Lueskelin aamupalaksi tietoa digimainonnasta ja bränditutkimuksesta. Tässä muistiinpanoja ja yhteenvetoa digimainonnan trendeistä. Miten brändiä kannattaa mitata verkossa ja mitä tekemistä kohdennetulla sisältömarkkinoinnilla on brändimielikuvan kehittymisen kanssa. Jokainen mainoskampanja on myös brändikampanja ja siksi mainontaan kannattaa satsata.
Brändin mittaamisen merkitys kasvaa
Pelkät klikit eivät merkitse, sillä brändin näkyminen silmiemme näkökentässä vaikuttaa myös brändin tunnettuuteen. Kiinnostava kampanja vaikuttaa siihen miten suhtaudumme brändiin. Mittaamisessa tärkeätä alkaa olla myös kampanjan vaikutus brändin faktoreihin:
- tunnettuuden lisääntyminen
- brändin kanssa vietetyn ajan lisääntyminen
- brändistä pitämisen lisääntyminen
- brändiuskollisuuden lisääntyminen
- ostamisesta kiinnostumisen ja ostoaikeen lisääntyminen
Sisältömarkkinointi lisääntyy
Digimainonta mukautuu entistä enemmän sisältöön sopivaksi.
Klikkaus ei ole ainoa mittari
Kerran optimoimme yhtä kampanjaa siten, että saamme mahdollisimman korkean klikkiprosentiin. Samaan aikaan bounce rate kasvoi. Ihmiset siis kiinnostuivat mainoksesta, mutteivat oikeasti tuotteesta tai brändistä. Tämän jälkeen optimoimme kampanjan puhuttelemaan mahdollisimman tarkasti tavoittelemaamme kohdeyleisöä. Klikkiprosentti oli huonompi kuin ensimmäisessä kampanjassa, mutta saimme aidosti kiinnostuneet ihmiset brändin pariin ja tilausmäärä kasvoi.
Klikkiprosentin ulkopuolelle jääviä kampanjavaikutuksia mittaamalla pääset tekemään tehokasta kampanjointia.
Klikkaus on vain 1% mainonnan tehosta. Bränditutkimuksella saat selville loput 99% kampanjan onnistuneisuudesta. Mittaa myös:
- herättikö mainos kiinnostusta
- oliko kampanjalla positiivinen vaikutus brändiin
- osuiko kampanja kohderyhmään, kuuluuko vastaaja mielestään tuotteen kohderyhmään
- muistaako ihminen mainoksen
Muista, että kaikella mainonnalla on vaikutuksia brändiin, myös taktisilla kampanjoilla. Onko kampanjasi onnistunut jos teet todella ärsyttävän kampanjan ja saat korkean klikkiprosentin (esim. 3%) ja samalla (97%), jotka eivät klikkaa, vaikutus mielikuviin ja ostokiinnostukseen painuukin negatiiviseksi? Any publicity is good publicity, mutta muista että brändivihaajille on vaikea myyjä.
Interquestin Digimainonnan selvitys 2014 mukaan:
- positiivisimmin klikkiprosentin kanssa korreloi mainonnan huomioarvo, kiinnostavuus ja selkeys.
- Negatiivinen vaikutus klikkiprosenttiin on mainoksen tylsyydellä ja ärsyttävyydellä sekä mainonnan huonolla sopivuudella mainostajalle.
Mainosten kohdentaminen on parantunut
Ennenvanhaan digimainonnassa mainostettiin kaikkea kaikille. Ammuttiin haulikolla metsään ja toivottiin että osuu. Nykyään mainonta on kohdennetumpaa. Retargetoinnin avulla kohdennetaan sivustolla käyneille ja sisältömarkkinoinnilla voidaan puhutella yleisöä. Vuonna 2011 mainoksista kohdentui vain 40% oikeaan kohderyhmään, nyt luku on lähes 50%. Uskon, että hyvällä sisältömarkkinoinnilla voidaan mainonnan kohdentamista parantaa entisestään.
Mainonnan huomioarvolla on merkitystä
2000 -luvun alussa oli trendinä, että bannereita ostetaan halvalla espanjasta. Bannereihin ei kiinnitetty huomiota. Nykyään kampanjat suunnitellaan mediaa sopivaksi ja useat mediat tarjoavat räätälöityjä ratkaisuja. Mainos puhuttelee paremmin, on natiivimpi ja ympäristöön soveltuvampi. Parhaita sisältömainoksia jaetaan Cityssäkin tuhansia kertoja. Ihmiset suosittelevat hyvää aihetta toisilleen ja brändi saa samalla suosituksia. Kampanjoihin kannattaa satsata.
Loppujen lopuksihan sillä on merkitystä, että ovipumppu laulaa ja myyntiä tulee. Mitä enemmän pidät jostain, sitä todennäköisemmin ostat sen jossain vaiheessa.
Menestystä kampanjointiisi.
Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä
http://www.citydigital.fi
http://www.w3.fi
3 kommenttia
hikkaj
21.4.2014 11:26
IL
terveisiä täältä juoksukenkien seasta - mihinhän kategoriaan tuokin näkyvä blogimainonta kuulunee?
Vastaa kommenttiin
Ilkka Lavas
22.4.2014 01:27
Ei ole mainontaa. On joko epätoivoisten seo optimoijien yritys tai blackhat mustamaalausyritys koska on niin huonosti ja tod näk robotiikalla ja spämmäämällä tehty. Kehitämme automatiikkaa että saadaan estettyä paremmin.
Ilkka
Anonyymi
5.12.2021 10:33
Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me
Vastaa kommenttiin