TableOnlinen ruoka ja ravintola-aiheinen blogi. Blogissa tuodaan ajankohtaisia aiheita, ravintoloita sekä ravintola-alan henkilöitä kaikkien luettavaksi ilman turhia hienosteluja, alan sanastoja tai liian syvällisiä kirjoituksia.
Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on ravintolat.
Saattaa olla, että olen hieman puolueellinen kommentoimaan kymenlaaksolaisia ravintoloita, mutta olin varsin ilahtunut kuullessani Kouvolaan avautumassa olevasta laadukkaasta ravintolasta, johon pääsinkin tutustumaan sen oltua muutaman viikon auki.
Vanhaan liikehuoneistoon Kouvolan kävelykadun reunalle remontoitua BASE Kitchen & Loungea kierävät isot ikkunat ja avoin tila on tyylikkään viihtyisä. Sisäkuvia Basesta kannattaa käydä vilkaisemassa ravintolan sivuilta TableOnlinessa.
Base Kitchen & Loungessa on myös kiva lounge-puoli, kuten nimikin kertoo ja siellä nautittavaksi tai menun aperetiiviksi sopii ravintolassa taidokkaasti tehdyt cocktailit.
Tiiviiltä ruokalistalta löytyy tartaria, joten minulle alkuruoan valinta oli helppoa. Tartarissa on hyvä liha ja selleriä on käytetty useammalla tavalla kekseliäässä annoksessa.
Avecini valitsevat alkuruoaksi parsaa ja nokkosta sekä siikaa ja piimää. Hentojen parsojen makuja hauskan kirpeä nokkoskastike korostaa mukavasti. Siika-annos oli aika pieni ja koska maut olivat erittäin kohdallaan, olisi avecini syönyt sitä mieluusti enemmänkin. Piimän ja kalan ohessa oli rapeaa tekstuuria tuovaa leipää.
Pääruoaksi söin keväisen raikasta sitruunarisottoa ja avecini valitsivat kuhaa ja härkää, jotka olivat molemmat sekä kauniita että isoja annoksia. Pienten alkuruokien ja isompien pääruokien kombo vaikutti toimivalta. Avecini kehui kalassa olevan hyvän paistopinnan ja aidon maun.
Myös jälkiruoat edustivat isompaa annoskokoa, mikä on aina iloinen asia ja mainitsemisen arvoista on myös annosten kaunis esillelaitto. Juustot eivät petä koskaan ja marjapavlovassa ihastuttivat sokeroidut kuusenkerkät. Raikkaan ja pehmeän raparperin ja maukkaan pistaasikakun yhdistelmä toimi hyvin myös kolmannessa jälkiruoassa.
Varsinkin Asuntomessujen aikaan ennustan ravintolalle paljon myös turistivieraita. Varaa pöytä TableOnlinesta BASE kitchen & lounge Keskikatu 7, Kouvola.
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Helsingin Uudenmaankadun Pennyssä panostetaan laadukkaan ja keskihintaisen ruuan lisäksi ammattitaitoiseen ja henkilökohtaiseen palveluun, joka todella näkyy ja tuntuu ravintolassa. Henkilökunta on sydämellistä ja Pennyyn on aina mukava saapua. Siksi Penny olikin minulle jo ennestään tuttu paikka ja kuten ravintola itsekin kertoo, sinne on aina helppo tulla ja nauttia paikan fiiliksestä, vaikka baaritiskillä. Tunnelmallisen rouhea Penny aiheuttaa myös pahemmanlaatuista New York -kuumetta.
Pennyn kesän 2019 uutuus on parklet-terassi, jossa annokset tuodaan, lounasajan ulkopuolella, pöytiin asti. Kesää vasten terassilla palvelee rento terassilista ja myös ravintolan menu saa kokonaisuudessaan lähiviikkoina raikkaan kesäisiä muutoksia.
Pennyssä iloitaan siitä, että arkiruokailusta ravintolassa on tullut monelle jo tapa ja myös viikolla on aikaa nauttia sesongin raaka-aineista, kuten parsasta, kalasta tai kunnon pihvistä. Penny onkin hinta-laatusuhteeltaan mahtava ravintola myös arkiruokailuun ja sen kaikki annokset on aina tuoreista, päivän raaka-aineista valmistettuja.
Pieneksi ravintolaksi Pennyssä on paljon valinnanvaraa ja valinnanvaikeus on iskeä. Siksi päätämme syödä vähän kaikkea ja ottaa toki cocktailit alkuun. – Ne pääsevätkin jo heti yllättämään mahtavilla mauillaan.
Täytyy myös kiittää ravintolaa teemaan kivasti sopivista viiniparituksista ruokien kanssa: meille tarjottiin esimerkiksi kalifornialaista valkoviiniä.
Alkuun saamme erittäin tuoreita ostereita mignonette. Niiden seuraksi kuulemme mukavan tarinan siitä, kuinka niiden pyyntipaikka Hollannissa on kokille varsin tuttu, sillä hänen isänsä asuu paikan lähellä.
Seuraavaksi vuorossa on lohta, parsaa hollandaise ja juustogratinoitua portobelloa. Iso annos on hyvä yhdistelmä ja todella maukas kokonaisuus.
Pennyn risotto on jo valmiiksi hyväksi tiedetty ja usein syöty, eikä se pettänyt tälläkään kertaa. Tässä vaiheessa alamme olla jo aika täynnä, koska annokset ovat Pennyssä reippaita, mutta vielä pitää maistaa vasikkaa saltimbocca, joka sulaa suuhun.
Ja vaikka luulin jo olevani ihan täynnä, katosi jälkiruoka sen suuremmitta ongelmitta. Hieman erikoisemmat köyhät ritarit olivat todella herkullisia, ja olihan tälläkin annoksella kokoa!
Palvelu, arki-illat ja hyvä ruoka, sekä kesäterassi – monta syytä käydä tutustumassa Pennyyn!
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Eestin ja etenkin Tallinnan ulkonasyömiskulttuuri on ottanut viimeisen muutaman vuoden aikana jättimäisiä harppauksia oikeaan suuntaan. Joka paikkaan on ilmestynyt kiinnostavia ruokaravintoloita, joissa hintalaatu-suhde kohtaa suomalaisten lisäksi myös paikallisille. Cocktailien osalta markkinoilla on valitettavasti ollut vielä isoja aukkoja etenkin verrattaessa Helsinkiin.
Cocktailin ystäville onkin kesällä 2018 auennut mielenkiintoinen cocktailbaari, josta saa myös varteenotettavaa huikopalaa Infusion Mixology Bar. Uutuuden taustalla häärää neljä ystävystä Andres Abro, Kirill Kornilov, Martin Jaska sekä Gert Sarapuu.
Vasemmalta oikealle Martin Jaska, Kirill Kornilov, Andres Abro sekä Gert Sarapuu.
Heitä yhdistää vuosien kokemus sekä järkkymätön intohimo cocktailien maailmaan. Noin puolitoista tuntia sällien perehdytystä cocktailien maailmaan kuunnelleena on selvää, ettei heille cocktailit ole vain drinkkisekoituksia vaan enemmin hienostuneita pitkälle mietittyjä nestemäisiä annoksia. Kaikki otetaan huomioon, raaka-aineiden sesongit, tuoksut osana makunautintoa, suutuntuma eli tekstuuri unohtamatta näyttävyyttä.
Nimi Infusion Mixology Bar kielii erilaisista uuttamistekniikoista, bittereistä, siirapeista sekä tiivisteistä. Täällä kaikki on tehty itse, se on selvää.
Baaritiskillä on ehkä paras istua ja seurata ammattilaisten touhua. Sisusta on miellyttävän hillitty vaikkakin yksityiskohtia löytyy paljon jos niihin ehtii keskittymään.
Lista on sopivan laaja ja ruokaakin voi ottaa kylkeen sillä täällä on mukava viettää tovi jos toinenkin. Listalla on paljon erilaisia perinteisiä drinkkejä ja cocktaileja myös omilla twisteillä, mutta suosittelen pysymään tol erikoisuuksissa ja nimikkodrinkeissä. Muutama mielenkiintoinen cocktail tulee kyllä testattua uudelleen ensi käynnin yhteydessä. Kannattaa laittaa mieleen Beets by Jaska, Grosella sekä Mulgi Sour, ainakin näin alkuun.
Beets by Jaska.Grosella.Mielenkiintoinen yllättäjä: Mulgi Sour
Mocktaileja on myös moneen makuun ja niitä onkin mukava siemailla vaikka olisikin kuskina liikenteessä. Infuision Mixology Barissa myös alkoholittomat cocktailit otetaan vakavasti ja niiden eteen nähdään saman verran vaivaa kuin alkoholillisiinkin.
Leikkelelautasissa on paljon variaatioita ja sopii hyvin jaettavaksi. Erinomainen kylkiäinen jos suolaisen nälkä iskee.
Toivon Tallinnaan erinomaisten ruokaravintoloiden lisäksi lisää vastaavaa cocktailkulttuuria ja niihin erikoistuneita loungeja tai cocktailbaareja. Infusion Mixology Bar jää itselleni ehdottomasti jokaisen Tallinnareissun to-do listalle ja soveltuu mainiosti pitkän illanvieton lisäksi esimerkiksi aperitiivipaikaksi ennen varsinaista illallisvarausta. Paras kokemus saavutetaan kuitenkin varmistamalla paikat ja varaamalla pöydän myös täältä.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Tallinnan näkyvin maamerkki, Vanhankaupungin muurien jälkeen, löytyy kun kääntää katseensa koilliseen. Sieltä löytyy vajaan kymmenen kilometrin päästä satamasta Tallinnan televisiotorni, jonka masto nousee 314 metrin korkeuteen. Teletornin ja siellä pidettävien erilaisten näyttelyiden ja aktiviteettien lisäksi paikasta löytyy myös korkeatasoinen ravintola, kirjaimellisesti. Ravintola ja näköalatasanne sijaitsevat 175 metrin korkeudessa, joten näkymät ravintolasta ovat kohdallaan.
Teletornin ravintolan sali näyttää upealta ilta-auringossa
Teletornin ravintolan omistaja vaihtui reilu vuosi sitten, kun monissa Tallinnan huippuravintoloissa työskennellyt Küllike Tammelaan lunasti paikan itselleen. Omistajan tausta monissa kaupungin tasokkaissa ravintoloissa nosti illallisen odotuksia. Saavuimme Teletorniin keväisenä torstai-iltana alkuillasta. Ravintola ei ollut vielä kaikille auki, mutta omistaja oli halunnut kutsua meidät paikalle hieman aiemmin, että ehdimme jutella ennen kiireisen serviisin alkua. Kyseisenä iltana ravintolassa oli livemusiikkia ja paikka oli täyteen varattu.
Alkuun saimme tietysti virolaista mustaa leipää
Keittiön ja omistajan ruokafilosofia perustuu pitkälti trendikkäästi lähiruokaan painottuviin raaka-aineisiin. Tässä tapauksessa tämä lähiruokaan keskittyminen oli myös helppo uskoa, koska seuralaiseni sanoi, että edellisellä kerralla täällä käydessään viime syksynä, omistaja oli juuri tullut metsästä sienikori kädessään häntä vastaanottamaan.
Suolasiika-tartar. Omnom
Aikataulu vierailulle ei ollut siinä mielessä paras mahdollinen, että menun vaihto oli juuri tulossa, mutta vielä uuden menun annoksia ei päässyt maistelemaan. Toisaalta eipä tuo alkukevään menukaan huonolta näyttänyt ja itse valitsin listalta alkuun Suolasiika-tartarin. Annoksessa oli kalan lisäksi viiriäisenmunakokkelia, ruohosipulikastiketta ja rapeita leipälastuja. Annos hipoi täydellisyyttä. Ainut asia mikä jäi harmittamaan, oli se, että se ehti tulla melko nopeasti ja en ollut ehtinyt tilata mitään sopivaa viiniä annoksen kanssa. Nautin sen siis perinteisen alkucocktailin eli G&T:n kanssa. Meni kyllä alas niinkin ihan sulavasti. Muutkin valitut alkuruoat saivat seurueeltamme kiitosta.
Seuralaisen keväisen vihreä kuha-annos
Pääruoaksi päätin valita virolaisen hirvenfileen. Lisukkeena oli juurisellerisosetta, tuoretattaria ja mustaherukkaviinikastiketta. Annos oli jälleen loistava ja fileen kypsyys oli myös täydellinen.
Hirveän herkullinen hirvi
Ankka päätyi kahdelle lautaselle seurueestamme ja myös se sai varauksettomia kehuja. Pääruoan kanssa nautin espanjalaista Tempranilloa omistajan suosituksesta enkä voi valittaa tästä parituksesta.
Kvaak kvaak
Annokset olivat kooltaan melko isoja, joten varsinaisesti ei enää nälkä alku- ja pääruoan jälkeen ollut, mutta tokihan meidän oli vielä jälkiruokia maisteltava. Itse valitsin lehmuksenkukkareemin, tattarijäätelöllä ja tyrnimarengilla. Myös Suklaa-ruismallaskakku löysi tiensä meidän pöytäämme ja samalla varmalla linjalla keittiö jatkoi myös jälkiruokien kanssa.
Tyrnimarenki kylpee valossa
Illallinen alkoi olla pikkuhiljaa paketissa ja illan bändi viritteli soittimiaan jo tulevaa keikkaa varten. Meidätkin kutsuttiin jatkamaan iltaa bändiä katsellen ja viiniä siemaillen, mutta tällä kertaa meillä oli illalle vielä muita suunnitelmia, joten emme voineet paikalle jäädä.
Korkeatasoinen maisema
Omistajan kanssa vaihdoin lähtiessä vielä muutaman sanan ja suosittelin ottamaan listalle maistelumenut. Keittiön tekeminen oli niin vakuuttavaa, että mieluusti olisi useammankin ruokalajin maistellut mahtavia maisemia katsellen. Ja näin kuulemma oli jo suunniteltu tehtävänkin. Uuden menun julkaisun jälkeen vielä toukokuun aikana pitäisi maistelumenutkin saada listalle, viiden ja kuuden ruokalajin mittaisina. Lähtiessä vielä ihastelimme hienoja maisemia raikkaassa keväisessä auringonpaisteessa, joka oli hyvä päätös Teletornin ruokailulle. Jos et ole vielä tässä Tallinnan matkailukohteessa käynyt, niin tätä paikkaa voi suositella myös kulinaristeille. Kiva oli myös huomata, että hintatasossa ei ollut korkeuslisää, kuten tämän tyylisissä paikoissa joskus on nähty, vaan hintalaatu -suhde oli hyvin järkevällä tasolla.
Ville/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Kävin ystäväni kanssa eräänä myöhäisenä lauantai-iltana ravintola Groteskissa illallisella. Ravintola vaikutti olevan mukavan täynnä niinkin myöhäisessä vaiheessa iltaa. Groteskhan on tuttu sen laadukkaista lihoistaan ja hyvistä pihveistä, joten heti alkuun täytyy mainita, että vaikka ne minulle maistuvatkin, ei ystäväni syö naudanlihaa. Pelkäsin hieman aluksi, millaisia ongelmia se aiheuttaa ja millaiset annokset lihaan keskittyvässä ravintolassa saamme, mutta pelkoni osoittautui täysin turhaksi. Groteskissa on paljon myös kalaa ja riistaa.
Ja niihin paritetut mahtava juomat, jotka kaikki olivat erinomaisia. Viinit olivat mukavia ja helppoja valintoja ja jännät alkucocktailit taas vastasivat juomapuolen erikoisuuksista maukkailla, mutta erikoisemmilla yhdistelmillä.
Aloitimme kauniilla siika-annoksella, jossa oli kevyitä ja raikkaan keväisiä makuja. Annoksessa oli pehmeyttä ja rapeutta sopivassa suhteessa. Piparjuuri ja sitrus maistuivat selvästi, mutteivät hallinneet annosta ja vieneet huomiota kalalta. Avecini kuvaili annoksen maistuvan juuri sille mille luvattiin, hyvin myyty siis.
Seuraava annos esiteltiin porotartarina, ”jossa on vaikka mitä”. Ja tämäkin esittely piti hyvin paikkansa. Annos oli ihanan runsas ja sisälsi paljon hauskoja sattumia, kuten esimerkiksi raastettua poron sydäntä. Lautaselle oli kasattu paljon vahvoja makuja, kuten poro ja puolukka ja niille valittu viini toimi oikein kivasti. Se ei ollut liian vahva ja vienyt huomiota pääraaka-aineilta.
Kolmantena meille tuotiin rapukeittoa ja äyriäistoastit. Toast oli lämmin, täyteläinen ja mausteinen. Keitto taas suolainen ja siinä oli uskomattoman maukas liemi. Tämä annos oli avecini suosikki, vaikka hänen vatsansa alkoikin, kertomansa mukaan, uhkaavasti täyttyä jo tässä vaiheessa.
Vaikka avecillani oli ilmiselvästi harjoituksen puutetta, on Groteskissa oikeasti todella reippaan kokoiset annokset ja pääruoan annoskoko huoletti jo minuakin hieman. Meitä ystävällisesti koko illan palvellut tarjoilija naurahtikin, että oli pyytänyt keittiötä jo hieman hillitsemään annoskoon kanssa, mutta olivat, aivan oikeutetusti, intoutuneet esittelemään osaamistaan myös pääruoassa. Vaikka linsseissä ja punajuurissa ei oltu säästelty, oli pääruoan ehdoton kruunu loistavasti paistettu ankka, nam!
Ja se jälkiruoka! Ihana lakritsin ja vadelman kombo ja annos, joka onnistui olemaan samalla sekä kevyt että täyteläinen. Mahtava! Vaikka kaikki annokset olivat huikeita, yllätti Groteskin jälkiruoka minut ehdottomasti positiivisesti ja tätä jälkiruokaa tulee olla hankala ylittää koko vuoden aikana.
Varaa pöytä TableOnlinesta Groteskiin
Ludviginkatu 10, Helsinki
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Helsingin Mikonkadun uusin ravintolatulokas Penélope starttasi aamiaisensa alkuvuodesta ja pitihän TableOnlinenkin testata kaupungin odotetuin aamupala.
Avokadoleipä alkaa olla jo nykyaikaisen ravintola-aamiaisen klassikko ja se oli taas kerran ehdoton valinta myös meille. Iloksemme Penélopen avokadoleipä osoittautui mukavan erilaiseksi versioksi totutusta. Hampurilaissämpylätyyppinen leipä oli hauskan erilainen ratkaisu ja mikä maku siinä olikaan! Se oli sopivan rapea ja syntisen rasvainen olematta liian raskas. Raikkaan täytteen maut olivat hyvin tasapainossa keskenään ja pikkelöidyt retiisit sekä paahdetut mantelit olivat rapsakkuudessaan annokseen piste i:n päälle. Paistettu kananmuna toi annokseen sopivasti lisää runsautta, jolloin annos olisi ollut sopivan kokoinen aamupalaksi melkein jo sellaisenaan.
Iso annos oli myös jugurttia sisältävä smoothie bowl, johon Penélopen oma mysli ja kuivatut hedelmät toivat kivasti lisää tekstuuria ja kuivattu minttu toimi sen raikkaana lisukkeena. Bowl oli kesäisen makuinen ja kylmä, joten lämmin puuroannos toi sille mukavan makuparin. Myös puuroa katettiin varsin iso lautasellinen, täältä ei siis tarvitse jatkaa nälkäisenä!
Penélope tarjoaa aamiaisella myös mehuja, hyvää kahvia ja mukavaa tunnelmaa rauhallisen musiikin säestyksellä kauniissa ravintolassa. Suosittelemme aloittamaan joskus myös arkiaamun rauhassa, muiden kattaman pöydän ääreltä.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Saimme TableOnlinellakin mielenkiinnolla seurata uuden luovan työn kaupunkikeskuksen, Sofia Future Farmin valmistumista Helsingin paraatipaikalle, Aleksanterinkadun ja Sofiankadun kulmaukseen pitkin syystalvea. Tässä kauniissa Kiseleffin talon historiallisessa miljöössä on sijainnut aiemmin esimerkiksi Suomen ensimmäinen Stockmann-tavaratalo.
Sofia Future Farmin tiloihin avattiinkin heti kunnianhimoisesti neljän ravintolan kokonaisuus. Näistä teesalonkia lukuunottamatta kaikki muut, eli Sofia Wine, Sofia Bistro ja Sofia Gastro ovat varattavissa TableOnlinesta. Meille on ollut ilo olla näin kunnianhimoisen projektin toteuttamisessa mukana ja vaikka mainiossa Bistrossa onkin tullut lounastettua jo muutamasti, kiinnostusta herätti erityisesti myös meille hieman mystiseksi jäänyt Sofia Gastro, jonka ikkunoista avautuu upea näkymä Senaatintorille.
Tämä salaisuuden verholla peitelty huippuravintolatulokas herätti kiinnostunutta liikehdintää kulinaristien keskuudessa myös TableOnlinessa ja sinne varattiin kiivaasti pöytiä jo ennen ravintolan avautumista. Olihan siis myös meidän mentävä tutustumaan tähän ravintolahelmeen sen auettua loppuvuodesta 2018.
Ravintolasta ja erityisesti sen ruokatuotteesta kerrotaan tarkoituksen niukkasanaisesti, emmekä mekään siis tienneet mitä on tulossa. Enkä minäkään aio siitä juuri mitään teille tässä blogissa paljastaa.
Sofia Gastron ravintolatila on pienehkö ja intiimi ja sen maisema Tuomiokirkolle upea. Kuin kontrastina muun Kiseleffin talon yksityiskohtien koristeellisuuteen on ravintolan sisätilat ja kalustus pidetty modernin vähäeleisinä. Ratkaisu korostaa hyvin paikan pääasiaa, makuja.
Vaikka päätinkin olla paljastamatta teille ruoasta juuri mitään, yritän tiivistää olennaisen. Ensimmäisenä pöytään tuotuja mahtavia leipiä seuraa hauskan erilainen keittiön tervehdys, joka tarjoaa maistiaisia ravintolan omalta pellolta Korsosta. Nimellisesti tylsän oloinen purjoperunasosekeitto taas on uskomattoman kuohkea ja maukas. Annos myös herättää kysymyksen, voiko peruna olla lihaisa? Käsin sukelletun kampasimpukan ja valkosuklaan kohdalla olen myyty ja avecini seuraavat perässä viimeistään Kobe-härän ja sydänsalaatin kohdalla. Ja se kyyhky, huh miten hyvää!
Kunnianhimo ja asiantuntemus näkyy pöytään tuoduissa annoksissa. Alkuruoat olivat koko seurueemme mielestä vuoden parhaita ja jälkiruoat jatkoivat alkuruokien viitoittamaa varmaa tietä (vaikka juustoja olisinkin syönyt mielelläni vaikka kuinka paljon enemmän). Ilta oli täynnä ylläreitä ja meitä ilahduttaneita, uskaliaitakin, juoman ja ruoan liittoja. Eikä mikään annos, joka poksuu suussa voi olla huono.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Bangkok 9 sijaitsee Makkaratalossa, eli virallisemmalta nimeltään Kauppakeskus Citycenterissä. Verkkokaupan vallatessa markkinoita perinteisemmiltä kivijalka- ja ostoskeskusten liikkeiltä ovat kauppakeskukset laajentaneet toimintaansa enemmän viihdekeskusten suuntaan. Jokaisesta uudesta keskuksesta löytyy jos jonkinlaista pakopeliä, lentoputkea tai vähintäänkin perinteisempää leffateatteria houkuttelemaan kuluttajia paikalle. Yhä isompaa roolia kauppakeskuksissa näyttelevät myös ravintolat, joita löytyy uusista kauppakeskuksista nykyään ällistyttävän paljon.
En ole ihan varma, miten suhtaudun tähän ilmiöön. Periaatteessa on kiva, että tulee uusia ravintoloita, mutta valitettavan usein uusien ostoskeskusten valikoima koostuu lähes pelkästään eri ketjujen pikaruokaravintoloista. Ehkäpä tämä sitten tyydyttää ostoskeskuksissa vierailevaa kansaa, mutta jotenkin näkisin, että tässä vähän aliarvioidaan kuluttajia ja ollaan menty liian kunnianhimottomalla ja mielikuvituksettomalla lähestymiskulmalla. Mainittakoon nyt toki tässä kohtaa ilahduttavana poikkeuksena Kampin Kortteli.
Äskeiseen ketjupaikkavuodatukseen liittyen Citycenterissä sijaitseva Bangkok 9 on mukava poikkeus tähän sääntöön. Etnisen(kin) ruoan ystävänä odotin vierailua tähän ravintolaan, koska olin kuullut siitä paljon hyvää. Kauppakeskuspaikoissa on myös usein hieman ongelmia tunnelman kanssa. Bangkok 9:ssä ravintolan etuosaan oli rakennettu pienen rantakahvilan näköinen drinkkibaari, joka peitti sisäpuolelta näkymän kauppakeskukseen ja ratkaisi tämän ongelman. Meidän pöytä oli keittiön edessä, joka ei ollut varsinainen avokeittiö, mutta isohko luukku avasi melko hyvin näkymän keittiöön ja oli kiva katsella kokkien touhua ruokia odotellessa.
Myös Kungfu girliä oli kiva siemailla ruokia odotellessa
Bangkok 9 on thaimaalaiseen katuruokaan keskittyvä ravintola. Olimme liikkeellä aikaisin ja pöytävaraus oli jo klo 17, mutta siitä huolimatta paikka oli lähes täynnä. Kyseessä oli perjantai-ilta, mutta silti oli yllättävää, että jo tähän aikaan ravintola oli täynnä. Myös muut kuluttajat ilmeisesti olivat kanssani samaa mieltä ketjupaikoista, koska muissa kauppakeskuksen ravintoloissa, jotka enimmäkseen edustivat ketjuravintoloita, oli paljon tilaa. Pöytävaraus oli siis todellakin tarpeen, muuten olisimme joutuneet kauppakeskuksen käytäväpaikoille, jotka eivät vaikuttaneet kovin houkuttelevilta. Kaikki pöytävarauksen tehneet oli sijoitettu hyville paikoille keittiön läheisyyteen.
Thaitapas valikoimaa
Aika usein blogikeikoilla tulee syötyä tastingmenu tms, mutta nyt, kun kyseessä oli katuruokaan keskittyvä paikka, ei varsinaisia menuja ollut tarjolla. Tästä huolimatta en halunnut itse valikoida ruokia vaan menin keittiön luukulle juttelemaan omistajan kanssa ja pyysin häntä valmistamaan edustavan otoksen keittiön parhaita ruokia. Ruokajuoman sentään valitsin itse. Juomaksi valikoitui pullollinen Kungfu Girlin rieslingiä, jonka arvelin olevan suunmukainen mausteisen thaikku-ruoan kanssa.
Possua kahdella tapaa ja riisipaperirulla
Alkuruoaksi keittiö loihti meille täytetyn riisipaperirullan ja possua parilla eri tyylillä. Kun kävin ruokia tilaamassa, niin minulta vielä erikseen kysyttiin, että saako olla tulista. Tähän tietysti vastasin, että saa ja pitää olla. Ja tämän kyllä huomasi. Tykkään tosi paljon tulisesta ruoasta ja kotonakin käytän srirachaa kuin muksut ketsuppia. Sitä tulee siis lisättyä melkein kaikkiin ruokiin lautaselle kun valmistusvaiheessa ei kovin tulista voi tehdä, että ruoka kelpaisi muillekin. Nyt siis tosiaan annokset olivat tulisia, mutta ei kuitenkaan liian, niin että muutkin maut pääsivät esille. Ja chilikastiketta oli laitettu myös erilliseen astiaan tulisuuden säätämiseksi oman maun mukaan.
Porsasta osterikastikkeessa
Pääruoaksi tuli possua ja mereneläviä. Possuannos oli wokattua possunkylkeä osterikastikkeessa kiinankaalin, valkosipulin ja chilin kanssa. Merenelävät olivat taas wokattu red curryssa ja annoksessa komeili mm. kokonainen langustiini. Molemmissa annoksissa olivat maut kohdallaan ja ne tekivät hyvin kauppansa.
Mereneläväisiä
Annokset olivat kaikki melko hyvän kokoisia ja maha alkoi olla aika täynnä. Jälkiruokaa ei siis oikein olisi enää jaksanut, mutta listalla ollut vihreä tee jäätelö sai mielenkiinnon heräämään ja samalla tuli tilattua toinenkin jäde, jossa oli kyytipoikana vielä paistettua banaania ja kondensoitua thai-hunajamaitoa ja manteleita. Tämä banaaniannos olikin todella herkullista ja sitä olisi voinut ahtaa vielä vaikka lisääkin. Runsaan chilin syönnin jäljiltä jäätelö toimi myös hieman polttelevan suun neutralisoijana oikein hyvin.
Taivaallinen banskujäde
Vihreällä teellä maustetun jäätelön ensi puraisu tuntui tosi vahvasti teemäiseltä ja ei niin kamalan hyvältä. Tässä oli kuitenkin jännä ilmiö, kun jo toinen lusikallinen maistui melkein normaalilta jäätelöltä ja ensin niin vahvana tuntunut vihreän teen maku, ei tuntunut enää ollenkaan liian vahvalta. Tämä annos voisi toimia tosi hyvin myös suunraikastajana pitkän menun välissä.
Eksoottinen vihreä tee jäätelö
Kovin usein ei nykyään lounasruokailuja lukuun ottamatta tule käytyä ulkona syömässä etnisissä ravintoloissa. En oikein tiedä miksi, koska tykkään tosi paljon mm. Kaakkois-Aasian ruokatarjonnasta. Aikanaan tuli asuttuakin siellä jonkin aikaa ja silloin thaimaalaisen ruoan lisäksi suosikiksi nousi malesialainen ja intialainen ruoka. Helsingissä ei kuitenkaan kovin paljon löydy tasokkaita ravintoloita näissä kategorioissa ja ehkä siinä syy harvempiin vierailuihin. Bangkok 9 lunastaa kyllä helposti paikan yhtenä parhaista thai-ravintoloista pk-seudulla ja ruokailun jälkeen voin todeta, että siellä tarjotaan autenttista thaimaalaista ruokaa. Jos et ole siis vielä ehtinyt tätä ostarin helmeä testaamaan niin kipin kapin varaamaan pöytä ja nauttimaan!
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Ennen yöpymistä Clarion Hotel Helsingissä oli tietenkin illallisen aika.
Olen ruokaillut kertaalleen aiemmin Kitchen & Table Helsingissä ja ravintola oli mielestäni vielä parantanut edukseen. Poissa oli se alun epävarmuus ja erityisesti liian isot ja hankalasti luettavat ruokalistat. Plussaa myös ruokalistan sisällön tiivistymisestä.
Niin kuin koko hotellistakin, myös ravintolasta on upeat näkymät Jätkäsaareen ja Hietalahden rantaan. Alue olikin pitkään tunnettu rahtilaivoista ja merimiehistään. Silloin rankka työ vaati kunnon eväät ja on hyvillä eväillä paikkansa Jätkäsaaressa edelleen. Kitchen & Table Helsingissä niitä tarjoillaan ruotsalaiskokki Marcus Samuelssonin suunnittelemina annoksina. Samulesson vastaa kaikkien Clarioneiden ravintolakonseptista.
Alkuun valitsen tietenkin tartaria, valitsen sen oikeastaan aina kun mahdollista, ja saankin eteeni hauskan ja värikkään annoksen. Punasipulihilloke tuo annokseen ryhtiä ja keltuaiskreemiä on paljon, joka sitoo makuja kivasti yhteen. Lautaselta on kuitenkin helppo myös napsia myös makuja erikseen. Toinen meistä taas on artisokan ystävä ja hänelle alkuruokavalinta on yhtä helppo. Paahdettua maa-artisokkaa ja artisokkapyrettä maistuu sille mille lupaa.
Pääruoaksi avecini valitsee K&T Kimchi burgerin, joka tarjoillan hänen toiveidensa mukaisesti mukavan mediumina. Itse valitsen Sitruunalla ja yrteillä marinoitua jyväbroileria, johon otan vielä henkilökunnan suosituksesta mausteiset ranskalaiset lisäkkeeksi. Kana on maukasta ja annoksen lisukkeet, voikastike ja knokit terävimpänä kärkenä, ovat erinomaisia. Myös suositellut spicy friesit ovat todella nimensä mukaisesti spicyjä.
Jälkiruoalle ei meinaa enää löytyä tilaa, mutta hetken maisemia ihailtuamme päätämme urhoollisesti jatkaa aterian loppuun kirsikkajäätelöllä ja annoksella brownieta ja banaania, huh! Nyt on hyvä, että yläkerrassa on huone lähellä, jonne voi mennä toipumaan. ...Kunhan olemme ensin käyneet kurkistamassa huikean Sky Roomin :)
Varaa pöytä Kitchen & Table Helsinkiin (Tyynenmerenkatu 2, Helsinki) TableOnlinesta!
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Jätkäsaaressa sijaitseva Claron Hotel Helsinki ja sen Kitchen & Table -ravintola tulivat TableOnlinen asiakkaiksi heti avautuessaan vuoden 2016 loppupuolella, Helsinki-Vantaan läheisyydessä sijaitsevan sisarensa tavoin.
Helsingin Kitchen & Table -ravintolaa sain mahdollisuuden käydä testaamassa heti tuoreeltaan, mutta hotellin puoli, huikeaa Sky Room- cocktailbaria lukuun ottamatta, oli jäänyt hieman vieraammaksi; asunhan melkein rakennuksen naapurissa.
Koska pieni irtiotto piristää aina loppuvuoden kiireen keskellä, olin aivan innoissani saadessani, kauempaa tulleen yövieraani kanssa, testata Clarionin puitteet myös hotellin osalta.
TableOnlinen muu joukkue on kantanut myös oman kortensa kekoon ja käynyt jo aiemmin testaamassa Clarion Hotel Helsinki Airportin sekä sen Kitchen & Table -ravintolan.
Saavuttuamme hotelliin saimme erittäin lämpimän vastaanoton ja sisäänkirjautuminen sujui helposti ja nopeasti. Löysimme helposti valoisan ja tilavan huoneemme hotellin 11. kerroksesta.
Vielä varsin uusi hotelli oli erittäin siisti ja tyylikäs ja intouduin ottamaan paljon valokuvia yksityiskohdista ja näkymästä. Isot ikkunat niin yleisissä tiloissa, ravintolassa kuin huoneissa ja näkymät niin Jätkäsaareen kuin kauas muuallekin Helsinkiin eivät taatusti jätä ketään kylmäksi.
Suosittelen lämpimästi kaikkia hotellivieraita katsastamaan ylimmän kerroksen allasosaston jo pelkästään sen mielettömän tunnelman vuoksi. Katetussa ulkotilassa oleva allas on eksoottisuudessaan varmasti erityisesti ulkomaisten vieraiden mieleen.
Hotellin runsas aamiainen katetaan Kitchen & Table -ravintolan tiloihin ja pöytävarauksia voi tehdä illallisten lisäksi niin aamiaiselle kuin lounaallekin.
Aamiaisvieraita oli aivan tavallisena tiistaina, vielä hieman ennen kello yhdeksääkin aika paljon. Tunnelma oli lämmin ja ihmiset rupattelivat iloisesti toisilleen ja henkilökunnan kanssa. Astiat tyhjenivät ja niitä täytettiin vauhdikkaasti.
Clarionin runsas aamiainen on perinteisen maukas hotelliaamiainen, jota on höystetty muutamilla kansainvälisillä erikoisuuksilla, joista mate-baari oli yksi mielenkiintoisimmista.
Varaa pöytä Kitchen & Table Helsinkiin (Tyynenmerenkatu 2, Helsinki) TableOnlinesta!
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.