Kesälomareissu: 3 viikkoa Italiassa, 13 maata, 20 kaupunkia. Päätin selvittää onko maailmankuulu italialainen keittiö maineensa veroinen vai onko se vain Italiaan rakastuneiden ilmaisten reissujen perässä juosseiden viinin sokaisemien toimittajien luomaa harhaa ja mainosmiesten katteettomia lupauksia.
Tositarina Italiassa saadusta palvelusta
Menimme syömään. Kivan näköinen ravintola, järvinäkymä Garda-järvelle. Saimme odottelun jälkeen ruokalistat.
- Minä: Tilaisin salaattia.Uuh. Kuin jostain sketsistä. Tämä ei ollut ainoa kerta kun petyin.
- Tarjoilija:"Sorry. Voimme tehdä salaatin mutta ilman tomaattia koska meillä ei ole tomaattia. Ehkäpä haluaisit paninin?
- Okei. Otan Paninin.
- Tarjoilija lähtee.
...
Parin minuutin päästä tarjoilija tulee takaisin ja sanoo:
- Sorry. Ei ole paninia.
Olen nyt ollut 3 viikkoa Italialaisten ruokittavana. Olen syönyt fine dining mestoissa, turistipaikoissa, paikallisten suosimissa paikoissa, Via Michelinin suosittelemissa ravintoloissa ja vertailun vuoksi jopa McDonaldsissa vaikka se ei mielestäni ole mikään oikean ruoan ravintola.
Suomessa syön säännöllisesti laaturuokaa mm. sellaisissa ravintoloissa kuin Sasso, Krog Madame, Bronda, Kiila, Helkan keittiö, Factory, Presto, Salutorget, Ekberg ja Moko. Erinomaisia kokkeja, tuoreita raaka-aineita, palvelu pelaa, ympäristö on siisti, maksutavat toimivat, ruokalistat löytyvät monella kielellä ja tarjoilijat osaavat monia kieliä.
Tässä minun italialaisten ravintolakokemusten plussat ja miinukset yhteen koottuna. Aloitetaanpa huonoista kokemuksista, niin lopuksi voin sitten paikata italialaisten virheitä hyvillä puolilla ja vahvuuksilla.
Italialaisen keittiön miinukset
Italialaisessa keittiössä on paljon hyvää. Viikon tai kahden loman aikana voi silti tulla pettymyksiä jos haaveilee hyvästä italialaisesta ruokakokemuksesta. Tässä pettymyksen synnyttäjiä.
- Italialainen tarjoilija ei todellakaan osaa sanaakaan englantia. Joudut opettelemaan italiaa jos haluat palvelua. Monessa paikassa ei kukaan koko ravintolassa osaa englantia.
- Italialainen elekieli on sellaista että he vaikuttavat töykeiltä. Monesti alkupäivinä tuli sellainen olo että haluavatkohan nämä nyt ollenkaan myydä meille mitään ruokaa. Tarjoilija ei tee aloitetta keskustelusta vaan joudut itse avaamaan keskustelun.
- Ruokalistat ovat vain Italiaksi. Herkkuruoat jäävät piiloon etkä saa sitä unelmiesi ruokaa mitä halusit. Kokenut matkailija kantaa sanakirjaa mukanaan mutta eihän se ole hyvää palvelua ettei palvele asiakkaan osaamilla kielillä.
- Ruokalista on järjestetty meille vieraalla tavalla. Alkupalat on erillään alkuruoista. Minkäköhän kokoisia nämä ovat? Lisäksi pääruokia on 2 listaa. Primit ja secondit pyörivät silmiesi edessä eikä ole mitään hajua onko antipastit tarkoitettu alkuruoaksi vai onko siinä pääruoan kokoisia ruokia. Kysyminen ei auta koska tarjoilija puhuu kieltä jota et ymmärrä ja sinä kieliä joita tarjoilija ei ymmärrä. Ei auta saksa eikä englanti.
- Edes McDonaldsin myyjät italiassa eivät osaa englantia(!). Luulin että se olisi ketjun standardi corppikieli.
- Juomia on huonosti tarjolla. Italiassa on viinejä toki paljon mutta lapsille ei ole vaihtoehtoina kuin vesi, Kokis ja Sprite. Ei mitään mehuja. Oluitakin on tosi huonosti ravintoloissa. Vain muutama vaihtoehto jos sitäkään.
- Ruoka on kallista. Pääruokaan ei useinkaan kuulu kuin pihvi tai kala. Lisukkeet (esim salaatti) pitää tilata ja maksaa erikseen. Myös pöytään tuoduista leivistä ja pöytäliinoista joudut maksamaan.
- Jos jätät alkuruoat syömättä niin tarjoilija mulkoilee sinua ihmetellen, että etkö osaa syödä ja miten luulet pärjääväsi pelkällä pihvillä ilman lisukkeita. Kielimuurista johtuen hän ei edes viitsi selittää sinulle miten Italiassa kuuluu toimia, koska arvelee ettet kuitenkaan ymmärtäisi. Kun saat tilauksesi eteenpäin tarjoilija juoksee karkuun eikä edes kysy haluatko kenties juoda jotain.
- Ruoat tuodaan ihme järjestyksessä. Juuri kun olet syönyt pihvin, sinulle tuodaan lisukesalaatti. Italialainen tarjoilija ja kokki on joko törkeän hidas tai sitten italiassa palvelun kuuluu olla hidasta.
- Hidas ja huono palvelu on maan tapa. Totu siihen. Sinulle ei myydä mitään, joudut pyytämään kaiken itse. Sinulle ei tarjota lisää juomaa vaan joudut anelemaan tarjoilijalta, että voisitko pliis saada lisää ruokaa tai juomaa.
- Kalaa ja äyriäisiä on hyvin tarjolla mutta Italia ei ole mikään pihvimaa. Hyviä pihvejä on vaikea löytää.
- Ruoka on mautonta. Italiassa ei käytetä paljoa mausteita. Suolaa ei käytetä juuri ollenkaan eikä pippuria. Tuskin niitä löytyy koko ravintolastakaan, jos haluaisit lisätä. Pöydistä ei löydy kuin korkeitaan viinietikka (yök monen mielestä) ja oliviiöljy. Pizzaan et saa lisättyä chiliä etkä riisiin kikkomania.
- Salaatit tarjoillaan ilman salaatinkastiketta. Ainoa maassa tunnettu salaatinkastike on oliiviöljy.
- Tomaatit ovat vetisiä
- Omenat ovat kuivia
- Kiivit ovat lössöjä ja mauttomia
- Salaatti on usein kitkerää laatua, enkä nyt tarkoita rucolaa vaan salaattilajiketta joka ei ole ainakaan minun makuuni
- Italialaiset kokit eivät osaa käyttää mausteita. Sinun tulee ikävä curryä, chiliä, bbq kastiketta, pippuria, erilaisia hyviä suoloja, kunnon meijerivoita. Hyvää rypsiöljyäkään et löydä, vain samaa pian jo korvistakin tulevaa oliiviöljyä
- Ruisleipää ei ole. (en kyllä odottanutkaan, mutta siis Italiassa ei osata tehdä hyviä leipiä. Alkupalaleivät jäävät usein syömättä.)
- Voita ei ole. (Alkupalaleivän päälle pieni nokare suolaista voita on mitä parhainta herkkua.
- Margariinia ei ole. (en käytä, mutta ihan vain tiedoksi, jos joku kaipaa)
- Ravintoloiden vessat ovat huonolaatuisia (usein jopa surkeita)
- Vesi on kalliimpaa kuin viini
- Ruoka on yhtä kallista kuin Suomessa tai usein jopa kalliimpaa.
- Ravintolat ovat epäsiistejä. Lattioilla on roskia ja seinien rappaukset ovat rapisseet
- Jäätelö ehtiii sulaa ennenkuin ehdit syömään sitä
- erillisiä tupakointialueita ei ole vaan lapsiperheen vierisessä pöydässä saattaa saada tupakoida
- Hedelmät ovat suomalaiseen makuun usein jopa ylikypsiä ja meillä heitettäisiin jo pois sellaisia mitä Italiassa vielä käytetään (tykkään itse todella kypsistä, mutta moni ei. Lapset esim jättivät kokonaan syömättä.)
- Ravintoloissa ei ole ilmastointia
- Ovet pidetään usein auki ja hyttysallergikot joutuvat kärsimään hyttysistä jopa sisällä
- Pankkikortilla maksaminen ei onnistu tai jos onnistuu niin joudut lähes aina menemään takahuoneeseen maksamaan.
No nyt kun miinukset on listattu, niin täytyy vähän kehua myös. Olen hieman maalannut miinuksia sen mukaan miltä ne tuntuisivat jos ei tietäisi mitään maailman kuulusta Italialaisesta keittiöstä.
Italialaisen keittiön plussat
Italialainen keittiö on maailmankuulu. Italialaisia ruokia on jäljitelty ja monessa maassa löydät italialaisia ravintoloita. Missään muualla maailmassa ei osata tehdä aitoa Italialaista ruokaa eikä aitoa pizzaa.
- Ruokia ei pilata mausteilla vaan ne valmistetaan niin, että ruoan aito maku jää esiin
- Mausteiden sijaan käytetään tuoreita yrttejä kuten tuoretta basilikaa
- Perinneruoat saat sellaisina miten ne kuuluukin tehdä
- Ruoka valmistetaan useimmiten tuoreista raaka-aineista tehtynä.
- Salaatin saat syödä salaattina ja lisätä makusi mukaan oliiviöljyä ja viinietikkaa. Muutahan ei tarvitakaan.
- ravintoloissa syödään pitkän kaavan mukaan: ihanat alkuruoat, pienet pastat, pääruoat lisukkeineen ja jälkiruoat
- Satamakaupungeista löydät parhaat tuoreet kalat. Vuoristoilta lammasfarmin läheltä parhaat lampaankyljykset.
- Ruoka on lähiruokaa ja usein luomua
- Ihanat viinivalikoimat
- Viini on halvempaa kuin vesi
- Ihania pastoja ja risottoja
- koska rakastat Italiaa ja olet opetellut Italian kielen, niin vihdoin pääset käyttämään ihanaa italian kieltä tarjoilijoiden kanssa
- saat alkuperäistä pizzaa jota ei ole pilattu muiden maiden makutottumuksien mukaiseksi
- Ihanaa jäätelöä tai Tiramisua jälkiruoaksi
Italia vs 10 muuta euroopan maata
Söin reissulla Italian lisäksi myös Itävallassa, Sveitsissä, Saksassa, San Marinossa, Tsekeissä, Slovakiassa, Puolassa, Liettuassa, Latviassa ja Virossa.
Itävallassa sain erinomaisia pihvejä. Loistavaa lammasta ja muutenkin alppien ruoka on maukasta ja hyvin maustettua. Parempaa kuin Italiassa.
Sveitsissä herkuttelin pihvillä. Palvelu pelaa eikä kielimuuria ole.
Saksassa söin taivaallista bratwurstia. Tällaisia italialaiset nirppanokat eivät edes suostu tekemään.
San Marinossa söimme surkeassa turistiravintolassa. Ihan vastaavaa kuin vastaavassa surkeassa turistiansa -ravintolassa Italiassa.
Tsekeissä söin paikallista erikoisuutta. Annos jossa oli possua, nautaa, lammasta ja hapankaalia sekä röstiperunan oloisia perunakiekkoja. Erinomaista ja todella maukas kastike. Maukkampaa kuin yksikään annos Italiassa.
Slovakiassa antauduin jänikselle. Parasta jänistä mitä olen syönyt. Ruoka oli muutenkin maukkaampaa kuin Italiassa. Palvelu pelasi ja kielitaitoa löytyi.
Puolassa sain reissuni parhaat ateriat. Asuin viiden tähden hotelli H15 Boutique & Signature hotellissa, jonka ravintolalla oli Michelin suositus. Herkullista hanhea. Hinta oli sikahalpa. Kolmen ruokalajin ateria huippuravintolassa maksoi vain 15 euroa!
Liettuassa söin vain aamupalan. Se oli parempi kuin mikään aamupala italiassa.
Latviassa söin kaupungin parhaaksi kehutussa Vincentissä. Ruoka oli hyvää mutta sen päälle tuli vielä erinomainen palvelu. Ruoan päälle tuli pieniä kokin yllätyksiä, jotka tarjoilija valmisti pöytäni vieressä välillä anti-grillaamalla eli jäädyttämällä hiilihappojäällä tai liekittämällä. Todellinen show-elämys. Ei ihme, että Tripadvisorin 265 vierailijaa ovat antaneet arvosanoja joiden keskiarvo on 4.6.
Virossa palvelu oli nopeaa ja maksutavat toimivat paremmin. Ruoka samaa tasoa kuin Italiassa.
Sorry Italia-fanit: Italialainen ruoka yhtä hyvää tai palvelu mukaan huomioiden jopa parempaa esim Suomessa Sassossa kuin Italiassa Michelin suositelluissa ravintoloissa. Suomessa sitäpaitsi on oikeasti maailman parhaat pizzat. Suomessa osataan käyttää mausteita paljon taidokkaammin kuin Italiassa. Suomessa maksaminen korteilla onnistuu ja ruokalistat löytyy melkein joka paikasta englanniksi ja suomeksi. Suomessa saat lisäksi hyvää palvelua kielellä jota ymmärrät.
Palvelu on se, joka tekee suomalaisesta ravintolakokemuksesta paremman kuin Italiassa. Jos haluat euroopassa erinomaista ruokaa, pysy suomessa tai lennä Varsovaan tai Grandskiin.
Menestystä elämääsi!
Nom nom nom.
Ilkka O. Lavas
Sarjayrittäjä
Kirjoitettaessa soi Cubic, Tom Fall
60 kommenttia
Jossus
29.7.2014 11:37
Joopa joo! En ole mikään gourmet ihminen, ihan tavallinen tallaaja. Enkä ole käynyt edes kaikissa mainitsemissasi maissa, mutta aina olen saanut hyvää palvelua ja hyvää ruokaa.
En voi moittia syömääni italaialaista ruokaa. Olen käynyt muutaman kerran maassa, pari kertaa oman ryhmämme kanssa ja myös omatoimireissuilla. Palvelu on ollut erinomaista ja ruoka hyvää. Olen matkustanut Italiassa paikasta toiseen junilla ja busseilla ja hyvin olen pärjännyt.
Antipasti-illallista Rooman Trasteveressa on jäänyt muistooni ikuisesti. Oli niin todella hyvää ja loistava ympäristö.
Kannattaisi tutustua italialaisten ruokakulttuuriin ja -tapoihin. Olimme perheessä syömässä ja voi sitä ruokalajien määrää. Italiassa syödään pitkän kaavan mukaan ja pidetään hauskaa. Ruokalajit seuraavat toisiaan, samoin juomat. Ravintoloissa ei ole koskaan tullut ongelmia, vaikka ei ole koko menuta syönyt. Voi tilata mitä haluaa, juomaa saa lisää jne. Eräs hauska tapahtuma oli pikkuravintolassa Panthenonin lähellä. Sitä pitivät kaksi vanhempaa naishenkilöä. Meidän mittapuiden mukaan eläkeläisiä. He kutsuivat keittiöön valitsemaan ruokia ja toivat lisää sekä opettivat syömään "biscotti e vino" jne. Oli tosi hauskaa.
En voi ollenkaan allekirjoittaa tarinaasi. Olen aina saanut loistavaa palvelua ja ruokaa Italiassa. Kiitos näistä johtuu italiankielen opettajastamme, joka on opettanut meille myös italian kulttuuria ja ruokakulttuuria! Ei voi vaatia palvelua suomenkielellä tai englannilla. On hyvä osata edes vähän maan kieltä. Ruokalistoissa ei ole ollut ongelmia. Niitä on ollut usealla kielellä.
Tässä minun kommenttini.
Vastaa kommenttiin
Ilkka Lavas
31.7.2014 19:50
Hyvä että on päinvastaisiakin kokemuksia. Minulle kävi varmaan 3 viikkoa vain todella surkea tuuri.
Tässä menetelmät, joilla etsin. Edes Via Micheliniin ei voinut luottaa http://www.city.fi/blogit/lavas/5+vinkkia+nain+saat+italiassa+hyvaa+ruokaa/127470
Olihan Italiassa hyviäkin ruokia, mutta jokaisella aterialla oli jotain pettymyksiä. Siksi tein listan pettymyksitä, ettei kukaan odottaisi liikoja. Ja myös itselleni muistiinpanoiksi, että seuraavalle Italian reissulle opettelen italian kieltä, jotta voi palauttaa puolet virheellisistä annoksista takaisin keittiöön äänekkäästi ja elehtien ;)
Ilkka
Miucci
29.7.2014 13:56
Tämähän on ihan vitsi (pakko olla)! Ensinnäkin nuo plussat ja miinukset syö toisensa, eihän niiden listauksessa ole mitään järkeä. Ja että niinku ikävä tulee Italian lomalla currya, bbq-kastiketta, ruisleipää, SUOMALAISTA pizzaa, voi elämä! Toivottavasti kukaan ei ota tätä "ruoka-arvostelua" tosissaan. Ja suosittelen lämpimästi tutustumaan maan kulttuuriin ja tapoihin ennen sinne matkustamista.
Vastaa kommenttiin
Ilkka Lavas
1.8.2014 22:37
:D
Et tainnut saada vitseistä koppia.
Italian kulttuuri on nyt kyllä tullut tutuksi enkä sinne tod.näk. palaa. Isoin miinus tuli palvelusta. Jos palaan, niin opettelen italian kieltä ja palautan puolet huonoista ruoista takaisin ison metelin ja elekielen kera ;D
Ilkka
ITA
29.7.2014 16:46
Aluksi minäkin ajattelin, että tämä on huumoria käyttämällä kirjoitettu juttu, vaan kun luin eteenpäin katosi tuo ajatus kokonaan. Voiko joku todella ajatella näin?Onko nuorella miehellä tietoa siitä miltä ihan oikeasti maistuvat hedelemät ja vihannekset? Olen myös hyvin erimieltä kirjoittajan kanssa siitä , että täältä ei saisi hyvää lihaa. Kuten edellä kommentoinut kirjoittaja mainitsi On hyvä tutustua maan kulttuuriin ja tapoihin enne sinne matkustamista..
Vastaa kommenttiin
gozamite
29.7.2014 22:51
Olin Ilkan mukana tuolla samalla reissulla. Ja minunkin mielestä Italialaisen keittiön maine on enemmänkin vuosien varrella kasvanutta ja ihmisten mieliin ympättyä ennakkoluuloa kuin oikeaa todellisuuteen perustuvaa faktaa.
Syön mielummin Itävallassa tai Kreikassa.
Vastaa kommenttiin
Ilkka Lavas
31.7.2014 19:51
Itävaltalainen ja Kreikkalainen keittiö todellakin päihittää Italialaisen mennen tullen!
Kiitos Goza reissusta!
Ile
Ski69
29.7.2014 22:51
Voi kiesus,
Onko tämä vitsi vai mikä? Taitaa jollain latvassa viirata oikein kunnolla tai sitten on jotain oikeasti italiaa vastaan. Oliin just toscanassa ja desenzanossa gardalla pari viikkoa,, loistavaa ruokaa, hyvää palvelua jne..
Todella sekava tapaus kirjottaa italiasta tai sitten on vaan niin totaalijuntti ettei häntä ole otettu tosissaan siellä. Apina! Mene kotipizzaan syömään känttyä niin tiedät huippupitzan...
Vastaa kommenttiin
Ilkka Lavas
31.7.2014 19:51
Kokeileppa Caravanin salaattipizza tai KPKP:n Calzone. Täydellistä.
Kotipizzassa ei ole mielestäni hyviä pizzoja.
Ile
Ilkka Lavas
29.7.2014 23:09
Ilmeisesti Italialainen keittiö on uskonto jota ei saa arvostella kriittisesti.
Ruisleipä on siis vitsi jonka tarkoitus on korostaa sitä ettei Italiassa löydy hyviä leipiä.
Suosittelen Puolaa. Se on erinomainen.
Unohtui mainita muuten että Italiassa tietullilaite söi mun luottokortin vikana Italia-päivänä. Se oli viimeinen muisto ja jäi tosi huono maku koko maasta.
Kuvittelin ihan toista kun jengi on hehkuttanut mutta petyin suuresti.
Ile
Vastaa kommenttiin
mamskutti
30.7.2014 12:04
yhyy
Ilkka Lavas
30.7.2014 08:09
Myönnän, etten ole mikään maailman paras kynäniekka. Täsmennyksenä vielä, että nämä seuraavat noissa miinuksissa ovat siis kieli poskella kirjoitettuja eli vitsailevia :
- Ruisleipää ei ole.
(en kyllä odottanutkaan, mutta siis Italiassa ei osata tehdä hyviä leipiä. Alkupalaleivät jäävät usein syömättä.)
- Voita ei ole.
(Iso herkku mulle on, kun laittaa alkupalaleivän päälle pieni nokareen suolaista voita on mitä parhainta herkkua.)
- Margariinia ei ole. (en käytä, mutta ihan vain tiedoksi, jos joku kaipaa. Esim lapsille oli kova työ syödä leipää kuiviltaan. Oliiviöljyjä yritimme heille laittaa mutta se oli sellaista sottaamista ja tyytyivät syömään vaaleaa huonoa leipää paljaalteen.)
Ilkka
Vastaa kommenttiin
Dia
1.8.2014 00:13
Huumori on vaikea laji. Lisäksi toisten _mielipiteistä_ on niiiiiin helppoa ottaa nokkiinsa :D
juha_vain
30.7.2014 08:55
Heh, toivottavasti kyseinen kirjoittaja jättää nämä tarinoinnit tähän, juttuhan on täyttä paskaa.
Käydessäni Italiassa sain jokaisessa ravintolassa englanninkielistä palvelua. Väität muuten käyväsi säännöllisesti fine dining -paikoissa Suomessa. Monessako mainitsemassasi paikassa on esimerkiksi mehuvaihtoehtoja?
Vastaa kommenttiin
juha_vain
30.7.2014 08:56
ehkä parempi että jatkossa käyt vain siellä McDonaldsissa matkoillasi
Ilkka Lavas
31.7.2014 19:53
Moi!
No on. Ja kuohuvia. Sassossa esim aina alkujuomaksi tilaan tätä http://www.kuohujuoma.fi/fi/
McDonalds ei edelleenkään ole mielestäni ruokapaikka.
Ile
Ra-barberi
30.7.2014 09:30
Sellanen tuli mieleen, että jos lampsitte ravintolaan epäsiisteissä vaatteissa (tyyliin shortseissa ja t-paidassa) ja aloititte keskustelun heti englanniksi, niin voi hyvin olla, että henkilökunta ihan oikeasti ei olisikaan halunnut palvella teitä. (ja imo ei heitä voi siitä syyttää, en minäkään haluaisi palvella juntteja)
Mutta noin muuten, jos haluaa syödä ruisleipää, raakoja hedelmiä, bbq kastiketta ja voita ja juoda mehua, niin ehkä on tosiaan syytä matkustella jossain muualla kuin Italiassa. Kyseessä ei ole maa, jossa avomielin syleiltäisiin muiden maiden ruokakulttuureja ja kokeiltaisiin uutta, vaan pikemminkin pysytään siinä omassa ja perinteisessä.
Vastaa kommenttiin
Ilkka Lavas
31.7.2014 19:55
Huomasit kai, että ruisleipä oli vitsi ja lähinnä hain sillä sitä, etteivät italialaiset oikeasti osaa tehdä hyviä leipiä saatika levitteitä.
Olen nyt 2 vuoden aikana kokeillut 20 maata ja ruokakulttuuria. Italia ei ollut mun juttu ja siksi julkaisin muistiinpanoni. Ehkä jollekin se on hyvä kulttuuri, mutta minulle ei.
Ile
Ilkka Lavas
31.7.2014 21:55
Pöytäliinapaikoissa olimme kauluspaidat päällä. Eli maassa maan tavalla ja paikassa arvon tavalla.
Nimenomaan haluan kokeilla uutta, mutta Italialainen laatu on kaikkea muuta kuin mitä mainostetaan ja siksi kirjasin itselleni ylös muistiinpanot kokemuksista.
Puola sen sijaan ylitti odotukset.
Ilkka
Vinho
30.7.2014 10:22
Hyvin tutulta tuntui kirjoitus ja on samansuuntaisia kokemuksia kyseisen maan keittiöstä. Italiassa tulee ikävä suomalaista tasokasta ravintolakulttuuria. Täytyy Italian maine tietysti johonkin perustua, mutta valitettavasti perusturistille kokemus on useimmiten aika heikko.
Vastaa kommenttiin
Ilkka Lavas
31.7.2014 19:56
Jep. Italialainen ruoka vaan on tabu, jota ei saa arvostella.
Ilkka
ps. Berlusconi on väärässä.
Dia
1.8.2014 00:16
"ps. Berlusconi on väärässä."
En oo ihan varma mihin toi liittyi tarkalleen mutta nauroin :D Tuli nimittäin mieleen sellainen huumorityyli, jossa vähän "tökitään" provosoitunutta lukijaa, ja luettuani tuohtuneiden kommentteja olin jo valmiiksi hymyssäsuin.
Go Ilkka! :)
mies420
30.7.2014 10:28
En muista milloin olisin lukenut näin tyhmän artikkelin? Itse olen työskennellyt kokkina yli 15 vuotta ja käynyt italiassa syömässä joten tämä teksti tuntuu todella typerältä. Siellä toki on huonoja ravintoloita kuten jokaisessa maassa on. En tiedä miten syvällisesti kirjoittaja paneutui tai tutki ilatian ruokakulttuuria? Mielenkiinnolla odotan hänen thaimaan reissua!!
Vastaa kommenttiin
Ilkka Lavas
31.7.2014 19:57
Thaimaassa oli oikein mainiot ruoat. Käyttävät ihanasti mausteita. Asuimme kuukauden thaimaassa.
Myös Burmalainen keittiö oli kiinnostava kokemus.
Italia ei nyt vaan uponnut. Musta ei tullut Italia-fania. Isoin miinus tuli palvelukulttuurista.
Ilkka
Foodie
30.7.2014 11:49
Itse ruokarakastajana ja -bloggarina en voi olla kuin äimistynyt tästä ala-arvoisesta kierjallisesta tuotoksesta jonka lukemiseen juuri tuhlasin ihan liikaa omasta lounastauostani. En vain tiedä, ollako sitä kirjoittajan itsensäkin kanssa ristiriidassa olevia mielipiteitä, käsittämättömiä näkemyksiä vai ylenkatseellista ja samaan aikaan autuaan tietämätöntä tyyliä kohtaan.
Kanssalukijoiden epäilin tämän olevan kieli poskessa kirjoitettua provokaatiota - se kun on sellainen pikkunäppärä tapa saada ylläpidettyä sitä älykkyyden illuusiota. Mutta teoriaa ei tule kirjoittajan selvästi puutteellinen elämänkokemus tai edes kirjallinen ilmaisu, joka väistämättä otimii jonkinlaisen älyllisen kompetenssin mittatikkuna.
Makuasiat ovat toki makuasioita. En vain ole tämän perusteella yhtään varma, onko kirjoittajalla sitä laisinkaan.
Italia on legendaarinen ruokamaa. Ehkä et vain ole käynyt oikeissa paikoissa? Ehkä sinulla yksinkertaisesti ei ole kapasiteettia ja asian vaatimaa ymmärrystä antaa asiasta mitään lausuntoja?
Miinuksena sinun mukaasi on, ettei osata käyttää mausteita. Ja plussan puolella on se, että ruokia ei pilata mausteilla. Tämä on vain yksi lukuisista artikkelintekeleessä esiintyvistä ristiriitaisuuksista. Toisaalta, jos kaipaa "curryä, kikkomania, chiliä ja bbq-kastiketta", ehkä pitäisi mennä maahan, joiden ruokaperinteisiin ne kuuluvat ja jossa niillä onkin ehkä joku legitiimi asema ruokailukokemuksen laatua olennaisesti parantavana tekijänä?
Joka maalla ja etenkin ruokakulttuurilla on omat erikoispiirteensä. Italiassa se on juurikin tuo autenttisuus ja paikallisten raaka-aineiden käyttö ja kunnioitus. Bratwurstia himoitsevan kannattaa pysyä keski-Euroopassa, mutta suosittelen ehdottomasti tutustumaan paikallisiin salumerioihin; paikallisiin lihavalmisteisiin erikoistuneisiin lihakauppiaisiin? Sieltä löytyy säkenöivää valikoimaa, joille minun mielestäni bratwurst ei pärjää alkuunkaan.
Niinikään paikalliset oliiviöljyt ja viinietikat ovat tuolla maailmankuuluja, joihin voit perehtyä vaikka ihan oikeasti asioista tietävien isojen poikien kirjoituksista - niitä, kuten tällaisia vitsejä, on myöskin internet pullollaan.
Tuota pizza-kommenttia en edes vaivaudu huomioimaan. Surkuhupaisuudessaan se kertoo jo olemassaolollaan jotain kirjoittajan kulinaarisista resursseista.
Toisekseen, jos ruoan laadun takeena on se että listalta löytyy pihviä, ei silloin näkemysten takana voi olla kovinkaan kummoinen connoisseur. Ehkä silloin on kaikkien kannalta kivempaa leikkiä sitä kulturellia ja kaikennnähnyttä maailmanmatkaajaa vaikka Pieksämäen ABC:n lastennurkkauksessa. Löytyy muuten mausteita. Ja korttikin käy!
Vastaa kommenttiin
Ilkka Lavas
1.8.2014 22:40
:D Havainnot ovat havaintoja. Mielipiteet mielipiteitä. Makuasiat makuasioita.
Niin. "ABC -junteille" on kuulemma omat hautausmaansa, siellä ihmiset maatuvat pidempään, koska ovat syöneet koko elämänsä pelkkiä lisäaineita ja eineksiä. Siihen hautausmaahan en ole menossa.
Ile
mamskutti
30.7.2014 11:51
Jos "toimittaja" ei ole tehnyt tätä kieli poskessa vitsillä, niin hänen täytyy olla todellinen ignorantti. Voi olla, että vaatisi useamman vierailun Italiaan, että pääsisi sisään maailman hienoimpaan ruokakulttuuriin ja maahan ylipäänsä. Hienous on juuri siinä, että mausteeksi ei tarvitse useimmiten muuta kuin suolan, mustapippurin, vähän chiliä, ehkä yrttejä ja hyvää oliiviöljyä. On totta, että Italiassa voi saada tylyä kohtelua, mutta seuraavassa hetkessä aivan loistavaa palvelua. Olen lukemattomilla matkoilla saanut pyytämättä neuvoja tuntemattomalta ihmiseltä kadulla, minne kannattaisi mennä ja mitä tehdä. Ravintolassa on tarjoilija saattanut sanoa "tiedän täsmälleen, mitä ruokaa sinä tarvitset ja tuloksena on ollut uskomaton ateria!".
Vastaa kommenttiin
Ilkka Lavas
31.7.2014 19:58
En ole toimittaja. Tämä on mun henk.kohtainen blogi jonne kirjoittelen mielipiteitäni.
Ile
JasuT
30.7.2014 12:09
Alpeilla Pohjois-Italiassa ruoka ja palvelu on ollut aina hyvää tai loistavaa ja hintataso edullinen.
Vastaa kommenttiin
Ilkka Lavas
1.8.2014 22:42
Alpeilla jep. Mutta heti kun Alpit loppuu, niin laatu heikkenee. Alpeilla yöpyessä ja syödessä suosin kyllä ensi kerralla Itävallan ja Sveitsin puolta. Palvelu ja ruoka on (minun makuuni) parempaa.
Alpeilla myös ei-sesonki-aikaan saa majoitusta alppihotelleissa todella edullisesti.
Diggaan myös alppeja!
Ilkka
bocedi
30.7.2014 14:03
Oh.my.god.
Where to start?
Maybe fro the title, since yesterday read: "Finnish food is better than italian", now it magically changed.
Or the fact that one of the minuses (I can't find it anymore) was that "There is no filtered coffee".
Who wants to drink filtered coffee in the land of Espresso?
I tell you who: the same person who wants to eat butter, curry, bbq sauce on steaks.
I love finnish food but I'm in italian and this got right to my heart. We don't use sauces on food in Italy because we believe it hides the taste of real food. A steak with pepper-sauce just tastes like pepper sauce. Many of our mums don't even have butter in the kitchen, we use olive oil or milk+flower to make something similar but not as heavy. Ever heard of olive oil?
Mostly, Ilkka, you are also attacking parts of the culture and that I don't like. People don't speak english is part of the culture, not the food. They might not have the money for air-conditioning restaurants but how has that anything to do with food? That's part of the culture and if you don't like the culture don't go to Italy. In Spain when I asked for vegetarian tapas they brought me fish tapas. It made me laugh, Im not going to complain about spanish food because of the ignorance of one waiter.
Most of all, I am sorry to tell you you come out as a pretty lame tourist who wants to eat and drink and feel like home. If that's the case, just stay home.
A real tourist in my opinion tries to manage with as little of his own culture as possible and immerse himself in the new culture. When I was in Japan NO ONE spoke english and I just paid up-front at the restaurant. "Here are 50€. Please feed me!". It worked all the time.
In Rome I had a bad experience as tourist, but as soon as you go with the locals, the restaurants are just amazing. Maybe you shouldn't go back, but if you do, try to ask locals what's the best restaurant around. And don't be an hypocrite, 3 out 10 italian AT LEAST speak english. So just keep on asking and don't give up after 2 persons.
My Finnish in-laws have survived in italy alone for many many years and they don't speak much english, but you know what helps in our country of sun? SMILING & BEING POLITE. That is a body language everyone understands.
with a lot of italian love and passion,
Simone
p.s: I don't even enter the conversation about pizza and ice-cream. Waste of time.
Vastaa kommenttiin
gozamite
30.7.2014 14:58
Thank you bocedi for this last commet... Actually the first who did say WHY THE ITALIAN FOOD IS GOOD. All the others are just saying that Ilkka is stupid and ignorant.
Ilkka Lavas
31.7.2014 21:53
Thanks Simone. Good points. Some people love Italy, some don't. This is my personal blog and I wrote down things that remind me next time when my wife will ask vacation maybe in Italy.
I used Via Michelin, Tripadvisor (especially I did read Italian comments saying bellissimo, fantastico etc). Here is my list how to find good food in Italy: http://www.city.fi/blogit/lavas/5+vinkkia+nain+saat+italiassa+hyvaa+ruokaa/127470
From my point of view, service and atmosphere is important part of food delightment. I expect restaurants to serve customers in 100% quality. Service was biggest disappointment.
Maybe I had 3 weeks of continuous misfortune on my trip or maybe quality of service and food in Italy is really not anymore as good as people remember it.
Ilkka
Val_lu
30.7.2014 16:12
Voi voi Ilkka! Mistà voisin aloittaa?
Sinun teksti on niin tàynnà roskista ettà on myòs vaikea kommentoida.
Jos haluat niin kovasti ruisleipà, salattikastikkeita, margariinia/voita ruokapyòdàllà, mausteita (curryä, chiliä, bbq kastiketta...) parempi vaihtoehto on olla kotona/Suomessa.
Jos luulet ettà ei muissa maissa on niin hyvà ravintolat, tarjoiliat, etc etc parempi vaihtoehto on olla kotona/Suomessa.
Matkailu on hieno mahdollisuus tavata eri tapaa tehdaa ja lòytàà jotain uutta.
Kysymys on: miksi menet ulkoimalle jos haluat vain semmoisia juttuja jota lòytyy vain kotona/Suomessa. Matkailu on kallis eikà pakollinen.
Vastaa kommenttiin
Ilkka Lavas
31.7.2014 20:00
:D
Siksipä kirjoitinkin muistiinpanoni ylös, että muistan seuraavalla kerralla mennä vaikka jonnekin muualle. Puolassa esim oli ihan täydellistä safkaa.
Ilkka
Sirpsipo
30.7.2014 19:07
Tämän jutun tarkoituksena on ollut vain saada klikkauksia saitille ja kirjoittajalle julkisuutta. Onko tuo reissu edes todellisuudessa tehty, vai pojat kehitelleet omasta mielestään hauskan idean Suomen kesäterassilla.
Vastaa kommenttiin
Ilkka Lavas
31.7.2014 19:47
Hehe :D Oli ihan todellinen reissu :D
Katso aikaisemmat bloggaukset :D
Ile
Taneli Hämäläinen
31.7.2014 16:01
Ilkalle vinkki: ei kannata seurata ravintolaoppaita ja joskus kannattaa myös poistua turistialueelta. Myös paikallisilta kysely toimii tunnustetusti erinomaisesti. Hinnat laskevat ja ruoka paranee. Italialainen ruoka on mielestäni parhaimmillaan trattoriassa. Samoin tunnelma.
Vastaa kommenttiin
Ilkka Lavas
31.7.2014 19:46
Jep. Kiitos vinkistä. Emme olleet turistialueilla. Koitin täysin tilastollisesti hakea kokemuksia eri paikoista ja eri menetelmillä. Trattorioissa oli parhaimmat, mutta niissäkään ei mitään Puolan veroista.
Makuasioita nämä kaikki ovat toki. En ole Italiafani, eikä sellaista minusta tullut.
Tässä mun ravintolanetsimismenetelmät:
http://www.city.fi/blogit/lavas/5+vinkkia+nain+saat+italiassa+hyvaa+ruokaa/127470
Ilkka
Ilkka Lavas
31.7.2014 22:04
Yksi hauska kommellus tuli vielä mieleen. Sitä en muistanut kirjoittaa ylös. Tämä oli Roomasta, kuumasta pölyisestä haisevasta turistien täyttämästä Roomasta.
Istuimme Colosseumin lähellä olevalle terassille. Baarissa oli puolet pöydistä tyhjinä, joten oletin, että tarjoilijoilla on kapasiteettia tarjota meille pienet juomat.
Tervehdin tarjoilijaa italiaksi Ciao! Ja hän osoitti meille pöydän. Istuuduimme.
Kolmen minuutin kuluttua hän tuli takaisin, muttei kysynyt mitään. Kysyin saisimmeko tilata jotain. Hän hävisi taas.
Parin minuutin kuluttua tarjoilija tuli takaisin ja kysyi mitä haluamme. Kysyin mitä heillä on. Hän häipyi.
Kävin tiskiltä kysymässä voinko tilata jotain. He sanoivat, että kyllä. En jaksanut enää odotella, vaan tilasin yksinkertaisen tilauksen:
- Coca Cola i due Fanta
Tarjoilija kirjoitti ylös ja sanoi englanniksi I will bring it to you.
5 minuutin kuluttua kävin kysymässä mikä kestää.
Sain vastaukseksi, että "I will bring it to you in a moment".
5 minuutin kuluttua poistuimme.
Vilkutin, lähetin lentosuukkoja ja kiitin tuolien ja pöydän lainasta.
Italialainen laatu on takuulaatua. Takaan, ettet saa nopeata palvelua.
Hidas palvelu on vakio.
Ilkka
Vastaa kommenttiin
Honeybunny11
31.7.2014 22:50
Onpas täällä haukuttu OP:tä vain siitä, että ei pitänyt italialaisesta keittiöstä. Mä itse olin Italiassa viimeksi 16-vuotiaana ja sitä ennen 12-vuotiaana, joten ruoat eivät jääneet kovasti mieleen. Palvelu oli paikoittain kökköä, sen muistan. Piti mennä tiskille maksamaan, koska eivät tuoneet laskua pöytään.
Alkupalat vs. alkuruoat: olisiko tässä sama juttu kuin amuse bouches ja entrees? Ja tuosta luottokortista: luottokorttikoneen käyttömaksut voivat olla korkeat, ja jotkin ravintolat pitävät siksi "cash only" -politiikkaa. Ja jotkin raflat eivät maksa kaikkia veroja ja siten pimeää bisnestä saadaan helpommin hoidettua käteispelillä.
Matkusteltuani eri maissa voin sanoa että paskin palvelu oli Sveitsissä. Harvat osasivat englantia ja tarjoilija saattoi jopa huutaa asiakkaalle. Näin ainakin ranskankielisellä alueella. Saksankielisellä ehkä asiat on paremmin. Alpit ovat myös Itävallassa, ja siitä maasta tykkään paljon enemmän.
Omat suosikkiravintolamaani ovat: Hollanti (kielitaitoa piisaa kuin käännöstoimistossa ja palvelu on ystävällistä. Ruoka on myös herkullista), Yhdysvallat ja Kanada (white people food -paikat ovat parhaimpia. Niissä on ilmastointi, hyvä palvelu koska asiakkaat antavat tippiä, ja ruoka usein hyvää. Joissakin etnisissä halvoissa paikoissa palvelu ja kielitaito ovat vähän niin ja näin, eivätkä kaikki edes osaa englantia! Niissä on usein myös cash only -politiikka), Belgiassa on nähty todella sydämellistä palvelua mutta myös aavistus koppavuutta paikasta riippuen. Ruoka on namia. Itävalta, Suomi ja Ruotsi ovat kans suosikkeja.
Itä-Euroopan paikoista mulla on vain vähän kokemusta. Onpa yllättävää, että niissä on hienot ruoat ja palvelu! Olen kuullut samaa, että Itä-Euroopassa on yllättävän tasokasta, kun taas Etelä-Euroopan paikat, ravintolat ja vessat on haukuttu epäsiisteiksi mm. Kreikassa.
Vastaa kommenttiin
Ilkka Lavas
1.8.2014 22:48
:) Kiitos kommenteista.
Itä-euroopassa hinta-laatu -suhde on vielä hyvä ja hinnat edulliset. Siellä kaupungin kalleimmassa ravintolassa saattaa loppulasku on kymmenesosa siitä mitä odotit. Palveluakin saa, kun työvoimakustannukset eivät ole karanneet käsistä.
Ile
Honeybunny11
31.7.2014 22:57
Lisään vielä Yhdysvalloista ja Kanadasta: vaikka kielitaito on kaikilla huono (sekä etnisissä paikoissa että white people -paikoissa), ainakin white people -paikoissa ollaan valmiita toistamaan sanottavansa englanniksi hitaasti ja selkeästi, ja he käyttävät myös elekieltä, jos asiakkaan ja asiakaspalvelijan välillä on jonkinlainen kielimuuri. He eivät luovuta tuosta noin vain sanomalla esim. "stupid foreigner", vaan he yrittävät kovasti, että sanoma menee perille.
Vastaa kommenttiin
Miucci
1.8.2014 15:53
Toki tämä on sinun henkilökohtainen blogisi ja makuasioista ei voi kiistellä, ne ovat jokaisella omansa. Mutta syy miksi ylipäätään vaivauduin rekisteröitymään cityn sivulle kommentoidakseni kirjoitustasi on se, että siitä paistaa läpi ignooraus, tietämättömyys ja ymmärtämättömyys italialaista ruokaa ja kulttuuria kohtaan. Ja uskon, että juuri tästä syystä kirjoituksesi on kulovalkean tavoin levinnyt ympäri somea ja sille naureskellaan, koska katsot olemattomilla tiedoilla oikeudeksesi arvostella perinteikästä ruokamaata, jonka upean ruokakulttuurin nimeen niin moni maailman huippukokkikin vannoo. Ovatko hekin mielestäsi väärässä?
Ensinnäkin peräänkuulutat mausteita jotka eivät edes kuulu italialaiseen keittiöön! Suomessa on mielestäsi huomattavasti parempi ruoka, kuuluuko curry ja bbq-kastikkeet mielestäsi suomalaiseen ruokaan? Kuuluuko kikkoman-soija? Ne eivät kuulu italialaiseen saatikka suomalaiseen keittiöön! Tämä jo mielestäni kertoo, että kirjoituksen takana on täysin RUOKAKULTTUURISTA mitään ymmärtämätön ihminen.
Italialaisissa ravintoloissa tarjotaan perinteikästä italialaista ruokaa joka perustuu hyviin raaka-aineisiin, aitoihin makuihin, sesongin tuotteisiin. Maakunnissa vaalitaan niiden omia ruokaperinteitä, on aivan turha matkustaa esim. Sisiliaan ja odottaa saavansa bolognesea tai pestoa pastansa kanssa koska ne eivät kuulu Sisilian keittiöön. Jos näitä sisilialaisesta ravintolasta löytyy, silloin tietää syövänsä "turistirysässä". Vähänkään enemmän matkanneet tietävät, että paras tapa löytää hyvä ravintola on mennä syömään sinne missä paikallisetkin syövät. Tripadvisorin arvostelut voi unohtaa koska sinne kirjoittavat ruoka-arvosteluja toiset sinun kaltaisesi.
Valitit ettei Italiassa käytetä ruuassa chiliä. Oletko koskaan maistanut kuuluisaa pasta all'arrabbiataa? Oletko koskaan maistanut etelä-italialaisia makkaroita (kyllä! MAKKAROITA joissa on rutkasti enemmän makua ja chiliä kuin bratwursteissa!), tiesitkö että pienet tuliset peperoncino-chilit ovat tärkeä osa Calabrian-maakunnan keittiötä?
Jos avaat yhdenkin Italiasta kertovan matkaopaskirjan "ruoka"-kohdasta, tai surffailet netistä tietoja italialaisesta keittiöstä ja ravintoloista, niin aina mainitaan, että secondon, eli pääruuan kanssa on contornit, eli lisukkeet, tilattava erikseen. Jos tilaat pihvin saat pelkän pihvin. Ihme ettet tähän infoon törmännyt missään ennen matkaasi. Luulisi että sinä, joka kuitenkin tykkäät hyvästä ruuasta ja käyt säännöllisesti mainitsemissasi tasokkaissa helsinkiläisissä ravintoloissa, olisit sen verran ruoka-asioihin vihkiytynyt, että ottaisit perus ruoka-asioista selvää ennen kuin ko. maahan matkustat.
Italiassa ei ole aamiaiskulttuuria johtuen pitkälti siitä, että illallinen syödään myöhään. Perinteinen aamiainen on kahvi ja croisantti yleensä baarin tiskillä syötynä. Tämänkin tiedon löytää kaikista matkaopaskirjoista.
Kitkerä salaatti johon törmäsit on todennäköisesti ollut salaattisikuria, ellei rucolaa. Jo se, että listaat sen miinukseksi, on osoitus enemmänkin tottumattomasta ruokapaletistasi kuin huonosta italialaisesta ruuasta.
Oletko maistanut toskanan kukkuloilla laiduntavan chianina- lehmän pihvilihaa? Oletko maistanut porchettaa? Oletko maistanut saltimboccaa tai osso bucoa? Ihan vain muutaman herkullisen liharuoan mainitakseni.
Kirjoituksesi perusteella voisin kuvitella että olet tottunut syömään eineksiä koska selvästi kaipaat natriumglutamaattia ruokaasi, käytät valmiiksi marinoituja lihoja, maustat pihvisi grillimausteella, maustat salaattisi valmissalaattikastikkeella. Ruuan perusmakujen maistaminen ei tunnu olevan mieleesi, koska siihen italialainen keittiö perustuu. Tämän kaiken suon sinulle mielihyvin enkä missään nimessä haluaisi muuttaa ruokatottumuksiasi, mutta mielestäni on noloa dissata italialaista ruokakulttuuria ja tehdä siitä vielä blogipostaus koko maailman luettavaksi jos omaa pikkulapsen makupaletin, ei arvosta muiden maiden suomalaisesta poikkeavaa elämää eikä vaivaudu tustumaan vieraan maan tapoihin ennen matkaa. Tämän takia koko juttusi on mielestäni täysin ala-arvoinen, et osaa perustella ja argumentoit pikkulapsen tyyliin.
Olen reissannut Italiassa yli 20 vuotta ja palaan sinne aina ruuan, maisemien, kaupunkien, ihanien ystävällisten ja hauskojen ihmisten sekä elämäntyylin takia. Ja olen iloinen tietäen, että siellä emme ainakaan tapaa :D
Toivon todellakin ettei kukaan Italiaan ensimmäistä kertaa matkaava ota sinun blogikirjoituksiasi vakavasti vaan etsii tietonsa aivan muualta!
Vastaa kommenttiin
Ilkka Lavas
1.8.2014 22:35
Hyviä vinkkejä ja kommentteja.
Oletuksesi ruokatottumuksistani ovat aika kaukana todellisuudesta (en todellakaan käytä grillausmaustetta, pihviin medium miinus kypsyys ja pippuria sekä sopivasti suolaa on mun resepti), mutta en nyt ala niitä kommentoimaan.
Mä yleensä julkaisen kaiken mitä teen ja ajattelen. Siksipä tämänkin. Hyvää palautetta olen saanut ja jotain oppinutkin. Osso Buco ei ole mun juttu eikä saltimbocca.
Porchetta vaikuttaa kyllä mielenkiintoiselta. Täytyypä testata joku kerta. Kiitos vinkistä.
Ilkka
Ruggiturku
1.8.2014 16:08
Kuvittelepa tätä
"olin kerran lomalla Suomessa ja kävin saunassa ja löylyt olivat surkeat. Mielestäni parhaat saunat ovat Brasiliassa. Siellä kävin kerran kylpylässä ja oli oikein hieno sauna!"
Vastaa kommenttiin
Ilkka Lavas
1.8.2014 22:25
Hihi :D
Jep.
Ile
kilsa
1.8.2014 20:05
Iltalehden blogeissa samaa asiaa on käsitelty vähän toiselta kantilta: http://blogit.iltalehti.fi/milja-kopsi/2014/07/30/italia-opettaa/
Vastaa kommenttiin
Ilkka Lavas
1.8.2014 22:49
Toiset rakastaa, toiset vihaa.
Ile
Ilkka Lavas
1.8.2014 22:54
Reissulla kävi myös näin.
Kerran kävi niin, että juomavesi oli kädenlämpöistä. Jäitä saimme pyytämällä.
Toinen kokemus:
Ei jäänyt hyvä maku siitäkään kun tarjoilija toi kokiksen tölkissä eikä edes kaatanut sitä lasiin. Jäitä hän ei edes ehdottanut vaan juoksi äkkiä karkuun.
Pizzeriassa:
Söin muuten hyvää pizzaa mutta kokki teki perusvirheen: pizzauunin pohja oli putsaamatta. Pizzan pohjassa oli edellisten palaneiden pizzojen jäämiä. Reunat mun pizzasta kärähtivät myös mutta se ei olisi ollut niin iso virhe kuin uunin puhdistamisen laiminlyönti.
Ilkka
Vastaa kommenttiin
squit
5.8.2014 11:27
Piti ihan tata varten kirjautua tanne, joten aloitan sepustuksen.
Itse olen asunut noin 3 vuotta italiassa ja kun aloin lukemaan tekstiasi, niin mietin etta nyt ei kaveri tieda mistaan mitaan. Onneksi luin loppuun ja ajattelin tekstiasi kokonaisuutena. Kylla siella paljon totuuttakin loytyy. Ensinna taytyy todeta, etta rakastan italialaista ruokaa. Se on usein helppoa tehda ja suosittelen lampimasti kaikkia kotikokkeja kokeilemaan. Se on toisenlainen lahestyminen makujen maailmaan, mutta samalla palkitseva. Kun tulin maahan, niin en niin piitannut ruasta aluksi. En saanut siita ideasta kiinni. Lisaksi mitaan ayriaisia en syonyt, enka viinia ruoan kanssa lipittanyt. Kuitenkin se alkoi avautumaan pikku hiljaa ja viiniakin alkoi kulumaan. Se pitaa vain hiffata se kokonaisuus, varsinkin kun tajuaa ruokakulttuurin, niin oppii arvostamaan sita eri lailla. Italialaista keittiota kehutaan ja se saa monet luulemaan, etta se on gourmeeta. Ei se ole. Se on arkiruokaa. Se on kulttuuria. Mutta se ei ole gourmeeta. Kun syot italialaisessa kodissa, saat italialaista arkiruokaa. Kun menet ravintolaan, saat siella italialaista arkiruokaa. Suomessa ja muuallakin asia on eri, silla kotimenu on hyvin erilainen kuin ravintolamenu. Kotona syot perunamuussia lihapullilla, mutta tuskin saat niita ravintolassa illallisena. Ravintolassa odotat spesiaalia ja palvelutaitoa. Italiassa ravintolaan mennaan syomaan samaa ruokaa kuin kotona, tarkeinta on yhdessaolo ja tunnelma.
Onhan italialaisessa ruokakulttuurissa isoja heikkouksia. Varsinkin kun se on kulttuuri. Eli ikaan kuin laki. Asiat menee just silleen kuten ne on aina mennyt, mitaan poikkeusta ei suvaita. Sa et saa mehua ruoan kanssa, koska ei ole ennenkaan saanut. Sa et saa voita leipasi paalle, koska se ei kuulu syoda niin. Muistan kun tulin tanne ja tilasin eraanlaisen lihapasteijan capuccinon kylkeen. Voi sita silmien pyorittelyn ja ihmettelyn maaraa. Ihmiset kavelevat punaisia pain liikennevaloissa ja pysakoivat miten sattuu, mutta mina olen suurin "lainrikkoja" kun sekoitan suolaista ja makeaa. Enta jos mina vain haluan syoda nain? Eihan se kellekkaan muulle kuulu, mutta italialassa sina syot italialaisittain. Ihmiset kylla puuttuvat jos syot asiat erijarjestyksessa tai jotain vastaavaa.
Ruokakulttuuri on niin pinttynyt, etta oikeastaan italialisia ravintoloita ei edes voi verrata keski-euroopan vastaaviin. Ne pelaa ihan eri saannoilla ja koodeilla. Muualla kun perustetaan ravintola niin sille konsepti. Siina paatetaan mita tarjoillaan ja missa miljoossa. Italiassa ei sellaista ole. Perustat ravintolan jos osaat kokata, tuota parit kaverit tarjoilemaan. Maalaat paikan, ei se muuta vaadi. Se on siina.Tarjoilet italialaista ruokaa. Bon. Ja piste.
Italialainen ruoka on todella hyvaa ja suosin sita ennemmin kuin suomalaista. Jos ravintolaan haluan menna, niin ehka mielummin suomalaiseen ravintolaan menisin. Ruoka on suht kallista kun miettii etta samaa syo kotonakin. Italialainen emanta tekee valilla kahden kolmen eri ruokalajin kattauksen, joten en valita. Juon kotona hyvan oluen tai viinin ruoan yhteydessa. Sanomattakin selvaa etta syon paremmin kotona kuin suomessa ollessaan. Monta pykalaa verran paremmin. Mutta se taso ei valttamatta nouse kun siirrytaan kodista ravintolaan taalla italiassa. Se on sita samaa tasoa. Hyvaa tasoa. Mutta ei se anna sellaista "wau" fiilista kuin jos menisi asianosaavaan toiseen ravintolaan. Kylla suomessakin kun perus kotiruan jalkeen tuli joku juhlapaiva ja mentiin oikein ravintolaan. Siella sitten pitkan kaavan kautta syodaan ja juodaan, niin onhan se spesiaalia.
Italialaista keittiota ja kulttuuria suosittelen kaikkien tuovan kotiinsa. Nostaa ihan eritasolle ruokatottumukset. Joillekin joka ei ole siihe tottunut, niin italilaiset ravintolat voi olla "wau" juttu, mutta gourmeeta on turha hakea.
T: Squit
Ps. Niin, aina olen saanut hyvaa palvelua ravintoloissa, mutta osaan italiaa, joten se on eriasia. Joudut maksamaan leivista ja poytaliinoista, mutta oikeasti se raha on tippi. Italiassa maksat tipin automaattisesti, joten ei tarvitse myohemmin tipata. Leivat on hyvia, mutta tarkoitettu ruoan kanssa syomiseen. Parasta on raappia loput ruoat leivalla. :)
Vastaa kommenttiin
Ilkka Lavas
5.8.2014 17:25
Jep. Kirjoitus on koottu 3 viikon kokemuksista, jolloin miinuksia kertyy monia. Plussiakin on varmasti enemmänkin, esim kirsikkatomaatit yhdessä salaatissa oli ihan taivaallisia. Toisessa ne oli kyllä karmeita, mutta anyway hyvääkin joka kulttuurista löytyy.
Kaikissa kulttuureissa on plussat ja miinukset.
Olen nykyään absolutisti, niin en kauheasti noista viineistä perusta. Ehkä pitäis juoda viiniä, ni ruokakin alkais maistuu? (vitsi) Toisaalta hyvä viini antaisi makua mauttomaan ruokaan... Ehkäpä Italia on suunniteltu viininjuojille?
Kiitos vinkeistä :)
Ilkka
Mari K
5.8.2014 11:55
Kyllä minä allekirjoitan blogikirjoittajan kokemukset Italiasta.
Heinäkuulla Gardalla viettämämme viikon aikana tutustuimme maan palvelu- ja ruokakulttuuriin. Tämän lisäksi kokemuksia on kertynyt Firenzen, Pisan ja Cinque Terren suunnilta aiemmilla reissuilla. Näiden kuitenkin ollessa pikaisia pyrähdyksiä risteilylaivalta, päätimme tutustua kesällä paremmin Pohjois-Italiaan ja Gardan seutuun. Palveluasenne turistia kohtaan oli mielestäni nyrpeä joka paikassa, hymyä ei paljoa näkynyt. Kolme kertaa jouduin eri ravintoloissa palauttamaan annoksen keittiöön, joko eteen tuotiin toisen henkilön tilaamaa ruokaa tai sitten kertakaikkiaan pilaantunutta syötävää. Kerran istuessamme baarissa viinillä näin kun joku tuli tilaamaan kanaburgeria. Tarjoilija haki pihvit pakastimesta paljain käsin - pesemättä niitä tietenkään rahan lajittelun/juomanlaskun jäljiltä, laski ne baaritiskille toviksi vastatakseen puhelimeen ja heitti sieltä keittimeen. Kivaa hygieniaa. Ruoka ei missään ollut "loistavaa", se oli kenties jollain kerralla hyvää, mutta suurimmalta osin perustasoa ja mautonta. Ruokaa suurempi ongelma oli asenne. Kaupassa vaateostoksilla tarjoilija "unohti" antaa rahasta oikein takaisin, asiasta huomautettuamme väsyneellä ilmeellä kaivoi myös puuttuvan setelin - eikä edes pahoitellut...Italian ihanuus jäi meille maisemia lukuunottamatta avautumatta, mutta onneksi maailmassa riittää maita jonne matkustaa! Tänäkin vuonna käytyjä maita on kertynyt 7 kappaletta, ja niistä ehdottomasti heikoin palvelu ja ruoka oli Italiassa. Mutta makuasioitahan nämä...:)
Vastaa kommenttiin
Ilkka Lavas
5.8.2014 17:20
:)
Jep. Makuasioitahan nämä.
Ile
katiaitalia
4.3.2015 01:25
mene vaan syömään valmis marinoitu pihvi, kastikessa peitetty ruoka ,mistä ei sää selvä mikä eläin se on tai kasvis,et varmasti osaisit erotta kani kanasta , mautonta hedelmä saat Suomessa koska jos et ole huomanut ,täällä kasva vain mansikat ja omenat ,kaikki muut tule ulkomailta ei ne maistu millän kun pitkä matka pila ne!! hedelmä on tarkoitetty syödä kypsä,silloin on valmis...Italiassa voi saada tuotteet tosi lähellä,kaikki ravintola käyttävät se pyhä säänöt,0km,tarkoitta kaikki raaka ainet tulevat lähltä!!EI TUKKUSTA KUIN SUOMESSA!!
Tuore raka aine suomessa? OLETKO TOSISSASI? täällä kaikki tulee kaukanalta ja jos ei tiedät Suomalaisessa ravintoloissa LIHA EI OLE IKINA TUORE MUTTA PAKASTETTUNA!Ja se kuulu myös hienossa ravintoloissa,Ja by the way,sain itse tosi paha ruoka myrkytys hienossa kala ravintolassa Helsinki esplanaadissa!! missä sinun mielestäsi ruoka piti olla huippu hyvää.,tuore??Siellä oli menuussa mustekala,luletko tämäkin on tuore kuin Suomessa ei edes elä meressa??
ja kyllä huutan koska olen niin ärsyttynyt ,kun joku että ei ole yhtään ruoka kultturi tietoa ja osamista kirioitta tommosja !!
Voi olla että olet saanut huono palvelu,kuin minäkin Suomessa olen saanut joskus mualla kuin ravintolassa..Se englanti osaminen on kyllä vähän ikävä,mutta mieti että emme olla 2 kielisiä,tv ohjelmat on kännettu italiaksi,Suomessa te olette tottunut kuunnella eri kielta kun ruotsia ja englantia tvssa ja se autta..Se olisi ainoa asia mitä tässä keskustelussa haluaisin paranta..Mutta jos et ole käynyt etelä Italiassa suosittelisin,vaikka luulen sielläkin sinä välittaisi ( would complain)..koska palvelu on hidas,,kyll ravintolassa ja syömässä italiassa ei ole kireinen asia se on nautinto eikä tarve kuin te ajattelette Suomessa,ja se kertoi jo kun sinä lähdint jo vain 10min odottamissa,kun se on ihan normaali aika odotta italiassa,erityisesti kun siella on aina kiire ja ravintola ovat täynnä!!!
Päivastoin Suomessa on kaikki itse palvelu,ja saat vain hieno palvelu vain hienossa kallimpi ravintola,Italiassa saat aina palvelu ( joskus huono mutta koko elämässni italiassa tarjoiliat ovat ollut tosi kivoja,en ole matkustanut pohjois italia paljon koska olen etelästä kotoisin, ja voin sanoa että siellä ihmiet ovat paljon lämpimäpi ja kohteliampi,kireinen pohjois italias missä täyttnä turisteja,ehkä ne tarjoilja ovat kyllästynyt ja ei enää painostava hyvää palvelu,joska ovat törkeä.
jÄÄTELÖ SULAA KOSKA ON KUUMA ja sekin on mailmassa huippu ja suosittu-.
Jos se sulaa on koska sisällä vähemmän lisää aineet ,koska ovat tuorena tehty ( ei purkissa teolissus tehty kuin Suomessa)
En nyt jaksa enää kirioitta,muut ovat vastanut tosi hyviin sulle..Olen syönyt myös hyvää Suomessa ravintoloissa,mutta arkipäivä ruoka sorry täällä mautommat kuin mitäö sinä sanoit..onko sun mielesta keitetty peruna ja liha pullat ja ruskea kastike mikä hyvää ruoka? Kysy 10000 ihmiset, kuka söisi mielummin tortellini ja kerma, tai lihakastike ja peruna??...
Jo totta wc ovat huono...mutta se kertot mulle että et ole kynyt hienoissa ravintolassa ..Vaikka voisin sano että ei aina hieno ravintola tarjoa hyvää ruoka italiassa,,pitää mennän vaan mihin muut menevät,
Last thing, our food is not gourmet style food what you usually expect to find in finnish good restaurant, what you eat home is proposed at major basic restaurant,trattoria,becasue italians like to eat simple fresh ,and dont need french style super sofisticated food,if you wanted the more refine michelin start type,you need to pay a lot of money,and you will find many of them ,where the food is more modern and gourmet..but thats is not part of italian culture..
Vastaa kommenttiin
katiaitalia
4.3.2015 01:30
apologise for grammar mistakes as well typing,,,im too sleepy
Vastaa kommenttiin
katiaitalia
4.3.2015 12:48
Now since you brought up the minus that have nothing to do with food,let me show you the minus of Finland,which im sure Im better qualified to point out since on your contrary Ive lived here soon 10 years ( you base you comments on 3 weeks visit).
1.Food in Finland is very limited in matter of type of raw material,meat cuts (all the meat taste very mild,boneless,fatless, which are the caracteristic that make meat more delicious,but here NO YOU F.... REMOVE ALL OF THESE DUE TO SOME BULSSHIT HEALT REASON BUT THEN YOU COOK IT AT HOME WITH LITER OF CREAM ,AH HOW LIGHT AND HEALTHY IS THAT!!!'?? you dont even know what a t bone stake is,Instead in Italy we got the famous 500g Tuscany stake called Fiorentina!! Whose meat is soo delicious that dont need any f....kastike !you can dream about that here only!
Beside all fruit and veggies are imported except kurrku,tomates,potatoes,roots,and mansikka...and they taste nothing...so i dont understand how you can f.... say fruit in italy didnt taste good??
Not long ago I returned from Italy and brought some oranges which a neighbor gave me, I offered to my in laws and let them taste the one bought in Finland and compare,,well the answer you already know which one was sweeter and juicer.....
Here the daily food is boring and infact the one which seams to be mauton ,tasteless is most likely to be the FINNISH ONE not Italian,since 2 boiled potatoe and minced meat to me and the rest of the world, wont compare even close to a nice dish of pasta with simple tomato sauce and nice pecorino on top, and this is the simplest " taste less" dish i can compare it too,still it would be better then some f....minced meat and boiled potatoes with the same boring brown sauce!!!!
Just compare a traditional finnish food book with Italian,OUR IS ENDLESS! AH by the way where is a book of traditional finnish food? OH SURPRISE THERE ISNT BECAUSE NONE THOUGHT IS WORTHY TO WRITE,instead I got scandinavian book recipe myself but with your surprise Finland is not there ( yeah yeah i know, Finalnd is part of Fennoscandia,,a)anyway is nordic country..
That beacuse you dont have FOOD CULTURE HERE AT ALL, for most of finns food is poltoaine,,its a fact!! not an opinion..i see it every day how people show little if not zero interest in culinary issues!!!! Very few women can cook here! How is that?
Cause again food is not part of cultur,is just a need for most finns.
I have a new food blog, and i find extremely hard to find food enthusiast here,instead in Italy there are 10000 foodies..THIS MEANS peole here dont consider food as a major thing that is part of culture,socialization like it is in South EU and many other countries.
You say its a matter of taste,well let me tell you that if the rest of the world admire it and there is more italian restaurant around then any other,means you tastes buds are totally fucked up by continue eating of too much seasoning,full of natriumglutamaatti,which is in most processed food and ready marinated meats..
If the Finnish food was so good as you say, it would BE AROUND THE WORLD BUT ITS NOT!!
You compare now finnish restaurant food to italian food and that infact is already wrong because if you want to judge from a cultural point of view,the food what you get in decent restaurant here is NEVER OF FINNISH CUSINE,but always a mix between French style,Sweedish and even some Russian roots,YEA YOU HEARD ME, RUSSIAN!
The real finnish food is the every day what people eat home,and that since is not particularly good you wont find in any restaurant beside some ABC,lounas paikat,koulut!!!
Instead Italian home food is served at restaurant as well becasue is good for its simplicity its very good quality meat,veggies,it dont need ANY EXTRA SEASONING BESIDES HERBS.
If you havent got the point,italian food culture is not the french extra refined,full of cream,and so much fat to clog you artheries in just a meal,but is based on principal of simplicity (similar to the japanese cusine which has very few ingredient but very fresh fish!!), It is much more difficult to achieve a simple good meal since the raw material must be at their best,and do you know why they are in Italy at their best?
They eat seasonal product which means if now is artichoke season you will find in homes and restaurant , veggie or fruit unlike Finland which can only grow them in green houses and wont ever taste as good as the one growing in the sun!! see Finnish strawberries for example,they are very good and better then in italy since sun shine longer here!!!!
The sause what you miss on your meat are infact the only way to make a stake which otherwise would taste like paper,let me remind you everywere else in the world the cows live outside and eat grass,unlike finland cose they would freeze to death!!!!!
The pig meat taste liek pig, here it taste like nothing...so i dont know where you ate there but definitly it is not as you say,and I know casue im from there..and ive compolained since the first day that here meat dont taste much..
So refrase your comments,becasue they are also conflicting with each other..You ar4e the tipical man used to eat from probably kioski,amarillo and these basic restaurants,,and let me remind you how finnish restaurant work,jsut same as the other shops..where the same produt is sold around country,finnish restaurant order stuff from same TUKKU place, so yeah fresh meat?? if for you frozen meat means fresh you are totally out of your mind!!
I have seen kuppila kuntoon, and i can tell 90% of restaurants even the high class here only buy meat frozen,,they do huge storage of it, they make things ready days before is sold, so that people like you who complain on the slowlyness of service instead the freshness ,will get thei meal fast.
Just practical example,i worked one is a " italian greeck " restaurant in Helsinki,and i was shocked to see that they forced the chefs to pre cook pasta and keep it in boals with oil!!
And you know why? finnish customers hate to wait to eat,just like you cant enjoy sitting at a restaurant eating food ! In Italy you wait long couse pasta is cooked on same day,as well as sauces,the chef goes every few days buying fresh meat and veggies not frozen...( theer are exeptions there too im sure).So HERE you have an explanation why you get faster meal here and not in Italy...Beside in Italy there are 3 times more customers in a restaurant then here...
2-Service? try to go any city market or other supermarket. you will never find a worker when you need,not enough ever personnel in hotels,shops and restaurant,infact often shops sell mouldy fruits since none take care of it.
Most servise are so expensive here,and in some case missing,,in italy they tank your car and wash your window FREE! On my wedding i reserved hotel in Italy and ask for first ngiht treats,i asked the price and they told me i dont have to pay,well guess what we had free flowrs all over the room and bath,strawberried with chocolate and kuohuviini.
I tried to do same thing in Finland and they charged me f.......g 3euro for giving me a lousy rose!! VITUN PIHI!! Sorry i had to curse,,these things drives me nuts when you infact complain of opposite what is actually is!
In Italy people help you always,here if you ask somehting to stranger then run away ..And in worse case people in here dont even help is someone lies on the street becasue they are thinkin,ei kuulu mulle ,or hän on varmasti juoppo,even if might be a woman or older person.
So dont f.... come here and tell about bad service,,and i remind you onw thing, north italy is becomig more and more like Finland, where peole are in rush,waitres fed up...thank god there is the differnt part of Italy,the south whefre you can still experience the real italian warm and welcoming side
Vastaa kommenttiin
SapeMies
9.4.2015 10:53
Wow... Tämä butthurtin määrä on niin ääretön, että "p*rseelle ammuttu karhu" , ei riitä kuvailemaan tätä meininkiä. Joidenkin asioiden arvostelu on nähtävästi todella tabu internetsien ihmeellisestä maailmassa :D
Vastaa kommenttiin
Johku 74
16.4.2015 22:08
Harvoin tulee luettua jotain noin takapajuista.Tuollaisella asenteella kun làhtee maailmalle ,ei voi paljon toivoa,ettà mikààn menisi oman mielen mukaan! Parempi olisi pysyà vaan kotikulmilla.Juttu ei kommenttia ansaitsisi,mutta parikymmentà vuotta Italiassa asuneena voin sen verran valaista,ettà parasta ruokaa ei lòydy mistààn suurkaupunkien turistirysàstà (oli maa mikà tahansa) vaan periaatteella: mità huonomman ja pidemmàn tien takana ruokapaikka on,sità parempaa ja halvempaa on myòs ruoka! 20-30 eurolla (vàhemmàllàkin jos et ota kaikkia ruokalajeja) saat mahasi tàyteen alkuperàistà paikanpààllà tehtyà ruokaa (itse tehtyà pastaa,oman maan vihanneksia,oman karjan lihaa, talon omaa viinià,paikan pààllà tehtyjà jàlkiruokia)).Kielitaidottomuus taitaa kuitenkin olla pienempi paha sen rinnalla,ettà saisi sujuvalla englannilla tarjoiltua mònjàà (niinkuin monissa turistipaikoissa muualla maailmassa,myòs Suomessa)Ja voisihan sità ennen matkaa opetella paikan kieltà edes sen verran,ettà ruokalistan osaa lukea. P.S Eivàt kaikki Euroopan maat ole niin Amerikkaan ja englannin-kieleen pàin kuin Suomi mistà se oma kulttuuri ja perinneruoat ovat jo katoamassa MacDonaldsien tieltà! Onneksi on vielà maita jotka pitàvàt perinteitààn kunniassa ja joille ruoka on tàrkeydessà verrattavissa uskontoon.
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
5.12.2021 10:32
Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me
Vastaa kommenttiin