Ravintolan isännän mukaan yksi ruokafilosofian perusajatuksia on alusta saakka ollut, ettei kenenkään tarvitse lähteä Ravintola FIGistä nakkikioskin kautta kotiin. Tarjolla onkin kunnianhimoista ruokaa kohtuuhintaan ja sen kruunaa ystävällinen ja välitön palvelu. Maistelumenu maksaa 47 € ja se on kaikin puolin hintansa arvoinen! Muita teemoja ravintolassa ovat esimerkiksi eurooppalaisuus ja raaka-aineiden kotikasvatus. FIG sijaitse Helsingissä osoitteessa Kalevankatu 17, tilassa, jossa on historian saatossa sijainnut useita ravintoloita.
Ravintola FIGin (viikuna) nimeen liittyy ihana tarina (jonka City.fi lähitulevaisuudessa kertoo), mutta tänään keskitytään ruokaan. Ravintolan sisustus on tarkoituksellisesti hyvin valkoinen, sillä ruoan halutaan pysyvän keskiössä. Sisustuksessa on etelä-eurooppalaista henkeä ja siitä aistii, että omistajat haluavat tehdä vahvasti omanlaista juttuaan. Illan aikana meille kerrotaankin, että ravintola perustettiin, jotta unelmista tehdään totta. Voisiko olla enää parempaa syytä?
Alkuun tarjoiltiin lasilliset makeaa Le Contesse Cuvée kuohuvaa ja amuse-bouchena myskikurpitsa-arancini. Annoksessa on, totta kai, mukana myös viikunaa siirappisessa muodossa. Kiva aloitus, joka antaa odottaa illalta paljon. Niin talon juoma- kuin ruokapuolikin painottuu vahvasti Eurooppaan ja siellä omistajien mukaan aiotaan myös pysyä, ei lähdetä merta edemmäs kalaan. Leipävalikoima on laaja ja sitä tarjoillaan mukavasti läpi aterian. Valikoimaan kuuluu ruisleipää, vaaleaa vehnäleipää, hiivaleipää ja todella hyvää ja fenkolinäkkileipää, itse tehtyjä tietenkin.
Alkuruoaksi saamme kampasimpukkaterriiniä, joka on lempeä ja pehmeä aloitus. Annoksen makeus yhdistettynä pikkelöityihin elementteihin luo slaavilaisia mielikuvia, joita kuiva cava Mistinguett tukee.
Ravintola yllättää friteeratulla kateenkorvallaan. Mietimme, että kateenkorvaa on nykyisin harvoin tarjolla. Annos on palsternakkapyreen ansiosta kokonaisuutena aika makea ja yllättävän jouluinenkin, suolainen fenkolinäkkäri toimii tämän annoksen kanssa erinomaisesti. Ajatukset jouluisuudesta selittyvät friteeraustaikinassa käytetyllä viikunasiirapilla. Hienoa, että ravintolan kantava ajatus kulkee näin kivasti mukana! Paahteinen ja kevyt italialainen Pfafflin Pinot Noir antaa annoksen makujen hallita kokonaisuutta.
Alsacelainen Willm Riesling ja järvikuha on klassinen yhdistelmä, johon twistiä tuovat punajuuri ja kaprikset. Iso ja rehti annos toimii varmasti esimerkiksi lounaalla ihan sellaisenaan, paistopinta on rapea ja valkoviinivoikastikkeen kanssa annos on lohturuokaa parhaimmillaan.
Rhonen laaksosta tuleva La Renjarden Pure Garrigue -sekoite on hieman pippurinen ja marjaisa, sopivan kevyt punaviini, joka antaa 48 tuntia haudutetun porsaankyljen makujen tulla oikeuksiinsa. Ja mitkä värit annokseen on taltioitu! Lisänä sienipolentaa ja kasviksia, joista paahdettu ja sopivasti suolattu, rapea ruusukaali nousee ylitse muiden. Liha on todella mureaa ja se sulaa suussa. Liemestä tehtyyn kastikkeeseen on saatu vahvoja, hieman paprikaisia makuja.
Juustoannoksen kanssa kuljetaan perinteisiä linjoja, viininä Taylor’s 10 Year Old Tawny Port, joka on portviiniä vierastavastakin keveytensä vuoksi parasta portviiniä aikoihin. Juustoksi on valittu sveitsiläinen Gruyère ja sen seuraksi mustaherukkahilloa, jossa on häivähdykset viikunaa ja omenaa. Ruokalaji on kaikessa yksinkertaisuudessaan moderni sekoitehillon kirpeyden ja ravintolan tarinallisuuden vuoksi. Hillon mausta nousee mielikuvia lapsuuden lettukesteistä, joka ei ole koskaan huono juttu. Olisikohan tässä kuitenkin voinut ravintolan teeman mukaisesti käyttää pelkkää viikunahilloa?
Vaikka jo aiemmat annokset ovat olleet kookkaita ja näyttäviä, huudahdamme seuralaiseni kanssa jälkiruoan nähdessämme molemmat spontaanisti ”oho!”. Illan kruununa eteen kannetaan kunnon viipale marjakakkua. Eikä ihan mitä tahansa kakkua, vaan täyteläinen, täysin gluteeniton ja vegaaninen kakku, jonka rinnalla on myös marinoitua päärynää ja omenaa. Omenan kaneli jatkaa hauskasti alkuillalta tuttua jouluista makumaailmaa. Kaiken kruunaa rapea marjakeksi, jossa on sopivasti kirpeyttä. Seuralaiseni kuvailee kakkua parhaimmaksi vegaaniseksi kakuksi koskaan. Villa Giada Moscato d’Asti -jälkiruokaviini on pirskahteleva, raikas ja sopivan makea. Se sopii erinomaisesti illallisen päätökseen. Kakku on mainio lopetus, se on kuin koko ilta; yhtä aikaa yllätyksellinen ja monipuolinen sekä tasapainoinen ja monelle sopiva.
Ravintola FIG järjestää myös teematiistaita. Tapahtumissa tutustutaan erilaisiin eurooppalaisiin ruokakulttuureihin ja ruoka-aineisiin. Ensimmäinen, juustoinen, ilta on jo 21.3.
Katja/TableOnline
Ravintola FIG Kalevankatu 17, Helsinki
Lisätiedot & pöytävaraukset: https://www.tableonline.fi/ravintola/ravintola-fig
TableOnline.fi - Löydä ravintola makusi mukaan - on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.