Älykäs kaupunki, englanniksi smart city on tyhmän kaupungin vastakohta. Tyhmässä kaupungissa tieto ei kulje, ravintoloiden aukioloaikoja ei löydy, liikenne ei toimi ja viranomaisten kanssa asiointiin menee hervottomasti aikaa ja jonottamista. Tyhmä kaupunki kuluttaa liikaa luonnon resursseja ja roskaa ympäröivää luontoa. Kuulostaa tutulta. Älykäs kaupunki voi siis parantaa maapallomme nykytilaa.
Älykäs kaupunki on ihmisiä varten
Älykäs kaupunki on urbaani alue, missä datalla, sensoreilla ja tietoverkoilla luodaan parempaa kaupunkielämää ihmisille. Älykäs kaupunki toimii ja palvelee paremmin meitä asukkaita. Käytännössä esimerkiksi ruuhkatieto tai kolaritieto voidaan neuroverkkojen välityksellä tiedottaa muihin navigaattoreihin ja liikenne voidaan ohjata toista reittiä pitkin. Toinen arkinen esimerkki älykkäästä kaupungista on, että voit katsoa netistä missä ravintolassa on tälle illalle pöytiä vapaana. Ei mitään rakettitiedettä siis vaan osin jo arkea.
Älykkäissä kaupungeissa kaupunkilaiset, sovellukset ja verkkopalvelut ovat jatkuvasti yhteydessä. Tämä on Suomessa jo arkea, mutta niinkin yksinkertainen asia kuin postin osoitemuutos tuntuu edelleen vaikealta prosessilta. Tekemistä riittää.
Älykkäissä kaupungeissa ruoan tuotanto, ruoan jakelu, sähkön tuotanto, sähkön käyttö, vesijohtoverkot ja jopa jätehuolto ja uudelleenkäyttö on optimoitu.
Sähköverkkojen osalta Euroopassa rakennetaan nyt sähködataa, missä sinäkin voit pian seurata kotisi kulutusta vaikka sähköyhtiösi ei sitä vielä sinulle kertoisi. Tällaisilla datan vapauttamisen ja reaaliaikaistamisen toimenpiteillä voidaan älykkäissä kaupungeissa saada firmoille ja yhteiskunnalle valtavia energiasäästöjä ja näin hiilijalanjälkemme voi toivottavasti pienentyä nykyisestä.
Älykkäissä kaupungeissa koulut, kirjastot ja yliopistot ovat verkossa. Oppimista voi tehdä kotona tai etänä. Lääkäriin pääsee kännykällä. Tämähän on jo osin arkea, mutta tekemistä riittää vielä paljon. Edelleenkin potilastietoja siirretään käsin järjestelmästä toiseen. Edelleenkään en voi sanoa, että lääkeallergiatietojani voi katsoa ilman lupaani, jos olen tajuttomassa tilassa. Älykkäässä kaupungissa terveydenhuollon tekoäly voi meidän älyrannekellon datan perusteella lähettää meille terveysreseptin ja hoito-ohjeet ennenkuin tiedämme olevamme sairaana. Tämä vaatii paljon kehittämistä lakien ja appien osalta, mutta erityisesti se vaatii meille ihmisille tottumista yhteiseloon robottien, datasäilöjen ja tekoälysovellusten kanssa.
Älykkäissä kaupungissa elämän laatua, liikkumisen nopeutta ja ihmisten sekä laitteiden keskinäistä viestittelyä kehitetään, jotta kulutamme vähemmän kaupungeissa olevan ja ympäröivän luonnon resursseja.
Älykkäissä kaupungeissa etsimme jatkuvasti keinoja miten kaupunkikulttuuria, kulttuuriperintöä ja perinteitä voidaan säilyttää ja samalla voidaan luoda uutta kulttuuria ja entistäkin parempaa kaupunkielämää.
Älykkäät kaupungit ovat siis vähän jo nykyisyyttä mutta myös tulevaisuutta. Älykkäät kaupungit eivät synny itsestään, niitä pitää kehittää. Siksi jätimme tänään kaupparekisteriin City Familyn perustamisilmoituksen. Pysy kanavalla.
Menestystä kaupunkielämääsi. Muista liikkua myös luonnossa, se on ihmisen arvokkain resurssi!
Ilkka Lavas
Älykkäiden kaupunkien rakentaja
Kirjoittaja on osakkaana mm. City-lehteä kustantavassa City Digitalissa. Lavas on mukana myös älykaupunkeja kehittävässä City Familyssä, pöytävarauksia digitalisoivassa TableOnlinessa, älykkäämpää mainontaa kehittävässä Improve Media sekä älykkäitä sovelluksia ja markkinointia kehittävässä City Dev Labsissa.
Me City Familyn jäsenet kehitämme tulevaisuuden älykaupunkeja markkinoinnin ja digitaalisten alustojen avulla.