Viimeksi olin italiassa 10v sitten. Jäi ruoasta sellainen mielikuva, ettei se ole niin hyvää kuin mitä mainostetaan. Olimme silloin etelässä Calabriassa ja Sisiliassa. Nyt olemme pohjoisessa Milanossa, Gardalla ja Comolla. Olen nyt pari viikkoa koittanut palauttaa uskoani italialaiseen ruokaan.
Olen kokeillut halpaa ja kallista. Pizzaa ja salaattia. Liharuokaa ja kalaruokaa. Kanaa ja pastaa.
Olen valinnut ravintoloita paikallisten suosittelemana, Yelpin avulla, Googlen luokittelujen perusteella ja sattumankaupalla.
Italialainen ruoka on epätasalaatuista
Jokaisessa ruoassa on ollut jotain vikaa. Eräänä iltana sain täydellist tonnikalaa. Ruoan pilasi kitkerä salaatti, jonka jouduin jättämään syömättä.
Kerran kävi niin, että juomavesi oli kädenlämpöistä. Jäitä saimme pyytämällä. Ei jäänyt hyvä maku siitäkään kun tarjoilija toi kokiksen tölkissä eikä edes kaatanut sitä lasiin. Jäitä hän ei edes ehdottanut vaan juoksi äkkiä karkuun.
Tänään söin muuten hyvää pizzaa mutta kokki teki perusvirheen: pizzauunin pohja oli putsaamatta. Pizzan pohjassa oli edellisten palaneiden pizzojen jäämiä. Reunat mun pizzasta kärähtivät myös mutta se ei olisi ollut niin iso virhe kuin uunin puhdistamisen laiminlyönti. Jälkiruoaksi oli suklaakakkua josta söin neljänneksen eikä poikanikaan suostunut syömään sitä loppuun.
Italialaiset eivät osaa palvella englanniksi
Harva italialainen osaa palvella turisteja englanniksi. Tilaukset saadaan kyllä läpi mutta isolla virheprosentilla. Tulee vääriä ruokia ja vääriä juomia. Jääveden sijasta tuli kerran pepsiä vaikka nimenomaan halusimme ettei pepsi käy jollei ole diet pepsiä.
Mitä kauempana isoista kaupungeista olet, sitä vähemmän italialaiset ymmärtävät oikeasta maailmasta. Palvelua on vaikea saada ja vaikka keittiössä olisi hyvät raaka-aineet niin surkea palvelu pilaa nautintosi täydellisesti.
Italia on takapajula joka on ulkona kansainvälisestä ruokakulttuurista. Täällä on mahdotonta löytää hyvää filtterikahvia. Espressopohjaisia kyllä löytyy mutta eihän se ole hyvää kahvikulttuuria jos et osaa tehdä muuta kuin sitä mitä olet aina tehnyt.
Suomessa ruoka on tasalaatuisempaa. Suomessa saat palvelua ja tarjoilijat ovat ammattitaitoisia. Kannattaa silti käydä italiassa jotta osaat arvostaa taas suomalaista ruokakulttuuria. Menestystä elämääsi!
Ilkka Lavas
Sarjayrittäjä ja kulinaristi