KYSYMYS: Olin poikaystäväni kanssa yhdessä kolme vuotta, joista asuimme saman katon alla kaksi ja puoli vuotta. Taloudellisesti oli todella tiukkaa, sillä molemmat opiskelivat. Tarvitsin paljon apua mieheltä koulutehtävissäni ja hän auttoi. Omasta mielestäni hänen puhumattomuus ja stressi vei meidät siihen tilanteeseen, että hän tahtoi erota. Eron jälkeen hän sanoi, että olin pistänyt itseni aina etusijalle ja että hän oli luopunut omista asioistaan, että voi auttaa mua ja kaiken tämän lisäksi olin kiitämätön.
Nyt kun tiedän mitä tein väärin, olen pyytänyt mahdollisuutta kokeilla vielä yhdessäoloa. Tiedän, mikä ongelma oli ja olen parantanut tapani ja voin vielläkin parantaa.
Mies sanoo, että ei jaksaisi antaa mahdollisuutta, sillä ei usko että se toimisi.
Mitä meidän pitäisi tehdä? Rakastan häntä tällä hetkellä enemmän kuin koskaan, mutta hänen tuntee ovat hiipuneet vähemmälle, koska olemme riidelleet ja hänellä on paljon stressiä. Pitäisikö hänen antaa mahdollisuus vai onko vika mussa, kun hänestä on tullut rakkaampi ja en osaa jatkaa elämää yksin? Toivon mahdollisuutta, että voin näyttää olevani nyt parempi ja hän ei usko mahdollisuuden auttavan mitään.
Mies petti mua kahden eri henkilön kanssa pari kertaa. Erosimme tämän tultua tietooni pari kuukautta myöhemmin. Ja silti siis minä tahdon palata yhteen.
VASTAUS: Kiitos viestistäsi, jossa kysyt mitä teidän pitäisi tehdä tilanteessa, jossa sinä toivoisit teidän yrittävän eron jälkeen uudelleen yhdessäoloa, mutta entinen poikaystäväsi ei usko että se toimisi ja hänen tunteensa ovat hiipuneet. Kysyt myös että pitäisikö hänen antaa sinulle mahdollisuus vai onko vika sinussa ja mahdollisesti sinun vaikeudessasi päästää irti ja jatkaa elämääsi.
Hyviä kysymyksiä ja varmaankin aika moni tunnistaa itsensä tämänkaltaisesta tilanteesta. Kaipuusta menetetyn rakkauden perään on kirjoitettu lukuisia lauluja ja runoja juuri siksi, että nuo tilanteet herättävät niin vahvoja, raastavia tunteita. Ihmiset ovat eroissa usein eri mieltä siitä, että yritimmekö riittävästi ja olisiko meillä ollut vielä mahdollisuuksia. On myös hyvin tavallista, että jompikumpi puolisoista haluaa eroa enemmän ja toisen on ”suostuttava” siihen.
Luen kirjeestäsi syyllisyyttä, katumusta ja myös voimakasta tarvetta korjata sekä omaa käyttäytymistä että myös sitä kuvaa minkälaisena entinen poikaystäväsi sinut näki ja koki. On hienoa, että nyt kun tiedät, pystyt ottamaan vastuuta omasta osuudestasi parisuhteeseenne ja tapahtuneeseen. Parisuhteessa on kuitenkin aina kaksi osapuolta ja kumpikin omalta osaltaan vaikuttaa suhteen toimimiseen ja/tai toimimattomuuteen. On siis asioiden yksinkertaistamista ajatella, että suhteenne ei toiminut siksi, että sinä teit/toimit väärin. Pohdit itsekin, että hänen puhumattomuus ja stressi vaikuttivat myös tilanteeseen. Kirjeesi perusteella kuulostaakin siltä, että poikaystäväsi ei suhteenne aikana kertonut sinulle miten hän kokee suhteenne ja sinun käyttäytymisesi. Hän kommunikoi tyytymättömyyttään uskottomuudella ja lopulta eroamalla. Vasta sen jälkeen hän alkoi sanomaan asioita, syyttämällä. Se on hänen osuuttaan. Ei ole ihme, että sinusta tuntuu ikävältä kuulla noita asioita vasta jälkikäteen.
On myös helppo ymmärtää, että nyt kun tiedät miten hän asiat koki, niin haluaisit korjata, saada uuden mahdollisuuden. On itse asiassa aika tavallista sekin, että vasta suhteen päätyttyä, etäisyyden päästä, pystymme näkemään ja nimeämään suhteen aikaisia asioita paremmin.
Mutta noihin kysymyksiisi. Ajattelen että toista ihmistä ei ole mahdollista pakottaa haluamaan. Pakottaminen yleensä vain pahentaa asioita. Voimme ajatella, että on epäreilua luetella epäkohtia jälkikäteen ilman että antaa toiselle mahdollisuutta korjata. Siitä huolimatta meillä ei ole oikeutta vaatia uutta mahdollisuutta, vaan on päästettävä toinen menemään, jos hän niin haluaa.
Minusta viestisi tärkein kysymys on oikeastaan tuo kohta, jossa pohdit itseäsi ja sitä että onko kyse sinusta ja sinun vaikeudestasi jatkaa elämääsi ilman häntä. Jos näin olisi, niin miksiköhän se on niin vaikeaa?
Mikä siinä tuntuu erityisen vaikealta? Yksin oleminen? Jätetyksi tuleminen? Torjutuksi tuleminen? Kelpaamattomuus? Se, että toinen näkee minut ”väärin”? Miten tämä vaikeus mahdollisesti liittyy sinuun ja sinun historiaasi?
On aika tavallista sekin, että eron jälkeen puolisot näkevät yhteisen suhteensa ja kummankin osuuden siinä eri tavalla. Siihen on usein hyvä jossain määrin myös suostua. Se ei tarkoita sitä, että jommankumman kanta olisi oikeampi.
Ihmiset joita olemme rakastaneet jäävät meihin. He opettavat meille asioita itsestämme ja elämästä ylipäätään. Rakkauden päättyminen on usein raskasta. On kuitenkin tärkeää surra pois ja pystyä vähitellen päästämään irti jotta uusi voisi tulla tilalle.
Hyvää jatkoa Sinulle!
perheneuvoja Helena
6 kommenttia
Johny666
10.2.2014 21:08
My two cents.
Miten seksi luisti? Me miehet ollaan usein sen verran dorkia, että seksi pyörii paljon mielessä. Ja vielä enemmän, jos se ei toimi.
Kävi mielessä tämä sen vuoksi, että ette mielestäni olleet kovin pitkään yhdessä ja mies petti jo kaksi kertaa (veikkaan, että todellisuudessa useamminkin).
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
shiwan8
11.2.2014 17:56
Tuossa aloituksessa ja siihen annetussa vastauksessa on niin monta toteutunutta, nykypäivänä lähes sukupuuttoon kuollutta, hyvää asiaa, että vetää melkein sanattomaksi. Ehkä maailmalla on vielä toivoa...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
licence27
11.2.2014 22:45
Tangoon tarvitaan kaksi, myös lakanatangoon. Varmaan meistä jokainen kaipaa joskus apua, mutta ainakin minulle opettajat ovat painottaneet että kotitehtävät on tehtävä itse, eikä kopioitava netistä tai kavereilta. Jos niistä ei itse selviydy on todennäköisesti väärällä uralla. Poikaystäväsi kannalta on ollut menossa myös riippuvaisuussuhde ja niillä on tapana purkautua siinä vaiheessa kun riippuvaisuus vähenee.
Tuossa yllä on kyselty seksin sujumisesta- no ehkä sekin kysymys on aiheellinen. Lähinnä siis siksi että joku syyhän siihen pettämiseen yleensä on. En minä ainakaan sellaisen kanssa perhettä perustaisi tai edes kihloja vaihtaisi joka pettää jo seurusteluaikana.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Aaaaaaa43343
12.2.2014 07:32
Uskon, että pettäminen on aina
a) seuraus olosuhteista,
b) viime kädessä moraalinen ratkaisu.
Seurauksella olosuhteista tarkoitan toimimatonta esim. seksielämää tai vaikeasti vastustettavaa kiusausta. Luulen, että iso osa miehistä joutuu tämän asian kanssa painimaan jossain vaiheessa pitkää suhdetta.
Pettäminen on kuitenkin lopulta moraalinen ratkaisu, miehen mielestä se on ollut jollakin hetkellä hyväksyttävää, vaikka on toki saattanut sitä katua. Sanotaan, että itseään voi muuttaa, mutta toista ei. Tekstin perusteella mies ei ole motivoitunut muutokseen.
Mielestäni tämä tarkoittaa sitä, että kirjoittajan tulee hyväksyä miehen pettämishalut, jos he palaavat yhteen.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Dia
14.2.2014 17:11
Vaikuttaa siltä, että miehesi vaitsi uhrautua ja auttaa sinua enemmän kuin mihin voimansa riittivät, väsyi ja sitten syyllistää sinua lopputuloksesta.
Kirjoitat rakastavasi miestä, vaikka hän myös petti sinua. Rakastatko itseäsi?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Dia
15.2.2014 23:50
Lisäys edelliseen.
Jos palaisittekin yhteen, todennäköisesti saat (melkein) yksin kannatella suhdetta - sinähän sen suhteen haluat. Saat siis tehdä miehen eteen enemmän kuin hän tekee tai on tehnyt sinun eteesi - haluatko tätä ja miten kauan uskot jaksavasi katkeroitumatta?
Erovaiheessa aivokemia tekee julmia juttuja: yhtäkkiä melkein-eksä onkin maailman paras, kaikki vikansa ovat ymmärrettäviä ja selitettävissä, yhteinen tulevaisuus on varmasti tie voittoon, ja happi loppuu ihan satavarmasti koko maapallolta jos ette olekaan enää yhdessä.
Eron kuuluukin sattua. Siihen ei silti kuole ellei meinaa oman käden kautta avustaa asiaa. Erokipu on irtipäästämisen prosessi. Ihmissuhde ketkeaa ja sen mukana kuolee myös omien unelmien ja toiveiden kytkökset tiettyyn ihmiseen. Unelmat ja toiveet voi silti jäädä elämään, jos jättää avoimeksi niiden uuden kiinnityskohdan.
Sä voit edelleen välittää eksästäsi ja ajatella hänestä hyvää. Hän tulee kuitenkin olemaan osa sun menneisyyttä, muttei tulevaisuutta - ainakaan samassa roolissa kuin ennen. Jos hän haluaa lähteä eikä enää tunne sinua kohtaan sitä rakkautta, jota mielestäsi tunnet nyt vahvempana ja joka piti teidät aikanaan molemminpuolisesti toisissanne, sä et voi pitää häntä väkisin tai et ainakaan kovin pitkään.
Mieluummin ero nyt, kun hyviä muistoja on vielä. Myöhemmin kuvioon saattaa astua katkeruutta ja muuta, minkä ylitsepääseminen tuottaa enemmän työtä. Haluatko myöhemmin vielä kipeämmän eron?