TableOnlinen ruoka ja ravintola-aiheinen blogi. Blogissa tuodaan ajankohtaisia aiheita, ravintoloita sekä ravintola-alan henkilöitä kaikkien luettavaksi ilman turhia hienosteluja, alan sanastoja tai liian syvällisiä kirjoituksia.
Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on ravintola.
Helsingin vegaaninen uutuus Junk y Vegan aukesi Sanomatalon kylkeen toukokuussa 2021.
Junk y Vegan, ravintola joka kuvailee itseään “total vegan joint” lausahduksella, tarjoilee vegaanista junk-foodia niin sanotusti kaikille ruokavaliosta ja tottumuksista riippumatta.
Junky y Veganissa on upean terassin lisäksi valoisa ja viihtyisä tunnelma.
Lista on laaja, mutta ei puuduttava. On tacoja, kukkakaaliwingsejä, burgereita, flatbreadeja, finger foodia, bowleja. Palan painikkeeksi voi valita esimerkiksi Espoolaisen 8-bit panimon oluita tai vaikka cocktaileja. Juomalista on riittävän laaja, joka kattaa kyllä kaikki tarpeet Junk y Veganin tyylin mukaiseen illallistamiseen.
Trendikkäitä kesäisiä drinkkejä.
Pieni varoituksen sananen. Annokset ovat reiluja ja tyylinsä mukaisesti useat annokset ovat ns. junk-foodia, eli uppopaistamista löytyy jonkun verran. Tästä johtuen kunnon ruokailukokemusta varten Junk y Veganiin kannattaa tulla nälkäisenä ja siis tämähän on hyvä juttu sillä hintalaatu-suhde on annoksissa kohdillaan!
Alkuruokia: No chix nugetteja, kevätkääryle sekä yksi hauskimmista annoksista Happy blossom kukan muotoon paneroitu sipuli höysteillä.
Junk y Vegan sijaitsee erinomaisella paikalla sanomatalon kyljessä entisen sporttibaari Elmon paikalla. Ravintolaan pääsee helposti ja nopeasti mistä tahansa pääkaupunkiseudulta ja miksi ei kauempaakin sillä rautatieasemalle on matkaa vain hieman yli 100 metriä.
Daddy Green burgeri, ladatut ranet sekä erinomaiset Meatningles tacot.
Vegaanisia ravintoloita ei ole hirveästi, etenkään sellaisia missä voisi ihan illallistakin syödä. Bun 2 bun edustaa burgereita, korkeavuorenkadun Magu taas enemmän fine dining-tyyppistä illallisravintolaa. Junk y Vegan ei yritä esittää mitään mitä se ei ole, joten 7 ruokalajin illallisia täällä ei syödä, mutta mistään varsinaisesta pikaruokaravintolasta ei ole kyse. Tästä syystä Junk y Vegan on erinomainen lisä kaupungin ravintolatarjontaan ja onkin otettu hyvin vastaan niin vegaanien kuin sekasyöjien keskuudessa.
Nämähän sopivat aperitiiviksi, välijuomiksi tai vaikka jälkiruoan korvikkeeksi mikäli vatsa ahdettiin jo täyteen listan suolaisia herkkuja.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Meitä TableOnlinessa jo vuoden 2017 alusta saakka ihastuttanut Säsong palasi taas pop upina tuomaan valoa marraskuun lopun pimeyteen.
Ihanan viikonlopun kaava oli jo vanha tuttu: maistuvaa kausiruokaa yllättävässä miljöössä. Tällä kertaa sijainniksi oli valittu Villa Kivi, jonka tunnelmallinen, mutta pelkistetty sali ja Töölönlahdelle avautuva näkymä kulkivat puhtaiden ja maistuvien annosten kanssa käsi kädessä.
Miltei 4 vuoden aikana Säsong on kerännyt vankan fanikunnan ja kuulimmekin illallisen aikana useamman tarinan siitä, miten monessa Säsongin pop upissa viereisten pöytien herkuttelijat olivat jo olleet.
Säsongin filosofian mukaan kausituotteiden käyttö ruoanvalmistuksessa ei ole konsepti, vaan tervettä järkeä. Lähituotannon suosiminen sekä vuosien varrella syntyneiden tuottajasuhteiden hyödyntäminen mahdollistavat parhaimpien raaka-aineiden käytön lautasella siten, että jokainen annos kertoo myös tarinan.
Jokaisen Säsongin pop upin perustana on ollut ajatus. Ajatus maisemasta, annoksesta, sijainnista… Annoksissa vältetään usein liiallista kikkailua ja annetaan raaka-aineiden puhua puolestaan. Minua Säsongissa kiehtoo (mahtavan illallisen lisäksi) erityisesti sen lokaatiot, jotka eivät yleensä ole ne aivan perinteisimmät ravintolatilat.
– Kun illallinen siirretään pois tavanomaisesta, tulee hetkestä erityinen, jota muistelee vielä vuosienkin jälkeen.
Jatkossakin Säsong tulee tarkoittamaan tunnelmallisia illallisia uusissa, mielenkiintoisissa ja ehkä vähemmän ravintolakäytössä olleissa ympäristöissä, vuodenajoista inspiraationsa ammentavia ruokalistoja, luonnonmukaisesti kasvatettuja raaka-aineita sekä käsityön vaalimista. Ennen kaikkea Säsong tarkoittaa edelleen herkullista ruokaa ja huolella valittuja viinejä.
Vuoden 2020 pop up alkoi lupaavasti, kun saimme eteemme kauniisti asetellun lautasen pieniä makupaloja. Artisokkaa, siikaa, naudan sisäfilettä sekä suolaisen madeleinen. Miten ihana aloitus!
Madeleine ja naudan tartar suorastaan sulivat suussa, kalassa oli yllättävän lihaisa tekstuuri ja kaikki herkut sisälsivät mielenkiintoisia kontrasteja pehmeän ja rapean välillä.
Seuraava annos oli kuin tehty sateisen sumuiseen sunnuntai-iltaan. Annos spelttipuuroa oli keitetty risottomaisesti kotimaiseen luomuvuohenmaitoon. Sen mausteena käytettiin ilmakuivattua kinkkua, lämmintä ruusukaalisalaattia, mantelimaitoa ja pähkinää. Tämä jos mikä on lohturuokaa parhaimmillaan.
Fenkoli, siika, mäti ja omena veivät toisenlaisiin, keveän kesäisiin fiiliksiin. Tätä kevyen raikasta lautasellista seurasi annos, jota Markus Fogelholm itse kuvaili lohturuokana: luomukaritsaa Ahvenanmaalta, pitkään haudutettua perunaa ja 5-vuotiaasta balsamicosta tehtyä kastiketta. Chateu Carsinin punaviini sopi tälle annokselle täydellisesti.
Viineistä erityismainita myös Mentin Roncaie sui Lievitille. Tämä Pet Nat sopi erinomaisesti läpi illallisen. Oli myös mukava huomata, että Säsongiin on haluttu valita aiempaa pienempiä viinimaahantuojia mukaan.
Illallisen päättänyt jälkiruoka oli hauskasti ysäri. Kinuskia, tyrniä ja omenaa oli ladottu lasiin klassisen kerrosjälkiruoan tapaan. Pippurin käyttö annoksen maustamisessa kertoi kuitenkin, että myös jälkiruoassa ollaan tukevasti nykypäivässä kiinni. Ihanat annokset, ihana Säsong. Odotan jo innolla seuraavaa kertaa kun tapaamme.
Tarina jatkuu 2021!
Pöydät pop upeihin varataan jatkossakin tuttuun tapaan TableOnlinesta. Kannattaa ottaa TableOnlinen Facebook seurantaan. Siellä tiedotetaan ensimmäisenä tulevista varausmahdollisuuksista uusiin Säsong-tapahtumiin.
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Syksyllä Helsingin Mannerheimintielle avattu VALO Hotel & Work yhdistää hotellin ja toimiston innovatiivisella tavalla samoihin tiloihin. Tärkeässä roolissa osana kokonaisuutta toimii hotellin ravintola Bistro ELO, jonka ideologiana on vahvasti lähituotanto ja kotimaisuus.
Vastuullisuus toteutuu kautta linjan lautaselta ”aina käytössä olevaan” kiinteistöön saakka: toimistohotellissa töitä voi tehdä laadukkaissa työhuoneissa, jotka muuntuvat yöksi hotellihuoneiksi. Tilojen käyttöaste saadaan pidettyä korkealla tarjoamalla palveluita kellon ympäri. Uusi konsepti tarjoaakin mainion vaihtoehdon nykyiseen työympäristömarkkinaan. On myös mahtavaa, että hotellin omistus on Suomessa ja että kaikki tarvittava pyritään hankkimaan mahdollisuuksien mukaan kotimaisena.
Koska tiloissa on käyttöä laajalti, vaaditaan myös ravintolapalveluilta paljon. Hyvä, aamusta iltaan palveleva, Bistro ELO -ravintola tukee VALO Hotel & Workin konseptia, jota täydentää vielä kattokerroksen wellness-alue.
Bistro ELO painottaa lähituotannon lisäksi pohjoismaisia makuja, ja raaka-aineet ovat siellä kaiken keskiössä. Ravintolan yhteistyökumppaneiksi on valittu lähituottajia, joiden toiminta sopii ELOn eettisiin arvoihin. Ravintolassa näkyy myös luomu ja vegaanisuus, jotka tulevat esiin erityisesti less is more -aamiaisella.
Ravintolan ylpeys on hiiligrilli, jota hyödynnetään annoksissa runsaasti. Toinen vahva trendi näkyy erityisesti lisäkkeiden fermentoinnissa. Tunnelma ravintolassa on rento ja välitön ja henkilökunta toivookin onnistuvansa luomaan tilan, jossa viihtyä. Henkilökunta tuo fiilistä laittamalla omaa persoonansa peliin ja hyvä palvelu korostuukin myös TableOnlinen arvosteluissa vahvasti.
Palvelu ja ruoka olivat täydellisiä
Tunnelmallinen ravintola loistavalla palvelulla ja makoisalla ruoalla. Mielelläni tulen uudelleen!”
Mitäpä siihen lisäämään, arvostelut puhuvat puolestaan.
Tämän blogin otsikkona voisi muuten olla myös ”housujen nappi auki ja noin sata kuvaa jälkiruoasta” – annoksista ei siis jää nälkä ja ne ovat myös visuaalisesti kauniita. Heti illan alussa huomion varastaa kekseliäs Lounge & Bar SUOn alkudrinkki, jossa negronin saa itse annostella pullosta.
Illallisemme alkaa maa-artisokkakeitolla, jossa on paahdettuja pähkinöitä ja kevätsipulia. Keitto on ihana, kermainen ja siinä on oikein hyvä suola – se lupaa hyvää tulevasta.
Seuraavaksi saamme maistaa ELOn kalalautasta, jossa on raikkaita ja keveitä makuja. Molemmat annokset paritetaan mukavasti sopivien valkoviinien kanssa, eikä pääruoan punaviinikään toimi yhtään sen huonommin.
Pääruoan mehevän pippuripihvin kohdalla tapahtuu jo edellä mainittu nappi-tilanne. Pihvin pippurisuus oli huomattava, kuten kuuluu, muttei niin vallitseva, mihin välillä harmittavasti törmää.
Jälkkärinä omenapiirakka vaniljajäätelöllä ei voi mennä pieleen.
Vielä muutama sana ravintolan sisustuksesta: Bistro ELOn ja Lounge & Bar Suon ilmeen on suunnitellut sisustusarkkitehtitoimisto Fyra ja asiasta enemmän perillä oleva avecini sanoi jäljen olevan hyvin tunnistettavissa. Muiden hotellitilojen, aulan ja valopihan ilmeestä on vastannut VALOn Head of Design Minna Hurme. Kaikkiaan tilat ovat rauhallisia ja harmonisia.
Usein hotellien ravintoloita hieman kammoksutaan, mutta ELOn tunnelma on kaukana hotelliravintolasta. Itseasiassa se on niin kaukana siitä, että sijainti unohtuu helposti illallisen aikana.
ELOn ainoa hotellimainen piirre tulee mielestäni esiin siinä, että vaikka ruokalista on lyhyt ja vaihtuu usein, pidetään sillä aina tuttuja klassikkoannoksia, jotka toimivat monen matkalaisen makuun.
…Kunhan päästäisi taas matkustamaan. Sitten kun se on mahdollista, kannattaa suosia kotimaan lähimatkailua, johon VALO Hotel & Work on erittäin mainio kohde.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Elämme tällä hetkellä hyvin poikkeuksellista aikaa. Etätöiden yleistyttyä, työn ja vapaa-ajan erottaminen luo uudenlaisia haasteita. Matkailurajoitusten takia ulkomaanmatkat siirtyvät nyt tulevaisuuteen, mutta onneksi kotimaastamme löytyy piilotettuja helmiä, jotka tarjoavat juuri sopivan irtioton hektisestä arjesta.
Työasioihin liittyen olin muutama viikko takaperin yhteydessä sosiaalisessa mediassa kehuttuun Bistro Yvonne -ravintolaan. Kyseinen ravintola avasi ovensa marraskuussa 2020 ja sijaitsee Yyterin virkistyshotellin yhteydessä. Ravintola on rakennettu tänä vuonna valmistuneeseen hotellin 6.kerrokseen, josta aukeaa hulppeat näkymät merelle.
Bistro Yvonne
Olin jo pitkään suunnitellut, että haluan yllättää avecini ja tarjota hänelle rentouttavan viikonlopun hyvän ruoan ja juoman parissa. Yyterin Virkistyshotelli ja Bistro Yvonne osoittautui palveluiltaan täydelliseksi vaihtoehdoksi ja minulle tarjottiin mahdollisuus toteuttaa suunnitelmani. Hotellin tarjoamat aktiviteetit, kylpylä sekä erilaiset hoidot nostaisivat ruokahalun huippuunsa ja illan kruunaisi Bistro Yvonnen menut viinien ja cocktailien siivittämänä. Tästä on vaikea pistää paremmaksi!
Pelkkä mielikuva matkasta ja hänen kasvoillensa leviävästä hymystä suunnitelmani kuullessaan sai minut heti tekemään varauksen ja varmistamaan paikkamme. Pöytävarauksen tekeminen onnistui kätevästi TableOnline.fi:stä.
Matka Tampereelta hotellille sujui kirjaimellisesti mutkattomasti suoraa valtatie 11 ajellen ja fiilistellen tulevaa viikonloppua. Ajallisesti 2 tunnin ajomatka oli juuri sopiva siihen, että tunsi selkeästi jättävänsä arjen kiireet taakseen ja siirtyvänsä vapaalle. Virkistyshotellille saavuttuamme, vastaanottovirkailija toivotti meidät iloisesti tervetulleeksi ja kertoi hotellin palveluista. Mukavana yllätyksenä saimme kuulla, että kyseinä iltana luvassa olisi myös komediaesitys sekä live-musiikkia hotellin alakerrassa. Tämä oli jäänyt itseltäni huomaamatta varausta tehdessäni.
Y-Suite
Tarjotakseni avecilleni unohtumattoman kokemuksen, olin varannut meille Y-Suite huoneen hotellin uudesta 6.kerroksesta. Varausvaiheessa näkemieni kuvien perusteella osasin jokseenkin odottaa, mitä olisi luvassa. Huoneen oven avattua jouduimme kuitenkin molemmat hieraisemaan silmiä ja pohtimaan olimmeko varmasti tulleet oikeaan paikkaan. Huoneen ylellinen ja tunnelmallinen sisustus sekä puoleensa vetävä korokkeelle nostettu extra-leveä sänky saivat meidät pohtimaan, tarvitseeko huoneesta poistua ollenkaan.
Ihasteltuamme hetken aikaa huonetta ja levähdettyämme viinilasien ääressä, päätimme kuitenkin käydä testaamassa hotellin 2. kerroksessa sijaitsevan kylpyläosaston. Kylpylän saunat ja allasosasto tarjosivat juuri kaipaamamme rentoutumisen ja kuten arvata saattaa, molempien ajatukset alkoivat pyöriä Bistro Yvonnen herkuissa. Oli siis aika lähteä hotellihuoneeseen valmistautumaan illalliselle.
Illan H-hetki alkoi lähestyä ja oli aika siirtyä ravintolan puolelle. Astuessamme sisään ravintolaan, vastassa odotti vähintäänkin yhtä hyvällä maulla sisustettu cocktailbaari, jossa ihmiset nauttivat syksyisestä tunnelmasta, laseissaan viettelevän värikkäitä cocktaileja. Henkilökunta huomioi meidät heti ovesta sisään astuttua ja toivotti iloisesti tervetulleeksi. Tarjoilija ohjasi meidät ravintolan puolelle varausvaiheessa toivomaani ikkunapöytään ja ojensi meille tyylikkäät cocktail-listat sekä ravintolan menun.
Bistro Yvonne, Cocktailit
Kylpyläkäynnin jälkeen tärkeää on huolehtia riittävästä nesteytyksestä. Tästä syystä päätimme alkuun tilata molemmille cocktailit, jotka olivat kiinnittäneet huomiomme jo ravintolaan sisään astuessa. Itselleni valitsin Whisky Sourin ja ajattelin, että se kädessä olisi kiva pohtia menuvaihtoehtoja.
Avecini puolestaan kuubalaista kulttuuria rakastavana naisena valitsi itselleen Mojito Sourin. Kilistellessämme alkucocktaileja ja katsellessamme ympärillemme, oli ilo huomata, että koronarajoituksista huolimatta paikalle oli uskaltautunut moni muukin. Ravintola oli selkeästi panostanut asiakkaidensa turvallisuuteen ja väliä muihin seurueisiin oli kaikkien ympärillä reilusti, vaikkakin suurin osa pöydistä oli käytössä.
Bistro Yvonne, Menu
Nautiskeltuamme hetken aikaa tunnelmasta ja valkuaisvaahdolla viimeistellyistä herkullisista cocktaileista, oli aika tehdä päätökset siitä, mitä söisimme. Kuten olin jo ennakkoon osannut arvella, avecini halusi ehdottomasti maistella viiden ruokalajin CHEF’S MENU I. Itse päätin myös pidättäytyä ennakkoon pohtimassani vaihtoehdossa, joka oli neljän ruokalajin CHEF’S MENU II ja siihen kuuluva viinipaketti.
Cocktaileissa koristeina käytettyjen appelsiiniviipaleen ja mintunlehden laskeuduttua lasiemme pohjalle, tarjoilija saapui pöytämme eteen ja alkoi asiantuntevasti esittelemään ensimmäisiä annoksia. Avecini valitseman menun ensimmäisenä ruokalajina oli Beets & Roots. Annoksen värikkäät ja kauniisti asetellut, paahdetut kauden juurekset, punajuuri-cremellä viimeisteltynä, hurmasivat silmien lisäksi myös kaikkia makuaisteja. Annoksessa käytettyjen raaka-aineiden maut nousivat esiin juuri sopivasti, muodostaen kevyen kokonaisuuden.
Beets & Roots
Oma makumatkani puolestaan alkoi kauniiseen tarjoiluastiaan laaditulla Cauliflower & Herbs annoksella. Suutuntumaltaan samettinen kukkakaalikeitto sai itseni lisäksi myös avecini ummistamaan silmänsä maistaessaan annostani. Pehmeät maut oli saatu onnistuneesti nostettua esiin erilaisten tuoreiden yrttien avulla. Annoksen kanssa tarjoiltu Château Haut Guillebot, Entre-Deux-Mers viini tarjosi kevyen ja hunajaisen viimeistelyn täydentämään kokonaisuutta.
Cauliflower & Herbs
Ensimmäiset annokset syötyämme ja hetken rupateltua, tarjoilija saapui tuomaan seuraavia annoksia. Avecini eteen laskettiin värikäs ja herkullisen näköinen Beef & Truffle, joka ehti jo melkein aiheuttaa annoskateuden pöydän toisella puolella. Minulle tarjoilija puolestaan ojensi vähintäänkin yhtä herkullisen näköisen Scallops & Sour cream -annoksen sekä lasillisen Italiassa valmistettua La Giareta Pinot Grigio:ta.
Scallops & Sour cream
Annoskateus osoittautui turhaksi, sillä naudanlihatartaria oli sen verran reilusti, että pääsin myös itse nauttimaan siitä. Tartarissa käytetty liha oli sopivan suussa sulavaa ja tryffelit toivat annokseen reilusti makua ja oikeanlaista potkua. Kullertaviksi paistetut kampasimpukat hapankerman ja ruskistetun voin kanssa tarjoiltuna edustivat taas hentoja ja pehmeitä makuja. Annoksen kanssa tarjoiltu sitruksinen viini puolestaan toi kaivattua syvyyttä ja tarjosi pidemmän jälkimaun.
Beef & Truffle
Ennen varsinaisia pääruokia, meille tuotiin MENU II kuuluva Butternut Squash & Peanuts, jota olimme sopineet maistelevamme yhdessä. Ennakkoluulot annosta kohtaan hävisivät ensimmäisellä suullisella. Jos illan annoksista yksi pitäisi nimetä parhaaksi, se olisi ehdottomasti tämä. Paahdettu myskikurpitsapihvi taateleiden ja sinihomejuuston kanssa tarjoiltuna tarjosi erittäin monipuolisen makuelämäksyn, jota voin hyvällä itsevarmuudella suositella myös muille.
Butternut Squash & Peanuts
Edellisen annoksen tuomasta positiivisesta hämmennyksestä selvittyämme, oli seuraavaksi vuorossa pääruoat. Avecilleni luvassa oli Reindeer & Parsnip ja minulle Whitefish & Fennel. Poronlihan mieto riistan maku yhdistettynä tummaan kuusikastikkeeseen ja palsternakkapyreeseen saattoi annoksen useat maut erinomaisesti yhteen. Ellen itse olisi alkanut olemaan jo hieman kylläinen useiden viinilasien ja edellisten ruokalajien jälkeen, olisin ehdottomasti vaatinut useamman maistiaisen.
Reindeer & Parsnip
Oma annokseni, jossa oli paistettua siikaa kukkaalipyreellä ja beurre blanc -kastikkeella osoittautui erinomaiseksi valinnaksi. Aikaisempien annosten tapaan pehmeät ja hienot maut olivat onnistuttu jälleen nostamaan esille ja annoksen kanssa tarjoiltu hedelmäinen Bretz Riesling kruunasi kokonaisuuden.
Whitefish & Fennel
Kellon lähestyessä ravintolan sulkeutumista, jäljellä oli kuitenkin vielä yhdet annokset, joita molemmat olivat odottaneet. Avecini vanhana herkkusuuna pääsi maistelemaan tyylikkäältä kivilautaselta tarjoiltua Blueberry & Cream -jälkiruokaa. Suussa sulava jogurttipannacotta ja hillotut mustikat nostivat hänen kasvoilleen hymyn, joka antoi varmuuden siitä, että ilta oli onnistunut.
Blueberry & Cream
Itse pääsin päättämään menuni makeaan ja raikkaaseen Chocolate & Rasberry jälkiruokaan, jonka kanssa tarjoiltiin aromikasta Vivanza Moscatel jälkiruokaviiniä.
Chocolate & Rasberry
Jotta ilta saisi arvoisensa päätöksen, päätimme vielä kilistellä yhdet cocktailit ja nauttia hetken aikaa ravintolan rauhallisesti tunnelmasta. Valitsimme tarjoilijan suosittelemat cocktailit, jotka olivat Apple pie on the rock’s avecilleni ja Espresso Martini minulle. Pohdimme cocktailien ajan, että olisimme vielä menneet hotellin alakertaan nauttimaan livebändin tarjoamasta musiikista.
Y-Suite
Päivä oli kuitenkin ollut sen verran ohjelman täytteinen, että ravintolan viereisellä käytävällä sijaitseva huoneemme ja kylpyamme vetivät meidät puoleensa ja live-musiikista nauttiminen jäi nyt seuraavaan kertaan.
Lähtiessämme ravintolasta oli pakko vielä erikseen käydä kiittämässä Bistro Yvonnen keittiömestarina toimivaa Ville Virtasta, joka oli vastannut menujen suunnittelusta ja onnistunut luomaan kaksi toisistaan selkeästi poikkeavaa, mutta erittäin onnistunutta kokonaisuutta.
Hyvin nukutun yön jälkeen ihastellessa ikkunasta aukeavaa Pohjoismaiden hienointa hiekkarantaa, pystyimme toteamaan, että ainekin meidän kohdallamme Yyterin Virkistyshotelli ja Bistro Yvonne olivat lunastaneet lupauksensa. Nyt jaksaa virkeänä palata kotiin etätöiden pariin odottelemaan seuraavaa reissua.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Keittiömestarit Hans Välimäki ja Arto Rastas avasivat Bardot-ravintolan lokakuun alussa Helsingin ydinkeskustaan. Ravintolaan tehtiin valtavasti varauksia TableOnlinessa jo ennakkoon, eikä tahti osoita hiipumisen merkkejä.
Bardotin ruokafilosofia on klassisessa ranskalaisessa keittiössä ja painottuu vahvasti kaloihin. Se ilahduttaa, sillä hyvälle kalaravintolallehan on aina kysyntää!
Tämä uutuusravintola sijaitsee ehkä Helsingin parhaalla paikalla, vastapäätä Kämp-hotellia, osoitteessa Kluuvikatu 1. Ravintola on rakennettu lähes 150 vuotta vanhaan liiketilaan, jossa aiemmin on sijainnut esimeriksi erilaisia kivijalkakauppoja.
Heti ovesta sisään astuessa Bardot henkii ihanaa kortteliravintolatunnelmaa, jota on tarjolla viikon jokaisena päivänä lounaasta illalliseen.
Tunnelmalliset sisätilat kiidättävät hetkessä ajatukset Ranskaan ja ruokailuhetki on ihana pako arjesta, varsinkin nyt kun matkustaminen ei ole niin mahdollista. Tilasta löytyy paljon kauniita yksityiskohtia, sen tunnelma on viihtyisä ja lämmin.
TableOnline pääsi testaamaan sunnuntaibrunssin, joka ilahdutti monipuolisuudellaan. Brunssissa alkuruoka ja jälkiruoka katetaan valmiiksi tarjolle ja pääruoat tuodaan tilauksesta pöytään. Bardotin vahva panostus kalaan tulee hyvin esille myös brunssissa, jossa yksi kokonainen tiski on omistettu kylmille kala-alkuruoille.
Brunssiin kuuluu toinen toistaan maukkaampia alkuruokavaihtoehtoja ja lämpimän pääruoan tullessa pöytään vatsa alkaa olla jo varsin täynnä. Brunssilistalta on pääruoaksi valittavissa esimerkiksi burgeri tai perinteisempiä aamiaisannoksia, jotka useat sisältävät teemaan sopivasti kananmunaa. Lautasannokset ovat onneksi varsin maltillisen kokoisia, jotta tilaa jää myös jälkiruoalle. Brunssi onkin hyvä päättää mainioon pieneen makeaan suupalaan, joita on tarjolla juustojen lisäksi muutamia erilaisia.
Brunssiin on myös suunniteltu yhdistettäväksi muutamia cocktaileja ja viinit on hinnoiteltu ilahduttavan maltillisesti.
Brunssin ulkopuolelta suosittelemme testaamaan esimerkiksi hummerikeittoa ja sinisimpukoita. Ravintolan kyljessä on myös upea viinibaari, jossa kannattaa myös piipahtaa.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Vanhassa höyrymyllyssä toimiva tamperelainen Ravintola Myllärit on perinteikäs ravintola, joka tarjoaa upeat puitteet myös hääjuhliin ja muihin tilaisuuksiin. Pääsimme ystäväni kanssa nauttimaan maaliskuussa Mylläreiden illallistarjonnasta.
Yli satavuotiaan rakennuksen punatiiliseinät ja hirsirakenteet muistuttavat ajoista, jolloin talossa vielä jauhettiin jauhoja. Viimeisen 30 vuoden ajan tiloissa on toiminut ravintola, jossa skandinaaviset maut ja lähiruoka ovat arvossaan.
Myllärit on myös suosittu juhlatila, ja ravintolasta löytyy myös piano.
A la carte -listan annoksissa on käytetty muun muassa lähiseudun metsästäjien toimittamaa riistaa, pientuottajien juustoja sekä sesonginmukaisia kasviksia.
Alkuun nautimme kuitenkin aitoa ranskalaista A Bergère Brut -samppanjaa, joka tulee perinteikkäältä perhetilalta Champagnen alueelta. Täydellinen aloitus nautinnolliselle illalliselle!
Alkumaljoina nautimme perhetila A Bergèren erinomaista samppanjaa.
Valitsen tarjoilijan suosituksesta alkuun karviaischutneyllä höystettyä peurarilletteä. Ystäväni päättää kokeilla Mylläreiden etanoita, jotka tarjoillaan tavanomaisesta valkosipulivoista poiketen chilillä höystetyssä kermaisessa pekonikastikkeessa.
Peurarillette yllättää runsaudellaan. Juuresten ja mausteiden kanssa ylikypsäksi haudutettu peuran lapa on ensin revitty ja kääritty sitten tiukaksi kiekoksi. Ennen tarjoilua se on paistettu meheväksi kotimaisessa hanhenrasvassa. Liha on mureaa, ja karviaischutney tuo hapokkuutta tuhtiin makumaailmaan.
Peurarillette on paistettu hanhenrasvassa, ja sen kanssa tarjoiltiin friteerattua palsternakkaa, karviaischutneya sekä hillottuja karpaloita.
Peuran lisukkeena tarjotaan palsternakan kuorista rouskuvan rapeiksi friteerattuja sipsejä. Mainio osoitus siitä, kuinka helppoa on välttää ruokahävikkiä, kun käyttää hieman luovuutta.
Juomasuosituksena maistan Narvan kyläpanimon Tukki Brown Alea, joka sopii peurarilletelle kuin nakutettu. Mylläreissä on selvästi ymmärretty, että illallisella sopii nauttia hyvää olutta siinä missä viinejäkin.
Peurarilleten kanssa maistui Narvan kyläpanimon Tukki Brown Ale.
Saan ilokseni maistaa myös seuralaiseni etana-annosta. Voisin todellakin kuvitella, että nämä kermaisen täyteläisessä chili-pekonikastikkeessa tarjoillut etanat maistuisivat hyvin myös niille, jotka vielä vierastavat ajatusta etanoilla herkuttelusta. Juomana etanoiden kanssa tarjoillaan kalifornialaista chardonnayta.
Mylläreiden etana-annos saa potkua chilistä ja pekonista.
Pääruuaksi otan glaseerattua hanhenkoipea, joka on peräisin Paimiosta Hauhialan tilalta. Hanhi on suussasulavan mureaa ja sen kanssa maistuu mainiosti italialainen Chianti.
Hanhenkoipi oli haudutettu ihanan mureaksi ja kuorrutettu stout-kastikkeella.
Erityismaininnan ansaitsee hanhen kanssa tarjoiltu sieni-juurespyree, johon sienet tuovat ihanan umamin maun. Myös lohkoperunat ovat onnistuneet täydellisesti.
Seuralaiseni valitsee päivän kalansaaliin, joka on tällä kertaa Pyhäjärven siikaa. Kalassa on täydellinen paistopinta ja hyvä suola. Sen kanssa tarjoillaan kotimaiseen possun crudoon eli ilmakuivattuun kinkkuun käärittyä kuhaterriiniä, broccoliinia sekä ihanan täyteläistä perunamuusia, jossa ei ole voissa säästelty.
Päivän kalansaaliina oli paahdettua siikaa ja possun crudoon käärittyä kuhaterriiniä.
Juomaksi kalan kanssa suositellaan Domdechant Werner Rieslingiä, joka tulee Saksan Hochheimin alueelta, suosikkirypäleen synnyinsijoilta. Nappivalinta, seuralaiseni myhäilee.
Vatsat alkavat olla jo tässä vaiheessa varsin täynnä, mutta aina löytyy tilaa hyvälle jälkkärille. Seuralaiseni himoitsee kepeää granaattiomenasorbettia, joka on kaikessa raikkaudessaan loistava päätös onnistuneelle illalliselle.
Itse en malta olla kokeilematta tarjoilijan suosittelemaa jälkiruokaa, jossa sitruunasorbettipallo lepää speltistä, valkosuklaasta ja lakritsista rakennetun “pesän” päällä sulassa sovussa ananaskirsikoiden, vadelmien ja pensasmustikoiden kera.
Harvoin innostun jälkiruuista näin paljon, mutta tässä yhdistelmässä toimii kaikki! Makea valkosuklaa, suolainen lakritsi, rapea speltti ja raikas sitruunasorbetti muodostavat täydellisen harmonian kirpsakoiden ananaskirsikoiden ja tuoreiden marjojen kera. Ja palan painikkeeksi tarjoiltu jälkiruokaviini Late Harvest Riesling kruunaa kokonaisuuden. Nam!
Aterian kruunasi täydellinen jälkiruoka ja sen kylkeen tarjoiltu makea Late harvest riesling.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Kissakahvila Purnauskiksen pehmoiset asukkaat ovat ihastuttaneet tamperelaisia jo reilun viiden vuoden ajan, joten oli jo aikakin käydä morjestamassa manselaisia mirrejä. Astuessamme ystäväni kanssa kissakahvilan ovesta sisään, vastassa on hymyileväisen henkilökunnan lisäksi 12 toinen toistaan suloisempaa kissaa, jotka nauttivat saamastaan huomiosta ja rapsutuksista.
Saimme seuraa heti alkumaljoja kilistellessämme
Pääsemme istumaan isoon pöytään aivan ikkunan ääreen, ja pian saan vierelleni kahvilan pitkäaikaisimman asukkaan Piki-Nellin, joka asettuu sohvalle nokosille. Piki-Nellin vedellessä sikeitä, nautimme alkumaljoina Hugo-kissan alkoholittomat nimikkodrinkit. Seljankukkamehusta, hibiscuksesta ja sitruunamehusta sekoitettu makuhermoja hivelevä juoma saa jännittävän sinertävän värin jääpaloihin upotetuista siniherneenkukista. Hauskaa!
Piki-Nelli on asunut kissakahvilassa sen avautumisesta saakka
Osuimme paikalle sopivasti lounasaikaan, ja listan annokset kuulostavat kaikki herkullisilta. Meille suositellaan päivän kisukeittoa, joka on tällä kertaa tomaattinen vuohenjuustokeitto. Täyteläisen makuinen ja kauniin punainen soppa saa viimeisen silauksen maitovaahdosta, joka muodostaa annoksen pintaan kauniin kissakuvion.
Päivän keittona tarjoiltiin hurmaavaa tomaatti-vuohenjuustokeittoa, joka koristeltiin suloisella maitovaahtokissalla
Päätämme ottaa keiton lisäksi myös jaettavan Purnauskis Plate -maistelulautasen, jotta pääsemme maistamaan kahvilan antimia mahdollisimman monipuolisesti. Päätös osoittautuu oikeaksi viimeistään siinä vaiheessa, kun eteemme kannetaan vadillinen houkuttelevia herkkupaloja, joissa maistuvat hienosti myös paikalliset maut.
Sienipiirakan suppilovahverot on itse kerätty Tampereen lähimetsistä, ja annoksen keskellä komeilee kunnon keko ehtaa mustamakkaraa. Perinteisen puolukkahillon sijaan sen kanssa tarjotaan vadelma-salmiakkihilloa, joka on mehevän makkaran kanssa yllättävän toimiva makupari. Toinen hillokippo sisältää perinteistä lakkahilloa, joka sopii mainiosti manchegon ja savujuuston kaveriksi.
Purnauskis Plate kahdelle pitää sisällään monenlaista maisteltavaa sienipiirakasta aitoon mustamakkaraan
Maistelusettiin kuuluu myös raikas salaatti, rypäleitä, karamellisoituja pähkinöitä sekä shottilasilliset päivän keittoa leivän, voin ja ihanan täyteläisen aiolin kera. Eikä tarjolla ole ihan mitä tahansa leipää, vaan Tampereen parhaaksi valittua Lempin ruisleipää, joka totta tosiaan on vallan maukasta!
Herkkuja napostellessa kannattaa täällä olla varuillaan, sillä myös kissat ovat persoja makupaloille. Etenkin nuorimmat kissoista ovat vikkeliä liikkeissään ja saattavat havitella maistiaisia lautasilta. Kissoille on tarjolla onneksi omiakin raksuja, joita niille voi antaa.
Vaikka kissat maistelisivat mielellään ihmisten herkkuja, heille saa antaa vain kissoille sopivaa ruokaa, kuten kissanraksuja
Vilinä Purnauskiksessa on melkoinen, sillä vakioasukkaiden lisäksi kahvilassa majaili vierailuhetkellä neljä hurmaavaa pentukissaa, joille etsitään uusia koteja yhdessä eläinsuojeluyhdistys Maukula ry:n kanssa. Eläinsuojelutyö on olennainen osa Purnauskiksen toimintaa, ja kissojen hyvinvointi on kahvilassa kaiken a ja o.
Sisustuskin on suunniteltu kissojen ehdoilla. Seinillä on roppakaupalla hyllytilaa kiipeilyä ja hyppelyä varten, ja omaa rauhaa kaivatessaan kissat pääsevät toiseen huoneeseen huilimaan. Nukkuvia kissoja ei ole lupa häiritä, mutta muuten rapsutukset, leikit ja hellyydenosoitukset ovat erittäin tervetulleita.
Kissojen silittelyn lomassa tutustumme jälkiruokalistaan, ja taas iskee valinnanvaikeus! Meille suositellaan “Maailman parasta suklaakakkua”, joka kuulostaa aivan ihanalta, mutta myös päivän herkku -otsikon alta löytyy monenmoista houkutusta, kuten mustikkamarmoroitua juustokakkua sekä kuohkeaa ja kermaista pavlovaa.
Aivan liian vaikeita päätöksiä, joten lopulta saamme eteemme meitä varten räätälöidyn kakkulajitelman, jossa on pienet maistiaiset kaikkia edellä mainittuja kakkuja sekä pallot aitoa ja ihanan täyteläistä vaniljajäätelöä. Juomaksi saamme Purnauskiksen tavaramerkiksi muodostuneet kisucappuccinot, joita koristavat jälleen suloiset maitovaahtokissat. Täydellistä!
Kisucappuccinot ja kermainen kakkulajitelma houkuttelivat paikalle myös yhden kotia etsivistä pentukissoista
Seuraavan kerran taidan ajoittaa kissakahvilavierailuni viikonloppuun, sillä Purnauskiksessa on kuulemma perjantaisin monenlaista ohjelmaa. Kuukauden ensimmäinen perjantai on omistettu kisuvisalle, ja joka kuun toisena perjantaina järjestetään aikuisten iltoja, jolloin ikäraja kahvilaan on 18, ja tarjolla on drinkkejä ja viinejä aikuiseen makuun. Kuun kolmantena perjantaina Purnauskiksessa pelataan lautapelejä kissamaisessa seurassa.
Blogin kirjoitti vapaa toimittaja ja kissafani Kaisa.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Tripla aukesi Pasilaan suuren mediahuomion saattelemana lokakuussa 2019 ja silloin aukesi myös kauppakeskukseen uusin ravintola Story. Triplan Story noudattelee sisustuksessaan ja ruokalistassaan muiden Storyjen hyväksi havaittua linjaa ja on varsin viihtyisä ravintola. Laajat listat takaavat jokaiselle sopivia makuja aikaisesta aamusta myöhäiseen iltaan.
Storyjen ruokalistat vaihtuivat tammikuun puolivälissä ja uuden listan herkkuihin mekin mentiin tutustumaan avecini kanssa. Ruokalistat vaihtuivat samalla kaikkiin Storyihin ja Triplan Storyn lisäksi TableOnlinesta on varattavissa pöytä Kampin Storyyn.
Meille suositeltiin muutamia annoksia uudesta menusta, joiden kuvailutkin jo herättivät kiinnostuksen ja vesi herahti kielelle. Uudessa menussa on testaamiemme lisäksi myös useita muita mielenkiintoisia annoksia, joista muutamia olen saattanut ennättääkin maistella jo tutustumiskäynnin ja tämän kirjoituksen julkaisemisen välissä. Siltä käynniltä suosittelen lämpimästi niin special burgeria, jossa on trendikkäästi kanaa ja kimchiä sekä meille sillä käynnillä suositeltua grillattua kesäkurpitsaa fetalla. Kannatti uskoa suositusta, fetan ja kesäkurpitsan yhdistelmä oli erinomainen!
Mutta, jos mennään nyt näihin tutustumiskäynnin annoksiin, niistä tulee ehdottomasti nostaa esiin hirviwallenberg savustetulla sipulilla ja tummalla puolukkakastikkeella. Se myytiin meille lauseella ”aivan tajuttoman hyvää!”, eikä tuossa lauseessa ole liiottelun häivääkään, se oli todella hyvää. Mehevää ja maukasta, ja riistan käyttöhän on myös aina ilmastoteko.
Storyn uusi menu on rakennettu siten, että listalla on pääruokien lisäksi "sides”, eli lisäkeannokset, jotka voi tilata pääruokien kanssa nautittavaksi tai halutessa alkupalaksi. Sideista testasimme paahdettua ruusukaalia ja grillattua sitruunaa sekä hapanleipägnoccheja ja parmesanjuustoa. Gnocchit on valmistettu Storysta ylijäävästä hävikkileivästä, arvostan! Ravintolassa voi siis olla varma, että siellä tarjoillaan aina vain tuoretta leipää ja päivän vanhat leivät eivät mene hukkaan vaan päätyvät gnocchitaikinan sekaan.
Vaikka sidet ja pääruoka-annokset ovat itsessään jo aika isoja ja varmasti riittävät vähän pienemmän nälän taltuttamiseen, ei luonnollisestikaan voitu kieltäytyä maistelemasta myös alku- ja jälkiruokia. Alkuun tilasimme mausteista merirapukeittoa, grillattua mustekalaa ja fenkolirapusalaattia. Hauskassa annoksessa keitto kaadetaan vasta pöydässä kulhossa jo olevan salaatin päälle. Mustekala ja fenkolisalaatti tekevät myös oman twistinsä ja keitto on aika uudenlainen toteutus klassikosta, vaikka perinteisiä makuja liemestä löytyykin. Tämän annoksen saa myös pääruokakokoisena.
Hirviwallerbergin lisäksi meille suositeltiin toiseksi pääruoka-annokseksi grillattua madetta kananmunakastikkeella, onhan madekausi parhaimmillaan. Annoksen seuraksi suositeltiin vehnäolutta. Me emme avecini kanssa kumpikaan ole oluen ystäviä, mutta yhdistelmä oli silti yllättävän toimiva ja sitruunan lisääminen toi vehnäolueen sopivasti happoa. Madeannoksen pehmeissä ja lempeän talvisissa mauissa ei ollut mitään vikaa, mutta hirviwallenberg tarjosi sille epäreilun vastuksen. Tiedän, kumpi pääruoka-annoksista oli ehdoton suosikkini.
Kuulin, että uudella ruokalistalla suosittu annos on myös ollut Storyn lasagne, jossa on käsintehtyä pastaa, grillattuja sieniä ja tryffelillä maustettua mornay-kastiketta. Pasta valmistetaan Storyissa itse ja tryffeli ei selittelyjä kaipaa, mielenkiintoinen annos.
Ja mahtuihan meihin toki jälkkäriäkin. Storyn crème brûlée sekä köyhät ritarit olivat molemmat maukkaita ja niistä ensimmäistä olen ehtinyt nautiskellakin jo toistamiseen ;)
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Arto Rastaan ja Hans Välimäen yhteisprojektina syntynyt ravintola Penélope on ollut auki aikalailla tasan vuoden. Olen ehtinyt siellä pari kertaa käydä lounaalla, mutta illallista en ollut vielä ehtinyt kokeilla. Lounaan perusteella odotukset illalliselle olivat korkealla.
P niinkuin Penélope
Maamme eturivin keittäjien lyödessä hynttyyt yhteen sopii odottaa jotain suurta ja noin vuoden taipaleella Penélope on myös osoittanut kuuluvansa maan eturivin ravintoloiden joukkoon. Molempiin herroihin on tavattu aika vahvasti liittää fine dining leima, mutta Penélope n kohdalla ei voi oikein puhua fine diningistä, Ruoat ovat kyllä laadukkaita ja taiten valmistettuja, mutta kuitenkin melko yksinkertaisia ja perustuvat enemmän laadukkaisiin raaka-aineisiin kuin useisiin työvaiheisiin annoksia valmistettaessa, eli kikkailuun kuten kunnianhimoisempaa fine-diningin tekemistä usein tavataan kutsua.
Bardemin baaritiski
Marraskuisena keskiviikkona oli tarkoitus piristää syksyn synkkyyttä menemällä kuuntelemaan Volbeatin keikkaa ja sitä ennen nauttia pikainen dinneri Penélopessa. Kiitos Postilakon ja sitä seuranneiden tukilakkojen, keikka jouduttiin perumaan. Tämä oli iso pettymys, mutta mahdollisti pikaisen dinnerin vaihtumisen hieman pidempään ja kiireettömämpään versioon. Olimme paikalla hyvissä ajoin ennen pöytävaraustamme ja siksi päätimme käydä alkudrinkeillä Penélopen viereen hiljan auenneessa Bardem baarissa, joka kuuluu samoille omistajille ja on Penélopen pikkusisko, tai nimen perusteella pikemminkin puoliso.
Drinksut ja snacksit Bardemissa
Bardem on sisustukseltaan mukavan kutsuva ja se olikin jo keskiviikko alkuillasta noin puolillaan. Koska meillä oli vielä kohtuullisesti aikaa ennen pöytävarausta, niin päätimme ottaa drinkkien lisäksi pientä purtavaa. Saimme leikkelelautasen ja neulamuikkuja savustettuna ja itse purkitettuna harissaöljyyn. Palan painikkeeksi valikoitui Banana Bomb ja Last Freshment baarin signature-listalta. Kaikki toimi, mutta Puruveden muikut nousivat pääosaan ja jäivät mieleen. Seuralaiseni kommentti: ”En tiennyt tykkääväni muikuista”, kuvaa hyvin tätä annosta, kun tappelimme purkin pohjalla olevista viimeisistä muikunrippeistä. Ainut mistä tähän annokseen liittyen piti antaa palautetta, että pieni haarukka olisi kiva öljyisten muikkujen saalistamiseen. Nyt käytössä olleilla cocktailtikuilla tämä oli haasteellista ja sotkuista puuhaa. Tämä oli kuulemma jo tiedostettu ja asetilaus oli sisässä.
Baarin jälkeen oli aika siirtyä ravintolan puolelle.
Tuttu ja turvallinen Hendrick's tonic
Jos Bardem oli noin puolillaan, niin kauniimpi puolisko oli hieman kuuden jälkeen jo lähes täynnä. Meille oli varattu pöytä aitiopaikalta köökin edestä baaritiskiltä. Penélopen arvosteluista muistan etenkin alkuun lukeneeni muutaman negatiivisen palautteen, kun varaaja oli istutettu baaritiskille ”normaalin” pöydän sijaan. Ymmärrän, että jos odottaa normaalia pöytää niin ennakko-odotuksiin nähden baaritiskille joutuminen voi yllättää, mutta omasta mielestäni kyseessä on ehdottomasti ravintolan paras paikka.
Tiskillä istuskellessa voi jutella samalla tavalla seuralaisen kanssa kuin pöydässäkin. Itseasiassa jopa paremmin koska istutaan vierekkäin. Täydessä ja meluisassa ravintolassa voi olla joskus hieman hankala jutella pöydän toiselle puolelle. Jos taas ei juttua riitä koko ajaksi tai on muuten kiinnostunut keittiön työskentelystä, niin tähän baaritiskipaikka on oivallinen. Itselle innokkaana (valittevasti innokaampi kuvaa paremmin kuin osaava) amatöörikokkina oli tosi mielenkiintoista seurata annosten nousemista. Miinuspuolena baaritiskipaikassa on, että se johtaa helposti ylensyöntiin, koska on vaikea olla haalimatta lisää annoksia, kun katselee niiden valmistumista.
Kaunis pelinavaus
Ruokalistan tutkimisen jaksoin tälläkin kertaa urhoollisesti Hendrick gt:n voimin läpi, mutta Penélopen lista sisälsi liian monia mielenkiintoisia vaihtoehtoja, joten päätimme valita 5 ruokalajin setin ja antaa keittiön päättää mitä he haluavat meille tarjota. Onneksi tulin maininneeksi, mitä ehdimme baarissa jo syödä, koska muuten olisi tullut muikut toiseen kertaan. Tosin niin hyviä ne olivat, että siitäkin olisi selvitty. Charcuterie plate ja Boquerenos (muikut) löytyy tosiaan myös Penélopen puolelta listalta. Varsinaisia viinipaketteja Penélopessa ei ollut valmiina menuille, mutta sen verran hyvällä ammattitaidolla ja viinin tuntemuksella henkilökunta oli varustettu, että hyvin sieltä löytyi annoksiin sopivaa juotavaa. Menu aloitettiin sashimiannoksella, jonka kyytipoikana Sangiovese toimi hyvin.
Ehkäpä illan paras annos
Lohisashimin jälkeen meille tarjoiltiin hunajapaahdettua myskikurpitsaa Ras el hanout -maustesekoituksella, fetalla, verdellä ja granaattiomenalla. Tämä annos oli täysi kymppi ja ehkäpä illan paras. Annoksen maut olivat todella hyvin tasapainossa ja teki mieli nuolla kulho lopuksi. Vauhtiin kun oli päästy niin kolmas annos, Paistettu kampasimpukka, tuli melko nopeasti kurpitsan perään. Kampasimpukan kyytipoikana tuli Perigordin mustaa tryffeliä, rapeaa perunaa ja vihreää currya ja annos oli kivasti tarjoiltu simpukankuoresta.
Rapurallaa
Tahti oli ollut melko rivakka ja kolme annosta oli mennyt aika vauhdikkaasti. Pienen tauon jälkeen neljäntenä meille tarjoiltiin Lofooteilta tullutta grillattua kuningasrapun jalkaa. Annos käsitti kaksi jalkaa ja pinnalla oli paahdettua valkosipulia ja sumak’kia ja pienessä kulhossa oli vielä aiolia. Tämä annos tarjoiltiin suoraan tiskiltä ja varoteltiin, että sen eteen joutuu hieman näkemään vaivaa, mutta se on sen arvoista. Varoitus piti paikkaansa, jonkin verran joutui askartelemaan saadakseen kaikki herkulliset ravunlihat suuhun, mutta kyllä se tosiaan oli pienen (tai vaikka vähän isommankin) vaivan arvoista.
Itse tursas
Tässä kohtaa askarrellessani rapua suuhun näin, että keittiöstä oli työn alla pulpo. Rapu oli kaikessa herkullisuudessaan melko kevyt annos ja ajattelin, että jäljellä on enää jälkiruoka ja samaan aikaan näin, että yhtä ehdottomista suosikeistani oli nousemassa keittiöstä, niin pakko oli huikata, että nostakaapa minullekin yksi sellainen. Keittiöstä kyllä sanottiin, että meille oli vielä pääruokakin tulossa, että nälän takia ei tarvitse tilata, mutta enemmän se tulikin tilattua, koska pulpo. Tursas tarjoiltiin hieman tulisen masabacha-hummuksen ja vesikrassipeston kera, jotka korostivat mureaa mustekalaa oikein hyvin.
Pihvi ja sieni
Pääruokamme oli Penélope’s Dry Aged Black Angus Entrêcote. Menussa luki, että se tulee Suomesta, mutta tuote oli vaihtunut Australiasta tulevaksi hiljattain. Raakakypsennetty liha oli kyllä todella hyvää ja annos oli melko reilu meille kahdelle, kun takana annoksia oli Bardemin snacksit mukaan lukien jo seitsemän. Pihvin kanssa meille tuli sienirisottoa. Annos oli sen verran reilu, että jo sitä tarjoiltaessa mainittiin, että voi jättää osan syömättä, mutta ruoan haaskaus on vastoin periaatteitani ja siksi yritin kyllä syödä kaiken.
Tämän jälkeen tarjolle oli vielä tulossa pari jaettavaa jälkkäriä, mutta niitä ennen pyysimme pienen aikalisän. Hetken vatsan annettua painua ja keittiön työskentelyä ihmeteltyämme meille tuotiin ensin sitruunapiirakkaa ja sitten vielä paistettua suklaamoussea. Molemmat olivat hyviä annoksia ja etenkin sitruunapiirakka todella kaunis annos, mutta tässä kohtaa ei ruokahalua juuri enää ollut jäljellä ja siksi meillä oli hieman vaikeuksia jälkkäreiden kanssa.
Sitruunapiirakkaa, marenkia ja crème fraiche sorbettia
Sadepilvellä on hopeareunus, ainakin tällä kertaa kun harmiksemme peruttu keikka johti pitkään ja herkulliseen illalliseen. Bardemin snacksit, ylimääräinen pulpo, keittiön ”laskuvirhe” ja jaetut jälkiruoat johtivat siihen, että tulimme syöneeksi kymmentä eri annosta. Saimme siis melko hyvin läpileikkauksen Penélopen tarjonnasta. Tosin sen verran laaja lista on kyseessä, että jäi sinne monta tosi mielenkiintoista annoista vielä kokeiltavaksikin. Tämä onkin yksi Penélopen vahvuuksista, että vastoin nykyistä suuntausta, siellä on paljon erilaisia vaihtoehtoja ja soveltuu siksi oivallisesti isommillekin porukoille tai henkilöille, joilla on paljon joko henkisiä tai oikeita ruokarajoitteita. Tämä luo toki vaatimuksia keittiöllekin, kun pitää hallita paljon annoksia, mutta ainakin oman kokemuksen mukaan tämä puoli vaikutti olevan hyvin hanskassa. Keittiön tasosta kertoo sekin, että vaikka lista on täynnä toinen toistaan parempia raaka-aineita, niin ehkä illan paras annos tulee niinkin eksoottisesta ja kalliista raaka-aineesta kuin kurpitsa.
Jos siis syystä tai toisesta Penélope on vielä testaamatta, niin kannattaa koukata paikalle. Samoin kuin uusi Bardem on syytä katsastaa ja sinne vinkkini on tilata muikut drinksun kyytipojaksi. Penélopen vinkki taas on, että kun teet varausta, niin laita viestiksi, että haluisit istua baaritiskillä.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Piipahdimme ystäväni kanssa testaamaan Frida’sin uudistunutta ruokalistaa eräänä sateisena marraskuun alkuiltana. Frida’s on tuttu ravintola ja olen siellä muutamasti jo ennättänyt käydä edellisen ruokalistan aikana, joten halusin toki testata myös tapahtuneet muutokset ja uudistukset.
Usein kuulee kehuttavan Frida’sia erityisesti cocktailien ja pienempien purtavien suhteen ja ne toden totta ovat molemmat oikein toimivia. Pienet annokset ilahduttavat raikkaudellaan ja makumaailmalla ja cocktailit ovat hauskoja ja kivan meksikolaishenkisiä.
Frida’sista kerrotaan, että he ovat uuteen listaansa hieman yksinkertaistaneet drinkkiensä makumaailmaa. Ravintolan avautuessa alkukeväällä 2019 cocktailit olivat kuulemma kokeellisempia, mutta nyt niitä on pyritty tuomaan lähemmäs teemaa ja ruokaa, joka on varmasti oikein hyvä päätös.
Cocktailien nautiskelun jälkeen meille suositellaan valittavaksi valmista maistelumenua.
TUNA TATAKI
Kevyesti marinoitua tonnikalaa, guacamolea, pico de galloa & talon tortillalastuja
LAMB BIRRIA
Pitkään kypsytettyä lammaspataa, avocadolla, punasipulilla, korianterilla & limellä.
CHURRO
Churrot sitruunakastikkeella ja tummasuklaadipillä.
Menun avaa keitto, joka on oikein ihana startti kylmän marraskuisen illan illalliselle. Keitossa on hyvät maut ja mausteet. Keiton tortillalastut tuovat mukavaa twistiä ja raikkautta annokseen, mutta ovat hivenen hankalasti syötäviä.
Toinen annos, raikas tuna tataki, on kauniin keveä ja sen raaka-aineissa on selvästi jatkumoa edellisen annoksen makuihin avokadolla ja tortillalastuilla. Molemmat alkuruoat toimivat todella mukavasti; ne ovat raikkaita ja kivoja makupaloja, jotka ilmentävät hyvin Frida’sin makumaailmaa.
Pääruoaksi saamme lammasta, paljon lammasta. Lihaa ei tässä annoksessa ole säästelty. Kolmaskin annos sisältää avokadoa ja tortillalettuja, illan ruoat ovat vahvasti näiden raaka-aineiden ympärille rakennettu. Eikä se toki haittaa; avokadohan on erinomainen raaka-aine ja sopii Frida’sin teemaan. Pehmeiden tortillalettujen vuoksi annosta on hivenen haastava syödä, tee siis viisaammin kuin allekirjoittanut: älä pukeudu valkoiseen paitaan.
Churrojälkkäri kuuluu maistelumenun. Se oli alkuruoan tapaan lämmin ja talvinen, jopa lohdullinen jälkiruoka. Toisen jälkiruoka-annos vaihdettiin listan toiseen jälkkäriin, kauniiseen suklaakakkuun. Tällä kertaa olisi kannattanut pitäytyä maistelumenussa, sillä churrot vetivät jälkiruoista ehdottomasti pidemmän korren ja ihmeteltiin yhdessä avecini kanssa, ettei olla taidettu saada näin hyviä churroja aikoihin.
Varaa pöytä TableOnlinesta: Frida's Lönnrotinkatu 18, Helsinki
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.