Slush on startuppien perustajille ja sijoittajille tarkoitettu tapahtuma, jossa sijoittajat, startupit ja yrittäjät voivat oppia menestyneiden yrittäjien tarinoista.
Slushin päälavalle astelee rennosti Nvidian perustaja Chris Malachowsky. Hän omistaa lähes 4 prosenttia tästä yhtiöstä, jonka markkina-arvo ohitti tänä vuonna Microsoftin ja Applen nosten jopa maailman arvokkaimmaksi yhtiöksi. Christin varallisuudeksi arvioidaan 1,5 miljardia dollaria.
Harvoin muistamme, että jokaisen menestyneen ihmisen ja yrityksen taustalla on alkuvaiheen haparointia, vääriä valintoja, rahahuolia ja murheita tuotteiden kehittämisen kanssa. Chrisin polku Nvidian perustajana ei tästä poikkea.
Chris perusti yhtiön Jensen Huangin ja Curtis Priemin kanssa. Heidän ensimmäinen tuote perustui edistyneeseen teknologiaan, joka ei mennyt kaupaksi, koska se ei toiminut Microsoftin ympäristöissä.
Asiakkaiden kuunteleminen on avain menestykseen
Chris kertoi, että ensimmäisen epäonnistuneen tuotelanseerauksen jälkeen he juttelivat asiakkaiden ja asiakkaiden asiakkaiden kanssa minkälainen tuote kiinnosta. Toisessa tuoteversiossa he keskittyivät siihen, mitä markkinoilla tarvittiin ja tämä kannatti.
Chris oppi, ettei pidä keskittyä pelkästään teknologiaan, vaan siihen, mitä asiakkaat oikeasti tarvitsevat ja haluavat.
Isompi tiimi ei tarkoita parempaa laatua
Onnistuneen tuotteen ja myynnin kasvun myötä yhtiö palkkasi uusia työntekijöitä tiimiin. Tämä toi mukanaan uusia ongelmia koska alkuperäisten tiimin jäsenten aika meni siihen, että he valvoivat ja opastivat uusia työntekijöitä eikä tuotekehityksestä meinannut tulla mitään.
Christ päätti kumppaneidensa kanssa tiivistää kehitystiimiä ja antoivat lähtöpassit monille työntekijöille. Alkuperäinen tiimi pystyi keskittymään tuotekehitykseen, kun aikaa ei mennyt enää organisaation pyörittämiseen.
Myöhemmin tiimi on tietenkin kasvanut, mutta alkuvaiheessa usein startupit saavat eniten aikaan, kun tiimit ovat pieniä.
Kulttuurin rakentaminen ja tarkkaan harkitun talentin rekrytointi ovat tärkeimpiä kasvun aineksia.
Yliopistoyhteistyö kasvun vauhdittajana
Nvidialla oli tekoälyyn sopivia tuotteita, joita ei kukaan pystynyt käyttämään, koska tutkijoilla ei ollut laitteita ja niiden hankkiminen olisi ollut liian kallista.
Chris kertoi, että he tekivät laajaa yhteistyötä MIT -instituutin ja Harvard -yliopiston kanssa ja antoivat yliopistojen käyttöön paketin, jolla tutkijat voivat kokeilla mitä Nvidian laitteilla ja ohjelmistoilla voi saada aikaan.
Yliopistoyhteistyön myötä tutkimus ja tuotekehitys lähti vauhtiin ja sitä myötä tekoälylaitemarkkina lähti räjähdysmäiseen kasvuun.
Jokainen menestyvä bisnes on joskus ollut pieni startuppi. Kasvu tuo mukanaan uusia haasteita, mutta kun sinnikkäästi tekee töitä kohti isoa unelmaa, voi saavuttaa asioita, joiden ei alunperin uskonut olevan edes mahdollisia.
Menestystä elämääsi!
Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä