Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on useille yrittäjille iso kynnys. Entä jos hommaa ei olekaan. Miten pääsen eroon? Työntekijälle pitää maksaa kuukausipalkka ja tellit ja verot. Työntekijälle pitää hommata tietokone ja kännykkä jollei työntekijä tuo niitä itse niin kuin nykyään BYOD -trendin mukaisesti tuodaan (Bring Your Own Device) ja saadaan pieni lisäkorvaus omien työkalujen käytöstä. Työtilat pitää olla ja moni yrittäjä tekee usein töitä kotoa käsin. Työtuoli ja pöytä pitää hommata. Kuluja syntyy vaikka ensimmäistä palkkaakaan ei ole ehtinyt maksaa eikä tuloja tullut.
Ensimmäisen työntekijän palkkaamisen sijasta kannattaa minun mielestä ensin säästää vähän pesämunaa. Jos joku menee pieleen, et joudu kassakriisiin. Kannattaa olla tilillä sen verran rahaa, että voit maksaa molempien parin kuukauden palkan. Kannattaa myös opetella työnantajuutta seuraavin työllistämismuodoin:
1. Tilaa alihankintaa toiselta yrittäjältä
Toiselta yrittäjältä alihankintaa tilaamalla työllistät yrittäjän. Hyvä tässä muodossa on, että voit sopia tuntihinnan ja työmäärän etukäteen.
Kun opettelet tilaamaan alihankintaa toiselta, opit kertomaan mitä haluat, opit arvioimaan tarvittavan työn määrän ja opit laskemaan kannattavuutta. Voit usein laskuttaa oman työsi sekä alihankkijan työn. Parhaassa tapauksessa molemmista jää katetta.
Useimmat yrittäjät työllistävät muitakin yrittäjiä.
2. Työllistä tuntitöinä
Tuntitöitä tekevän kanssa voit tehdä nollasopimuksen. Eli työsopimuksen, jossa et lupaa yhtään työtuntia. Näin olet enemmän turvassa. Kaikki isot yritykset käyttävät nollasopimuksia. Nollasopimus tarkoittaa sitä, että teet työsopimuksen, muttet lupaa työtä. Näin et sitoudu mihinkään. Eräs kaverini on ollut 7 vuotta töissä Iltalehdellä ilman ainuttakaan työtilausta. Ei siinä ole mitään väärää. On vain etukäteen sovittu, että voi tulla töihin jos molemmille sopii. Etukäteen on jopa sovittu tuntipalkoista.
Jos tiedät, että hommaa on, voit myös sopia isommasta tuntikiintiöstä.
3. Työllistä osa-aikaisena
Työntekijän voi palkata myös osa-aikaisesti. Monelle äitiyslomalla olevalle sopii etätyö tai osa-aikatyö. Opiskelijat tarvitsevat myös työtä. Voit sopia vaikka 10h per kk minimin. Näin kulusi eivät nouse kohtuuttomiksi, vaikka töitä ei olisikaan. Huomaa, että minimistä vähentäminen vaatii aina työsopimuksen muuttamista. Siksi nollasopimus on yrittäjälle turvallisempi, eikä tarvitse omasta kukkarosta maksaa jos töitä ei olekaan.
4. Tilaa freelancerilta
Freelancer on työntekijä, jonka kanssa sovitaan usein könttäkorvaus eli urakkakorvaus. Se on eräänlainen yrittäjyyden ja työntekijyyden välimuoto.
Itse en tiennyt ekaa työntekijää palkatessa, että voisi myös osa-aikaisena palkata. Nykyään jos palkkaisin ensimmäistä työntekijää, ottaisin ekat työsopparit joko alihankintana, freelancerina tai nollapohjalla. Korkeintaan osa-aikaisena. Harkitsisin myös Ukko.fi tyylisen laskutuspalvelun kautta työllistämistä tai freelancereiden käyttöä.
Työnantajuutta oppii vain harjoittelemalla. Kirjoista lukemalla ei kasveta johtajaksi.
Menestystä elämääsi!
Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä
Kirjoitettaessa soi Uuno Turhapuron mietelmät - Työ https://www.youtube.com/watch?v=RW4CnLB4ylc
1 kommentti
Anonyymi
5.12.2021 10:32
Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me
Vastaa kommenttiin