eri kahvilaatuja. Kahveilla on todellakin isot erot.
Koska addiktiot yleensä vain pahenevat ja etenevät kohti hallitsematonta, niin tässäkin kriisissä homma on edennyt kohti sitä tilannetta, jossa kahvi hallitsee minua enkä minä kahvia. Sain puhujapalkkioksi espressopapuja. Eihän minulla tietenkään ollut mitään kunnollisat härveliä, jolla voisin tehdä espressokahvia. Tuntosarveni nousivat siis espressolaitteiden suuntaan.
Espressolaitteen hankinta
Espressopavut olivat olleet kaapissa jo pari viikkoa kun ystäväni kahviguru ja kahvikulttuurin mestari barista Riku Uski vinkkasi, että hänellä olisi kaupassa myytävänä ROK espressolaite. Tartuin syöttiin ja ostin laitteen.
Laite vaikutti niin monimutkaiselta, että minulla meni melkein kuukausi, ennenkuin sain oikeasti kunnolla aikaa, että voin perehtyä laitteen toimintaan. Seurasin webin kautta striimiä kun SCAE Suomi järjesti Latte Art 2014- ja Vuoden Barista 2014 –finaalit Kellohallilla. Katsoin tarkasti miten he tekivät espressoa eikä se niin vaikealta näyttänytkään.
Rohkeasti vain kokeilemaan espressolaitteen toimintaa
Kaikki tuntematon on aina pelottavaa. Uuteen ryhtymisessä jännittää, että mitenköhän onnistun. Mitähän muut sanovat. Pahinta on, että tiedän barista Riku Uskin lukevan tämänkin blogauksen ja hän varmaan mutisee partaansa, että Ilkka ei noin. Ei noin. Epäonnistumisen pelko on usein niin iso, ettei ihminen uskalla edes aloittaa uusia kokeiluja. Päätin rohkaista itseni ja ryhdyin tutkimaan miten espressolaite toimii.
Latten valmistaminen
Juon usein lattea. Kahvini on lähes aina enemmän maitoa kuin kahvia. Siksi latte tuntui luonnollisimmalta tavalta aloittaa. Voin peittää epäonnistuneen kahvituotoksen maidon maulla. Haha. No eikun kokeilemaan.
Olin lämmittänyt kahvikupin etukäteen kuumalla vedellä, niin espresso pysyy lämpimämpänä. Keräsin kahvin ensin matalaan kahvikuppiin. Siitä kaadoin ne pidempään kahvilasiin. Kahvilasinkin esilämmitin kuumalla vedellä.
Sitten vielä maidon lämmitys. Lämmitin maidon mikrossa ja lopuksi vähän vaahdotin maitoa maidonvaahdottimella (tai ainakin luulen, että tämä on maidon vaahdotukseen tarkoitettu härveli).
Maistoin tekemääni espressokahvia. Se oli hieman laimeaa. Päätin tehdä myös lattesta lyhyemmän version, niin lisättävä maito ei laimenna liikaa kahvia.
Tattadaa! Latte on valmista. Koejuotin latten 6v pojallani joka sanoi, että on hyvää. Lasten suusta kuulee totuuden, joten homma toimii. Ensi kerralla laitan enemmän jauhoja ja painan hitaammin.
Herkullisia kahvihetkiä ja menestystä elämääsi. Muista kokeilla uusia asioita rohkeasti. Vain kokeilemalla oppii.
Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä
Tämä on Kahviaddiktioon liittyviä havaintoja blogisarjan osa 4: Aikaisemmin tapahtunutta:
Osa1: Olen siis tunnustanut olevani kahviaddikti.
Osa2: Olen hommannut kahvipapuja.
Osa3: Olen hankkinut kahvimyllyn ja opetellut kahvipapujen jauhamista
Osa4: Tutustumista eri kahvilajeihin
Osa5: Selvitin miksi kahvi on kitkerää?
Osa6: Koemaistoin Kenya Gichathaini -kahvipavut
Arvasin jo kahvimyllyn hankkiessani, että tämä homma lähtee lapasesta. No itseasiassa homma lähti lapasesta jo kun sain ensimmäiset kahvipavut siskoltani Nepalista.
Olin tänään KoppiCatch:lla käymässä sparrailemassa ja koska olin hieman etuajassa, eksyin matkalla heidän alakerrassa Kanavaranta 7 C:ssä olevaan Johan & Nyström -kahvilaan, jossa barista Pasi Kokko väänsi päivän herkullisimmat kahvit.
Kahvinenäni haistoi tuoreen kahvipavun tuoksun ja utelin heti kahvimestari Pasilta onko heillä myytävänä jotain hyviä papuja. Kahvilan takaosasta löytyi kokonainen hylly herkkuja.
Kahvipapuja on erilaisia. On tummaa paahtoa ja vaaleampaa paahtoa. On suodatinjauhatusta ja espressompaa settiä. Otin neljää eri tummempaa ja suodatinjauhatukseen soveltuvaa lajia: Monsun Malabar, Etiopien Hafursa, Red Bourbon, Bourbon Jungle. Mausta pääsee jyvälle kun lukee selostuksen. Mausta voi saada myös papujen tuoksun perusteella ideaa. Nenä kiinni papuihin ja tuoksuttele. Useimmissa laatupapupusseissa on venttiili, jonka kautta voit tuoksuttaa kahvipapuja.
Herkullisia kahvihetkiä ja lisää kahviaddiktiota elämääsi!
Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä ja kahviaddikti
Ps. Mainitut kahvipavut:
- Monsun Malabar
- Etiopien Hafursa
- Red Bourbon
- Bourbon Jungle
Johan & Nyström perustettiin vuonna 2004 innostuksesta kahviin. Perinteisen kahvinpaahtamisen saralla vielä nuori tekijä, mutta tarkoituksena on luoda uutta kahvikulttuuria tuomalla enemmän esiin kahvin alkuperän, viljelijöiden ja paahtamisen merkitystä lopputuotteessa, eli kupillisessa kahvia. http://johanochnystrom.se/fi/
Osoite:
Johan & Nyström
Kanavaranta 5 C
Helsinki
Tämä on Kahviaddiktioon liittyviä havaintoja blogisarjan osa 4: Aikaisemmin tapahtunutta:
Osa1: Olen siis tunnustanut olevani kahviaddikti.
Osa2: Olen hommannut kahvipapuja.
Osa3: Olen hankkinut kahvimyllyn ja opetellut kahvipapujen jauhamista
Osa4: Tutustumista eri kahvilajeihin
Mikä tekee kahvista kitkerän? Miksi kahvi on kitkerää? Näitä kysymyksiä pohtii moni paremman kahvin keittämisestä kiinnostunut.
Urbaaneita legendoja:
Väite: Vesi, jota laitat keittimeen on kitkerää. Kannattaa keittää vesi ennenkuin laitat veden keittimeen.
Totuus: Kahvinkeitin kiehuttaa kahvin, toki veden raikkaudella on merkitystä, mutta kahta kertaa ei vettä kannatta keittää. Veden raikkaudella on merkityksensä. Paras kahvi syntyy juuri hanasta lasketusta kylmästä vedestä. Älä siis laita vettä kahvinkeittimeen edellisenä iltana seuraavaa aamua varten.
Väite: Kahvinkeitin on surkea.
Totuus: Kahvinkeitin voi olla likainen. Saat sen puhtaaksi pesemällä irrotettavat osat vaikka tiskikoneessa. Monessa kahvinkeittimessä on myös muoviosia. Osin totta. Hanki kunnon kahvinkeitin.
Väite: Kahvi on vääränlaista.
Totuus: Kahvi on makuasia. Toiset pitävät tummemmasta, toiset vaaleammasta paahdosta. Kolmannet tykkäävät laittaa mukaan maitoa tai mausteita. Kahveja on yhtä monta oikeanlaista kun on makuja. Toki on tilanteita, joissa kahvinpurut ovat olleet auringonvalossa ja hapen kanssa tekemisissä ja kahvi on oikeasti mennyt pilalle. Kokeile eri paahteusasteen kahveja, niin opit tuntemaan erot. Kokeile myös laittaa enemmän tai vähemmän kahvinpuruja.
Väite: Kahvi on valunut purujen läpi liian nopeasti.
Totuus: Kitkeryys johtuu usein siitä, että kahvi valuu purujen läpi pikemminkin liian hitaasti. Esimerkiksi jos käytät oikein hienoksi jauhettua espressokahvia ja teet siitä suodatinkahvia siten, että kahvi valuu hitaasti läpi, niin taatusti on kitkerää. Veden valumisnopeus kahvinpurujen läpi vaikuttaa kahvin kitkeryyteen.
Voit säätää valumisnopeutta usein tippalukon asentoa säätämällä tai sitten jauhamalla itse pavuista sopivan karkeaa kahvia.
Väite: Vesi on liian kuumaa.
Totuus: Useimmat kahvinkeittimet keittävät kahvin sopivan lämpöiseksi. Osa kahvinkeittimistä jäähdyttää vettä hieman, jotta vesi olisi sopivan lämpöistä imuroidessaan mukaansa suodattimessa olevia kahvin tuoksuja ja makuja. Voi olla totta. Useimmiten suositettu lämpötila on 92-96 astetta. Eli kiehuvasta vähän aikaa jäähtynyt.
Väite: Tippalukko oli väärässä asennossa.
Totuus: Usein tippalukossa on täysin auki ja puoliksi auki -asennot. Kahvia suodatettaessa parhaat aromit irtoavat veteen ensimmäisenä. Ajan pidentyessä kahvista irtoaa enää vain kitkeriä makuja. Sopiva kahvin ja veden kontaktiaika on 4-6 minuuttia.
Väite: Kahvi on liian kuumaa ja siksi kitkerää.
Totuus: Käytä itse maitoa, joten minulle kahvi on usein sopivan lämpöistä. Moni kahvinkeitin polttaa kahvin pitämällä lämpimänäpitolevyn lämpöä liian kuumana. Kahvin maku on parhaimmillaan 80-85 asteisena, korkeampi kahvin säilytyslämpötila polttaa valmista kahvia liikaa ja tuo esiin kitkerän sivumaun.
Herkullisia kahvihetkiä elämääsi!
ps. lue myös miltä maistui testissä Kenya Gichathaini -pavut
Ilkka O. Lavas
kahviaddikti ja sarjayrittäjä
Tämä on Kahviaddiktioon liittyviä havaintoja blogisarjan osa 4: Aikaisemmin tapahtunutta:
Osa1: Olen siis tunnustanut olevani kahviaddikti.
Osa2: Olen hommannut kahvipapuja.
Osa3: Olen hankkinut kahvimyllyn ja opetellut kahvipapujen jauhamista
Nepalista hankkimani pavut ovat loppu. Ne olivat aika tummaa paahtoa. Hyvää ja pehmeää. Kokeilin erilaisia jauhatusasteita ja huomasin, että sopivan jauhatusasteen saa vain kokeilemalla. On siis ihan turha opetella muuten kuin käytännön kautta. Jokaiselle kahvipapulaadulle ja paahtoasteelle löydät vain itse oman lempparijauhatusasteesi.
Pavut loppu, mistä lisää?
Kävin läheisessä marketissa hakemassa kriisiapua papujen loppumiseen. Tässä saalis.
Nyt sitten näitä kuluttamaan. Olen jo alkanut surffailemaan nettikauppoja, joista voisin löytää lisää erilaisia papuja. Nettikauppoja on esimerkiksi Crema.fi sekä KuppiKuumaa.fi. Molemmissa on kattava valikoima kahvipapuja. Kahviloista ja kahvikaupoista löytyy myös erikoispapuja. Pavun tummuuden tunnistaa hyvin tuoksusta. Itseasiassa kahvipapuja ja jauhoja tuoksuttamalla saa aika hyvän kuvan miltä kahvi tulee maistumaan. Käytä nenääsi. Jauhatusmyllyni odottaa innokkaana kaikenlaisia herkkuja. Jos ei kokeile, ei voi tietää oikeasti.
Lue myös osa 5: Miksi kahvi on kitkerää?
Ilkka O. Lavas
kahviaddiksi ja sarjayrittäjä
Käykö sinulle ikinä niin, että kahvinkeittimestä tulee ja tulee kahvia ja yhtäkkiä tajuat painaneesi kannun kuvaa kahvikupin kuvan sijasta?
http://www.officeanimals.com/blog/2013/11/01/coffee-machine-wont-stop/
Oon joskus miettinyt mitä kävisi. Joskus ottanut liian pienen kupin. Miten ihmeessä kahvinkeittimistä voidaan saada niin vaikeakäyttöisiä?
Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä
Tämä on Kahviaddiktioon liittyviä havaintoja blogisarjan osa 3: Aikaisemmin tapahtunutta:
Osa1: Olen siis tunnustanut olevani kahviaddikti.
Osa2: Olen hommannut kahvipapuja.
Eilen ostin halvan Krups -merkkisen kahvimyllyn (50€ hintaluokka). Kuulemma käsikäyttöinen mylly olisi parempi. Aloitan nyt tällä ja investoin myöhemmin lisää kahviharrastukseen. Jostain pitää aloittaa.
Kahviaddiktioon kuuluu, että jonkin tietyn kellonajan jälkeen kieltäydytään kahvista. En juo kahvia klo 18 jälkeen, koska uskottelen itselleni etten saa muuten unta. En ehtinyt eilen jauhaa uudella kahvimyllylläni kahvinpapuja, joten lueskelin korvikkeeksi paljon kahviin liittyvää tietoa. Nyt minulla on siis papuja, jauhin sekä tietoa.
Kahvimyllyssä on 2 säätöä: jauhettava määrä ja jauhamisaste. Kysymyksiä herää heti mieleen. Mitähän näillä tehdään? Miten hienojakoiseksi tai karkeaksi jauhan kahvin? Miten paljon jauhan?
1. Jauha vain sen verran kun käytät heti
Jauhettava määrä on useimmissa kahvimyllyissä säädettävissä, jottei tarvitse jauhaa liikaa. Vinkki: Jauha kerralla vain sen verran kun käytät heti. Näin kahvi on parempaa ja tuoreempaa.
Miten paljon annostellaan? Saman verran kuin tiiliskivipaketista? Jotkut mittaavat gramma-tasolla kahvin, toiset vetävät lonkalta. Huomaan, että perinteinen kahvin mittaaminen voidaan viedä pitkälle tieteeksi. Tässähän on paljon oppimista. Etenen askel kerrallaan.
2. Kahvin aromi riippuu kahvin jauhamisasteesta
Lisää kysymyksiä: Miten karkeaa jauhetaan? Jauhetaanko näppituntumalla yhtä karkeaa kuin tiiliskivipaketista?
Jotta saat kahvista mahdollisimman aromikasta, erilaisia kahvijuomia ja kahvinvalmistustapoja varten tarvitaan erilaisia jauhatuksia. Kahvi voidaan jauhaa käyttötarkoituksen mukaan joko erittäin hienoksi, hienoksi, puolikarkeaksi tai karkeaksi. Jauhatusasteista hienojakoisin on espressojauhatus.
Opin, että mitä espressompaa kahvia haluat, sitä hienommaksi kahvi pitää jauhaa. Oikean karkeusasteen oppii vain kokeilemalla.
Suodatinkahvin papujen jauhamisessa tiiliskivipakettiin jauhatusasteeseen vertaaminen on hyvä keino. Tämän jälkeen, jos kahvi jää liian laimeaksi, voi jauhatusta hienontaa. Jos taas maku karvas, niin jauhatusta voi säätää vähän karkeammaksi.
Kahvipapujen jauhamisen tärkein tehtävä on muodostaa sopiva veden valumisaika kahvipurujen läpi kahville.
Normaaliin suodatinkahviin ei käy espressoon vaadittava erittäin hienojauheinen kahvi, koska espresson hienojakoisuuden vuoksi vesi valuu liian hitaasti purujen läpi ja kitkeröittää valmistettavan kahvin. Toisaalta jos jauhatus on liian karkeaa, valuu vesi purujen läpi liian nopeasti ja kahvi jää laihaksi.
Kahvin keittämisen oppimista ja kahviaddiktiota lieventäessä menee tämä viikonloppu.
Edit: Osa 4 julkaistu. Lue eri kahvipavuista, kahvipapulajeista ja kokemuksista.
Herkkuhetkiä elämääsi!
Ilkka O. Lavas
kahviaddikti, sarjayrittäjä
Olin pari kuukautta sitten Napalissa. Sain lahjaksi Nepalilaisia kahvipapuja. Tiesin, että minulla ei ole kahvijauhinta, joten tiedostamattani tunsin tästä seuraavan jotain peruuttamatonta. Olen aavistellut, että minulla on kahviaddiktio eikä papujen hankkiminen vähennä yhtään tuskaa vaan edistää kriisiä. Tunsin jo lahjan saadessani, että tarvitsen kahvinjauhimen.
En tiedä kahvinjauhimista tai kahvimyllyistä mitään, joten olen koittanut selvittää asiaan liittyvää mystiikkaa. Joulua ennen kysyin barista-ystävältäni vinkkejä. Hän ehdotti, että ostaisin 449 euroa maksavan Mahlkönig Vario Home -kahvimyllyn. En ole vielä niin riippuvainen. Toivon, että selviän halvemmalla. Päätin kartoittaa lisää vaihtoehtoja.
Jatkan raportointia kahviaddiktion etenemisestä. Pysy linjoilla.
Osa 3 julkaistu, lue miten jauhat kahvipavut.
Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä
Minulla taitaa olla kahviaddiktio. Myönnän sen.
Tavattuani viime vuonna barista Riku Uskin, olen alkanut kiinnostua entistä enemmän kahveista. Rikulla on nettisaitti nimeltä KuppiKuumaa.fi. Huomaan vähän väliä salaa eksyneeni Rikun saitille.
Ensimmäiset oireet kahviriippuvaisuudesta tuli, kun erehdyin vertailemaan kahvin hintoja ja kirjoitin ensimmäisen kahvin hintavertailu -blogauksen.
En usko, että tästä on enää paluuta normaaliin. Jatkan kahviaddiktion kehittymisen raportointia.
Osa 2 julkaistu lue mikä kriisi syntyi kun ei ollut kahvimyllyä.
Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä