Yle uutiset muistutti jälleen aktiiviliikkumisen megatrendistä uutisoimalla, että aktiivilomat ovat kasvussa (7.12.2014).
Aktiiviliiikkuminen on pop
Somessa kiertää jatkuvasti punnerrushaasteita, kotitreenaushaasteita ja ihmiset julkaisevat päivityksiä siitä, kuinka aktiivisia he taas olivat punttisalilla tai uimassa. Minut haastettiin pari kuukautta sitten 100m perhoshaasteeseen ja viime viikolla pääsin oppimistavoitteeseen. Tämä on hyvä, koska aktiivisen liikkumisen esimerkki kannustaa ja muistuttaa muitakin liikkumaan aktiivisesti.
Pääministerimme Alexander Stubb on esimerkillään osoittanut, että tunnin voi ihan hyvin päivässä liikkua ja ehtii vielä tehdä vaikka mitä. Hän uskoo, että tunti päivässä lisää kaksi tuntia tehokkuutta ja energiaa. Olen itse samaa mieltä ja usein aamu-uinnin ja avannon jälkeen koko loppupäivä menee tehokkaammin.
Lomailun kategoria: aktiivilomailu
Uutta lomailussa on Ylen uutisen mukaan lomailun muuttuminen aiempaa aktiivisemmaksi: urheilua, kulttuuria, taidetta.
Ennen vanhaan matkailussa kategorioita oli löhölomat ja kaupunkilomat. Nykyään terveys ja hyvinvointi -megatrendin myötä aktiivilomailu -kategoria on tullut jäädäkseen.
Itse rakastan moottoripyöräilyä. Se on aktiivista liikkumista. Siinä myös näkee upeita paikkoja ja usein iltaisin tulee myös käveltyä katselemassa tauoilla ja välietapeilla nähtävyyksiä.
Myös perhelomat keskittyvät usein johonkin tekemiseen: seikkaillaan kaupungilla, kiipeillään linnoissa, ollaan vesipuistossa, uidaan ja kävellään aina ihan mielettömän paljon joka päivä.
Matkailun markkinoijille tämä tarkoittaa uudistumista tuotteistuksessa, uudistumista markkinoinnissa.
Menestystä ja aktiivisuutta elämääsi!
Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä
Kirjoittaja on mainosverkosto Improve Median toimitusjohtaja.
Kesälomareissu: 3 viikkoa Italiassa, 13 maata, 20 kaupunkia. Päätin selvittää onko maailmankuulu italialainen keittiö maineensa veroinen vai onko se vain Italiaan rakastuneiden ilmaisten reissujen perässä juosseiden viinin sokaisemien toimittajien luomaa harhaa ja mainosmiesten katteettomia lupauksia.
- Minä: Tilaisin salaattia.
- Tarjoilija:"Sorry. Voimme tehdä salaatin mutta ilman tomaattia koska meillä ei ole tomaattia. Ehkäpä haluaisit paninin?
- Okei. Otan Paninin.
- Tarjoilija lähtee.
...
Parin minuutin päästä tarjoilija tulee takaisin ja sanoo:
- Sorry. Ei ole paninia.
Uuh. Kuin jostain sketsistä. Tämä ei ollut ainoa kerta kun petyin.
Olen nyt ollut 3 viikkoa Italialaisten ruokittavana. Olen syönyt fine dining mestoissa, turistipaikoissa, paikallisten suosimissa paikoissa, Via Michelinin suosittelemissa ravintoloissa ja vertailun vuoksi jopa McDonaldsissa vaikka se ei mielestäni ole mikään oikean ruoan ravintola.
Suomessa syön säännöllisesti laaturuokaa mm. sellaisissa ravintoloissa kuin Sasso, Krog Madame, Bronda, Kiila, Helkan keittiö, Factory, Presto, Salutorget, Ekberg ja Moko. Erinomaisia kokkeja, tuoreita raaka-aineita, palvelu pelaa, ympäristö on siisti, maksutavat toimivat, ruokalistat löytyvät monella kielellä ja tarjoilijat osaavat monia kieliä.
Tässä minun italialaisten ravintolakokemusten plussat ja miinukset yhteen koottuna. Aloitetaanpa huonoista kokemuksista, niin lopuksi voin sitten paikata italialaisten virheitä hyvillä puolilla ja vahvuuksilla.
Italialaisen keittiön miinukset
Italialaisessa keittiössä on paljon hyvää. Viikon tai kahden loman aikana voi silti tulla pettymyksiä jos haaveilee hyvästä italialaisesta ruokakokemuksesta. Tässä pettymyksen synnyttäjiä.
- Italialainen tarjoilija ei todellakaan osaa sanaakaan englantia. Joudut opettelemaan italiaa jos haluat palvelua. Monessa paikassa ei kukaan koko ravintolassa osaa englantia.
- Italialainen elekieli on sellaista että he vaikuttavat töykeiltä. Monesti alkupäivinä tuli sellainen olo että haluavatkohan nämä nyt ollenkaan myydä meille mitään ruokaa. Tarjoilija ei tee aloitetta keskustelusta vaan joudut itse avaamaan keskustelun.
- Ruokalistat ovat vain Italiaksi. Herkkuruoat jäävät piiloon etkä saa sitä unelmiesi ruokaa mitä halusit. Kokenut matkailija kantaa sanakirjaa mukanaan mutta eihän se ole hyvää palvelua ettei palvele asiakkaan osaamilla kielillä.
- Ruokalista on järjestetty meille vieraalla tavalla. Alkupalat on erillään alkuruoista. Minkäköhän kokoisia nämä ovat? Lisäksi pääruokia on 2 listaa. Primit ja secondit pyörivät silmiesi edessä eikä ole mitään hajua onko antipastit tarkoitettu alkuruoaksi vai onko siinä pääruoan kokoisia ruokia. Kysyminen ei auta koska tarjoilija puhuu kieltä jota et ymmärrä ja sinä kieliä joita tarjoilija ei ymmärrä. Ei auta saksa eikä englanti.
- Edes McDonaldsin myyjät italiassa eivät osaa englantia(!). Luulin että se olisi ketjun standardi corppikieli.
- Juomia on huonosti tarjolla. Italiassa on viinejä toki paljon mutta lapsille ei ole vaihtoehtoina kuin vesi, Kokis ja Sprite. Ei mitään mehuja. Oluitakin on tosi huonosti ravintoloissa. Vain muutama vaihtoehto jos sitäkään.
- Ruoka on kallista. Pääruokaan ei useinkaan kuulu kuin pihvi tai kala. Lisukkeet (esim salaatti) pitää tilata ja maksaa erikseen. Myös pöytään tuoduista leivistä ja pöytäliinoista joudut maksamaan.
- Jos jätät alkuruoat syömättä niin tarjoilija mulkoilee sinua ihmetellen, että etkö osaa syödä ja miten luulet pärjääväsi pelkällä pihvillä ilman lisukkeita. Kielimuurista johtuen hän ei edes viitsi selittää sinulle miten Italiassa kuuluu toimia, koska arvelee ettet kuitenkaan ymmärtäisi. Kun saat tilauksesi eteenpäin tarjoilija juoksee karkuun eikä edes kysy haluatko kenties juoda jotain.
- Ruoat tuodaan ihme järjestyksessä. Juuri kun olet syönyt pihvin, sinulle tuodaan lisukesalaatti. Italialainen tarjoilija ja kokki on joko törkeän hidas tai sitten italiassa palvelun kuuluu olla hidasta.
- Hidas ja huono palvelu on maan tapa. Totu siihen. Sinulle ei myydä mitään, joudut pyytämään kaiken itse. Sinulle ei tarjota lisää juomaa vaan joudut anelemaan tarjoilijalta, että voisitko pliis saada lisää ruokaa tai juomaa.
- Kalaa ja äyriäisiä on hyvin tarjolla mutta Italia ei ole mikään pihvimaa. Hyviä pihvejä on vaikea löytää.
- Ruoka on mautonta. Italiassa ei käytetä paljoa mausteita. Suolaa ei käytetä juuri ollenkaan eikä pippuria. Tuskin niitä löytyy koko ravintolastakaan, jos haluaisit lisätä. Pöydistä ei löydy kuin korkeitaan viinietikka (yök monen mielestä) ja oliviiöljy. Pizzaan et saa lisättyä chiliä etkä riisiin kikkomania.
- Salaatit tarjoillaan ilman salaatinkastiketta. Ainoa maassa tunnettu salaatinkastike on oliiviöljy.
- Tomaatit ovat vetisiä
- Omenat ovat kuivia
- Kiivit ovat lössöjä ja mauttomia
- Salaatti on usein kitkerää laatua, enkä nyt tarkoita rucolaa vaan salaattilajiketta joka ei ole ainakaan minun makuuni
- Italialaiset kokit eivät osaa käyttää mausteita. Sinun tulee ikävä curryä, chiliä, bbq kastiketta, pippuria, erilaisia hyviä suoloja, kunnon meijerivoita. Hyvää rypsiöljyäkään et löydä, vain samaa pian jo korvistakin tulevaa oliiviöljyä
- Ruisleipää ei ole. (en kyllä odottanutkaan, mutta siis Italiassa ei osata tehdä hyviä leipiä. Alkupalaleivät jäävät usein syömättä.)
- Voita ei ole. (Alkupalaleivän päälle pieni nokare suolaista voita on mitä parhainta herkkua.
- Margariinia ei ole. (en käytä, mutta ihan vain tiedoksi, jos joku kaipaa)
- Ravintoloiden vessat ovat huonolaatuisia (usein jopa surkeita)
- Vesi on kalliimpaa kuin viini
- Ruoka on yhtä kallista kuin Suomessa tai usein jopa kalliimpaa.
- Ravintolat ovat epäsiistejä. Lattioilla on roskia ja seinien rappaukset ovat rapisseet
- Jäätelö ehtiii sulaa ennenkuin ehdit syömään sitä
- erillisiä tupakointialueita ei ole vaan lapsiperheen vierisessä pöydässä saattaa saada tupakoida
- Hedelmät ovat suomalaiseen makuun usein jopa ylikypsiä ja meillä heitettäisiin jo pois sellaisia mitä Italiassa vielä käytetään (tykkään itse todella kypsistä, mutta moni ei. Lapset esim jättivät kokonaan syömättä.)
- Ravintoloissa ei ole ilmastointia
- Ovet pidetään usein auki ja hyttysallergikot joutuvat kärsimään hyttysistä jopa sisällä
- Pankkikortilla maksaminen ei onnistu tai jos onnistuu niin joudut lähes aina menemään takahuoneeseen maksamaan.
No nyt kun miinukset on listattu, niin täytyy vähän kehua myös. Olen hieman maalannut miinuksia sen mukaan miltä ne tuntuisivat jos ei tietäisi mitään maailman kuulusta Italialaisesta keittiöstä.
Italialaisen keittiön plussat
Italialainen keittiö on maailmankuulu. Italialaisia ruokia on jäljitelty ja monessa maassa löydät italialaisia ravintoloita. Missään muualla maailmassa ei osata tehdä aitoa Italialaista ruokaa eikä aitoa pizzaa.
- Ruokia ei pilata mausteilla vaan ne valmistetaan niin, että ruoan aito maku jää esiin
- Mausteiden sijaan käytetään tuoreita yrttejä kuten tuoretta basilikaa
- Perinneruoat saat sellaisina miten ne kuuluukin tehdä
- Ruoka valmistetaan useimmiten tuoreista raaka-aineista tehtynä.
- Salaatin saat syödä salaattina ja lisätä makusi mukaan oliiviöljyä ja viinietikkaa. Muutahan ei tarvitakaan.
- ravintoloissa syödään pitkän kaavan mukaan: ihanat alkuruoat, pienet pastat, pääruoat lisukkeineen ja jälkiruoat
- Satamakaupungeista löydät parhaat tuoreet kalat. Vuoristoilta lammasfarmin läheltä parhaat lampaankyljykset.
- Ruoka on lähiruokaa ja usein luomua
- Ihanat viinivalikoimat
- Viini on halvempaa kuin vesi
- Ihania pastoja ja risottoja
- koska rakastat Italiaa ja olet opetellut Italian kielen, niin vihdoin pääset käyttämään ihanaa italian kieltä tarjoilijoiden kanssa
- saat alkuperäistä pizzaa jota ei ole pilattu muiden maiden makutottumuksien mukaiseksi
- Ihanaa jäätelöä tai Tiramisua jälkiruoaksi
Italia vs 10 muuta euroopan maata
Söin reissulla Italian lisäksi myös Itävallassa, Sveitsissä, Saksassa, San Marinossa, Tsekeissä, Slovakiassa, Puolassa, Liettuassa, Latviassa ja Virossa.
Itävallassa sain erinomaisia pihvejä. Loistavaa lammasta ja muutenkin alppien ruoka on maukasta ja hyvin maustettua. Parempaa kuin Italiassa.
Sveitsissä herkuttelin pihvillä. Palvelu pelaa eikä kielimuuria ole.
Saksassa söin taivaallista bratwurstia. Tällaisia italialaiset nirppanokat eivät edes suostu tekemään.
San Marinossa söimme surkeassa turistiravintolassa. Ihan vastaavaa kuin vastaavassa surkeassa turistiansa -ravintolassa Italiassa.
Tsekeissä söin paikallista erikoisuutta. Annos jossa oli possua, nautaa, lammasta ja hapankaalia sekä röstiperunan oloisia perunakiekkoja. Erinomaista ja todella maukas kastike. Maukkampaa kuin yksikään annos Italiassa.
Slovakiassa antauduin jänikselle. Parasta jänistä mitä olen syönyt. Ruoka oli muutenkin maukkaampaa kuin Italiassa. Palvelu pelasi ja kielitaitoa löytyi.
Puolassa sain reissuni parhaat ateriat. Asuin viiden tähden hotelli H15 Boutique & Signature hotellissa, jonka ravintolalla oli Michelin suositus. Herkullista hanhea. Hinta oli sikahalpa. Kolmen ruokalajin ateria huippuravintolassa maksoi vain 15 euroa!
Liettuassa söin vain aamupalan. Se oli parempi kuin mikään aamupala italiassa.
Latviassa söin kaupungin parhaaksi kehutussa Vincentissä. Ruoka oli hyvää mutta sen päälle tuli vielä erinomainen palvelu. Ruoan päälle tuli pieniä kokin yllätyksiä, jotka tarjoilija valmisti pöytäni vieressä välillä anti-grillaamalla eli jäädyttämällä hiilihappojäällä tai liekittämällä. Todellinen show-elämys. Ei ihme, että Tripadvisorin 265 vierailijaa ovat antaneet arvosanoja joiden keskiarvo on 4.6.
Virossa palvelu oli nopeaa ja maksutavat toimivat paremmin. Ruoka samaa tasoa kuin Italiassa.
Sorry Italia-fanit: Italialainen ruoka yhtä hyvää tai palvelu mukaan huomioiden jopa parempaa esim Suomessa Sassossa kuin Italiassa Michelin suositelluissa ravintoloissa. Suomessa sitäpaitsi on oikeasti maailman parhaat pizzat. Suomessa osataan käyttää mausteita paljon taidokkaammin kuin Italiassa. Suomessa maksaminen korteilla onnistuu ja ruokalistat löytyy melkein joka paikasta englanniksi ja suomeksi. Suomessa saat lisäksi hyvää palvelua kielellä jota ymmärrät.
Palvelu on se, joka tekee suomalaisesta ravintolakokemuksesta paremman kuin Italiassa. Jos haluat euroopassa erinomaista ruokaa, pysy suomessa tai lennä Varsovaan tai Grandskiin.
Pohjois-Italiaan sijoittuva Gardajärvi on suosittu lomakohde.
Monte Baldo
Gardajärven itärannalta nousee Monto Baldo -vuori, jonka itäpuolella on mahtavat mutkatiet motoristeille. Monte Baldolle pääsee maastopyörällä ja tuolihissillä. Maastopyörän voi myös viedä hissillä ylös, jolloin voin nauttia pelkästä alamäestä.
Monte Baldolla voi vaellella, ratsastaa ponilla, syödä ja juoda ravintolassa, riippuliitää tai ottaa aurinkoa.
Reissasimme järven länsipuolelta itäpuolelle lautalla. Tässä terveiset lautalta:
Tässä terveiset Monte Baldolta:
Eläintarha
Garda -järven ympäristössä on myös eläintarha. Siellä on mukava safari, jossa saa ajaa omalla autolla kirahvien seurassa. Tässä terveiset eläintarhasta.
Kävimme tänään Riministä käsin päiväretkellä San Marinossa. Autolla matka olisi kestänyt kolme varttia mutta pieni ruuhka yllätti ja tuli ylimääräinen vartti matkaan. Viivästys ei harmittanut sillä näky San Marinosta Riminin yli merelle oli häikäisevän upea.
Kävimme linnan tornissa jossa oli myös kiva asemuseo vanhoine miekkoineen, aseineen, haarniskoineen ja kilpineen. Torneista on hienot näkymät.
Etelä-Euroopassa, ainakin Italiassa ja myös Itävallassa hotellien nettiyhtedet ovat surkeassa kunnossa. Nopeudet ovat etanaluokkaa ja toimivuus huoneissa on jotain epäluotettavan ja surkean väliltä. Olen nyt ollut 3 viikkoa Italiassa ja Itävallassa, pääosin Italiassa Milanossa, Gardalla, Comolla, Roomassa ja Riminillä. Vaikka hotelli mainostaa 300MB nettiä niin se jaetaan esim 100 asiakkaan kanssa, joiden kännyköiden automaattiset varmuuskopiot ja päivitykset jumittavat netin täysin.
Pilvipalvelu ei toimi jos pilvi on rikki
Pilvipalvelu on nimensä mukaisesti pilvessä eli Internetissä. Monet nettipohjaiset sähköpostit, esim outlook.com tai Googlen gmail.com toimivat netin kautta. Jos netti toimii epäluotettavasti, myös pilvipalvelu on epäluotettava.
Kunnon työkalut helpottavat työntekoa
Nettiselaimen kautta käytettäessä esim meidän firman taloushallintaohjelmisto Visma Netvisor vaatii hyvän nettiyhteyden. Huonolla yhteydellä softa ei edes toimi.
Jos aiot tehdä töitä pelkän hotelliwifin varassa, ota mukaan kunnon työkalut:
- läppäri ja/tai padi riippuen kumpaa käytät mieluummin
Monissa pilvipalveluissa on offline-toiminto. Esim Gmailia voi käyttää Offlinena Applen Mail tai Microsoftin Outlook ohjelman kautta. Näin voit kirjoittaa ja lukea sähköposteja vaikka nettiyhteyttä ei olisi ja nettiyhteyden toimiessa sähköpostit sitten itsestään synkronoituvat eli tulevat ja lähtevät.
Pelkkä kännykkä ei riitä vielä kaikkeen.
Meilejä kännykällä voi kirjoittaa, mutta pidempään kirjoitteluun tarvitset kunnon näppäimistön.
Matkailijalle kännykkä saattaa riittää, mutta usein töiden tekoon tarvitset silloin tällöin läppäriä tai pädiä. Joidenkin hotellien auloissa on läppäreitä tai koneita, mutta ne ovat usein täynnä viruksia ja vakoiluohjelmia eikä niihin ole tietoturvasyistä luottamista.
Kovaan käyttöön paikallinen SIM -kortti on suositeltava
Vaikka puhelinoperaattoreiden roaming maksut tippuivat, niin laskua tulee silti. Ollessasi yhdessä maassa pidempään, suosittelen edelleen paikallisen SIM-kortin hankkimista. Monesti 10-20 eurolla saat gigatavun tai kaksi siirtokapasiteettia jolla voit hyvin jo tehdä töitä.
Muista myös lomailla vaikka töitä onkin niin kiva tehdä! Menestystä elämääsi.
Kävimme tänään Vatikaanissa. Menimme paikalle varsin myöhään, noin puoli kolmen aikaan.
Pietarin kirkkoon jonotimme vähän yli puoli tuntia. Mielestäni älyttömän pitkä aika. Olen kuullut että jotkut ovat jonottaneet jopa 2.5tuntia!! Kirkkoon jonotettuamme kuulimme että Sikstiiniläiskappeli eli Sikstuksen kappeli on Museon pääsylipun takana eli sinne ei pääse ollenkaan kirkon kautta vaan pitää kiertää takaisin Italiaan ja tulla museon puolelta takaisin.
Onni onnettomuudessa...
Kannattaa mennä Museolle vasta melkein sulkemisaikaan.
Lähdimme Pietarin kirkolta vasta 20 vaille neljä. Museon portit menevät kiinni klo 16. Kävely kirkolta Museolla kesti 10 minuuttia ja onneksemme 10 vaille 4 ei enää ollut yhtään jonoa. Aikaisemmin päivällä jonoa oli ollut 100 metriä. Kun pääsee sisään, saa olla sisällä kuuteen asti. Riitti meille varsin hyvin.
Itse Sikstuksen kappeli oli kaukana rauhallisesta kappelista: vartijat huusivat olkaa hiljaa ja huusivat ettei siihen saa pysähtyä vaan menkää tuonne sivuun. Maalaukset olivat perus kirkkotaidetta ja mielestäni aivan yliarvostettua taidetta vaikka ne joidenkin mielestä ovat kuuluisia niin siltikään en ymmärrä sellaista taidetta.
Jos et ole kirkkotaiteen fani niin maailmassa on muitakin kirkkoja joissa voi käydä. Vatikaani on aivan yliarvostettu paikka eikä kannata käydä jollei nauti ihmisruuhkasta ja hälinästä tungoksen keskellä.
Ilkka Lavas
Motoristi joka ei nauti turistirysistä mutta kävi Vatikaanissa yleissivistyksen vuoksi
Olen koettanut 3 viikkoa metsästää Italiasta hyvää ruokaa. Tänään vihdoin löysin. Tässä isoimmat opit mitä olen etsiessäni oppinut.
1. Älä syö nähtävyyksien läheisyydessä
Nähtävyyksien lähellä on vain turistiansoja. Niissä on ylihintaista ruokaa eikä laatu ole mitenkään erityistä.
2. Älä luota Googlen arvosteluihin sokeasti
Googlessa ja Tripadvisorissa on usein arvosteluja, mutta näistä varsinkin turistipaikoissa monet on nälkäisten turistien lisäämiä jotka ovat löytäneet paikan kaatosateen keskellä tai uupuneina helteestä. Jos arvosteluja on vähän, lue arvostelujen tekstit. Lue rivien välistä. Onko arvostelija kulinaristi vai repputuristi. Yritä myös lukea paikallisia tekstejä. Jos italialaiset kirjoittavat jotain tyyliin fantastico!!! niin ne joko ovat omistajan kavereita tai oikeita asiakkaita.
Hotellien suosituksetkin ovat usein vain lähimpiä ravintoloita jotka eivät välttämättä ole mitenkään erityisiä.
3. Käytä monia tietolähteitä
Aluksi etsin paikkoja vain Googlen ja Yelpin avulla. Niitä käyttävät enimmäkseen läskit mcdonalds-jenkkituristit. Kokeile myös Tripadvisoria josta löytyy mainio appi moneen Italian kaupunkiin. Foursquare on myös toimiva. Tarkista myös millaisilta ravintolan nettisivut vaikuttavat.
Mitä pienempi firma sitä persoonallisempi palvelu. Älä mene isoon ravintolaan jollet halua olla teollisen koneiston linjaston osa.
Italiassa puhutaan todella huonosti englantia joten osoita selkeästi sormella mitä haluat tilata ja näytä tarjoilijalle niin saat varmemmin sitä mitä halusit. Ei ole myöskään väärin kysyä mitä mieltä tarjoilija on jostain. Kannattaa myös kysyä minkä kokoinen joku ruoka on jos epäilee että tuleeko siitä ähkyyn tai että riittääkö se. Kesken ruokaa voi onneksi tilata lisää ja lisää ja lisää.
5. Syö pitkän kaavan kautta
Ottakaa pöytäseurueelle yhteisiä ruokia ja jakakaa alkupaloja. Jakakaa alkuruokia ja pääruokia. Jälkiruokiakin voi jakaa. Kokeilkaa eri juttuja ja pyytäkää tarjoilijaa auttamaan mitä kannattaa tilata. Jos joku ei maistu niin tilatkaa jotain muuta. Ei kaikkea ole pakko syödä.
Tänään syötin Tripadvisorin ja Googlen avulla 3 paikkaa navigaattoriin. 2 ekaa paikkaa oli kiinni, kolmas auki. Kolmas oli oikein mainio paikka. Nautinnollista ruokahetkeä ja pitkää pinnaa. Italiasta löytää yhtä hyvää ruokaa kuin Suomesta jos vain osaa etsiä ja käy hyvä tuuri.
Olemme Roomassa. Tänään aamupalan ja aamu-uinnin jälkeen lähdimme seikkailulle ensin St Sebastianin katakombeille. Ennen luolaseikkailua täytimme vatsamme L'Archeologia -ravintolassa.
Katakombeja on monia ja ne ovat aika samanlaisia kaikki. St. Sebastianin katakombeissa on 12km luolia. Emme ihan kaikissa käyneet vaat tyydyimme puolen tunnin opastettuun kierrokseen. Lapsille siinä oli sopivasti jännitystä ja aikuisille mausteeksi vähän historiaa. Oikein mainio etappi.
Katakombien jälkeen suuntasimme kohti Tivoli -kaupunkia ja Villa Adrianaa. Raunioilla oli kiva kiipeillä ja väkeä oli niin vähän että porttien väärille puolillekin oli helppo livahtaa. Hieno paikka.
Illaksi ajoimme serpentiiniä ylös Tivolin kaupunkiin. Ajoin vahingossa liian pitkälle ja saimme ajaa kaikkien kaupungin yksisuuntaisten pikkukujien läpi autolla. Välillä jouduin jännittämään mahtuuko auto niin kapeista kujista laisinkaan.
Illalliselle päädyimme Il Ciocco -ravintolaan joka yllätti meidät positiivisesti. Pizza oli hyvää. Näköala mainio. Ruoat laadukkaita.
Ainoat miinukset Il Ciocco ravintolalle annan siitä että
1) tarjoilija mokasi tilauksen. Tilasimme Tonnikalapihvin ja saimme Naudan pihvin. Näytin vieläpä listalta Tonnikalapihviä ja tarjoilija katsoi sen siitä. Loppujen lopuksi Tonnikalapihviä ei ollut edes saatavissa ja saimme Bassia tilalle. Pihvikin kyllä näytti mainiolta mutta Veeti halusi kalaa.
2) kun olimme jo tilaamassa jälkiruokia, tarjoilija toi ruoan lisukkeeksi tilaamamme salaatit. Ajoitus meni täysin pieleen. Italia on Italia ja täällä tarjoilijat ovat ammattitaidottomia ja kielitaidottomia epäkohteliaita tunareita. Viiden tähden lounas pilataan surkealla palvelulla.
Edelleenkin olen sitä mieltä että olen saanut Suomessa parempilaatuista ruokaa ja parempaa palvelua kuin mitä olen vielä täältä Italiasta löytänyt. Etsintä jatkuu. Tripadvisor, oppaat, Google, Yelp ja Foursquare ovat loistavia työkaluja hyvien paikkojen löytämisessä. Ehkä täältä jotain erinomaista voi vielä löytyä.
Positivinen yllätys löytyi ravintolan kellarista. Luolasto. Aurinko oli jo laskenut mutta luolasto oli valaistu. Upea päätös päivälle.
Italia ei ole täydellinen. Italia on vähän sinnepäin. Italiassa moottoritien on tärkeintä olla musta. Ne pomput ja kuopat eivät kuulemma paikallisia haittaa. Italiassa lait kirjoitetaan ensin ja sitten keksitään keinot miten niitä voidaan kiertää.
Viimeksi olin italiassa 10v sitten. Jäi ruoasta sellainen mielikuva, ettei se ole niin hyvää kuin mitä mainostetaan. Olimme silloin etelässä Calabriassa ja Sisiliassa. Nyt olemme pohjoisessa Milanossa, Gardalla ja Comolla. Olen nyt pari viikkoa koittanut palauttaa uskoani italialaiseen ruokaan.
Olen kokeillut halpaa ja kallista. Pizzaa ja salaattia. Liharuokaa ja kalaruokaa. Kanaa ja pastaa.
Olen valinnut ravintoloita paikallisten suosittelemana, Yelpin avulla, Googlen luokittelujen perusteella ja sattumankaupalla.
Italialainen ruoka on epätasalaatuista
Jokaisessa ruoassa on ollut jotain vikaa. Eräänä iltana sain täydellist tonnikalaa. Ruoan pilasi kitkerä salaatti, jonka jouduin jättämään syömättä.
Kerran kävi niin, että juomavesi oli kädenlämpöistä. Jäitä saimme pyytämällä. Ei jäänyt hyvä maku siitäkään kun tarjoilija toi kokiksen tölkissä eikä edes kaatanut sitä lasiin. Jäitä hän ei edes ehdottanut vaan juoksi äkkiä karkuun.
Tänään söin muuten hyvää pizzaa mutta kokki teki perusvirheen: pizzauunin pohja oli putsaamatta. Pizzan pohjassa oli edellisten palaneiden pizzojen jäämiä. Reunat mun pizzasta kärähtivät myös mutta se ei olisi ollut niin iso virhe kuin uunin puhdistamisen laiminlyönti. Jälkiruoaksi oli suklaakakkua josta söin neljänneksen eikä poikanikaan suostunut syömään sitä loppuun.
Italialaiset eivät osaa palvella englanniksi
Harva italialainen osaa palvella turisteja englanniksi. Tilaukset saadaan kyllä läpi mutta isolla virheprosentilla. Tulee vääriä ruokia ja vääriä juomia. Jääveden sijasta tuli kerran pepsiä vaikka nimenomaan halusimme ettei pepsi käy jollei ole diet pepsiä.
Mitä kauempana isoista kaupungeista olet, sitä vähemmän italialaiset ymmärtävät oikeasta maailmasta. Palvelua on vaikea saada ja vaikka keittiössä olisi hyvät raaka-aineet niin surkea palvelu pilaa nautintosi täydellisesti.
Italia on takapajula joka on ulkona kansainvälisestä ruokakulttuurista. Täällä on mahdotonta löytää hyvää filtterikahvia. Espressopohjaisia kyllä löytyy mutta eihän se ole hyvää kahvikulttuuria jos et osaa tehdä muuta kuin sitä mitä olet aina tehnyt.
Suomessa ruoka on tasalaatuisempaa. Suomessa saat palvelua ja tarjoilijat ovat ammattitaitoisia. Kannattaa silti käydä italiassa jotta osaat arvostaa taas suomalaista ruokakulttuuria. Menestystä elämääsi!