KYSYMYS: Hei, olemme seurustelleet nelisen vuotta miesystäväni kanssa. Minulla pitkä liitto takana, josta kaksi lasta. Puolisolla myös lapsia. Puolisolla hyvin tiiviit välit sukulaisiinsa, minulla huomattavasti väljemmät. En ole tottunut tiiviiseen yhteyden pitoon sukulaisten kanssa. Minua ahdistaa kun mieheni jatkuvasti on yhteydessä mm. veljeensä ja on hirmu kiinnostunut veljensä lasten kuulumisista, tuntuu että ihan liian kiinnostunut. Ennen minua puolisoni ei ole juuri seurustellut, vaan elämä on pyörinyt sukulaistensa ympärillä. Olen tottunut että seustellessa ollaan tiiviisti yhdessä (ei liian tiiviisti kuitenkaan, teen paljon omia juttuja) ja että asiat jaetaan parisuhteen kesken, asioista neuvotellaan ja kerrotaan mitä aiotaan tehdä.
Nyt minusta on ruvennut tuntumaan että ehkä olenkin liian vaativa ja kontrolloiva. Haluaisin tietää puolisoni aikeet ja menot, haluaisin että edes soittaisi että nyt meen käymään kaverilla ja jos esimerkiksi aikoo antaa lapselleen rahaa. Haluaisin tukea myös hänen isyyttään. Antaa neuvoja ja vinkkejä, sanoa mikä on minusta oikein ja mikä väärin. Näin oletan hänen myös tekevän lasteni kanssa ja hyväksyn hänen ehdotukset lasteni kasvatukseen, ja neuvottelemme niistä. Mutta jotenkin minusta tuntuu että hän ei halua minun neuvojani mihinkään vaan kaikki on hänen (ja sukulaistensa tekemänä) aina oikein. Ja yleensä aina kun sanon oman mielipiteen (tarkoitan hyvää) niin saan kiukun niskaani ja syyttelyn että hänestä tuntuu että ei voi itse päättää mitään ja kaikkeen pitäisi olla lupa kysymässä. Kovasti ymmärtää näkemykseni esim rahan annossa työssäkäyvälle lapselleen ja omatoimisuuteen opettamiseen. Mutta käytännössä ei vaan halua kuulla ja toteuttaa yhteisiä näkemyksiämme. Välillä on kotona niin väsyneenä että ei jaksa kiinnostua minun ja lasteni tekemisistä pätkääkään, häneen ei saa oikein kontaktia mitenkään. Vetoaa aina väsymykseen. Mutta samalla hetkellä on valmis lähtemään vierailulle veljensä luo jossa on yltiöpäisen kiinnostunut lapsista ja heidän tekemisistä. Väsymys katoaa ja asenne muuttuu. Hän muuttuu iloiseksi ja puhuvaiseksi hetkessä. Naureskelee ja vitsailee. Mutta samalla sekunnilla kun poistumme heiltä hän palaa väsymysmoodiinsa.
Kiinnostus lasteni menestyksistä on täysi nolla mutta veljensä lapset huomioi lupaamalla jätskiä tms palkaksi, onnittelemalla yms. Lapsensa vierailu menee myös samaa rataa, koskaan ei väsytä ja aamullakin hyppää ekana sängystä (vaikka normisti viimeisenä) niin iloisena ja pirteänä. Mutta kun lapsi lähtee, alkaa apatia. Minun sukulaisten vierailut istuu sohvalla ja plärää nettiä. Ei osallistu juurikaan kiinnostuneesti keskusteluun. Olenko minä tässä tapauksessa liian herkkä ja mustasukkainen? Vai miksi minusta tuntuu että minussa ja lapsissani on vika ettemme voi tuottaa hänelle sitä iloa mitä perheen pitäisi tuottaa? Olenko liian kotrolloiva kun haluan tietää asioista mitkä liikuttaa meidän perhettä ja haluan olla päättämässä perhettä koskevissa asioissa? Mikä on liian kontrolloivaa?
VASTAUS: Se, mikä on liian vaativaa ja kontrolloivaa, on mietittävä erikseen jokaisessa suhteessa. Sen perusteella mitä kerroit, ei tule sellaista kuvaa että menisit mahdottomuuksiin. Mutta jos kumppanisi on eri mieltä, on teidän koitettava keskustelemalla löytää sellainen linja, joka teille molemmille sopii. Hänellä voi olla hyvin erilainen ajatus siitä, millä lailla omista menoista, raha-asioista, ym. kerrotaan. Teidän on lyötävä pöytään molempien toiveet ja odotukset, ja katsottava, onko niistä leivottavissa sellainen kompromissi, jonka molemmat voivat hyväksyä. Ja jos ette pääse yksimielisyyteen, täytyy miettiä, onko suhteessa niin paljon muita hyviä puolia, että on valmis kestämään eroavaisuudet tässä asiassa.
Sama koskee sitä, miten ollaan yhteydessä sukulaisiin. Teillä on tässä asiassa kovin erilaiset taustat ja tottumukset. Periaatteessahan siinä ei ole mitään pahaa, että sisarukset ovat läheisiä toisilleen. Kiinnostusta veljen lapsiin voi selittää se, että kumppanisi on tuntenut heidät pienestä pitäin ja kiintynyt heihin. Sinun lapsesi ovat hänelle vieraampia, kun olette olleet vasta nelisen vuotta yhdessä. Mutta jos asia häiritsee sinua, on syytä käydä keskustelua. Sinun olisi kuitenkin hyvä ymmärtää sitä, että sukulaiset ovat kumppanillesi tärkeitä ja hyväksyä melko kiinteäkin yhteydenpito.
Väsymys ja haluttomuus kotona on sitten toinen juttu. Sinun on varmaankin kysyttävä häneltä ihan suoraan, miksi hän on niin väsynyt ja haluton sinun ja lastesi kanssa. Onko hänellä jotain hampaankolossa, mitä hän ei saa sanotuksi? Syyt on hyvä selvitellä juurta jaksain. Sinulla on myös oikeus esittää toiveesi siitä, että hän osoittaisi enemmän kiinnostusta sinua ja lapsiasi kohtaan. Jos muutosta ei tule, voi olla vaikea jatkaa suhdetta.
Mielestäni on aivan kohtuullista toivoa, että silloin, kun on ihmisiä kylässä, ei plärätä nettiä. Tässä asiassa et ole liian herkkä. Varsinkin, jos hän kykenee siihen silloin, kun hänen omat sukulaisensa ovat kylässä.
Ystävällisin terveisin
Perheneuvoja Tero
3 kommenttia
shiwan8
3.2.2017 06:50
Raja on oikeastaan aika selkeä. Jos se koskettaa yhteistä perhettä tavalla tai toisella se on yhteinen asia josta on syytä puhua. Pelkästään päätöksen tekijää itseään koskettavat asiat ovat taas enemmän sellaisia ilmoitusluontoisia juttuja jos sitäkään.
Tähän voi soveltaa helposti sitä perinteistä "mitä jos minulle tehtäisiin näin"-harkintaa. Lähes kaikkien tämän tyyppisten ongelmien ratkaisu löytyy vaihtamalla osapuolet päittäin. Jos miehestä tuntuu pahalta, että sinä teet päätökset kysymättä häneltä niin ihan yhtä väärin se on häneltä tehdä ne päätökset kysymättä sinulta.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
itsenäinen
5.2.2017 10:13
Minusta ap on ylikontrolloiva ja puuttuu asioihin, jotka eivät hänelle kuulu. Jos mies antaa rahaa omille lapsilleen, se on hänen asiansa.
Eiköhän me kaikki käyttäydytä kylässä vilkkaammin ja seurallisemmin kuin kotona. Turha siis ottaa nokkiinsa siitä, että mies on vilkkaampi kylässä kuin kotona. Neljän vuoden jälkeen pariskunnat kaipaavat jo muutakin seuraa kuin vain puolisoaan.
Sekä minä että mieheni olemme aikoinamme eronneet ja meillä on aikuiset lapset. Lähtötilanne siis melko samanlainen kuin ap:llä. En ikinä sekaantuisi miehen ja hänen lastensa väleihin, vaikka joskus jotakin itsekseni ihmettelen tai harmittelenkin. Myöskään en halua miehen asettuvan minun ja lasteni väliin.
En kestäisi puolisona ap: N tavoin kontrolloivaa ihmistä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Helena44
8.2.2017 11:54
Mielestäni kysyjä on liian kontrolloiva. Oikeastaan yllätyin, että neuvoja vastasi hiukan toisensuuntaisesti.
Perustan ajatukseni sille, että olen itse ollut samanlainen. Tekstistä välittyy mustasukkaisuuden tunne miehen perhettä kohtaan, huoli siitä että jää ulkopuoliseksi ja ei ole tärkeä. On helpompi kontrolloida toista kuin kohdata itsessään nämä hävettävät tunteet.
Tajusin oman kontrollintarpeeni ja mistä se kumpuaa vasta eron jälkeen. Oivalsin myös, että mies ei ollut minulle se oikea, sillä hänen kanssaan en koskaan kokenut riittävää turvallisuuden tunnetta. Mutta vika ei ollut miehessä, joka eli omannäköistään elämää. Olimme yksinkertaisesti huono pari.
Eromme avasi silmäni ja lähdin hakemaan ammattiapua kokemaani ulkopuolisuuden ja mustasukkaisuuden tunteisiin, jotten enää jatkossa olisi kontrolloiva, tukahduttava riivinrauta vaan rento ja avoin kumppani. Rentona itseni koin ja näin, mutta yllätyin aina kerta toisensa jälkeen, kun ne mustat tunteet kumpusivat jostain syvältä ja ajoivat vahtaamiseen ja kontrolliin. Olin itsekin surkeana, koska en ymmärtänyt tunteita ja yritin olla toimimatta niiden pohjalta. Käytännössä en kuitenkaan osannut käsitellä niitä millään muulla tavalla kuin kohdistamalla ne mieheen.
Mies aivan varmasti taistelee vastaan ottamalla korostetusti omaa tilaa. Hän "kostaa" kirjoittajalle kontrolloinnin vetäytymällä ja/tai tekemällä päätöksiä korostetun itsenäisesti. Tätä minä veikkaan. Se on lapsellista toki eikä kehittävä toimintatapa, mutta ehkä kuitenkin pikemminkin reaktio ahdistavaan tilanteeseen kuin miehen ominaisuus?
Kirjoittaja itse aistii ahdistavan kierteen ja selkeästi jo itsekin epäilee kontrolloivansa liikaa. Katse siis nyt tiukasti peiliin ja omia tuntemuksia tutkiskelemaan. Kun miehellä on tilaa hengittää, hän on varmasti avoimempi keskustelemaan yhteisistä päätöksistä ja yhteisestä tekemisestä, ja yhteytenne perheenä saa mahdollisuuden vahvistua luonnollisesti, ei kirjoittajan kontrollin pakottamana. Mieskin voi toki miettiä omalla kohdallaan käytöksensä ja reaktioidensa kypsyyttä, mutta tässä neuvotaan nyt kysyjää. Ratkaisu on todella usein siellä omassa päässä, jos sen uskaltaa kohdata.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin