Luin Cityn blogeista Good Life Coffee -kahvilasta.
Good Life Coffee
Kolmas Linja 17
00530 Helsinki
Menestystä ja hyvää kahvia elämääsi!
Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä ja kahviaddikti
Kirjoitan kokemuksista, rohkeudesta, kasvusta, brändäämisestä, markkinoinnista, yrittäjyydestä, menestymisestä, elämän ilosta, rakkaudesta, surusta, unelmista ja tavoitteista. Askel kerrallaan kohti parempaa tasapainoista kaupunkielämää.
Luin Cityn blogeista Good Life Coffee -kahvilasta.
Good Life Coffee
Kolmas Linja 17
00530 Helsinki
Menestystä ja hyvää kahvia elämääsi!
Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä ja kahviaddikti
Helsinki, Kamppi, kuuma kesäpäivä, tunti luppoaikaa ja tarvitsen jonkun etätyöpisteen. Juuri avattu Kahvi Charlotta pilkistää silmiini. Parkkeeraan moottoripyöräni ja astelen sisään.
Kahvilassa on juuri käynnissä uuden työntekijän perehdytys. Baristan koulutuksessa käydään juuri läpi jäälatten tekoa. Tällaisena kesäpäivänä maistuu juuri jäälatte. Tilaan jäälatten ja jään seuraamaan kuinka sitä valmistetaan. Maidon vaahdotuksessa tarkasti seurataan lämpötilaa ja maidon kiiltävyyttä.
Kahvi Charlotta on avattu 2014 vuoden toukokuussa. Paikan omistaa yrittäjä Victoria Nuottanen, jolla oli pitkään unelma omasta kahvilasta. Unelmasta tuli totta.
Kahvi Charlotta - kahvilasta saa tuoretta pienpaahtimon kahvia, haudutettua teetä, ranskalaisia leivonnaisia sekä patonkeja ja salaatteja.
Kahvilan facesivuilla kerrotaan Kahvi Charlottan syntymästä:
Kahvi Charlotta on saanut alkunsa jo vuosia sitten unelmasta perustaa oma kahvila. Visiona toimii olohuone jonne voi tulla ennen, työpäivän aikana tai jälkeen viettämään aikaa tavaten ystäviä, lukea päivän sanomalehti, kuunnella hyvää musiikkia ja tulla juttelemaan baristoille.Kahvi Charlotan on perustanut Victoria Nuottanen, joka on toiminut kahvialalla jo lähes 8 vuotta. Victoria on hakenut oppinsa Norjasta, jossa hän työskenteli intensiivisesti kahvialalla lähes 4 vuotta sekä kilpaillen Vuoden Barista-tittelista useampana vuotena. Viimeiset 4 vuotta hän on ollut mukana kehittämässä Suomen kahvikulttuuria, ollut mukana SCAE:ssa (Speciality Coffee Association of Europe Finnish Chapter ry) National Coordinator:na vieden kahvialaa seuraavalle tasolle. Victoria on järjestänyt ja ollut vastuussa lukuisista Suomen mestaruuskilpailuista sekä toiminut yhteyshenkilönä maailman kahvijärjestöihin.
Erityisesti gastronomia, käsityö ja eläimet ovat lähellä perustajan Victorian sydäntä, joka näkyy myös vahvasti Kahvi Charlotassa. Kahvi Charlotta toivottaa kiltit ja rauhalliset koirat tervetulleiksi omistajansa mukaan kahvikupposelle.Asiakkaat ovat Kahvi Charlotassa erityisen tärkeitä. Meillä kaikki tehdään käsityönä alusta alkaen korkealaatuisista raaka-aineista kunniottaen tuotteen alkuperää sekä tuomalla tuotteen taustan lopulliselle kuluttajalle.
Kahvi Charlotta on kahvila, joka erikoistuu alkuperäiskahvien myyntiin. Tuoreus on meille todella tärkeää. Kahvi Charlotta valmistaa joka päivä tuoreita leipiä ja patonkeja asiakkaille. Leivät ja patongit valmistetaan meidän omassa keittiössämme. Näin turvaamme tuoreuden ja laadun asiakkaillemme. Leivonnaiset ja makeat tulevat meille joka aamu tuoreeltaan leipomosta.
Jäälatte on hyvää. Ensi kerralla maistan myös tuorepuristettua appelsiinimehua.
Kahvi Charlotta
Avattu toukokuussa 2014
http://www.kahvicharlotta.com/
Runeberginkatu 5 B , 00100 HELSINKI
Puhelin: 0401477501
Arkisin auki 7-18
Lauantaisin 10-18
Kahvi ainakin on hyvää, wifi salasana oli hukassa, mutta onneksi kännykän kautta pääsin 4G:llä tekemään etätöitä.
Menestystä kahvilalle ja elämääsi!
Ilkka Lavas
sarjayrittäjä
Tämä on Kahviaddiktioon liittyviä havaintoja blogisarjan osa 4: Aikaisemmin tapahtunutta:
Osa1: Olen siis tunnustanut olevani kahviaddikti.
Osa2: Olen hommannut kahvipapuja.
Osa3: Olen hankkinut kahvimyllyn ja opetellut kahvipapujen jauhamista
Osa4: Tutustumista eri kahvilajeihin
Osa5: Selvitin miksi kahvi on kitkerää?
Osa6: Koemaistoin Kenya Gichathaini -kahvipavut
Arvasin jo kahvimyllyn hankkiessani, että tämä homma lähtee lapasesta. No itseasiassa homma lähti lapasesta jo kun sain ensimmäiset kahvipavut siskoltani Nepalista.
Olin tänään KoppiCatch:lla käymässä sparrailemassa ja koska olin hieman etuajassa, eksyin matkalla heidän alakerrassa Kanavaranta 7 C:ssä olevaan Johan & Nyström -kahvilaan, jossa barista Pasi Kokko väänsi päivän herkullisimmat kahvit.
Kahvinenäni haistoi tuoreen kahvipavun tuoksun ja utelin heti kahvimestari Pasilta onko heillä myytävänä jotain hyviä papuja. Kahvilan takaosasta löytyi kokonainen hylly herkkuja.
Kahvipapuja on erilaisia. On tummaa paahtoa ja vaaleampaa paahtoa. On suodatinjauhatusta ja espressompaa settiä. Otin neljää eri tummempaa ja suodatinjauhatukseen soveltuvaa lajia: Monsun Malabar, Etiopien Hafursa, Red Bourbon, Bourbon Jungle. Mausta pääsee jyvälle kun lukee selostuksen. Mausta voi saada myös papujen tuoksun perusteella ideaa. Nenä kiinni papuihin ja tuoksuttele. Useimmissa laatupapupusseissa on venttiili, jonka kautta voit tuoksuttaa kahvipapuja.
Herkullisia kahvihetkiä ja lisää kahviaddiktiota elämääsi!
Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä ja kahviaddikti
Ps. Mainitut kahvipavut:
- Monsun Malabar
- Etiopien Hafursa
- Red Bourbon
- Bourbon Jungle
Johan & Nyström perustettiin vuonna 2004 innostuksesta kahviin. Perinteisen kahvinpaahtamisen saralla vielä nuori tekijä, mutta tarkoituksena on luoda uutta kahvikulttuuria tuomalla enemmän esiin kahvin alkuperän, viljelijöiden ja paahtamisen merkitystä lopputuotteessa, eli kupillisessa kahvia. http://johanochnystrom.se/fi/
Osoite:
Johan & Nyström
Kanavaranta 5 C
Helsinki
Tämä on Kahviaddiktioon liittyviä havaintoja blogisarjan osa 5: Aikaisemmin tapahtunutta:
Osa1: Olen siis tunnustanut olevani kahviaddikti.
Osa2: Olen hommannut kahvipapuja.
Osa3: Olen hankkinut kahvimyllyn ja opetellut kahvipapujen jauhamista
Osa4: Tutustumista eri kahvilajeihin
Osa5: Tutkimusta miksi kahvi on kitkerää?
Turun Kahvipaahtimo ja Kenialainen Gichathaini -kahvi
"Kahvin paahtaminen on oikeaa ajoitusta ja intuitiota, se on taidetta, jossa aika ja lämpötila määrittelevät lopputuloksen yhdessä luonnon antamien makujen kanssa.", revittelee Turun Kahvipaahtimo nettisivuillaan.
Kahvila Sävy:stä Helsingin Kalliosta nappasin mukaan Turun Kahvipaahtimon viime viikolla paahtamia papuja. Ainakin on tuoretta.
Jauhoin pavut uudella kahvimyllyllä puruiksi ja keitin sumpit. Tässä kommentit:
Kenialainen Gichathaini -kahvi:
Aromikas, pehmeä, makea. Raikas ja helppo. Hyvä jälkimaku.
Hinta: en uskaltanut katsoa, maksoin kortilla silmät kiinni
Suosittelen kokeilemaan eri kahvilaatuja ja erilaisia papuja. Kannattaa myös alkaa itse jauhamaan papuja. Herkkuhetkiä elämääsi!
ps. lue myös minkälaisia [url=www.city.fi/blogit/lavas/kahviherkkuja+johan+amp+nystrom-kahvilasta/126122]kahviherkkuja löysin Johan & Nyström -kahvilasta[/url]
Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä
Tämä on Kahviaddiktioon liittyviä havaintoja blogisarjan osa 4: Aikaisemmin tapahtunutta:
Osa1: Olen siis tunnustanut olevani kahviaddikti.
Osa2: Olen hommannut kahvipapuja.
Osa3: Olen hankkinut kahvimyllyn ja opetellut kahvipapujen jauhamista
Nepalista hankkimani pavut ovat loppu. Ne olivat aika tummaa paahtoa. Hyvää ja pehmeää. Kokeilin erilaisia jauhatusasteita ja huomasin, että sopivan jauhatusasteen saa vain kokeilemalla. On siis ihan turha opetella muuten kuin käytännön kautta. Jokaiselle kahvipapulaadulle ja paahtoasteelle löydät vain itse oman lempparijauhatusasteesi.
Pavut loppu, mistä lisää?
Kävin läheisessä marketissa hakemassa kriisiapua papujen loppumiseen. Tässä saalis.
Nyt sitten näitä kuluttamaan. Olen jo alkanut surffailemaan nettikauppoja, joista voisin löytää lisää erilaisia papuja. Nettikauppoja on esimerkiksi Crema.fi sekä KuppiKuumaa.fi. Molemmissa on kattava valikoima kahvipapuja. Kahviloista ja kahvikaupoista löytyy myös erikoispapuja. Pavun tummuuden tunnistaa hyvin tuoksusta. Itseasiassa kahvipapuja ja jauhoja tuoksuttamalla saa aika hyvän kuvan miltä kahvi tulee maistumaan. Käytä nenääsi. Jauhatusmyllyni odottaa innokkaana kaikenlaisia herkkuja. Jos ei kokeile, ei voi tietää oikeasti.
Lue myös osa 5: Miksi kahvi on kitkerää?
Ilkka O. Lavas
kahviaddiksi ja sarjayrittäjä
Tämä on Kahviaddiktioon liittyviä havaintoja blogisarjan osa 3: Aikaisemmin tapahtunutta:
Osa1: Olen siis tunnustanut olevani kahviaddikti.
Osa2: Olen hommannut kahvipapuja.
Eilen ostin halvan Krups -merkkisen kahvimyllyn (50€ hintaluokka). Kuulemma käsikäyttöinen mylly olisi parempi. Aloitan nyt tällä ja investoin myöhemmin lisää kahviharrastukseen. Jostain pitää aloittaa.
Kahviaddiktioon kuuluu, että jonkin tietyn kellonajan jälkeen kieltäydytään kahvista. En juo kahvia klo 18 jälkeen, koska uskottelen itselleni etten saa muuten unta. En ehtinyt eilen jauhaa uudella kahvimyllylläni kahvinpapuja, joten lueskelin korvikkeeksi paljon kahviin liittyvää tietoa. Nyt minulla on siis papuja, jauhin sekä tietoa.
Kahvimyllyssä on 2 säätöä: jauhettava määrä ja jauhamisaste. Kysymyksiä herää heti mieleen. Mitähän näillä tehdään? Miten hienojakoiseksi tai karkeaksi jauhan kahvin? Miten paljon jauhan?
1. Jauha vain sen verran kun käytät heti
Jauhettava määrä on useimmissa kahvimyllyissä säädettävissä, jottei tarvitse jauhaa liikaa. Vinkki: Jauha kerralla vain sen verran kun käytät heti. Näin kahvi on parempaa ja tuoreempaa.
Miten paljon annostellaan? Saman verran kuin tiiliskivipaketista? Jotkut mittaavat gramma-tasolla kahvin, toiset vetävät lonkalta. Huomaan, että perinteinen kahvin mittaaminen voidaan viedä pitkälle tieteeksi. Tässähän on paljon oppimista. Etenen askel kerrallaan.
2. Kahvin aromi riippuu kahvin jauhamisasteesta
Lisää kysymyksiä: Miten karkeaa jauhetaan? Jauhetaanko näppituntumalla yhtä karkeaa kuin tiiliskivipaketista?
Jotta saat kahvista mahdollisimman aromikasta, erilaisia kahvijuomia ja kahvinvalmistustapoja varten tarvitaan erilaisia jauhatuksia. Kahvi voidaan jauhaa käyttötarkoituksen mukaan joko erittäin hienoksi, hienoksi, puolikarkeaksi tai karkeaksi. Jauhatusasteista hienojakoisin on espressojauhatus.
Opin, että mitä espressompaa kahvia haluat, sitä hienommaksi kahvi pitää jauhaa. Oikean karkeusasteen oppii vain kokeilemalla.
Suodatinkahvin papujen jauhamisessa tiiliskivipakettiin jauhatusasteeseen vertaaminen on hyvä keino. Tämän jälkeen, jos kahvi jää liian laimeaksi, voi jauhatusta hienontaa. Jos taas maku karvas, niin jauhatusta voi säätää vähän karkeammaksi.
Kahvipapujen jauhamisen tärkein tehtävä on muodostaa sopiva veden valumisaika kahvipurujen läpi kahville.
Normaaliin suodatinkahviin ei käy espressoon vaadittava erittäin hienojauheinen kahvi, koska espresson hienojakoisuuden vuoksi vesi valuu liian hitaasti purujen läpi ja kitkeröittää valmistettavan kahvin. Toisaalta jos jauhatus on liian karkeaa, valuu vesi purujen läpi liian nopeasti ja kahvi jää laihaksi.
Kahvin keittämisen oppimista ja kahviaddiktiota lieventäessä menee tämä viikonloppu.
Edit: Osa 4 julkaistu. Lue eri kahvipavuista, kahvipapulajeista ja kokemuksista.
Herkkuhetkiä elämääsi!
Ilkka O. Lavas
kahviaddikti, sarjayrittäjä
Olin pari kuukautta sitten Napalissa. Sain lahjaksi Nepalilaisia kahvipapuja. Tiesin, että minulla ei ole kahvijauhinta, joten tiedostamattani tunsin tästä seuraavan jotain peruuttamatonta. Olen aavistellut, että minulla on kahviaddiktio eikä papujen hankkiminen vähennä yhtään tuskaa vaan edistää kriisiä. Tunsin jo lahjan saadessani, että tarvitsen kahvinjauhimen.
En tiedä kahvinjauhimista tai kahvimyllyistä mitään, joten olen koittanut selvittää asiaan liittyvää mystiikkaa. Joulua ennen kysyin barista-ystävältäni vinkkejä. Hän ehdotti, että ostaisin 449 euroa maksavan Mahlkönig Vario Home -kahvimyllyn. En ole vielä niin riippuvainen. Toivon, että selviän halvemmalla. Päätin kartoittaa lisää vaihtoehtoja.
Jatkan raportointia kahviaddiktion etenemisestä. Pysy linjoilla.
Osa 3 julkaistu, lue miten jauhat kahvipavut.
Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä
Minulla taitaa olla kahviaddiktio. Myönnän sen.
Tavattuani viime vuonna barista Riku Uskin, olen alkanut kiinnostua entistä enemmän kahveista. Rikulla on nettisaitti nimeltä KuppiKuumaa.fi. Huomaan vähän väliä salaa eksyneeni Rikun saitille.
Ensimmäiset oireet kahviriippuvaisuudesta tuli, kun erehdyin vertailemaan kahvin hintoja ja kirjoitin ensimmäisen kahvin hintavertailu -blogauksen.
En usko, että tästä on enää paluuta normaaliin. Jatkan kahviaddiktion kehittymisen raportointia.
Osa 2 julkaistu lue mikä kriisi syntyi kun ei ollut kahvimyllyä.
Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä
Teija oli töissä 2007 Pusulan Nesteellä töissä. Yrittäjä halusi luovuttaa yrityksen Teijalle. Kun Teija Mesimäki oli 2010 ostamassa ensimmäistä huoltoasemaansa, hän koki todellista ikäsyrjintää ja sukupuolisyrjintää.
Pankissa ensimmäinen lainaneuvottelu meni kutakuinkin näin:
Teija esitteli liiketoimintasuunnitelmansa, jossa kertoi luovansa bensa-asemasta palvelubisneksen. Pankinjohtaja tuijotti Teijaa halveksivasti ja totes:
Ei tipu lainaa, koskaEnsimmäinen pankki ei siis antanut lainaa. Toinenkaan pankki ei antanut lainaa. Onneksi laina järjestyi bisnesenkeliltä ja Teija pääsi toteuttamaan unelmaansa.
- Sä oot värän ikäne (28v)
- Sä et oo parisuhteessa
- Sulla ei oo kokemusta
- Sulla on väärät vehkeet housuissa
Suomi on epäilijöiden ja dumaajien luvattu maa, älä kuuntele niitä surkimusten ääniä
Teijan ostettua bensiksen, pian kaupungilla lyötiin vetoa, kestääkö Teijan Bensis 3 kuukautta vai vuoden.
Ollaanhan me yrittäjät hieman hulluja. Teijakin on. Ja hulluus on juuri sitä rohkeutta, jota meillä suomalaisilla on. Vaikka dumaajat yrittää lannistaa ja epäilijät yrittävät pelotella kuoliaaksi: älä kuuntele heitä.
Teijalla oli Bensis, jossa piha oli rikki ja katto vuotaa. Bensis vaati 400000 investointeja. Kyllähän se vaikuttaa oikeasti hullulta.
ÄLÄ SILTI IKINÄ ANNA PERIKSI
Teija ei antanut periksi. Teija rakensi Nummi-Pusulaan parasta bensistä joka on nykyään Lohjan Kaupungin Pusulan kylän bensis. Vedonlyöjät hävisivät vedon ja pian koko kylä alkoi Teija-faniksi.
Ei pidä ikinä kuunnella epännistuneiden dumaajien ja surkimusten ääniä. Me ollaan voittajia ja voittajat kannustaa toisiaan. Voittajat ei dumaa. Voittajat sparraa ja kannustaa. Voittajat nauttii kun toiset menestyy ja jakaa onnistumistaan oppeja muille, jotta kaikki suomalaiset voisivat menestyä paremmin!
Myynti rakettimaiseen nousuun
Aluksi Teijalla oli vain renkaan myynti, joku perus lounas, pikkasen varaosia ja autopesu. Pian hän laajensi myös paljuvuokraukseen, palkkasi lisää työntekijöitä ja paransi palveluita.
Pian paikalliset innostuivat ja alkoivat kannattaa Teijan bensistä. Edellinen kauppias oli myynyt 1M litraa bensaa. Teija tuplasi myynnin ja myi ekana toimintavuotenaan 2 miljoonaa litraa bensaa eli miljoona litraa enemmän. 100% kasvu! Wau!
Onnistumiset eivät loppuneet tähän. Rengasmyynti lähti myös kasvuun. Edellinen kauppias oli myynyt renkaita noin 20000 eurolla. Teijan ekana vuonna renkaita meni kymmenkertainen määrä eli 200000 euron rengasmyynti. 1000% kasvua! Wauuuuuuu!
Nyt Teijalla on Pusulan bensiksellä 5 kokoaikaista ja 4 osa-aikaista työntekijää. Työntekijämäärä on yli viisinkertaistunut.
Paljuvuokrauksen lisäksi Teijan bensiksellä voi järkätä pikkujoulut ja järjestyy myös kotiapua. Yrittäjän on oltava monipuolinen, varsinkin jos on pienellä paikkakunnalla. Teijan bensis on yksi suomen vilkkaimmista "maalaisbensiksistä" ja on erittäin suosittu mm. moottoripyöräilijöiden kahvittelupaikka.
Menestys näkyy myös Nesteoilin vuosittaisessa auditoinnissa. Kun Teija aloitti, Pusulan Neste oli sijalla 300. Nyt Pusulan Neste on koko Suomen 15. paras Neste. Kolmas wauuuuuuu!
Mitä Teijalta voi oppia
Delegointi. Aluksi Teija teki paljon itse. Nykyään Teija luottaa henkilöstöön ja antaa työntekijöiden itse kehittää toimintaa parempaan suuntaan. Henkilöstö haluaa itse tehdä esim ruokalistat yms, jottei yrittäjä joudu tekemään kaikkea.
Hymy. Teijan bensiksen "tyttöjä" tullan katsomaan kauempaakin. Kuulemma suosittu nähtävyys on myös Teijan oma alastonkuva firman seinällä. Hmm... ens kesänä prätkäreitti meneekin Pusulan Nesteen kautta.
Tukiverkostot
Teija on saanut paljon apua toisilta yrittäjiltä. Auta sinäkin toisia ja ota apua vastaan. Uskalla myös kysyä.
Heittäytyminen.
"En olisi uskonut että motoristit kaukaakin tulevat katsomaan Pusulan Nesteen iloisia tyttöjä." sanoo Teija. Kannatti heittäytyä. Jos Teija ei olisi aikanaan uskonut omaan juttuun, Pusulan Neste ei olisi tänä päivänä niin suosittu. Teijan unelma on toteutunut.
Menestystä elämääsi!
Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä
http://www.citydigital.fi
http://www.vivas.fi
http://www.w3.fi