Keskustelin erään kollegani kanssa. Hän kysyi:
- Olisko sulla jotain neuvoja stressin hallintaan? Vähän tuntuu et pää on jumissa. Tasainen unirytmi ja liikunta varmaan auttaa?
- Jep.
- Onks muita vinkkejä?
- Vaikuttaa niihin asioihin, joihin voi vaikuttaa ja hyväksyy ne asiat sellaisinaan, joihin ei voi vaikuttaa.
- Jep. Kiitos, toi olis hyvä pitää aina mielessä!
Yksinkertaisimmillaan stressin hallinta on sitä, että vaikutat itse niihin asioihin, joihin voit vaikuttaa. Pieni stressi on hyväksi ja pitää sinut vireessä. Totuus on, että stressiltä ei voi välttyä. Kun haluat menestyä, on sinun työskenneltävä paljon - erittäin paljon.
Menestyminen edellyttää uusien asioiden opiskelemista ja tulevaisuuden suunnittelua. Päivässä ei ole aikaa tehdä montaa isoa virhettä. Sanotaan, että menestyvä ihminen ei voi menestyä ellei hän opi jatkuvasti työskentelemään fiksummin.
Menestyjälle oleellista ei ole se, kuinka monta tuntia työskentelet vaan se kuinka paljon ja mitä saat aikaan. Tehokkuus on enemmänkin sitä, että teet oikeita asioita intohimoisesti kuin satunnaisia asioita paljon.
7 vinkkiä stressin ja loppumattoman työjonon hallintaan
1. Priorisoi, eli järjestä asiasi tärkeysjärjestykseen.
Laita työsi tärkeysjärjestykseen. Minulla on yksi periaate: asiakkaat ensin. Töitä tulee olemaan aina enemmän kuin ehdit saamaan valmiiksi. Et voi saada ikinä kaikkea valmiiksi: hyväksy se.
Jotkut tehtävät ovat sekä kiireisiä, että tärkeitä ja niiden pitää olla todo -listassasi ensimmäisenä. Muista aina nämä tärkeimmät asiat äläkä anna itsellesi lupaa hypätä tekemään hauskempia ja vähemmän tärkeitä hommia. Muista: tärkeimmät asiat ensimmäisenä.
2. Rajoita tehtäviin käyttämääsi aikaa
Joitain asioita voi hinkata loputtomasti. Voisin hioa tätä blogikirjoitusta tuntikausia. Sähköpostista voi pilkkuvirheitä ja sanamuotoja viilata loputtomasti. Toki jokin laatu pitää säilyttää, mutta opettele tekemään asioita lyhyemmässä ajassa.
Joitain asioita voi saada aikaan tunnissa ja silloin viiden tunnin tuhlaaminen samaan asiaan on ajanhukkaa. Aseta itsellesi tavoitteita: tämän homman hoidan tunnin loppuun mennessä. Tuon homman hoidan ennen ruokailua. Tähän ei saa mennä kuin puoli tuntia. Aikaraja pakottaa pinnistelemään ja suoriutumaan työstä nopeammin. Vaikka et aina ehtisi tavoitteeseesi, on tavoitteen tavoittelu kuitenkin nopeuttanut työtahtiasi vaivihkaa ja saat enemmän aikaan. Pikku hiljaa opit asettamaan realistisia tavoitteita ja pääset useammin tavoitteisiisi.
3. Vältä perfektionismia.
Rapatessa roiskuu. Monessa asiassa tärkeämpää on oikea suunta ja vauhti kuin tyyli. Perfektionisteille tämä ajattelu on vaikeaa, pyri heistä eroon. En ehdota että keskinkertaisuus olisi hyväksyttävää, mutta loputon viilaaminen ja hienosäätö ilman asioiden loppuunsaattamista tai toimittamista on turhaa.
Muista: laadun toimittaminen asiakkaille on tärkein asia. Perfektionismi on itseämme varten.
4. Ole kurinalainen ja tiukka itsellesi.
Menestyjä ei voi keskittyä vain hauskoihin ja kivoihin asioihin. Menestyjä voi toki nauttia saavutuksista ja onnistumisesta, mutta muista keskittyä tärkeimpiin asioihisi. Niihin asioihin, joita listasit prioriteettilistassa tärkeimmiksi. Keskity työhön liittyviin tehtäviin.
Opiskele jatkuvasti. Osaamisesi lisääminen parantaa työtehtävissäsi onnistumista.
5. Delegoi, delegoi, delegoi.
Voit delegoida ja ulkoistaa monia tehtäviä. Osaamisesi laajuudesta riippuen voit ulkoistaa yllättävän monia tehtäviä. Sen sijaan, että yrität korjata tietokonetta itse ja käytät päiväkausia asiaan, voit ulkoistaa sen ja joku ammattilainen tekee homman puolessa tunnissa. Kirjanpitäjä tekee paperityöt sinua tehokkaammin ja voit käyttää sen ajan myymiseen. Keskustele työkaveriesi kanssa miten voisitte jakaa työnne, jotta olisitte yhdessä entistä tehokkaampia.
Delegointi on osaamisesi lisäämistä. Kun osaat delegoida paremmin, stressisi vähenee. Delegointi on johtamista, sparraamista, luottamista. Opettele delegoimaan.
6. Pidä itsesi hyvässä kunnossa
Tutun sanonnan mukaan: terve mieli terveessä ruumiissa. Tämä sanonta pätee yllättävän hyvin. Kun syöt ja juot terveellisesti, jaksat paremmin. Kun liikut ja olet hyvässä fyysisessä kunnossa, jaksat paremmin myös töissä.
Tasainen unirytmi ja säännöllinen liikunta auttavat.
7. Hyväksy asiat joihin et voi vaikuttaa
Stressiä syntyy, kun yrität siirtää kuuta taivaalla, mutta se liikkuu väärään suuntaan. Stressiä syntyy kun yrität vaikuttaa asioihin, joihin et voi vaikuttaa.
Vaikuta niihin asioihin, joihin voi vaikuttaa
ja hyväksy ne asiat sellaisinaan, joihin ei voi vaikuttaa.
Näillä vinkeillä voit hallita työkuormaasi ja stressiäsi. Pieni positiiviinen stressi on hyväksi. Mutta älä päästä itseäsi burnoutiin. Menestystä elämääsi!
Filosofian professori seisoo luokkansa edessä. Hänen
edessään pöydällä on muutama esine. Kun tunti alkaa, nostaa hän ylös ison tyhjän hillopurkin ja sanomatta mitään täyttää sen golfpalloilla. Täytettyään purkin hän kysyy opiskelijoilta; ”onko purkki nyt täynnä?” Opiskelijat nyökkäävät myöntymisen merkiksi.
Silloin professori ottaa käteensä laatikon, jossa on värikkäitä pieniä kuulia ja kaataa ne purkkiin. Hän ravistelee purkkia ja kuulat soluttautuvat golfpallojen jättämiin ilma-aukkoihin. Jälleen hän kysyy oppilailta onko purkki nyt täynnä. Opiskelijat nyökkäävät nyt jo vähän enemmän kiinnostuneina myöntymisen merkiksi.
Jälleen nostaa professori uuden esineen ja se on pussi jossa on hiekkaa ja kaataa sen purkkiin. Hiekka valuu tyhjään tilaan jonka golfpallot ja kuulat jättävät. Ja jälleen professori kysyy opiskelijoilta onko purkki nyt täynnä. Tähän opiskelijat vastaavat huutaen kyllä huudolla yhteen ääneen.
Professorimme kumartuu jälleen ja nostaa käteensä pullon, jossa on punaista herkullisen väristä mansikkamehua. Hän kaataa vielä senkin hillopurkin sisälle ja se täyttää viimeisimmätkin ilmareiät purkista jolloin opiskelijat alkavat äänekkäästi nauraa.
Opetus
Kun nauru on laantunut aloittaa hän puheensa; ”Olettakaa nyt, että tämä purkki edustaa teidän elämäänne. Golfpallot ovat tärkeimmät asiat elämästänne, perhe, läheiset, lapset, terveys, ystävät ja innostavat ja voimmaannuttavat tavoitteet. Jos kaikki muu katoasi, nämä asiat jäisivät. Näistä elämäsi koostuu ja elämä olisi täyteläistä. Pienemmät kuulat edustavat muita tärkeitä asioita kuten, raha, auto, ja koti. Hiekka taas on kaikki muut vähäpätöisimmät mutta kuitenkin tärkeät asiat elämässäsi, josta elämäsi saa lisää potkua.”
”Jos ensin täytät purkin hiekalla”, jatkoi professori, ”ei jää tilaa golfpalloille tai pienemmille kuulille. Ja tämä sama pätee oman elämäsi suhteen.”
”Jos käytät liikaa aikaasi ja energiaasi pienten asioiden kanssa,
et tule koskaan samaan tilaa sille joka on tärkeintä elämäsi laadun ylläpitämiselle.
Keskity siis niihin asioihin jotka ovat elämässäsi tärkeimpiä.
Pidä huolta itsestäsi, leiki lasten kanssa, treenaa, syö terveellisesti, ole rakkaimpiesi kanssa, vie puolisosi illalliselle, pelaa vielä 18 reikää golfia. Aina löytyy ylimääräinen aika, jolloin voi siivota talon ja viedä roskat ulos.
Huolehdi ensin golfpalloista, siitä joka todella merkitsee elämässäsi jotain. Järjestä asiasi arvojärjestykseen. Loppu on vain hiekkaa.”
Eräs opiskelija nosti kätensä ja kysyi; ”mitäköhän sitten edusti elämässäni tuo mansikkamehu?” Professori loi katseen opiskelijaan ja vastasi hymyillen; ”Olen iloinen että otit asian esiin. Se on osoitus siitä, että vaikka kuinka täydeltä elämäsi tuntuukaan, on aina aikaa makealle, täyteläiselle ja kylmälle mansikkamehulle joka muistuttaa kuumasta ihanasta kesäpäivästä ystävien seurassa keskellä pakkastakin. Pidä siis kiinni tästä hetkestä ja mieti mitä teet!”
Menestystä elämääsi!
Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä
Ps. Tee prioriteettifiltteri jos kaipaat apua tärkeimpien asioiden tunnistamisessa.
Ensinnäkin, kaikki alle 20 vuotiaat odottavat usein liikaa itseltään. Kuvitellaan, että seuraavan 10 vuoden aikana pitäisi olla maailmanmestaruus voitettuna, eka kirja kirjoitettuna, olympiakultaa, euroopanmestaruus, perhesuunnitelma, työ tai vähintään yliopistosta paperit ulkona. Tottakai jotkut ovat jo 25 vuotiaana miljonäärejä tai kuuluisia. Jotkut myös voittavat niitä maailmanmestaruuksia.
Aloin kirjoittamaan tätä kun tajusin, että melkein 20 vuotta on taas mennyt kuin hujauksessa. Vuosi 1995 lätkämaailmanmestaruus oli mielestäni ihan juuri. Olin silloin 16v. Suomi voitti maailmanmestaruuden. Den glider in igen -biisi soi joka paikassa. Se on soinut myöhemminkin, mutta kun on käynyt kuuntelemassa sitä torilla voittofiiliksissä, saa biisi ihan eri merkityksen. Nyt soi samat biisit, mutta myös uudet biisit.
Ensimmäisestä lätkän maailmanmestaruudesta on nyt 19 vuotta. Sama määrä vuosia kuin monella pikkuleijonilla, jotka näyttivät meille miten pelataan maailmanmestaruus. 19 vuotta on pitkä aika, siinä ehtii kasvaa vauvasta maailmanmestariksi. Keräsin tähän listan asioista, mitä alle 20 vuotiaana kannattaa tietää, ymmärtää ja tiedostaa, jotta seuraavat 20 vuotta menisi yhtä sujuvasti.
Vauvasta nuoreksi aikuiseksi kasvamisessa on monta vaihetta. Nuoresta aikuisesta nelikymppiseksi on ikuisuus, 20 vuotiaana sulla on hyvä mahdollisuus vaikuttaa omaan tulevaisuuteesi
1. Opettele keittämään kunnon kahvia
Sinulla on hyvin aikaa opetella keittämään hyvää kahvia. Kutsu ystäviäsi kahville. Opettele miten tehdään espressoa, miten mutteripannu toimii ja miten jauhat omat kahvisi. Jos haluat viedä asiaa pidemmälle, tutustu teelajeihin ja opettele valmistamaan ystävillesi herkullista brunssia. Brunssi ja kahvihetket ystävien kanssa on asioita, joita et tule katumaan.
2. On ihan ookoo, että arvostat ja rakastat itseäsi
Älä katso peiliin. Katso sydämeesi. Rakasta itseäsi sellaisena kuin olet. Arvosta jokaista osaa itsessäsi. Hauskaa hyppyriä nenässäsi ja hampaankoloa, joka tekee hymystäsi paremman. Vaikket näytä muotilehtien huippumallilta, se ei tarkoita sitä ettetkö voisi sanoa itsellesi olevasi kaunis. Olet kaunis, hymyile ja katso peiliin. Sano itsellesi että olet kiva ja ihana ihminen.
3. Tee sitä työtä, mistä saat rahaa, mutta etene myös kohti unelmaasi
Pelkkä unelmien perässä juokseminen ei maksa sähkölaskuasi. Rahaa pitää tienata. Älä silti unohda unelmiasi. Väliaikatyö kaupan kassalla tai puhelinmyyjänä on tärkeää oppia myöhempää elämääsi varten. Älä jumiudu yhteen työhön vaan kokeile useampaa. Jos et pidä siitä mitä teet, vaihda työpaikkaa. Tee sitä, mikä tekee sinut onnelliseksi. Älä juokse niiden työpaikkojen kanssa, mitä vanhempasi halusivat sinun tekevän. Sinä olet oman elämäsi pomo, ei kukaan muu.
4. Opettele väittelemään nätisti
Tiedän, että maailmassa on vain yksi totuus ja se on sinun totuutesi. Kuitenkaan muut ajattelevat samalla tavalla, että heidän maailmassaan on vain heidän totuutensa. Kun väittelet, hyväksy, ettet voi muuttaa toisen mielipidettä. Voit kertoa omasi ja voit väitellä asioista, mutta toisessa ihmisessä et voi muuttaa kuin suhtautumisesi häneen. Opettele myös tietämään mitä mieltä itse olet ja miksi. Älä toistele lauseita, koska olet kuullut jossain sanottavan niin. Ajattele omilla aivoillasi. Opettele myös ymmärtämään toisia, miksi toiset ihmiset ajattelevat niinkuin ajattelevat? Kysy paljon kysymyksiä. Aseta kysymykset siten, ettet provosoi tai ettet kysymykselläsi jo osoita sitä mitä mieltä olet. Takaan, että saat mielenkiintoisia keskusteluita aikaan.
5. Opettele keskustelemaan eri ikäisten ihmisten kanssa
Olipa keskustelukumppanisi sitten 8 tai 80 vuotta, yritä opetella keskustelemaan merkityksellisistä asioista. Kysy paljon kysymyksiä. Ole kiinnostunut kuulemaan, kuka hän on. Anna ihmisten puhua. Sinulla on 2 korvaa ja 1 suu. Käytä niitä siinä suhteessa. Opit kuuntelemalla.
6. Ryhdy taskuparkkeerauksen mestariksi
Suomi kaupungistuu. Taskuparkkeeraus ei ole kriittinen taito, mutta hyödyllinen. Erittäin hyödyllinen taito. Treenaa vähän. Ryhdy mestariksi. Yllätä ystäväsi.
7. Opettele lukemaan medioita
Miksi mainostajat mainostavat sinulle niitä asioita mitä mainostavat? Miksi luet juttuja mieluusti jostain tietystä paikasta? Opettele tuntemaan kirjoittajat juttujen takana. Opettele ymmärtämään miksi joku kirjoittaa jotain asiaa. Miten kirjoittaan vaikuttaa hänen koulutuksensa. Vaikka ammattijournalistin pitäisi olla puolueeton, hän käsittelee silti jokaista aihetta oman elämänkokemuksensa kautta ja rajoissa. Vertaa miten esimerkiksi Matias Savolainen katsoo maailmaa ja miten Ville Hoikkala katsoo maailmaa. Mieti miksi Kirsi Salo kirjoittaa niinkuin kirjoittaa. Opettele tuntemaan ajattelija ajatusten takana. Ja jos Rillit huurussa (Big Bang Theory) tai Sinkkuelämää on sinulle tärkeitä, niin anna niiden olla, mutta mieti myös miksi niiden kirjoittajat ovat luoneet sellaisia ihmiskuvia ja onko elämä niissä realistista. Mieti myös miten mediat vaikuttavat sinuun.
8. Rajoita TV-katseluaikaasi
Keskimäärin ihmiset katsovat 3 tuntia päivässä. Siis yli 1000 tuntia vuodessa. Jos lopetat TV:n katsomisen, saat seuraavaan 20 vuoteen 20000 tuntia lisää eli 833 ylimääräistä vuorokautta, eli 69 lisäkuukautta, eli 2,5 vuotta lisäelämää. Mitä tekisit tällä ylimääräisellä ajalla?
9. Verkotu
Olen tavannut urani aikana tuhansia ihmisiä. yli 2000:n kanssa olen vaihtanut käyntikorttia. Useimmat olen tallentanut LinkedIn -profiiliini. Ikinä et tiedä missä positiossa opiskelukaverisi tulee olemaan 20 vuoden päästä. Luo verkostoja, kirjaa ylös kenet tunnet tarvitset näitten ihmisten apua myöhemmin elämässäsi vaikket uskokaan ja he tarvitsevat sinua. Liity Nuorkauppakamariin, Rotaryyn, Leijonin, Yrittäjiin, RT -klubiin. Ole aktiivinen uhreiluseuroissa. Tutustu ihmisiin.
10. Opettele sanomaan, olen väärässä
Olen väärässä kun pakotan sinut sanomaan olin väärässä. Jos tuntuu vaikealta, sano: Voi olla, että olin väärässä. Jos sekin tuntuu vaikealta, sano: okei, sä olet oikeassa, mä olin väärässä. Minulla on varaa olla väärässä.
11. Hommaa mentori tai personal treiner
Jos kakskymppisenä hommaat itsellesi mentorin, kiität itseäsi jälkeenpäin. Etsi joku sellainen, jollaiseksi haluat tai jolta haluat oppia. Tapaa mentoriasi jatkuvasti. Kun joudut kertomaan jollekin edistymisestäsi, niin kehityt nopeammin.
Jos et ole valmis kehittämään mentaalista / henkistä puoltasi tai ajattelet ette tarvitse. Hommaa fyysistä kuntoasi sparraava personal trainer joka potkii sinut liikkeelle silloinkin kun et itse pysty.
12. Pure kieltäsi, poistu paikalta takavasemmalle
On oikein poistua taistelusta takavasemmalle. On oikein olla oikeassa, vaikka muut eivät sitä ymmärrä. On OK olla jotain mieltä, vaikka kaikki muut eivät tajua että olet oikeassa. Pure kieltäsi, laske kymmeneen ja poistu takavasemmalle. Lue uudestaan kohta 4.
13. Lepää riittävästi, älä lepää liikaa
Pakota itsesi menemään aikaisin nukkumaan. Helppo tapa on laittaa kello soimaan säännöllisesti aikaisin (minulla klo 6.00 aaamulla), niin illalla alkaa väkisin väsyttämään. Älä nuku liikaa. Ihmiselle riittää 6-8 tuntia. 9 tuntia on useimmille liikaa ja 10 tuntia saa sinut vain väsyneemmäksi. Alle 6 tuntia on useimmille liian vähän. Huolehdi riittävästä levosta. Voit myös nukkua tarvitsemasi unimäärän pätkissä.
14. Opettele ottamaan vastaan kritiikkiä
Palautteen vastaanottaminen on usein haastavaa. Kun annat tai otat vastaan palautetta, voi syntyä muutosta. Jos tilanne on avoin ja muutosta voi syntyä, niin syntyy myös oppimista.
Palautteen tärkein tehtävä on oppiminen. Palaute ilman oppimista on vain käsien heiluttelua ja suun liikettä.
Myös palautteen antajalle voi opettaa, miten hän saisi viestinsä läpi paremmin. Jos saat palautetta, josta et aio oppia, niin voit myös kysyä täsmentäviä kysymyksiä:
Mitä tarkoitat tällä palautteella?
Oletko sitä mieltä, että minun kannattaisi kehittää toimintaani tämän palautteen perusteella?
Muista kiittää
Ajattele, että kun saat palautetta, palautteen antajan antama palaute on kuin ainutlaatuinen lahja, joka voi auttaa sinua kasvamaan ihmisenä. Kiitä heti palautteesta lyhyesti, ytimekkäästi ja ennen kaikkea aidosti, kuten esimerkiksi "Ai, enpä osannutkaan ajatella noin. Annoit paljon ajattelemisen aihetta, kiitos!"
Muista: Palautteen antaminen ja ottaminen on vuorovaikutustilaisuus. Voit vaikuttaa itse siihen, miten palautteesi otetaan vastaan ja miten otat palautteen vastaan.
15. Perusta blogi
Perusta blogi vaikka tänne Cityyn. Kirjoita ajatuksiasi. Kirjoittamalla jäsennät ajatuksiasi. Kun päässä on miljoona ajatusta ja joudut kirjoittamaan ne peräkkäin, myös ajatuksesi selkeytyvät.
16. Kirjoita CV, pidä CV:täsi yllä
Nykyään CV:t on LinkedInissä, mutta pidä yllä vuosittain myös jossain Word -tiedostossa valmiina CV:täsi. Se on hyvä tapa summata mitä olet tehnyt, missä olet ollut ja mitä olet oppinut. Tarpeen tullen siitä on sitten hyvä koostaa räätälöity CV työhakemuksia yms varten.
17. Opettele olemaan yksin itsesi kanssa
Etsi sellaista aikaa, jolloin et räplää kännykkää. Et faceta. Et katso telkkaa. Ole itsesi kanssa, käy kävelyllä. Vaeltele metsässä. Lueskele kirjaa, kirjoittele. Mietiskele omaa elämääsi. Kuuntele musiikkia tai kuuntele hiljaisuutta. Joskus on vaikea pysähtyä. Opettele pysähtymään.
18. Suosittele kirjaa, elokuvaa tai biisiä
Suosittele jollekin. Mieti etukäteen miksi suosittelet. Mikä sai sinut pitämään siitä kirjasta? Miksi ajattelet, että toinen haluaisi lukea sen kirjan tai katsoa sen elokuvan. Ole valmis perustelemaan suosittelusi ja miksi ystäväsikin haluaisi lukea kirjan, katsoa elokuvan tai kuunnella biisin sanoja oikein tarkasti.
19. Pririsoi tärkeät ja erota ne kiireellisistä
Rakenna itsellesi prioriteettifilteri. Aseta elämäsi asiat tärkeysjärjestykseen vähintään joka vuosi. Isot kriisit saattavat myös muuttaa tärkeysjärjestystä. Ole tietoinen mikä on elämässäsi tärkeää ja mikä oikeasti vähemmän tärkeää. Kiireellinen asia voi olla joskus vähemmän tärkeämpi kuin joku toinen. Opettele hallitsemaan aikaasi. Lue kaikki ajanhallintakirjat.
20. Pidä kiinni ystävistäsi
Kaverit vaihtuu, mutta ystävät pysyy. Suku on myös pysyvä. Pidä hyvät välit tärkeimpiin ystäviisi ja pidä huoli, että sinulla on aina joku jolle voit puhua elämäsi tärkeimpiä asioita.
Hyvä asioiden priorisointimenetelmä on prioriteettifiltteri. Siinä jaotellaan kategorioittain tärkeimmät asiat elämässäsi. Kun edessä olevat tehtävät pitää laittaa tärkeysjärjestykseen, niin voit käyttää prioriteettifiltteriä.
Tehtävä: Käytä 3 minuuttia ja valitse seuraavasta listasta 5 itsellesi tärkeintä asiaa:
-Jonkun saavuttaminen (tavoitteiden, tutkinnon valmistuminen, valmiiksi saaminen)
-Eteneminen uralla (ylennykset)
-Seikkailu (uudet elämykset ja haastavat kokemukset)
-Läheisten kanssa oleminen (oma rakas, perhe)
-Kilpailuvietti (riskien ottaminen, voittaminen)
-Tiimityö ja yhdessä tekeminen (työskentely muiden kanssa)
-Luovuus (haluat olla luova ja innovatiivinen)
-Taloudellinen turva tai jopa riippumattomuus (taloudellinen vakaus, taloudellinen riippumattomuus ja itsenäisyys)
-Maine (halua olla kuuluisa tai tunnettu)
-Vapaus (autonomia, itsenäisyys, riippumattomuus)
-Ystävyys (läheiset välit toisiin)
-Aitous (rehellisyys, omana itsenään oleminen, johdonmukaisuus tekemisissä)
-Jossain mukana olo (osallistuminen toimintaan, kuuluminen yhteisöön)
-Sijainti tai paikka (kaupunki/maa, lähellä / kaukana ystävistä)
-Uskollisuus (vastuu, velvollisuus, tottelevaisuus)
-Järjestys (vakaus, rauhallisuus, mukavuus, selkeys)
-Henkilökohtainen kehittyminen (oma potentiaali)
-Nautinnot (hauskuus, ilo, nauru, nautinnollinen elämäntyyli)
-Valta (kontrolli, auktoriteetti, vaikutusvalta)
-Arvovalta (maine, imago, status)
-Tunnustukset (huomionosoitukset, kiitokset, oman arvon huomioiminen)
-Vastuun kantaminen (tekee mitä lupaa, on luottamuksen arvoinen)
-Itsekunnioitus (oman arvon tunto, identiteetti, ylpeys omasta itsestä)
-Vaihtelevuus (uusien asioiden kokeminen, projektien vaihtelevuus)
-Varallisuus (rahan tekeminen, rikkaaksi tuleminen)
Listan laati Jennifer Kushell / YSN.com
Printtaa tämä sivu. Kun olet valinnut ja alleviivannut ylläolevista 5 tärkeintä niin sinulla on oma prioriteettifiltteri. Pidä printattu sivu lompakossasi, työpöydälläsi, seinälläsi tai missä vaan mistä voit nopeasti tsekata mitkä asiat sinulle olikaan tärkeimpiä. Kokeile vastaako nykyinen työpaikkasi prioriteettejäsi? Testaa elätkö prioriteettiesi mukaisesti?
Kun sinulla on kiire, on tärkeintä tehtä niitä asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä. Sinulla ei voi olla aikaa kuin tärkeimmille asioille ja silloin prioriteettifiltteri auttaa sinua valitsemaan mitkä tärkeimmät asiat tehdään ja mitkä sinulle vähemmän tärkeät lykätään joko Sibelius –menetelmällä tai muuten.
Olen jo pitkään käyttänyt Jean Sibeliuksen tekniikkaa kiireellisille asioille. Sibeliuksen kerrotaan sanoneen: ”kiireellisimmätkin asiat muuttuvat vähemmän kiireellisiksi, kun niiden antaa olla pöydällä, kirjekuoressa avaamattomina pari viikkoa”.
Toki täytyy myöntää, että jotkut asiat ovat oikeasti kiireellisiä, ja jos on jotain luvannut, niin ainakin itselleni on tärkää olla luottamuksen arvoinen. Toisilla asioilla ei ole niin kiire. Kolmansilla asioilla ei ole ollenkaan kiire.
Olen lähdössä reissuun ja todo -listallani oli viikkos sitten 352 asiaa. Perustin kolmannen todo-listan, jonne olen siirtänyt nyt yli 200 asiaa. Tehtäviä asioita on enää alle 150. Helpottaa huomattavasti kun priorisoi.
Miksi "kolmas" -todo -lista?
Toinen todo-lista on sellainen, jonka perustin viime vuonna. En ole sitä vielä käynyt läpi. Ehkäpä niille asioille kävi kuten Sibeliukselle. Muka tärkeät asiat muuttuivat vähemmän tärkeiksi. Vaikka haluaisi tehdä monia asioita, niin silti elämä menee eteenpäin vaikkei kaikkea mahdollista toteutakaan.
Priorisointi, useat eri-prioriteetin todo-listat auttavat keskittymään siihen mikä on olennaista.
Menestystä ja tehokasta ajankäyttöä elämääsi!
Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä
ps. Varoitus: Toki täytyy muistaa, että jos Sibelius tekniikkaa käyttää liian ahkerasti, niin leimataan herkästi epäluotettavaksi, jolla on myös negatiivisia vaikutuksia siihen, miten luotettavana sinua pidetään.
Mulla on nyt ollut tänä vuonna menestysmuistutin muistuttamassa joka kuukauden vikana torstaina. Tulipa taas muistutus ja kertasin asioita.
Muistutin muistuttaa niistä tärkeistä asioista, joita ei sovi unohtaa. Isoimpina taustalla on
1) oma terveys ja hyvinvointi
2) lapset, perhe ja lasten kanssa oleminen
3) oman osaamisen ylläpitäminen ja kehittäminen
Ilman noita mikään bisneksistäni ei menestyisi enkä voisi itse hyvin.
Muistuttimen tärkein asia on muistuttaa kelaamaan itse (eli reflektoimaan) mihin oikeasti se aika hukkuu. Menestysmuistutin on kuin uudenvuodenlupaus, joka ei unohdu.
Näin itse peilaan omia tavoitteitani toteutuneisiin:
Asioita joita päätin tehdä 2013
Tässä asioita joista kalenterini muistuttaa, että minä haluan tehdä vuonna 2013:
- Ui tai urheile joka viikko vähintään 2 tuntia jollet ole kipeä. Prätkäily radalla lasketaan, samoin lumilautailu.
Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeä osa menestyvän ihmisen elämää. Prioriteettijärjestys menee siten, että ensin tulen minä, koska jos itse olen rikkipoikkihajalla, niin en voi pitää huolta kenestäkään muustakaan. Överiksi tätä ei toki sovi päästää ja siksi urheilua on hyvä olla säännöllisesti muttei liikaa että jää aikaa muillekin tärkeille asioille.
Vieraile neljässä kulttuurissa, jossa et ole ennen vieraillut, jotta opit suvaitsemaan ja ymmärtämään ihmisyyttä paremmin.
- Norja avasi pohjoismaisuutta. Olemme aika samankaltaisia.
- Itä USA / NYC oli tehokas bisnespaikka
- Länsi USA / Los Angeles oli aika chilli, paljon espanjaa puhuvia. Minut yllätti itä ja länsi usan valtava kulttuuriero. Ihan yhtä iso ero kuin pohjoiseuroopassa vs etelä euroopan manjana meininki.
- Burma ja Nepal on vielä edessä. Kehittyviä ja kehitysmaita on hyvä nähdä. Oppii arvostamaan kotisuomea ja ymmärtää, että meillä on paljon kehittymisen mahdollisuuksia.
Käy vähintään yhdellä ei-oman-alan messuilla tms, jotta opit esillepanon tärkeydestä ja opit pois oman alan juurtuneista tavoista.
On tullut käytyä monissakin. Ihan opettavaista. Olen myös lukenut (salaa) naistenlehtiä. Niistäkin oppii ainakin keinoja, miten naisille myydään ja markkinoidaan.
Tutustu ei-oman-alan ihmisiin. Tämä on luovuusharjoitus.
Tämä on hyödyllistä. Välillä on oikein kipinöinytkin, kun näkemykset ovat todella erilaisia. Itseasiassa koko media/markkinointiala on tullut tutuksi ja olen käynyt jopa puhumassa uuden toimialan tilaisuuksissa.
Opiskele kunnolla kunnallispolitiikka. Muista päivittää facebook -sivulle mitä kaupungilla ollaan päättämässä. Kysy myös äänestäjiltäsi facessa miten he päättäisivät. Muista päätöksissä pitää lapsiperheiden ja yrittäjyyden puolta koska ne ovat sinulle tärkeitä.
Opiskellut ja vaikuttanut olen. Tiedottamisessa olisi vielä parannettavaa. Olemme saaneet aikaan hyviä tärkeitä asioita mm. Keravan kurkelan koulun rakennusprojektin liikkeelle.
Käy kuuntelemassa neljää taitavaa puhujaa ja mieti mitä voisit oppia heiltä. Ei ole pakko olla oman alan juttu.
Olen kiinnittänyt erityisesti huomiota liikkumiseen lavalla, tehotaukojen käyttöön, aktivointikeinoihin yms. Hyödyllistä. Myös TED talkseista saa hyviä esiintymismalleja.
Kehu tai kiitä ihmisiä vähintään yhtä joka viikko. Ei ole vaaraksi jos lipsautat kiitoksen useamminkin. Tämä on oikeasti aika hauskaa kun yhtäkkiä muistaa olla kiitollinen toisille toisten tekemisistä.
Tämä on ollut erityisen hauskaa. Varsinkin kun 4 viikon välein kalenteri muistuttaa että muista kiittää. Veikkaanpa että huomenna ja ensiviikolla olen ahkerampi kiitelemään ja sitten taas homma unohtuu :)
Kehity paremmaksi omalla alalla, lue alan kirjallisuutta, blogeja, ota kantaa keskusteluihin ja levitä eteenpäin hyviä käytäntöjä.
Tämä on onnistunut hyvin. Kirjoja tosin on tullut luettua tosi vähän, mutta erityisesti blogeja yms live f2f sparraussessioita olen pitänyt todella paljon.
Kuuntele enemmän ja ole läsnä kun kuuntelet. Vähemmän konetta auki kokouksissa. Vähemmän puhelinta auki kokouksissa. Kokouksiin agenda. Printtaa agenda. Harrasta instant-muistioita.
Läsnäolon taitoa pitää vielä harjoitella. Kännykkä on niiiiiiiiin kiinnostava. Meilit yms koko ajan häiritsevät. Tässä on parannettavaa vielä. Muistioita on tullut pidettyä. Agendat on jo ehkä 70%:ssa kokouksista.
Keksi poikien kanssa joku yllätys vierailukohde kerran kuussa äläkä kerro minne olet viemässä lapsiasi. Vaimoa ei päästetä mukaan, tämä on poikien reissu. Aiheita voi olla: Salapoliisimuseo, Katajanokan vankila, ilmailumuseo, IT -museo, rautatiemuseo, Karting rata, prätkärata, meren ranta... Kyllä paikkoja löytyy.
Olen pysynyt tahdissa. Pyöräreissut. Uintireissut. Gustavelund. Lentokenttä. Karting rata. Uimahalli. Tärkeää aikaa. Tämä pitää muistaa pitää rutiinina ensi vuonnakin.
Kokeile 1 kuukausi elämää digilehden kanssa, heitä paperiversio suoraan keräykseen.
Ei relevantti. En enää oikeastaan ikinä lue paperilehteä. Ehkä viikonloppuisin. Muuten tulee selailtua kännykällä aamun uutiset vaikka postilaatikossa olisi paperinen versio odottamassa. Itseasiassa tälläkin hetkellä taitaa olla koko alkuviikon postit noutamatta.
Auta yhtä aloittavaa yrittäjää per kk. Ei yli neljää per kk koska aikasi ei riitä kaikkeen.
Tämä on ihanaa hommaa. Olen nyt mentorina yhdelle ja advisorina toiselle. Tänään buukkasin 3 sijoittajatapaamista yhdelle startupille.
Käy puhumassa alan kehityksestä ja yrittäjyydestä.
Yess!! Kivaa puuhaa. Ensi viikolla 2 puhetilaisuutta. Tällä viikolla oli 1 pitching kisan tuomarointi.
Julkaise 1 kirja.
Tuli tehtyä kun tuli luvattua. Aika hyvin on mennyt kirjaa esim Elisa kirjassa.
Tee liiketoimintakauppoja harkiten. Perusta tarvittaessa joku uusi yritys jos siltä tuntuu. Etsi kuitenkin ensin sopiva tiimiyrittäjäporukka.
Vivas.fi on perustettu tänä vuonna.
Monta muuta on tullut City Digitaliin mukaan.
Hyviä win-win juttuja ollut :)
Tee paljon it konsultointikeikkaa, koska rakastat sitä.
Tälle ei ole jäänyt aikaa. City on vienyt melkein kaiken ajan.
Aja uudella kisapyörällä prätkäradat alastaro, botnia ring, motopark ja jos mahdollista niin yksi ratareissu ulkomaille.
Vaihdoin tämän Norjan prätkäreissuun. Ei voi saada kaikkea mitä haluaa.
Vie lapsia harrastuksiin.
Jep.
Ota omaa aikaa joka viikko 1 ilta
Jep. Lepopäivä kannattaa olla.
Käy mökillä ja ui luonnon järvissä
Parasta suomessa! Uin myös koskessa ja Atlantissa!