KYSYMYS: Olemme miehen kanssa olleet naimisissa 22 vuotta ja meillä on kolme lasta, kaikki teini-iässä (17, 15, 13v). Keskimmäinen tytär sairastui viime syksynä anoreksiaan. Oireilu alkoi loppukesästä ja eskaloitui nopeasti syömättömyydeksi. Perheen yhteiset ruokahetket muutuivat painostaviksi tilaisuuksiksi, joista kaikki halusivat eroon niin nopeasti kuin suinkin. Sain tyttären lääkäriin ja alkusyksystä hän joutui nopean painon laskun takia sairaalaan, jossa vietti sitten monta kuukautta. Ravitsemustila saatiin korjattua, mutta psyykkinen hoito on vasta alkanut. Nyt tytär on kotona, avohoidossa.
Ongelmanani on se, että KAIKKI on minun harteillani. Olen jäänyt omaishoitajaksi työstäni, jotta pystyisin huolehtimaan tyttären syömiset ja hoidon. Mies on kyllä käynyt hoitoneuvotteluissa, muttei muulla tavoin osallistu tyttären hoitoon. Olen pakottanut hänet lukemaan pari kirjaa syömishäiriöistä. Tytär kieltäytyy syömästä kenenkään muun perheenjäsenen kanssa kuin minun. Sanoo että isä on turha, häntä ei kotona tarvittaisi. Ei halua että isä kuulisi hänen asioistaan. Isää ei ole kuulemma koskaan hänen asiansa kiinnostaneet, miksi siis nyt? Itse koen, että mies on asettunut odottamaan, että minä hoidan asian kuntoon (kuten kaiken muun aina aiemminkin), olenhan nyt “vapaalla”.
Itse olen kuolemanväsynyt, kyllästynyt syömishäiriön minuun (ruokkijaan) kohdistamaan vihamielisyyteen, mutta mistään ei ole konkreettista apua tarjolla. Käyn kyllä työterveyshuollon psykologilla säännöllisesti. Mies ei tee mitään spontaanisti.
Ennenkin asenne avunpyyntöihini on ollut se, että auttaa jos sattuu sopiaan tai huvittamaan sillä hetkellä. En voi itse jäädä vain sivusta seuraamaan, kun tytär kärsii vaan toimin, sainpa apua tai en. Ystävät kyselevät miten jaksan. Pelkään että jossain vaiheessa romahdan, kun en saa mistään tukea. Käymme hoitotahon tarjoamissa "perhetapaamisissa", jossa on käynyt ilmi esim. se että minä olen perheen lohduttaja, mies ei sitä osaa kun ei ole itse koskaan saanut lohdutusta. Käskivät sormella osoittaen miestä hankkimaan meille parisuhdeneuvontaa, mutta mitään ei ole viikkoihin kuulunut. Tuskin kiinnostaa.
Kestän itseeni kohdistuvan välinpitämättömyyden, mutta on vaikeaa antaa anteeksi sitä ettei mies viitsi panostaa lapsiin. Oma napa on niin paljon tärkeämpi. Joskus olen ajatellut, että jos eroaisimme, miehen olisi pakko huomioida lapsiaan edes silloin kun on tapaamisia. Nyt epäilen että osa riittävän vanhoista lapsista ei edes haluaisi isäänsä tavata, kun saisivat itse päättää. Olen taloudellisesti hankalassa tilanteessa, tuloja ei juuri ole, joten eroa en voi nyt harkita. En jaksa enää rakastaa enkä VARSINKAAN kunnioittaa. Miten ihmeessä pystyisin antamaan anteeksi miehelleni sen, ettei edes oman lapsen hätä saa häntä ylös sohvalta?! Jos vihaan syömishäiriötä, niin vihaan miestänikin kun hän ei edes yritä osallistua!
“Se joka hoivaa”, 44
Hei!
VASTAUS: Kiitos kirjeestäsi. Riveiltä välittyy suuri hätä tyttären tilanteen takia, mutta myös kiukku ja turhautuminen siihen, että tunnet olevasi tilanteessa aivan liian yksin. Ymmärrän tunteesi.
Lapsen vakava sairastuminen on aina iso kriisi perheessä ja joskus käy niin, että se ennemminkin erottaa, kuin yhdistää vanhempia. Tämä tapahtuu etenkin silloin, kun vanhempien tapa reagoida lapsen sairastumiseen on keskenään erilainen. Näin on nähdäkseni käynyt teilläkin. Olet itse ottanut suuren vastuun tyttäresi hoidosta ja toipumisesta. Miehesi taas, sanojesi mukaan, ei ole kovin sitoutunut tyttäresi parantumiseen. Tilanne vaikuttaa epätasapainoiselta ja epäoikeudenmukaiseltakin. Tyttären sairaus on selkeästi lisännyt jo ennestään sinussa olleita tyytymättömyyden tunteita, tunnet, että miehesi ei ainoastaan laiminlyö sinua, vaan myös lapsianne.
Meidän ihmisten on vaikea kestää yleensäkin sitä, että joku läheinen reagoi eri tavalla kriiseihin, kuin me. Erityisen kipeää tämä tekee silloin, kun kyseessä on lapseemme liittyvä asia. Voin vain arvella, miksi miehesi käyttäytyy, niin kuin kerrot, mutta vaistonvaraisesti ajattelen, että hän kyllä suree tapahtunutta, mutta omalla tavallaan. Ehkä tyttären syömishäiriö on jotain, mitä hänen on vaikea käsittää ja käsitellä. Ehkä hänen on yleensäkin vaikea puhua ja lohduttaa sanoilla.
Teini-ikäinen nuori näkee maailman usein kovin mustavalkoisesti ja hänelle on luontevaa löytää perheestään ystäviä ja vihollisia, pahoja ja hyviä ihmisiä. Monesti hän saattaa kiinnittyä voimakkaasti toiseen vanhempaan ja vastaavasti erkaantua toisesta. Vaikka sinä tunnet olosi turhautuneeksi, olisi kuitenkin tärkeää, etteivät tyttäreen ja isän välit ennestään huononisi. Joko isän tai sinun on välitettävä tyttärelle viesti, että isä tukee ja välittää ja on huolissaan, vaikka ei osaa sitä aina ilmaista.
Olen iloinen, että sekä sinä, että miehesi olette avun piirissä. Kuulostaa hyvältä, että käyt psykologin luona säännöllisesti ja että teillä kahdella on mahdollisuus hoitotahon perhetapaamisiin. Kuten sanottu, lapsen vakava sairastuminen on aina iso kriisi koko perheelle, myös muille sisaruksille. Kerrot, että teille on suositeltu parisuhdeneuvontaa, mutta miehesi ei ole osoittanut kiinnostusta sen suhteen. Ehkä juuri nyt ei ole sen aika. Ehkä tilanne on juuri niin vaativa, kuin kerrot. Ajattelen, että vaikeina aikoina tulisi pitäytyä yksinkertaisissa asioissa ja välttää tekemästä isoja muutoksia tai päätöksiä. Tavallinen arki ja vahvat rutiinit auttavat paisti toipuvaa tytärtänne, myös hänen sisaruksiaan.. Syömishäiriöstä toipuminen vie pitkään, mutta jo se, että tyttärenne on päässyt sairaalasta kotihoitoon, on hyvä merkki. Toipuminen on alkanut.
Sinä olet äiti, mutta myös muuta. Sinun on pidettävä huolta itsestäsi, että jaksaisit , etkä romahtaisi suuren taakkasi alla. Myös hoitaja tarvitsee hoitoa. Jos mieheltäsi et saa tarvitsemaasi tukea ja lohdutusta, niin mieti mitä kautta voit saada sitä. Yritä joka päivä tehdä, jotain, mistä on sinulle iloa ja joka tuottaa mielihyvää.. Ei sen tarvitse olla mitään ihmeellistä, vaan jotain mikä auttaa sinua kestämään.
Kun pahin kriisi on ohi, voitte tarkastella lähemmin parisuhdettanne. Mitä lapsen sairastuminen siitä näytti? Mitä teidän tulisi tehdä, jotta jatkossa molemmat voisitte tuntea olon tasavertaisiksi ja arvokkaiksi. Voitteko löytää tien takaisin molemminpuoliseen kunnioitukseen ja rakkauteen?
Sinua ajatellen,
perheneuvoja Kati
9 kommenttia
shiwan8
2.5.2014 11:07
Ensimmäinen askel oikeaan suuntaan on todeta sille perhetaapaamisten tantalle, että joko kasvattaa selkärangan tai hommaa itselleen jonkun paikkaajan jolla sellainen on jo. Kuten tapana on, tantta on päättänyt olla ottamatta mitään huomioon ja syyttää automaagisesti miestä kaikesta.
Toinen askel on lakata pitämästä miestä naisena.
Kolmas askel on ymmärtää, että jos jäbällä ei ole välineitä homman hoitamiseen niin se ei voi sitä hommaa hoitaa.
Neljäs askel, ja tämä on nyt sitten kriittinen askel, on lopettaa kaikki ajatukset siitä, että itse tekee AIVAN KAIKEN ja AINA niin ettei KUKAAN muu tee IKINÄ mitään, koska ainoa totuus minkä tuosta voi ilman virhemarginaalia vetää on se, että aivan jokainen noista väitteistä jotka on kirjoitettu NÄIN ovat sisällöllisesti paskaa. Ainakin itse olen niin ikävä ihminen, että jos minulle tullaan avautumaan jotain sanasaattein "aina/ei koskaan" niin minä alan toimimaan niin kuin minun väitetään toimivan. Turhaan sitä ottaa paskaa niskaan siitä mihin ei ole syyllinen.
Mitenkään vähättelemättä tämän naisen tilannetta, on varmaan helvetin rankkaa olla jatkuvasti valvomassa toista ihmistä joka on jo sellaisessa iässä, että normitilassa huolehtisi itse itsestään. Kuitenkin, jos se mies tuo taloon rahaa niin ei se nyt niin ole, ettei hän tee ikinä mitään yhteisen hyvän eteen. Mies tekee tekstin perusteella sen mitä osaa ja on valinnut olla sotkeutumatta tilanteisiin joiden käsittelyyn hänellä ei ole valmiuksia. On hiukan epäreilua heittäytyä marttyyriksi ja syyttää kaikesta muita. Tässä taas ollaan tilanteessa, jossa huomioidaan vain se minkä nähdään tapahtuvan ja kielletään kaikki se mitä ei itse omin silmin päästä todistamaan.
Tästä huolimatta niitä valmiuksia olisi syytä alkaa hankkimaan, joten minun mielestäni sen miehen olisi syytä osallistua. Jos ei muuten niin olemalla henkisenä tukena sekä naiselle että tyttärelle. Siinä ohella varmaan oppisi vähän niitä taitoja joilla auttaa prosessissa. "En osaa" ei ole perustelu sille, ettei opettele.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Dia
3.5.2014 19:37
" -- minun mielestäni sen miehen olisi syytä osallistua. Jos ei muuten niin olemalla henkisenä tukena sekä naiselle että tyttärelle. Siinä ohella varmaan oppisi vähän niitä taitoja joilla auttaa prosessissa. "En osaa" ei ole perustelu sille, ettei opettele."
Hienosti sanottu. On kuitenkin helppoa neuvoa muita. Todellisessa elämässä olen nähnyt miesten antavan sellaisia neuvoja, joita he eivät ole itse noudattaneet, mutta selityksiä on kyllä esitetty.
Jotta miehen "en tee koska en osaa" muuttuisi opettelun kautta osaamiseksi, tarvitaan myös halua oppia. se, että miestä pakotetaan lukemaan kirjoja syömishäiriöstä, varmasti vain työntää häntä tilanteesta pois. Se, että oma teini-ikäinen tytär suhtautuu isäänsä kielteisesti, ei varmastikaan auta tilannetta.
Naisille on ominaista olla tukena ja auttaa, empatisoida, ymmärtää ja kuunnella, hoivata lapsiaan vaikka nämä olisivatkin rasittavia ja vittumaisia.
Miehet ovat keskimäärin ratkaisuhakuisempia eivätkä ymmärrä tunteiden tuulettamista tai tuen osoittamista muuten kuin fyysisellä läsnäolollaan tai palkkansa käyttämistä myös vuokraan ja ruokaan.
Tarinan miehelle voi olla helpointa vain etääntyä tilanteesta, koska tilanne pelottaa. Se ei ole reilua sairastunutta tytärtään eikä hoivaamiseen väsynyttä vaimoaan kohtaan. On epäreilua paeta yhteisiä ongelmia tai sysätä niiden hoitaminen sellaiselle, joka "osaa jo". On epäkypsää antaa peloilleen periksi ja jättäytyä sivuun. Tietyllä tavalla se, että jättää käyttämättä ojennetut oljenkorret, on pelkurimaista.
Kuitenkin toista ei voi muuttaa. Jos mies ei ole valmis muokkaamaan tapojaan huolehtiakseen teini-iänkin kourissa kouristelevasta tyttärestään, eikä tarjoa vaimolleen apuaan voidakseen tukea tämän jaksamista, ehkei hänen paikkansa perheenpäänä olekaan niin vahva, tai ehkei hänen paikkansa olekaan enää tuossa perheessä.
Sellainen fiilis minulle välittyi lukemastani tekstistä.
Lisäksi uskon, että tuohon tilanteeseen vaikuttavia seikkoja, joista emme ole lukijoina tietoisia, on paljon.
Toivottavasti perhe saa apua ja tukea, toivottavasti tyttö päihittää sairautensa ja toivottavasti tarinan nainen tekee fiksuja valintoja, jottei hänen tarvitse enää tuhlaamaan voimiaan ainakaan "pakottaakseen" miestään olemaan elämässään läsnä.
shiwan8
4.5.2014 00:05
Halu oppia ja uskallus opetella vaikeita asioita ei vielä riitä. Pitäisi saada siihen mahdollisuuksia. Tekstin perusteella tätä ei miehelle suoda. Tekstistä käy hyvin ilmi miten rakentavasti nainen suhtautuu mieheensä enkä ihmettelisi ollenkaan jos hänen yrityksensä osallistua on torpedoitu.
Tulee mieleen eräs nuori äiti, joka oletti lapsensa isän osaavan kaiken täydellisesti ilman mitään kokemusta lastenhoidosta ja haukkui sitten ukkonsa jokaisesta tämän virheestä. Se, miten tämä nuori äiti kertoi miehensä toiminnasta, oli todella laimeaa verrattuna tämän aloituksen naisen aggressiivisuuteen. Kuitenkin tunnen molemmat osapuolet tästä esimerkkini yhtälöstä riittävän hyvin, että voin pistää pääni pantiksi, ettei se mies ole nostanut käsiä pystyy ja kävellyt horisonttiin heti kun ei ole jotain jo valmiiksi tiennyt.
En siis tiedä onko tässä tarinassa mies ollut koskaan aktiivinen tai halukas osallistumaan, mutta jos minä olisin se mies ja toinen osapuoli olisi tämän aloituksen kaltainen nainen niin en minäkään osallistuisi. Siitä olisi kaikille enemmän haittaa kuin hyötyä.
Dia
4.5.2014 11:02
Sen enempää ruotimatta tapausta: en omaa tietoa enkä lähde tekemään johtopäätöksiä.
Dia
4.5.2014 17:14
Mahdollisuuksista vielä: joskus ne on vain luotava itse. Istua odottamassa voi maailman tappiin asti.
shiwan8
5.5.2014 01:04
Juu, en tosiaan tarkoittanut sitä, että mahdollisuudet pitäisi aina saada valmiina. Niiden luominenkaan ei kuitenkaan riitä jos joku muu on torppaamassa jokaisen yrityksen jonka itse luo.
licence27
3.5.2014 01:05
Jos ja kun ihminen sairastuu syömishäiriöön niin missä vaiheessa selvitetään sairastumisen syy?
Ihan arvaamalla lähtötilanteessa normaalipainoista tyttöä (tai poikaa) joku on haukkunut läskiksi ja se on jäänyt päähän soimaan. Ties vaikka olisi joutunut nettikiusaamisen uhriksi.
Toinen vahva veikkaus ihan vaan iän perusteella on huono seksikokemus tai sen ensimmäisen hyvän kokemuksen puuttuminen.
Omakuva on siis vääristynyt syystä tai toisesta.
Niin kauan kuin se perussyy on selvittämättä pakkoruokinta ja muu kyttääminen on vain oireiden hoitamista ja sairaus jää hoitamatta.
Olen noita vastaavia tyttäriä tavannut aikuisina useamman kuin yhden ja yhden haudalle vienyt kukkia. Kumma vaan että kunkin tapauksessa vanhemmat ovat olleet kaikkien huonoiten perillä siitä miten heidän lapsellaan menee. Tulee vaan jossain vaiheessa piste jossa lapsi lakkaa kertomasta asioistaan vanhemmilleen.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
ze_ni
5.5.2014 18:51
Pikkusiskoni on sairastanut anoreksian. Isäni ja äitini parisuhde ei ole vuosikausiin, koko sinä aikana kun muistan, toiminut mitenkään mallikkaasti ja sairastumisen aikana kävi juuri kuten kerroit. Äiti kantoi vastuuta sairaudesta ja isä jättäytyi sivummalle.
Haluan kuitenkin korostaa, että oman isäni kohdalla syrjään vetäytyminen ei tarkoittanut sitä, etteikö hän välittänyt. Päinvastoin, näin hänen itkevän, mutta hän ei vain osannut ja tiennyt, mitä pitäisi tehdä ja sanoa. Varmaankin aika sellaista perisuomalaista toimintaa, ettei oikein osata puhua tunteista... Uskoisin että miehesi tilanne on suunnilleen sama.
Toinen huomionarvoinen seikka on tuo oma jaksamisesi ja suhtautumisesi anoreksiaan... äitini kieroutui hoitaessaan pikkusiskoani jotenkin kummallisesti huomaamattaan mukaan anoreksiaan... lopulta koen että siskoni parantuminen lähti todenteolla käyntiin vasta kun hän muutti vanhemmiltamme opiskelemaan toiselle paikkakunnalle.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
shiwan8
6.5.2014 20:48
Tässäpä juurikin tämä. Tällaisten asioiden kanssa miehen haukkuminen on suunnilleen yhtä fiksua kuin haukkua naista siitä, ettei ole ensimmäisenä uhkien ja perheensä välissä sen sijaan, että mies on siinä kuten on tapana. Se nyt vaan on niin, ettei normaalille miehelle anneta edes mahdollisuutta oppia niitä taitoja joita tuossa tarvitaan. Ne taidot kun tulevat kaikista niistä tilanteista joista poikia moititaan, kuten nyt avoimesta pahan olon näyttämisestä, itkemisestä jne. jne. Kun kerran melkein koko sukupuoli koulutetaan pääsääntöisesti avuttomaksi muissa kuin suoraan uhkaavissa ongelmatilanteissa niin onko se nyt sitten outoa, ettei sen sukupuolen edustajalla ole niitä taitoja.