KYSYMYS: Sekä puolisoni, että minä olemme 21-vuotiaita. Olemme seurustelleet pian 3 vuotta ja asuneet saman katon alla 2 vuotta.
Suhteessamme on ollut ylä- sekä alamäkiä, mutta suurimmaksi osaksi aika on mennyt tasaisella körötellen. Emme riitele usein, mutta riidan yllättäessä parisuhteemme suurimmat ongelmat pääsevät valloilleen. Puolisolleni on ollut aina vaikea puhua tunteista, kun taas minä haluaisin puhua asiat halki perinpohjaisesti, jottei mielipahaa jäisi hampaankoloon. Usein riitojemme kulku menee kutakuinkin näin; tuon esiin ongelmakohdat, puolisoni ei sano juuta eikä jaata, mökötän, kyllästyn mököttämiseen ja alan meuhkata, puolisoni ei sano juuta eikä jaata, otan esiin "erokortin", puolisoni sanoo että erotaan sitten, tunti eteenpäin ja molemmat itkemme ja sanomme ettemme halua olla erossa toisistamme. Ja näin itse riidanaiheuttaja on unohdettu ja asia painettu villasella.
Viihdyn hyvin puolisoni seurassa. Ehkä jopa liian hyvin. Haluaisin viettää hänen kanssaan jokaisen illan ja viikonlopun. En ole koskaan kieltänyt häntä lähtemästä viettämään aikaa kavereidensa kanssa, mutta joka kerta hän joutuu potemaan huonoa omatuntoa minun jäädessä kotisohvalla kädet puuskassa istuskelemaan.
Kesällä ongelmamme kärjistyivät. Olin ilmoittautunut ensimmäiselle maratonille ja samoihin aikoihin saanut tietää työpaikkani lähtevän alta. Sanomattakin selvää, että olin stressaantunut. Myös puolisoni joutui kokemaan kovia kesällä menetettyään molemmat isovanhempansa muutaman viikon sisällä. Emme osanneet olla toistemme tukena.
Jäin lomalle elokuussa, jolloin riitojen kierre sai alkunsa. Vietimme liikaa aikaa yhdessä ja jopa toisen hengittäminen sai aikaan suuria tunteita toisessa. Riitelimme kaikesta, pienestä ja suuresta. Kävimme yhteisellä lomamatkalla ja olimme kaikesta huolimatta rakastuneita, mutta Suomeen palattuamme alkoi tapahtumaan.
Lauantaina kinastelimme taas tyhjästä. Lähdin vanhempieni luokse ja ostin matkalla suklaalevyn, jonka voisin antaa puolisolleni anteeksipyyntönä. Tulin kotiin, mutta mies oli ehtinyt jo lähteä viettämään poikieniltaa ja suklaalevy jäi pikkulaukkuuni. Mies tuli yöllä kotiin ja päätti kömpiä sohvalle nukkumaan. Seuraavana aamuna minulla oli paha olla. Kysyin puolisoltani onko suhteessamme enää mitään järkeä ja olisiko meidän parempi asua erillään. Mies vastasi "kyllä kai". Meni tunti ja olimme taas siinä pisteessä, että haimme toisiamme ja kerroimme rakastavamme. Emme halunneet erota. Samana päivänä kauppareissulla halusin selvittää edellisen päivän riitaa. Tunsin huonoa omatuntoa, enkä ollut haastamassa riitaa. Mies totesi ettei halua puhua asiasta ja pyysi voisinko antaa jo olla. Hän oli kuulemma kyllästynyt jankutukseen. Suivaannuin asiasta ja kysyin viihtyikö hän enää seurassani. "En ainakaan, kun sinä olet tuollainen" oli vastaus jonka sain ja johon vastasin että siinä tapauksessa en halua olla enää hänen kanssaan. Tiemme erkanivat ja puolisoni sanoi että voisin hänen puolestaan painua "sinne itseensä". Minun pinnan paloi siinä vaiheessa ja kotiin tultuani pakkasia hänen vaatteensa ja totesin ettei minulla ola paikkaa mihin mennä.
Tässä vaiheessa puolisoni teki päätöksen nimeltä ero. Hän sanoi ettei rakasta minua enää, eikä tahdo enää koskaan palata. Kaduin tekojani ja sanojani sillä samalla sekuntilla.
Nyt erosta on kulunut kaksi viikkoa, eikä oloni ole helpottumaan päin. Edelleen mietin, olisiko unohtamani suklaalevy voinut pelastaa suhteemme. Olen yrittänyt kaikin keinoin kertoa hänelle että asiat voivat muuttua, olen pyytänyt uutta tilaisuutta, itkenyt ja katunut. Tiedän että asiat todella muuttuisivat. Tämä kolaus on ollut elämäni pahin, enkä usko että tulisin tekemään enää samoja virheitä. Ongelma on vain ettei puolisoni usko minua. Olen ehdottanut terapiaa, mutta asiat on kuulema puhuttu niin monta kertaa läpi eikä ne siitä muuksi muutu. Haluan kuitenkin itse muuttua ja päätin käydä terapeutilla yksin.
Nyt haluaisinkin tietää onko tilanteelle enää tehtävissä mitään? Kysyin puolisoltani muistaako hän vielä niitä aikoja kun kaikki oli hyvin ja haluaisiko hän ne ajat takaisin, vastaukseksi sain "kyllä, mutta en usko niiden enää palaavan". Kuinka saan vakuutettua puolisoni siitä että tilanne voisi olla toisin? Olen niin hämillään, kuinka rakkaus voi kadota puolessa tunnissa?
- p
VASTAUS: Olette olleet puolisosi kanssa lähes koko aikuisikänne yhdessä ja nyt suhteenne on päättynyt eroon. Tilanne on varmasti raskas teille molemmille ja uuteen elämäntilanteeseen sopeutuminen vie oman aikansa. Kirjoitat, että suhteessa oli sekä ylä- että alamäkiä, mutta suurimman osan aikaa kuitenkin tasaisempaa. Ette riidelleet usein, mutta eri tavoin. Itse halusit selvittää asiat perin juurin, puolisollesi se oli vaikeampaa. Yritit sitten hyvällä tai pahalla, et saanut puolisoasi juuri reagoimaan. Arvelen, että tämä kuvaamasi puhumattomuus oli yksi suhteenne keskeisistä ongelmista. Riidan ratkaisuna käytitte toistuvasti "erokorttia", joka ehkä rauhoitti tilanteen hetkellisesti, mutta ei ratkaissut suhteenne syvempiä ongelmia.
Yksi erimielisyytenne aihe oli ajankäyttö. Itse halusit viettää vapaa-aikasi puolisosi kanssa, hän taas kaipasi kuvauksesi mukaan enemmän omaa tilaa. Olikohan asetelma tämän kaltainen suhteenne alusta alkaen vai muuttuiko se ajan myötä? Useinhan on niin, että rakastumisvaiheessa pari haluaa viettää kaiken mahdollisen ajan yhdessä, mutta myöhemmin jompi kumpi tai yleensä molemmat kaipaavat myös omia menoja ja / tai yksin oloa. Jos tällainen erillisyys ei mahdu parisuhteeseen, on riskinä, että siitä loppuu happi. Olisiko teille voinut käydä niin?
Viimeisimmän riitanne jälkeen puolisosi kertoi eropäätöksestään ja kertoi sen olevan lopullinen. Tämä on järkyttänyt sinua ymmärrettävästi ja kysytkin nyt, olisiko jotakin vielä tehtävissä suhteenne pelastamiseksi. En voi valitettavasti ottaa kantaa puolisosi tekemään päätökseen, sillä en ole kuullut hänen puoltaan tarinassa. Jokainen kun kokee asiat omalla tavallaan. Olet ehdottanut puolisollesi pariterapiaa ja se on toki yksi mahdollisuus, jos puolisosi on siihen vielä jatkossa valmis. Olet joka tapauksessa päättänyt käydä itse asiaa läpi terapeutin kanssa ja se kuulostaa minusta hyvältä! Olipa eronne sitten lopullinen tai ei, niin on itsesi kannalta tärkeää ymmärtää, mitä kaikkea vuosien varrella tapahtui. Terapiaprosessi on parhaimmillaan kasvuprosessi; satsaus omaan tulevaisuuteen ja hyvinvointiin. Ystävien ja sukulaisten tuki on myös kullanarvoista uudessa elämäntilanteessa.
Eroprosessiin liittyy aina monenlaisia vaikeita tunteita, kuten pettymystä, pelkoa, surua ja vihaa. Uusi elämäntilanne voi tuntua aluksi vieraalta ja pelottavaltakin. Näiden tunteiden läpikäyminen auttaa kuitenkin suuntautumaan elämässä eteenpäin, jolloin elämäniloa ja toiveikkuus jälleen lisääntyvät.
Kaikkea hyvää sinulle toivoen
Kaisa, perheneuvoja
2 kommenttia
shiwan8
6.10.2016 20:28
Opettele esittämään asiasi niin, että siitä voi keskustella. Eniten näiden omalle kohdalle osuneiden "kumppani ei puhu" valitusten takaa on löytynyt vahingollisia kommunikaation sulkevia ilmaisumalle. Esimerkkinä näistä voitaneen todeta manipulatiiviset syyttelyt ("sä aina", "sä et koskaan", "mä en koskaan", "mun pitää aina" jne.), vaatimukset puhumisesta ja kun toinen puhuu niin sitten aletaan mesoamaan koska toinen puhuikin ihan oikeasti tuntemuksistaan eikä vain yrittänyt miellyttää kuulijaa ja jo käsiteltyjen asioiden märehtiminen sekä esille tuonti uusissa keskusteluissa. Varmaan pahin kaikista näistä on se perinteinen "ei vaan sinä olet sitä mieltä että" jonka jälkeen keskustelut on käyty koska verbaalisen hyökkäyksen tekijä on jo ennalta valinnut miten tilanne jatkuu ja "korjaa" aina kun toinen ei noudata "käsikirjoitusta".
"Minä koen että" on aika hyvä avaus. Se ei sisällä väitettä asian tilasta vaan kertoo subjektiivisesta kokemuksesta. Sitten olisi myös ihan hyvä kysyä siltä toiselta hänen näkemyksestään ja pitää huoli, ettei vedä pikkulapselle tyypillistä raivaria jos se, mitä kuulee, ei miellytäkään itseä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Mies32v
9.10.2016 21:14
Naisten varsinkin käyttämä "sä et puhu mitään mulle" tarkoittaa käytännössä että mies ei ole tarpeeksi samaa mieltä jostain. Miksi puhua jostain aiheesta kun toinen osapuoli on jo päättänyt miten asia on?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin