TableOnlinen ruoka ja ravintola-aiheinen blogi. Blogissa tuodaan ajankohtaisia aiheita, ravintoloita sekä ravintola-alan henkilöitä kaikkien luettavaksi ilman turhia hienosteluja, alan sanastoja tai liian syvällisiä kirjoituksia.
Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on illallinen.
Helteisenä heinäkuun perjantaina suuntasin kohti iloista itä-Suomea ja Kuopiota. Burgerinmetsästys oli alkanut!
Jenkkityylinen Bowld1ner sijaitsee Finnkinon kanssa samoissa tiloissa Viihdekeskus IsoCeessä keskellä kaunista Kuopion kaupunkia. Ravintolan tiloista löytyy myös 8-ratainen keilahalli, joten tekemistäkin riittää herkuttelun lisäksi. Ravintolan kokous- ja saunatilat mahdollistavat myös erilaiset tilaisuudet niin työ- kuin vapaa-ajan tarkoituksiin.
Saavun ruokailemaan hieman lounasajan jälkeen, mutta muitakin ruokailijoita paikalla on helteestä huolimatta. Isompia ryhmiä ja kaveriporukoita sekä pariskuntia ja perheitä. Pian tarjoilija lähestyykin minua iloisesti tuomalla menun sekä tiedustelemalla juomavalintaani.
Menu tarjoilee kahdeksan hyvin erityylistä ja herkullisen oloista kunnon burgeria, jotka kehoitetaan nauttimaan hieman punertavina. Toki burgeripihvin saa myös kypsänä pyydettäessä. Oma valintani on klassikko American Cheese, johon vielä lisään pekonin. Muita vaihtoehtoja tosiaan myös löytyy, tulisemmin maustetusta burgerista Surf & Turf -burgeriin. Listalta löytyvät myös Bites eli alkupalat sekä tietenkin burgerien lisukkeet ja avotulella grillattuja pääruokia ja dippejä unohtamatta. Ja tietenkin vielä Happy ends eli jälkiruoat.
Eikä aikaakaan kun burgerini saapuu: se on erittäin houkuttelevan runsas ja todellakin maukas. Pihvin kypsyysaste on täydellinen ainakin omaan makuuni. Nautittuani jo melkein puolet burgeristani, tiedustelen tarjoilijalta lihan ja sämpylän alkuperää. Burgerilihan hän kertoo olevan 100% suomalaista naudanlihaa ja se tehdään paikan päällä käsityönä sekä grillataan avotulella. Sämpylät sekä mm. juustot tulevat kaikki paikallisilta toimijoilta. Myös kastikkeet tehdään ravintolassa itse. Hienoa!
Ja sinne se sitten upposi, kerta kaikkiaan herkullinen burgeri jonka tätä blogia kirjoittaessani voin vieläkin maistaa suussani. Jälkiruokavatsaani ei valitettavasti jäänyt tällä kertaa tilaa, mutta jälkkärilistalla olisi ollut valittavana sellaisiakin Amerikan herkkuja kuin Brownie ja Banana Split.
Ruokailtuani kurkistan vielä peremmälle ravintolaan, josta tosiaan löytyy 8 keilarataa. Bowld1nerin tilat ovat siis oiva paikka erilaisille virkistys- tai syntymäpäiville, kokouksiin tai pikkujouluille. Ravintolan tilat on sisustettu maukkaalla jenkkityylillä, joka takaa viihtyvyyden.
Hanna/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Upea historiallisen kaunis ravintolasali avautuu eteemme, kun astumme sisään ravintola Teiniin sateisena iltapäivänä Turussa. Ja ravintolan miljöö ei todellakaan ole kulissia, sillä se on avannut ensimmäisen kerran ovensa vuonna 1924 ravintolana, tuolloin Hansa nimisenä.
Saavumme iltapäivällä jo lounasajan jälkeen ruokailemaan ja iloksemme huomaamme että muitakin asiakkaita ravintolassa on, vaikka ajankohta on lounaan ja päivällisen välissä. Muutkin ovat siis ihastuneet Teiniin.
Aloitamme ruokalistojen tutkimisen ja nautimme samalla lasilliset talon kuohuvaa. Listalta löytyy klassikoita kuten Toast Skagen, tartar sekä etanat. Ja kuinka ollakaan päädymme maistelemaan muutamia näistä kyseisistä klassikoista. Härkätartar on saanut kaverikseen friteeratun mummonkurkun, jonka ulkonäkö muistuttaa hieman ehkä aasialaista frtiteerattua kasvista, mutta maku on kuin onkin juuri mummonkurkun maku. Etanat saapuvat pienessä kipossa uiden valkosipulivoissa, eikä niitä ole tavalliseen tapaan hukutettu gratinoituun juustoon. Erinomaisia.
Nautittuamme alkuruoat siirrymme pääruokien pariin, joista valikoitui päivän kala sekä karitsanpotka. Kuha oli uinut ravintolan kalastajan haaviin ja sitä tarjoiltiin siis päivän kalana. Kuha oli aseteltu kauniisti muhennetun perunan päälle ja saanut vieläpä jokirapumajoneesia sekä mätiä kuin kastikkeekseen. Kauniin oranssin sävyinen karitsanpotka-annos sai muita makuja juurespyreestä sekä punaviinikastikkeesta. Potka oli pehmeä ja erinomaisesti haudutettu.
Jälkiruoaksi valikoitui vain yksi annos, sillä Teinin annokset olivat jo täyttäneet vatsamme todella hyvin. Kuitenkin Crème Brûlée valikoitui maisteltavaksi ja osoittautuikin oikein hyväksi valinnaksi.
Käynti ravintola Teinissä oli kuin olisin astunut Aki Kaurismäen elokuvan kohtaukseen. Niin nostalgisen hieno ravintolan sisutus upeine ikkunamaalauksineen ja hienoine valaisimineen oli. Myös henkilökunnan ammattitaidosta huokui perinteikkyys mutta myös rentous.
Hanna/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Vain kivenheiton päässä upeasta Uspenskin katedraalista, Meritullinkadun alkupäässä sijaitsee pieni ja viehättävä ravintola, Kuurna nimeltään. Kesäisenä iltana pääsimme maistelemaan Kuurnan herkkuja.
Vuonna 2005 avattu Antto Melasniemen ja Heikki Purhosen ensimmäinen ravintola luottaa vahvasti pientuottajien tarjontaan sekä sesonkeihin kahden viikon välein vaihtuvassa menussaan. Komeileepa kyseinen ravintola myös tämän vuoden Suomen 50 parhaan ravintolan listalla. Ja ansaitusti.
Saavumme ravintolaan ja meidät ohjataan ehdottomasti ravintolan suloisimpaan kahden hengen pöytään, aivan suuren ikkunan ääreen. Alkumaljoina nautimme vaaleanpunaista rose-kuohuviiniä, joka kruunaa myös pian tilattavat alkuruoat.
Kuurnan menu vaihtuu tosiaan kahden viikon välein ja meille avautuu mahdollisuus maistaa alkuruokina kylmää avomaankurkkukirsikkakeittoa, jonka kruunaa vuohenjuustomousse sekä paahdettuja muikkuja ja korianterinsiemenmajoneesia. Kylmä keitto sopii mainiosti hieman kuumaankin kesäiltaan ja todella maistuu avomaan kurkulle, joka on saanut pienen vivahteen kirsikasta. Keiton kruunaa vuohenjuustomousse sekä rouhitut pähkinät. Paahdetut muikut uivat rinta rinnan kauniilla vanhanaikaisella lautasella, ja korianterinsiemenellä maustettu majoneesi sopii mainiosti niin maullisesti kuin ulkonäöllisestikin annokseen.
Pääruokavaihtoehtoja menussa on kolme, mutta vinkkaapa tarjoilija myös Kuurnan klassikostakin, nimittäin pippuripihvistä, joka on kirjattu suureen liitutauluun viinisuositusten rinnalle. Itse haluan maistaa klassikon Kuurnan ensikertalaisena. Illallisseurani valitsee ylikypsää naudan kieltä, joka on maustettu yrittileipämurulla ja punaviinilihaliemellä. Pääruokien kanssa meille suositellaan punaviinilasilliset, jotka ovat nappi valinta molempiin annoksiin. Huomaamattamme lautasemme ovat tyhjät, pääruoat siis todella maistuivat.
Jälkiruoissa löytyy myös muutamia vaihtoehtoja, mutta itse valitsen voikukkajäätelöä, joka on asetettu karamellisoidun canelé-leivonnaisen päälle ja vieläpä hunajakennoa on ripoteltu kuin koristeeksi annokseen. Voikukkajäätelön hento maku on täydellinen makean leivonnaisen kanssa. Juustolautanen on toisen illallistajan valinta ja kolme eri juustoa ovatkin parhaimmillaan, ne kun on otettu tarpeeksi ajoissa lämpimään tuomaan makunsa esille.
Kun me alamme illallistamme lopettelemaan, iloksemme huomaamme että ravintola on täynnä. Hienostunut puheensorina täyttää ravintolan upean vanhan tilan ja asiakaskunnassa on niin pariskuntia kuin kaveriporukoitakin. Kaikilla tuntuu olevan oikein mukavaa, ja miksipä ei olisi herkullisen ruoan ja hyvän palvelun saattelemana.
Hanna/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
TableOnline jatkaa kasvua. Kasvua tulee kaikilla sektoreilla, maantieteellisesti katsoen Suomen lisäksi Virossa. Tarvitsemme siis Viroon lisää tekijöitä ja tällä kertaa olin Etelä-Helsingissä palkkaamassa uutta työntekijää. Mikä ihana tekosyy päästä nauttimaan Tallinnan alati kehittyvästä ravintolatarjonnasta. Kun työt oli saatu hoidettua, niin oli aika suunnata illalliselle. Olin ulkoistanut ravintolan valinnan Tallinnan TableOnlinen porukalle, joten minulla ei siis ollut mitään hajua mitä tulen syömään ja missä.
Lähdimme sataman läheisyydessä sijaitsevasta hotellistani yllätyksekseni kävelemään itään päin. Ei siis Vanhankaupungin suuntaan, jonne odotin päätyvämme illastamaan. Reilun viiden minuutin kävelyn jälkeen seuralaiseni viittoi ravintolan suuntaan, joka sijaitsee Narvan Maantien vieressä kehittyvässä Kadriorgin kaupunginosassa. Sieltä löytyi illallispaikkamme Musita. Tämän ravintolan ovat perustaneet viime syksynä pariskunta, joka aiemmin piti Musu nimistä ravintolaa Nõmme nimisessä Tallinnan lähiössä.
Ravintolaan saavutaan aulaan, jossa sijaitsee baartiski ja katosta roikkuu paljon heiniä. Puutteellisten hortonomin taitojeni takia, paremman kuvan saamiseksi, kehotan katsomaan kuvan aulasta (ja näistä heinistä) tästä yltä. Vaikka kasveja en tunnekaan, niin melko kivan ilmeen ne loivat sisääntuloaulaan. Meidät ohjataan toisen salin perälle kivaan ikkunapöytään ja kohta pöytään istahtaa myös ravintolan viehättävä emäntä Kirstin. Ajattelen, että onpa mukavaa, kun omistajalla on aikaa tulla meitä tervehtimään. Tässä olin väärässä, hän ei tullut meitä vain pikaisesti tervehtimään, vaan istui sitkeästi pöydässä koko illallisen ajan ja johdatti meitä ravintolan ja keittiön filosofiaan ja kertoi taustoja ravintolasta ja sen perustamisesta. Molemmat omistajat ovat työskennelleet Lontoossa huipputason perulaisessa ravintolassa ja sieltä takaisin Viroon kotiuduttuaan he halusivat tarjota vastaavaa ruokaa myös Virolaisille. Ravintola onkin toimiva yhdistelmä pitkälti lähiruokaan ja hyviin raaka-aineisiin perustuvaa virolaisen ja perulaisen keittiön sekoitusta.
Kuten yleensäkin, haluan ravintolan päättävän, mitä siellä kannattaa juuri sinä iltana syödä. Tällä kertaa siihen tarjoutui erityisen hyvä tilaisuus, kun itse ravintoloitsija oli pöydässä suosittelemassa ruokia. Alkuruoaksi otimme useampaa sorttia jaettavaksi ja saimme pöytään mm. seuraavat annokset jaettavaksi: Crispy pork belly, Pulpo, Tartar, kampasimpukkaa. Kaikki alkuruoat olivat todella hyviä ja kun niitä oli melko monta ja meitä oli vain kolme syömässä ja lisäksi ravintoloitsija maistoi muutaman suupalan, niin alkupalojen jälkeen alkoi olla jo melko kylläinen olo.
Oma suosikkiannokseni oli mustekala. Olen viime aikoina tykästynyt kovasti pulpoon. Pitkään minua vaivasivat mustekalasta aikanaan jääneet mielikuvat sitkeänä ja melko mauttomana ruokana, jonka takia tätä herkkua tuli syötyä harvoin. Kuitenkin hyvin tehty pulpo on kaikkea muuta kuin mauton ja sitkeä ja siksi pulpoa tulee nykyään syötyä lähes poikkeuksetta, jos sitä ravintolan listalta löytyy. Myös Musitassa pulpon valmistaminen oli onnistunut loistavasti ja annos toimi kokonaisuutena todella hyvin. Muun seurueen suosikkiannokseksi nousi rapea possunvatsa, joka onkin yksi ravintolan suosituimmista annoksista ja oli sellainen jo Musitan edeltäjän, Musun aikoina.
Alkuruokia oli aika monta ja ne olivat niin herkullisia, että kaikki oli pakko syödä viimeiseen suupalaan asti. Varsinaisesti nälkä ei enää siinä vaiheessa siis vaivannut, kun pöytään tuli pääruoaksi tilaamani karitsan kare. Kare oli tomaattikastikkeessa ja kuten kuvasta näkyy, oli kypsyys täydellinen. Ongelma oli, että alkuruokia oli paljon ja pääruoka-annos oli reilun kokoinen, joten hieman oli vaikeuksia saada se mahtumaan, herkullisuudesta huolimatta. Pääruokavalintamme olivat hyvin lihaisat, sillä seuralaisilla oli nautaa ja possua. Muidenkin annokset olivat palautteen mukaan hyvin onnistuneita.
Illallisen aikana tuli keskusteltua myös Viron historiasta. Lihapatojen äärellä tuli puheeksi myös, että eipä siitä ole kovin pitkä aika, kun Virossa oli vielä ruokakortit käytössä ja eipä niilläkään kovin usein onnistunut mitään saamaan. Tai onhan siitä hetki vierähtänyt, mutta kahdella seurueemme kolmesta paikallisesta nämä ajat olivat vielä muistissa ja etenkin nuorempi heistä, ei ole edes varhaiskeski-ikää vielä saavuttanut.
Keskustelun lomassa ehti vatsakin hieman painua, ei kuitenkaan tarpeeksi, että olisimme jaksaneet jälkiruokia enää nauttia. Ravintoloitsija ehdottikin meille ruoansulatusta edistämään digestiiviksi Piscoa. Jo ravintolaan saapuessamme olimme nauttineet pisco sour -alkudrinkit ja nyt ateria oli hyvä myös lopettaa piscoon. Vieraiden alkoholien saloihin syvemmin perehtymättömille kerrottakoon, että pisco on perulainen kirkas brandy ja toimi oikein hyvin sekä sour-drinkissä, että digestiivinä.
Pois lähtiessämme katsoimme vielä aulan toisella puolella sijaitsevan ravintolasalin. Sen vierestä löytyi Kirstinin jo aiemmin mainitsema isohko lasten leikkihuone. Mielestäni tämä oli nerokas idea; ravintola on jaettu kahteen erilliseen saliin ja toisen vieressä on leikkihuone. Näin lasten kanssa tulevat voidaan sijoittaa leikkihuoneen puoleiseen saliin ja rauhaa kaipaavat toiseen. Kolmen pienen lapsen isänä osaan arvostaa moista ratkaisua. Juttelimmekin aiheesta Kirstinin kanssa, jolla myös oli pari lasta ja ihmettelimme, miksi paremmissa ravintoloissa on hyvin harvoin lapsille ohjelmaa. Suomessa ainakin lasten leikkihuoneita löytyy lähes poikkeuksetta ainoastaan ketjuravintoloista tai vastaavista, jotka eivät minua kauheasti houkuttele, kun kulinaristisia elämyksiä olen hakemassa.
Alkukesäisenä tiistai-iltana intensiivinen puheensorina kuuluu italialaisravintola Baccosta, kun astun sisään ravintolaan puoli kahdeksalta. Kuulostaa tosiaan Italialta, ja näyttää. Siirryn pöytään, josta jo illalliskaverini minulle iloisesti vilkuttaa.
Alamme välittömästi tutkailla menua, sillä se näyttää olevan kaikenlaisia herkkuja täynnä. Ja minä, italialaisen ruoan suurena ystävänä ahmin erilaisia herkkuja listalta silmilläni. Reipas ja iloinen tarjoilija toivottaa meidät tervetulleeksi sekä suomeksi että englanniksi, ja samassa hengenvedossa tilaammekin häneltä lasilliset kuohuvaa, Proseccoa tietenkin.
Aloitamme ruokailun italialaisittain, valitsemme nimittäin muutaman alkuruoan jaettavaksi. Listalta valikoituu Cinta Senese ja muita italialaisia leikkeleitä sekä Mozzarella di Bufala Caprese. Pääruoan eli pizzavalintojemme kanssa maltamme vielä hetken.
Alkupalat ovat juuri niin italialaisia kuin toivoa voi. Raikas Caprese -salaatti sopii loistavasti toscanalaisen, makean rasvaisen Cinta Senese -kinkun sekä muiden leikkeleiden kanssa nautittavaksi. Makuyhdistelmä on taattua Italiaa!
Alkuruokien jälkeen hengähdämme hetken, mutta kuitenkin jatkamme pizzojen pariin. Toden totta naapuripöydissä ne näyttävät niin herkullisilta että maistettava on itsekin. Ja kun tiedän että pizzataikina koostuu kuuden eri jauhon seoksesta ja kohoaa 96 tuntia, on sen pakko olla hyvää.
Ja niin se onkin, superherkullista! Itse valitsen klassikon eli Margheritan, jonka herkullinen tomaattikastike on sopivan makeaa ja mozzarellaa on juuri sopiva määrä. Kauniin ja todella maukkaan klassikon kruunaa tuoreet basilikanlehdet. Illalliskaverini valinta on ravintolan nimikkopizza Bacco, joka koostuu vahvasta gorgonzolamaisesta sinihomejuustosta, herkkusienistä ja Parmankinkusta sekä tietenkin mozzarellasta. Täyteläisen pizzan kruunaa reilu annos rucolaa. Pizzojen kanssa meille suositellaan herkullista toscanalaista punaviiniä, joka todellakin on oiva valinta pizzojemme kanssa.
Dolci eli jälkiruoka jää meiltä väliin, sillä olo on sen verran täysi juuri nauttimiemme herkkujen jälkeen. Baccon jälkiruokalistalta löytyy kuitenkin myös klassikot kuten Tiramisu ja Cannolit.
Bacco on moderni italialainen pizzeria mutta myös Enoteca, jossa nautitaan viinistä. Viinivalikoima onkin erinomainen ja varmasti tarpeeksi laaja antaakseen jokaiselle oman suosikin. Palvelu on jouhevaa, hymyilevää ja ystävällistä, aivan kuten Italiassa ja ravintolaan on helppo pistäytyä vaikkapa vain lasilliselle viiniä. Myös lounasaikaan italialaiset herkulliset aidot pizzat ovat tarjolla, samoin kuin italialaisia vivahteita saaneet lounassalaatit.
Hanna/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Helteisenä toukokuun iltana saavuimme uutuuttaan kimaltavaan Tampereen Ratinan kauppakeskukseen. Sieltä suuntasimme hissillä ylimpään kerrokseen, ravintola Periscopeen, joka on Arto Rastaan uusin ja suurin ravintolakokonaisuus.
Saavuttuamme ravintolaan kiivas puheensorina ja täydet pöydät olivat merkki siitä, että muitakin kiinnosti Tampereen uusin ja puhutuin ravintola. Tarjoilija ohjasi meidät pöytään ja saimmekin upean ikkunapöydän, josta näköalat alas Laukontorille sekä Tampereen keskustaan olivat upeat. Olimme Ratinan huipulla.
Sitten oli ruokalistojen tutkimisen aika. Alkuruoat ovat suunniteltu jaettavaksi pöytäkunnittain, listalla tuntui olevan vain liian monta hyvää vaihtoehtoa. Halusimme tutustua listaan kunnolla ja päädyimme maistelemaan monia eri makuja. Pian pöytäämme saapuikin mm. Punajuuricarpacciota, grillattua lohitartaria, makeassa soijassa paistettuja scampinpyrstöjä, rapukakkua, savusuolattua karitsaa sekä Annatto-pensaan hedelmällä maustettua härkätartaria. Alkuruoat maistuivat jokainen kerrassaan herkulliselta makumatkalta halki maailman ja henkilökunnan suosittelema valkoviini täydensi niiden maut erinomaisesti.
Vieläkö jaksaa? Vaikka alkuruokien maut olivat olleet erinomaisia ja täyttäneet vatsamme suht hyvin, päätimme kuitenkin vielä testata pääruuat. Valintamme olivat erittäin mehevä ja onnistunut Periscope Burger sekä naudan sisäfile, chiliä ja valkosipulia, joka ei lisukkeita kaivannut. Pääruoille saimme myös loistavan viinisuosituksen tarjoilijaltamme.
Jälkiruoka meidän oli pakko jakaa, sen verran tuhti oli tähän mennessä ollut ruokailumme. Valitsimme raikkaan ja ehkäpä hieman ruokaakin sulattavan jogurttisorbetin, johin lisämaun toivat bergamotilla maustettu raparperi ja sitruunakreemi. Loistava lopetus maittavalle illalliselle.
Kokonaisuudessaan vierailu Ratinan kattojen yllä oli loistava kokemus ja ilokseni huomasin että muutkin tamperelaiset olivat lähteneet iltaa viettämään sankoin joukoin: joko syömään tai ottamaan drinkin jos toisenkin upealle Pyhäjärven puolelle avautuvalle kattoterassille. Itse ravintolasalin ja terassin lisäksi Periscopen tiloista löytyy toisen kerroksen Loungebar, joka on oiva paikka viettää iltaa myöhempäänkin.
Hanna/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Kaunis kevätviikonloppu Helsingissä ja ei sovittua ohjelmaa. Mikäs parempi tapa ottaa pieni irtiotto arjesta kuin lähteä yöpymään hotelliin meren äärelle. Tähän pikaiseen pakoon arjesta tarjosi meille loistavan mahdollisuuden Hotel Rantapuisto Vuosaaressa. Hotelli sijaitsee kotoa ja myös Helsingin keskustasta vain noin 20 minuutin ajomatkan päässä, mutta kun kohteeseen saapuu niin tuntuu kun olisi ajanut kauemmaskin luonnon helmaan ja samalla 30 vuotta ajassa taaksepäin. Aikamatkan tunne tulee siitä, että hotelli on toiminut aikanaan Suomen Yhdyspankin koulutuskeskuksena ja rakennusten ulkonäköön ei ole juuri tehty muutoksia. Tuli siis hyvin nostalginen olo, kun hotellin respaan saavuimme. Vastaanotto hotellin oli hyvin iloinen ja tunsimme itsemme odotetuiksi vieraiksi.
Huoneemme sijaitsi merisiivessä ja oli luokitukseltaan superior, joka lienee tarkoitti tässä tapauksessa hieman isompaa tilaa. Vertailukohtaa tähän meillä ei ollut kun muita huoneita emme nähneet. Mukana oli myös perheen kuopus, puolivuotias kaveri, joka vietti elämänsä ensimmäisen yön poissa kotoa. Oli siis mukava huomata, että toiveemme vauvansängystä oli toteutettu ja huone oli myös sen verran tilava, että se hyvin huoneeseen sopi. Huoneesta oli mahtava näkymä merelle, jota korosti kaunis keväinen sää.
Saapuminen hotelliin oli mennyt sen verran myöhäiseksi, että illallinen oli lähestymässä. Olimme varanneet pöydän hotellin ravintolasta klo 19.30. Ehdimme kuitenkin ennen dinneriä vähän käydä kävelemässä hotellin ympäristössä meren rannalla nostamassa ruokahalua. Ravintolaan saavuttuamme valitsimme alkudrinkiksi lakkakuohuva -drinkin varmistamaan hyvän ruokahalun. Drinkki toimikin yllättävän hyvin aperitiivina eikä maistunut liian makealta, mikä oli pelkoni. Rantapuiston ravintola, kuten muukin hotelli, sijaitsee kauniissa merellisessä miljöössä ja siksi soveltuu hyvin myös tunnelmallisen illallisen viettämiseen. Ravintolassa oli kohtuullisesti muita asiakkaita, mutta se ei ollut liian täynnä, mikä oli mukava, koska välillä 6kk kuopus ei jaksanut istua paikallaan ja katsoa kun muut herkuttelee.
Ravintolan ruokalista on sopivan suppea ja sieltä valikoin itselleni alkuruoaksi mustikkagraavattua siikaa. Tällä kertaa illan paras annos tuli heti kättelyssä. Siikapala vaikutti melko paksulta normaaliin graavikalaan verrattuna, mutta maku oli tarttunut tosi hyvin koko kalaan ja vaikka kalapala oli melko iso, niin olisin voinut syödä tätä enemmänkin. Seuralaiseni valitsi alkuun yrttimarinoitua nautaa ja savuaiolia, joka sekin oli todella onnistunut annos, mutta jäi väkisin hieman siian varjoon.
Pääruoaksi otin Rantapuiston pippuripihvin, joka mielestäni on yleisesti hieman tylsä valinta, mutta tällä kertaa teki mieli pihviä ja punaviiniä. Pihvi tarjottiin lohkoperunoiden, grillatun sydänsalaatin ja pippurikastikkeen kanssa. Pihvi oli oli juuri sopivasti paistettu mediumin ja medium miinuksen rajalle, kuten toivoin. Pihvin kanssa suositeltu Murdiviedron reserva sopi todella hyvin ja siksi sitä ehtikin mennä parikin 16cl kaatoa pihvin kyytipoikana. Viini oli myös todella hyvä hinta-laatusuhteeltaan ja maksoi vain 6,70 per 12cl. Seuralainen valitsi pääruoaksi burgerin, joka sekin sai hyväksynnän.
Annokset olivat aika reilun kokoisia ja siksi jälkkärin tilaaminen vähän arvelutti, mutta pakkohan ne nyt on blogikeikalla tilata ja päädyin valitsemaan listalta Rosmariinipannacottan. Se tarjoiltiin kauniista hillopurkista ja oli todella herkullinen versio tästä perinteisestä jälkkäristä, joka on yksi ehdottomia suosikkejani. Seuralaisen suklaakakku ja vadelma -annos oli myöskin kaunis ja herkullinen kokonaisuus. Jälkkäreiden jälkeen olo oli melkein turhankin täysi ja tässä kohtaa osasi arvostaa sitä, että ei ollut pitkä matka pyöriä hotellihuoneeseen lepäämään.
Aamulla nautimme vielä Rantapuiston monipuolisen ja aamiaisen ja sitä hieman sulateltuamme huoneessa, oli aika lähteä levänneenä ja hyvin syöneenä kotiin. Yhteenvetona voisi sanoa, että yö Rantapuistossa ja illallinen ravintolassa toimii hyvin nopeana irtiottona arjesta ja voin suositelle tätä ratkaisua muillekin. Alueen tarjonta ravintoloiden osalta ei ole kovin kummoinen ja siksi olisin kuvitellut näkeväni perjantai-iltana ravintolassa enemmän myös muita kun hotellin asukkaita. Sen verran varmaa ja tasalaatuista työtä ravintolan keittiössä tehtiin, että ehdottomasti etenkin paikallisten kannattaisi ravintolaa hyödyntää.
Ville/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Ravintola Kajo tulee olemaan yksi yllättävimmistä sekä odotetuimmista uutuuksista täydentämään Tampereen ravintolaskeneä.
Kyseessä on kolmen kaveruksen, Marko Simunaniemen, Veli-Matti "Vellu" Lampisen sekä Panagiotis "Panos" Lykoudiksen esikoisravintola. Markon ja Vellun lisäksi keittiössä ja salissa häärää myös muitakin Lapland Hotel Tampereen Dabbalista tuttuja nimiä. Ravintola Kajon resepti on mielenkiintoinen ja nostaa odotukset korkealle, juuri tälläistä ruokaravintolaa Tampereella ei ole vielä nähty.
Sain kunnian osallistua testi-illalliselle vajaa viikko ennen avajaisia. Sällit jo ennestään tuntien odotukseni oli kovat ja täytyy sanoa, että jalat lähti alta! Illan aikana maisteltiin läpileikkaus menusta. Markon käsiälaa olleet viiniparitukset olivat erinomaisia ja muutamien viinien takana oli höysteenä pieni tarina. Esimerkiksi erään viinin etiketistä Marko pystyi sormella osoittamaan missä huoneessa hän majoittui sillä aikaa kun oli kyseisellä viinitalolla valmistamassa juuri nimenomaisia viinejä, jotka ovat nyt saatavilla Ravintola Kajossa.
Illallisen aikana annoksia tuli pöytään jaettavaksi arviolta 15 erilaista, joiden joukossa oli myös useita kasvis- tai vegaaniannoskia eikä joukkoon mahtunut yhden yhtää hutia. Illallinen sekä annosten viimeistelut saattavat sisältää pieniä hauskoja yksityiskohtia ja yllätyksiä. No spoilers.
Ravintola Kajo aukeaa illallisille keskiviikkona 18.4., lounaat seuraavat perässä heti seuraavalla viikolla 23.4.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Ravintola Frankly avautui Tampereelle jo vuonna 2004, mutta sittemmin se on kokenut muodonmuutoksen. Vuonna 2015 ravintolan sisustus uudistettiin valoisampaan ja skandinaavisempaan suuntaan, jota kolme kertaa vuodessa vaihtuva menu on niinikään seurannut.
Asetumme ikkunapöytään (joita ravintolasta muuten löytyy mukavan paljon) ja tutkailemme valikoimaltaan mukavan laajaa aperitiivilistaa. Tarjoilija ehdottaa aperitiivilistan ulkopuolelta luomu Cavaa, joka tuntuu juuri oikealta perjantai-iltana.
Alkumaljoja siemaillessamme katseet kääntyvät jo alkuruoka valikoimaan. Alkuruoissa on valinnanvaraa kaikille, jokaiselle jotakin. Itse valitsen Parmesan-juustolla kuorrutetut valkosipulietanat. Myös muiden juustojen ystäville etanat sopivat, nimittäin valikoimassa on myös sinihome- ja vuohenjuustokuorrutus. Ystäväni valitsee alkuruoista metsäsienikeiton, josta löytyy myös rapeaa Pancettaa.
Annosten saapuessa pöytään tarjoilija tiedustelee juomatoiveitamme alkuruuille. Etanoiden kanssa maistuisi kyllä valkoviini ja saankin erinomaisesti etanoiden kanssa maistuvan ranskalaisen puolikuivan valkoviini lasillisen. Metsäsienikeitto hupenee Cavan kanssa.
Maistuvien ja yksikertaisen kauniiden alkuruokien nauttimisen jälkeen saapuvat pääruoat. Oma valintani on perinteinen pippuripihvi, jonka pippurinen kastike on hienoisesti kermalla pehmennetty ja täydellisesti mediumiksi kypsennetty. Ystäväni nauttii yön yli haudutettua karitsan niskaa, jossa todella tuntee hauduttamisen pehmeyden. Pääruuille saamme myös erinomaiset juomasuositukset, niin ikään punaviinin muodossa.
Ruokaillessamme huomaamme että ravintola alkaa pikku hiljaa täyttyä perjantai-illan herkuttelijoista. Niin pariskunnat kuin ystävättäretkin tuovat mukavan puheensorinan ravintolasaliin. Hieman myöhemmin, juuri teatterin loppumisen aikoihin, väkeä saapuu vielä enemmän ravintolaan. Franklyn sijainti Tampereen Työväen Teatterin näyttämöihin onkin loistava ajatellen ruokailevia teatterikävijöitä.
Vieläkö on tilaa jälkiruoalle? Ystävättärelläni kyllä, minulla ei mutta päätän kuitenkin maistaa Franklyn suklaakakkua, joka tarjoillaan vaniljavaahdon sekä marjashotin kanssa. Ystävättäreni valinta on Porkkana-tuorejuustokakku purnukasta. Molemmat jälkiruoat ovat loistava päätös hyvälle illalliselle, porkkanakakun purnukka aivan valloittavan kaunis.
Illalliskokemus ravintola Franklyssä on aito ja konstailematon. Henkilökunta suosittelee viinejä ammattitaidolla eri ruoka-annosten kanssa ja koko palvelukokonaisuus hoituu iloisella otteella.
-Hanna/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Aiemmat kokemuksemme O'Learys -ravintoloista perustuivat Sellon, Bakersin ja muutaman lentokentän O'Learys ravintoloihin. Lentokenttäravintoloissa korostuu kiire ja Bakersin ja Sellon ravintolat muuttuvat aina puolen yön jälkeen yökerhoiksi, joten luonteensa puolesta ne harvemmin valikoituvat itseään kulinaristina pitävän ihmisen illallispaikaksi. Iso Omenan O'Learys on viikonloppuisin aamukahteen saakka auki ja kello 18 jälkeen alaikäiset pääsevät ravintolaan ainoastaan vanhempien seurassa. Iso Omenan O'Learys tarjoilee arkisin buffet-lounasta, mutta listalta voi tilata myös lounasaikaan. Lukuisat screenit ja TV:t näyttävät urheilua aina ravintolan ollessa auki. O'Learysin yhteydessä toimii myös casino, jonka "takahuoneesta" löytyi suositun oloinen Sit N' Go pokeripöytä.
Saavuimme ravintolaan kuuden jälkeen perjantai-iltana ja yllätyimme ihmismäärän paljoudesta: ilman pöytävarausta olisimme todennäköisesti joutuneet odottamaan. Monet ovat selkeästi omaksuneet O'Learysin omaksi after work -paikakseen, enkä ihmettele sitä ollenkaan. Meidät ohjattiin varaamaamme pöytään, minkä jälkeen iloinen ja pirteä tarjoilijamme Ahdia tuli nopeasti kysymään juomatilaustamme. Iloiseksi yllätykseksemme saimme kuulla, että O'Learys tarjoilee laajan listan erilaisia cocktaileja, joista osa on nimikoitu ja personoitu ravintolan omaan tyyliin. Valitsimme cocktail-listalta O'Learysin nimikkococktailit O'Learys Margaritan ja O'Learys Fresh Kentucky Lemonaden. Margarita oli sitruksisen raikas ja sopivan makea, erittäin hyvä alkudrinkki. Fresh Kentucky Lemonaden nimi viittasi myös raikkaaseen sitrukseen, mutta viskin hieman tunkkainen maku puski turhan vahvasti pullamössö-sukupolvessa kehittyneisiin makuhermoihini.
O'Learysistä löytyy myös hyvä perusvalikoima oluita. Hanassa on kuusi erilaista olutta, joista yksi on seasonal draft ja vaihtuu tasaisin väliajoin. Pullovalikoimaa on tarjolla kymmenen erilaisen oluen verran, sisältäen kolme IPAa, yhden APAn ja gluteenittoman oluen. Alkoholittomia oluita oli listan mukaan ainoastaan Hartwallin Nikolai, mutta valikoimasta löytyy myös alkoholittomat valko- ja punaviinit.
Alkuruoaksi meille suositeltiin maissilastuja, joka kuulostaisi sopivan paremmin lätkämatsin ja oluen kaveriksi, mutta valitsemamme O'Learysin Super Snacks -kori sisälsi hyviä pieniä naposteltavia alkuihmetykseemme. Maissilastut olivat maissilastuja, mutta harva ravintola niillä on ennenkään edukseen erottunut. Yllätykseksemme sekä salsa että guacamole olivat erittäin tuoreen oloisia ja niiden kaverina oli vielä perinteinen ranskankerma. Huonommat salsat ovat yleensä todella vetisiä, mutta O'Learysin salsa oli kiinteähköä ja salsaan oli saatu hyvä chilipotku. Lisäksi korista löytyi mozzarellatikkuja, cheddarjalopenoja sekä porkkana- ja selleritikkuja, jotka ajoivat asiansa. O'Learysin erikoisuutena on tarjoilla kaikille korillinen popcorneja. Olimme kuitenkin tulleet illastamaan, joten popcorn-koriin emme koskeneet. Super Snacks -kori olisi omimmillaan muutaman oluen kera Boston Bruinsin peliä katsoessa.
Tarkoituksenamme on aina kokeilla erilaisia ruokia ja listalta myös löytyi meille uusi tuote: OUMPH! Pääruokina tilasimmekin vegaanin OUMPH! Fajitaksen sekä talon suosituimman burgerin, Boston Celtic Cheese Burgerin. Olimme ainoastaan kuullut sanan OUMPH! aiemmin, mutta emme ollenkaan tieneet minkälainen tuote on kyseessä. OUMPH! Fajitas -annos oli koottu vehnätortillan päälle. Annoksessa oli salaattia, guacamolea, salsaa, tuoretta korianteria, limeä ja OUMPH!:ia. OUMPH! on ulkonäöltään ja koostumukseltaan erehdyttävästi kanamaista, mutta vegaanituotteiden perinteinen mauttomuus osoittautui myös OUMPH!:in heikkoudeksi. Annoksen maut koostuivat limestä, korianterista, guacamolesta ja aiemmin mainitsemastani hyvästä salsasta. Kokonaisuutena annokseen oli saatu hyvät tuoreet maut.
Toisena pääruokana söimme perusvarman burgerin. Meille suositeltiin talon myydyintä Boston Celtic BBQ Cheese Burgeria, eikä turhaan. Burgerin pihvi oli laadukas ja vaikka pihvi ei ollut aivan medium, siihen oli jätetty hyvä pieni punoitus, puhtaan parillan maku ja mehukkuus. Hampurilaisen cheddar ei ollut mitään McDonalds-napalmia, vaan ihan oikea laadukas cheddarviipale. Annoksen lisukkeena oli tuoreen makuista coleslawia ja ranskalaisia. Ruokajuomana nautimme Brooklyn Lageria, joka sopi hyvin varsinkin burgerin kaveriksi.
Siitä huolimatta että emme syöneet ainuttakaan popcornia, ranskalaisia ainoastaan maistelimme ja osa OUMPH! -annoksestakin jäi syömättä, olimme saaneet vatsamme aivan täyteen. Alunperin tarkoituksena oli ottaa kaksi erilaista jälkiruokaa, mutta olimme tuottaneet ruokahäviikkiä jo omalta osaltamme tarpeeksi ja näin ollen tilasimme ainoastaan yhden jälkiruoan. Jälkiruoaksi valikoitui Mexican Fried Ice Cream, jonka jäätelöpallo oli jotenkin saatu friteeratun taikinakuoren sisälle. Friteeratun jäätelöpallon lisäksi koko annos oli rakennettu friteeratun taikinalevyn päälle. Kinuskikastikkeella kuorutettu annos oli todella makea niin kuin jälkiruoka saakin olla. Friteerattua taikinaa oli mielestämme vähän liikaa ja annoksessa olleen kermavaahdon funktiota emme täysin ymmärtänneet.
Seuralaiseni selkäranka oli jo tässä vaiheessa illallista katkennut ja näin ollen hän tilasikin omaksi jälkiruoakseen Boston Coffeen, joka sisälsi kerma- ja pähkinälikööriä. Valinta osoittautui oivaksi vaihtoehdoksi perinteiselle Irish Coffeelle. Itse tyydyin tuplaespressoon, joka toimii aina ruoan sulattelijana.
Ennakko-odotuksiin nähden Iso Omenan O'Learys -käynti oli kokonaisuutena erittäin hyvä. Ravintolaan saapuessamme meitä ei tervehtinyt paistorasvan haju, vaan iloinen tarjoilijatar. Yllätyimme todella positiivisesti ravintolan siisteydestä sekä raaka-aineiden tuoreudesta ja laadukkuudesta. Palvelu oli erittäin ystävällistä, todella nopeaa sekä henkilökunnan toiminta oli ystävällisen rentoa ja luontevaa. O'Learys ei tarjoile fine diningia, mutta on erittäin hyvä vaihtoehto urheilua ymmärtävien illallispaikaksi.
Väliotsikoihin poimitut lainaukset ovat TableOnlinen asiakkaiden jättämiä kommentteja käynnistään O'Learys Iso Omenassa.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.