Jonkin aikaa sitten ennätyksellisen suositun Call of Duty: Modern Warfare 2:n tehnyt Infinity Ward -pelistudio ja sen omistava Activision ajautuivat törmäyskurssille. Sen nokkamiehet Jason West ja Vince Zampella saivat kenkää, ja maailman hienoimman maan jylhien perinteiden mukaisesti molemmat osapuolet alkoivat lyödä toisiaan lakimiehillä.
Activision on massiivinen pelijulkaisija, joka omistaa muun muassa Call of Dutyn, Guitar Heron ja World of Warcraftin kaltaiset uskomattoman menestyneet pelisarjat. Monet pitävät sitä nykyisin pelialan pahana imperiumina. Merkittävä osa tästä maineesta kumpuaa suoraan yritystä johtavasta Bobby Kotickista, jonka voisi hiukan kärjistäen sanoa luoneen lausunnoillaan kuvaa miehestä, joka ei pidä innovaatiosta, peleistä tai oikeastaan ylipäätänsä mistään muusta kuin rahasta.
West ja Zampella taas ovat tyyppejä, joiden rooli koko loistavasti menestyneen Call of Duty -sarjan luomisessa on merkittävä. Kaksikko lukeutuu varmasti koko länsimaisen pelialan taitavamman, kokeneemman ja vaikutusvaltaisemman väen joukkoon.
Varsinainen juttu on rasittavan monimutkainen, mutta pähkinänkuoressa sen voisi ilmaista näin: Westin ja Zampellan mukaan Activision ei halua maksaa heille kuuluvia sovittuja rojalteja (jotka tähän mennessä yli 14 miljoona kappaletta myyneen Modern Warfare 2:n menestyksen huomioon ottaen ovat varmasti merkittäviä). Activision taas syyttää kaksikkoa niskoittelusta, juonimisesta vihollisen kanssa ja piru ties mistä muusta pahanteosta.
Kun lakijutut ovat ison veden tuolla puolen valitettavan olennainen osa neuvottelukulttuuria ja osa painostusstrategioita, on hyvin vaikea tietää, mistä oikeasti on kyse ja kuka on varsinainen pahis, jos kukaan. Tilanteen on pakko olla päässyt tulehtumaan hyvin pahasti, että tällaisiin toimenpiteisiin ryhdytään.
Mielenkiintoista tässä on kuitenkin se, että Modern Warfare -sarja on Activisionille kultamunia pullautteleva hanhi, ja nyt Infinity Wardilta ovat poistuneet paitsi West ja Zampella, joiden rooli pelin menestyksessä oli varmasti hyvin merkittävä, myös koko joukko muita -- Infinity Ward on tähän mennessä menettänyt ainakin 13 työntekijää, joista hyvin monet olivat kokeneita, senioritehtävissä istuvia kavereita. Kun firmassa on tiettävästi ollut alun perin alle sata työntekijää, se tarkoittaa, että reilut 10% jengistä on poistunut. Tällaiset tapahtumat tuskin parantavat työilmapiiriä, ja sieltä kuuluneiden uutisten mukaan työmoraali on pohjalukemissa.
Ollakseen se tarujen rahanahne paha imperiumi, Activision tuntuu toimivan häkellyttävän lyhytnäköisesti: jos tiimin vastuuhenkilöt ja kokeneimmat tyypit poistuvat paikalta, kuka sen seuraavan kultamunan sitten pyöräyttää? Tietenkään kyse ei ole siitä, etteikö sinne saataisi palkattua uusia ihmisiä, mutta merkittävä osa pelinteosta liittyy läheisesti kehitystiimin sisäiseen dynamiikkaan ja kykyyn tehdä yhteistyötä. Jos tehdään radikaaleja henkilöstömuutoksia, ei ole mitään takuita siitä, että lopputulos vastaa odotuksia. Se on vähän niin kuin vaihtaisi Beatlesista Lennonin ja McCartneyn tilalle pari muuta sinänsä ihan yhtä taitavaa jätkää ja olettaisi, että kyllä sieltä taas tulee tasan sitä haluttua Beatlesiä. Vaan kun ei tule.
6 kommenttia
Anonyymi
17.4.2010 14:23
Eivätkös pahat imperiumit AINA toimi erittäin lyhytnäköisesti? ;)
Call of Duty-sarja (niin Modern Warfare kuin muutkin pelit) varmasti tulee tulevaisuudessakin saamaan jatko-osia niin kauan kuin vain voittoa tehdään (ja veikkaan, että tehdään vielä ainakin jonkun aikaa pelkällä brändillä).
Erotetut/lähteneet työntekijäthän perustivat jo uuden puljun, joten saapa nähdä minkälaista peliä aikovat seuraavaksi tehdä. Joku huhu taisi sanoa, että ongelmat alkoivat siitä, kun Infinity Ward olisi halunnut tehdä jotain muuta kuin taas uuden Modern Warfaren.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
17.4.2010 23:15
Niin... On se vaan järkyttävää...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Mikki Rautalahti
18.4.2010 01:14
Ei se ole järkyttävää.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
18.4.2010 23:56
Ei se minustakaan ole kovin järkyttävää. Päin vastoin odotan mielenkiinnolla, mitä ulos marssinut porukka seuraavaksi keksii alkaa kehitellä. Tuon tasoisille jätkille luulisi löytyvän joko uusi yhteistyökumppani tai reilusti rahoitusta siinä tapauksessa, että alkavat vääntää jotain itsenäisesti. Näinhän se menee monella luovalla alalla, parhaat lähtevät isosta pahisyhtiöstä, perustavat oman puljun, kasvavat ja ryhtyvät lopulta itse pahisyhtiöksi:)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
19.4.2010 14:24
Niin paitsi jos sopimuksessa lukee että kaikki aivotyö on imperiumin omaisuutta seuraavat 5 vuotta. Oikeustaisteluja luvassa? Ihan vaan ajan voittamiseksi ja uhkailuna/kiristyksenä?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
25.4.2010 22:02
EA:n siipien suojiin nuo uuden firmansa perustivat. Epäilen, että Electronic Artsilla nauretaan räkäisesti Activisionin toiminnalle.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin