KYSYMYS: Olen seurustellut poikaystäväni kanssa kaksi vuotta. Asumme yhdessä. Suhteessamme on alusta asti ollut tiettyjä ongelmia. Mies ei kykene puhumaan tunteistaan, tai mistään. Esitän samat kysymykset yhä uudelleen saamatta koskaan vastauksia. Haluaisin alkaa miettimään jo vakavasti perheen perustamista, ja olen useasti sanonut, etten näe järkeä tuhlata molempien aikaa, jos lapset eivät hänen suunnitelmiinsa kuulu. Edes näin esitettyyn kysymykseen vastaukseksi en saa kuin välttelevää "katsotaan nyt" -mutinaa.
Varsinkin suhteen alkuaikoina riitelimme paljon. Heti vaikean aiheen noustua esiin mies vetäytyy eikä reagoi minuun enää ollenkaan. Muutenkin puhuminen on hänelle varsin hankalaa, kahden keskisinä hetkinämme jäämme usein hiljaisuuteen. Minä olen melko ulospäinsuuntautunut ja temperamenttinen pälpättäjä. Siksi tällainen sulkeutuneisuus hämmentää ja suoraan sanottuna raivostuttaa minua.
Suhteessamme ei ole koskaan ollut minua tyydyttävää määrää seksiä. Jossain välissä lakkasin ruinaamasta, ja suhteen koettua muutamia isoja riitoja ja vaihdettuani ehkäisypilleri-merkkiä, huomasin, etten enää edes halua.
Olen jo useamman vuoden tuntenut miehen, jonka kanssa meillä on ollut jonkinlaista kipinää. Olen jättänyt sen huomiotta, sillä olemme molemmat aina seurustelleet. Olen pitänyt häntä myös naistenmiehenä, koska hän on tehnyt ajoittain varattuna jonkinlaisia aloitteita minua kohtaan. Me pystymme kuitenkin juttelemaan kaikesta, olemme melko samanlaisia ihmisiä ja pidämme samoja asioita tärkeänä. Olemme pitäneet yhteyttä kaiken tämän ajan, ja hänestä on tullut minulle tärkeä.
Meidän molempien suhteet ovat väljähtyneet, hän varsinkin haluaa omasta suhteestaan pois. Yhteydenpitomme on alkanut sisältää lupauksia ja haaveita yhdessäolosta. Emme voi tietenkään tehdä mitään, koska olemme edelleen kumpikin parisuhteessa.
Haluaisin lähteä ja kokeilla, olisiko tässä elämäni mies. En kuitenkaan tiedä, haluanko luopua hyvästä miehestä, joka rakastaa minua. Suhteesta, jossa voisin elää loppuelämäni luottaen, että toinen ei häviä mihinkään. Pelkään ottaa riskiä, mutta vielä enemmän pelkään loukata miestä, jonka kanssa seurustelen nyt.
Olen ajatellut tämän olevan vain vaikea vaihe suhteessa, mutta en usko toimintatapojemme ja luonteidemme muuttuvan. Siksi en myöskään ole varma, että tilanne paranisi.
Tiedän, että teen väärin tasoittelemalla itselleni tulevaisuutta ollessani suhteessa, mutta en pysty vielä lähtemäänkään. Myöskin tämä toinen mies epäilyttää, olisiko hän rinnallani loppuun saakka, kun nytkin salaa toimii samoin kuin minäkin. Onko vika minussa, enkö osaa "tyytyä" "pelkkään" rakkauteen, etsinkö vain rakastumisen tunnetta uudelleen ja uudelleen. Omat suhteeni eivät ole tätä vaihetta pidemmälle kestäneet, molemmilla miehillä on takanaan pitkiä suhteita.
En tiedä, mitä tehdä.
Ahdistunut, 25
VASTAUS: Kirjoitat kaksivuotisesta seurustelusuhteestasi. Asutte yhdessä poikaystäväsi kanssa. Sinua ahdistaa kuitenkin ymmärrettävästi moni asia suhteessanne: puhumattomuus, tulevaisuuden suunnitelmien avoimuus ja esimerkiksi läheisyyden puute. Kirjoitat yrittäneesi ratkaista kysymyksiä keskustelemalla poikaystäväsi kanssa, mitä pidän arvokkaana. Olet joutunut kuitenkin pettymään, koska puhuminen on miehellesi vaikeaa. Et kirjoita tarkemmin siitä, miksi puhuminen on vaikeaa pokaystävällesi. Mietin näkyykö sama vaikeus myös hänen muissa ihmissuhteissaan, vai liittykö se ennemminkin teidän väliseen suhteeseen? Kokemukseni mukaan puhumattomuuden taustalla parisuhteissa on usein pelkoja ja häpeän tunteita, mikä tekee puhumattomuudesta ymmärrettävää. Monet tunteistaan puhumattomat miehet, mutta myös naiset kantavat mukaan haavoittavia kokemuksia. He ovat kenties yrittäneet puhua tunteistaan, mutta eivät ole syystä tai toisesta tulleet kuulluiksi ja vastaanotetuiksi. Kirjeesi saa minut miettimään, millaisia keskustelunne ovat olleet? Kirjoitat olevasi temperamenttinen ja miehesi on luonteeltaan hiljaisempi. Olisiko kohdallanne voinut käydä niin, että ette ole päässeet puhumaan ollenkaan syvemmistä tunteistanne – esimerkiksi miehesi tai sinun peloista? Aavistelen kirjeesi perustella, että olette saattaneet juuttua tuhoaviin keskusteluihin, mikä voisi näkyä esimerkiksi siten, että mitä voimakkaammin tuo esiin pettymystäsi puhumattomuudesta, sitä enemmän poikaystäväsi vetäytyy keskustelusta. Tuhoaville keskusteluille on tavallista, että ne ovat rytmiltään nopeita ja niihin sekoittuu monenlaisia asioita, kuten kinastelua arkiasioista. Usein vielä toinen kumppaneista on korostuneemmin kritisoiva, vaativa ja syyllistävä samalla kun toinen puolustautuu vetäytymällä. Juuttuminen tällaisiin keskusteluihin on turhauttavaa, minkä vuoksi joskus voi käydä myös niin, että kummatkaan eivät yritä enää keskustella, vaan katkaisevat keskusteluyhteyden kokonaan tai kääntyvät jonkun toisen puoleen. Kirjoitat, että sinulle on käynyt myös näin.
Olet löytänyt keskusteluyhteyden toisen miehen kanssa. Sinänsä kaipauksesi tulla kuulluksi omien asioidesi kanssa on ymmärrettävä. Toinen mies vastaakin osaan toiveistasi ja niihin asioihin, joihin olet tyytymätön seurustelusuhteessasi. Teillä on ollut toisen miehen kanssa jo muutaman vuoden jonkinlaista kipinää. Ymmärrän kirjeestäsi, että sinulla on ollut siis koko seurustelusuhteesi ajan ikään kuin kaksi miestä. Toisen kanssa olet seurustellut ja toisen kanssa keskustellut. Pohdit, olisitko onnellisempi tämän toisen miehen kanssa. Kysymykseen on vaikea vastata, koska emme voi tietää etukäteen tulevaisuudesta. Kirjoitat kuitenkin realistisesti, että suhteessasi kummankin miehen kanssa on paljon hyvää, mutta myös haasteita. Olet vakuuttunut, että seurustelukumppanisi rakastaa sinua ja olisi valmis sitoutumaan yhteiseen elämäänne. Tuntemasi miehen kanssa pystyt keskustelemaan.
Kysyt kirjeesi lopussa onko sinussa jotakin vikaa? Vastaan, että ei. Ymmärrän hyvin tarpeesi keskustella ja suunnitella tulevaisuutta. Suurimpana haasteena näen sen, että yrität ratkaista seurustelusuhteessa olevaa kysymystä jonkun toisen kautta. Pidän realistisena, että voisitte oppia keskustelemaan poikaystäväsi kanssa kumpaakin tyydyttävällä tavalla. Tarvisitte siihen kuitenkin apua. Rohkaisen teitä olemaan yhteydessä oman alueenne perheasianneuvottelukeskukseen ja varmaan ajan parineuvotteluun. Voisitte hyötyä keskusteluista, joissa ulkopuolinen keskustelukumppani auttaa teitä ymmärtämään keskusteluidenne taustalla olevia vaikeuksia. Luen kirjettäsi ennen kaikkea toiveikkaana: teillä on poikaystäväsi kanssa paljon mahdollisuuksia niin halutessanne.
Kaikkea hyvää elämäänne!
Joona, perheneuvoja
8 kommenttia
Umenohana
29.3.2016 21:59
Haluat lapsia. Asia on selvästi sinulle nk. "Deal breaker".
Vastaa kommenttiinNyt on parempi miettiä (ennenkuin olet sitten 40) mikä on se viimeinen ikä, jossa haluat ekan mukulan pyöräyttää. Vähintään 5v ennen sitä pitää saada tässä suhteessa asia selväksi, jotta "en mä oikeestaan haluu skidejä" vastauksen tullen sinulla on aikaa pistää bänät, etsiä kumppani joka a) haluaa lapsia ja b) mielellään sitoutuu suhteeseennekin ja lisäksi on vielä aikaa aloittaa se lapsen hankinta. Niin uskomattomalta kuin se voi kuulostaakin et ehkä suinkaan pamahda paksuksi kertakiksaisulla.
25 on vielä ihan hyvä hetki lähteä "ihan hyvästä" suhteesta kohti "upeaa" suhdetta. Moisen matkan voi toki tehdä nykyisen suhteenkin sisällä ja nykyisen kumppanin kanssa. Mutta molempien pitää olla valmiit töihin.
Vastaa kommenttiin
shiwan8
30.3.2016 07:59
Lähde suhteesta. On todella epätodennäköistä, että pysyisit uskollisena loppuun saakka kun kerran nytkin ainoa jarru "rajan" ylittämiselle on se, että et ole varma kestäisikö uusi suhde vai ei. On itsekästä ja turhaa lukita sellainen ihminen itseensä jota päätyy satuttamaan.
Siihen seuraavaan suhteeseen neuvoksi, että yritys painostaa ihmistä jolla on edes semisti terve itsetunto johtaa aiempaa kovempaan vastustukseen, ei siihen, että saisit haluamasi.
Vastaa kommenttiinTuskin sillä miehelläsi on mitään erityistä ongelmaa puhumisen suhteen saati sitten niiden lasten hankkimisen suhteen. Hänellä on todennäköisimmin ongelma sen kanssa, että jos hän sanoo niin kuin asia on hän laukaisee temperamenttisi (mikä ei ole muuta kuin kaunisteleva termi kuvaamaan pikkulapsen omasita tunteiden ilmaisun hallitsemattomuutta) mikä taas on kenelle tahansa älykkäälle ihmiselle on liian kova hinta siitä. Ei aikuinen oikeasti jaksa katsella toista aikuista joka ei pärjää tuntemustensa kanssa, mutta jos sellaisen kanssa pariutuu niin siirrytään vahinkojen rajaamiseen mikä sitten tarkoittaa niiden ongelmia tuottavien tekijöiden välttelemistä. Teidän tapauksessa kyse on niistä "vaikeista" aiheista.
Vastaa kommenttiin
Niinpäniina
31.3.2016 09:59
Erittäin osuva analyysi tilanteesta. Juurikin näin.
Ahdistunut, 30
30.3.2016 12:16
Vastaava tilanne päällä! o/
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
jokunainen
30.3.2016 15:03
Minusta taas ei ole liikaa vaadittu, etta saisi kuulla myos kumppanin kannan lapsiasiassa. Olipa se kanta sitten kielteinen tai myonteinen. Mielestani kysyjan mies on kypsymaton, jos ei pysty noinkaan isoista asioista keskustelemaan aikuisen lailla. Itsellani ei riittaisi mielenkiinto pikkupojan mielenliikkeiden arvailemiseen.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Kikonipe
30.3.2016 17:53
Shiwan, jos tarjoaisit psykoterapiaa, tulisin asiakkaaksesi. Tunnistan itsessäni monet niistä "vahvan" naisen piirteistä, joita muissakin teksteissäsi tuot esiin, vaan kuinka oppia tasapainoisemmaksi? Olisko vaikka suositeltavaa luettavaa?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
bearitsa
6.4.2016 15:52
Ei psykoterapeutti anna sinulle selkeitä vastauksia miten toimia esim. parisuhteen kriisikohdissa. Psykoterapeutti auttaa sinua itse löytämään suunnan.
luottamusjarakkaus
31.3.2016 09:00
Lähde suhteesta. Olethan pettänyt kumppaniasi tuon toisen miehen kanssa kokoajaan. Ei, ei fyysistä, mutta kaikki salailu, jota kumppanin seläntakana kähmitään, murentaa yhteistä suhdetta.
Vai mitä luulet...olisiko kiva kuulla ystävättäreltäsi, että hän juttelee miehesi kanssa kaikesta syvällisesti ja tunteella. Että heillä on yhteys ja miehesi pystyy kertomaan hänelle kaikesta. Ja että miehesi on kertonut ystävättärellesi, että koettaa kärvistellä teidän suhteessa vain siinä toivossa, josko sinun painostava ja arvosteleva tyylisi muuttuisi.
Sinulla ainakin on osasi luottamuksen murenemiseen ja avoimen keskustelun ja ilmapiirin olemattomuuteen. Olet salailija ja seläntakana puuhastelija.
Ehkä järkevintä olisi opetella ensin itsenäiseksi ja luotettavaksi. Sitten vasta parisuhteeseen.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin