Aloitimme keräämään tiimiä alkuvuodesta 2015. Taustalla oli epäonnistumisen kokemus kun 1996 syntyneet tiimiläiset olivat puolivälieriissä hävinneet ruotsalaisille 2 vuotta aikaisemmin 10-0. Historia määrittää meitä. Se oli todella rankka paikka monille ja asetti Leijonatiimin rakentamiseen kovia haasteita. Toinen tapahtuma 1997 ja 1998 syntyneiden kavereiden historiassa oli, kun he voittivat mm hopeaa. Porukassa oli häviäjiä ja voittajia ja tästä piti rakentaa voittajatiimi.
Tiesimme, että haastavaksi turnauksesta tulee, kun omassa kotihallissa media myös painaa päälle ja yleisöltä tulee kovat paineet voittaa.
Huipputiimissä kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa
Tiimissä oli sekä aikaisempia häviäjiä, että aikaisempia voittaiia. Päätimme panostaa mentaalivalmennukseen. Päätimme tutustua paremmin toisiimme, että tunnemme paremmin ja toisemme ja johtoryhmän jäsenet. Tiimiläiset saivat paritehtäviä ja lähtivät yhdessä tekemään uusia juttuja. Muutamat lähtivät Samu Haberin ja Sunrise avenuen mukaan Saksaan. Toivat oppia siitä mitä on itsensä peliin laittaminen ja minkälaista on vetää täysiä. Samu Haber lahjoitti pojille kitaran. Siinä luki "Pitäkää kivaa ja vetäkää täysii!" tästä tulikin sitten joukkueen slogan. Se on myös hyvä oppi:
"Useimmiten jos sä haluat menestyä, niin sulla pitää olla hauskaa ja pitää vetää täysii. - Jukka Jalonen"Tätä slogania kertasimme ja usein treeneissä muistutimme itsellemme, että miten tekemisestä saadaan hauskaa ja miten tästä otetaan kaikki ilo irti. Tätä treenattiin ja haastavissa tilanteissa palautettiin mieleen ilo, hauskuus ja täysiä vetäminen.
Yle seurasi pelaajien valmentautumista tiiviisti ja tämä osaltaan auttoi pelaajia tottumaan median jatkuvaan läsnäoloon. Osa pelaajista kävi yöpymässä pari päivää metsässä ja toivat sieltä oppeja minkälaista on oman mukavuusalueen ulkopuolelle meneminen ja miten siihen tottuu. Teetimme tehtäviä, missä menivät epämukaavuusalueelleen haastaviin tilanteisiin. Kaikki nämä kuvattiin Ylelle. Median läsnäoloa oli tarkoituksella paljon jotta pelaajat tottuivat siihen.
Kuka olen? Miten reagoin? Miten tiimikaveri reagoi? Miten suhtaudun onnistumiseen? Miten reagoin pettymykseen?
Iso juttu pelaajille oli kun OpTeamin Melina Niemi teetätti jokaiselle pelaajalle luonneprofiilin ja siitä tuli pelaajille 20 sivuinen raportti. Tästä pelaajien itsetuntemus kasvoi. Pelaajat oppivat miten reagoin, miten käyttäydyn.
MBTI luonnetestissä jaetaan pelaajat neljään eri väriin: punainen, keltainen, vihreä, sininen. Minkälainen henkilö on reagoidessaan hyviin tai huonoihin asioihin. Punainen saattaa esimerkiksi pienestäkin menettää hermot ja alkaa raivoamaan tuomarille. Vihreä saattaa vastaavassa tilanteessa vain käpertyä ja olla hiljaa. Tästä testistä ja keskusteluista opimme enemmän elämää ihmisenä ja pelaajana.
Toinen kova juttu tiimiläisille oli, kun loimme leijonien menestyksen portaat. Tärkeää sen luomisessa oli, että menestyksen portaat ei ollut mikään mun tekemä tai konsultin tekemä menestyksen portaat, vaan nimenomaan se, että pelaajat itse loivat omat menestyksen portaat. Tiimityönä mietimme mitkä asiat saa meidät menestymään. Tämä taulu sitten laitettiin hallille pukukoppiin näkymään ja siitä jokainen pystyi tarkastamaan miten me ajattelimme, että me onnistumme. Parhaiten menestyksen portaat toimivat juuri silloin, kun itse pääsee vaikuttamaan tekemiseen. Kun tekee itse, niin sitoutuu ja on pohtinut asioita ja hankalan tilanteen tullen muistuu helpommin mieleen, miten tällaisessa tilanteessa menestyvä tiimiläinen käyttäytyy.
Leijonien menestyksen portaat
1. Hetkessä eläminen
Tässä ja nyt nauttien
Ei ole eilistä ei ole huomista
Menestys lähtee jokaisesta itsestä
Jokainen voi vaikuttaa tiimin henkeen omilla sana valinnoilla. Eleillä ilmeillä.
2. Valmistautuminen
24h ennen peliä jokainen omalla tavallaan. Tietyt yhteiset jutut, mutta jokaisella oma vapaus ja tyyli valmistautua peliin.
Jokainen omalla tutulla tavallaan.
Pitää elää niin kuin huippu-urheilija.
Tee niitä asioita, mitkä palvelee hyvin tiimityöskentelyä, tiimin toimintaa. Voi kavereiden kanssa käydä vaikka ulkona, mutta kuitenkin muistaa käyttäytyä kuin huippu-urheilija, "ettei lähe lapasesta."
3. Luottamus
Luottamus omaan itseen ja luottamus koko tiimiin
Luottamus yhteisiin menestymismahdollisuuksiin
Itseluottamuksen nostaminen ja kannustaminen on johtajan tehtävä. Pitää olla rohkaiseva ja kannustava.
Haastavaa luottamuksessa: miten pelaaja voi luottaa toiseen? "Vihreälle" tämä on helppoa. "Punaiset" ja "keltaiset" ovat vähän säätäjiä ja häslääjiä ja usein esim pakkipari lähtee luontaisesti helposti auttamaan toista pakkiparia vaikka toinen ei edes pyytäisi. Viisikossa pelaamisessa oman paikan pitäminen on tärkeää.
Älä mieti muitten hommia. Luota tiimiläisiin. Koko peli menee muuten raskaaksi ja sähläämiseksi. Auta vasta pyydettäessä. Luota muihin.
Urheilussa on vaativaa kun Ruotsia vastaan oli taustalla peikko, että hävittiin aina aikaisemmin. Usein myös hävittiin vuoden aikana. Vihdoin elokuun alussa olimme todella lähellä voittaa ruotsi ekaa kertaa. Tämä lisäsi itseluottamusta ja pian voitimme ruotsin.
4. Sietäminen
Vaikeat hetket
Erilaiset persoonat
Miten käsitellään sairastapaukset, epäonnistumiset? Pitää vaan sietää ja ei saa hyytyä, vaikka jäädään häviölle maali tai kaksi. Ei aleta siltikään sooloilemaan omaa peliä vaan pelataan yhteispeliä ja omaa paikkaa.
Henkilöprofiilit auttoivat ymmärtämään toisia pelaajia.
Esimerkiksi yks pelaaja ei ollut kovin suosittu pelaaja muiden keskuudessa. Tämän pelaajan kanssa oli jatkuvasti jotain häslinkiä ja muut pelaajat olivat kertoneet että jotain oli taas tapahtunut. Kerran tapahtuman jälkeen soitin varmaan neljä pelaajaa läpi. Luotin kaveriin. Kentällä ja treeneissä kaveri oli ahkera treenaamaan. Taustalla oli kuitenkin tapahtuma, mikä oli tapahtunut pari vuotta aiemmin. Muiden tiimiläisten kanssa totesimme , että tämä ihminen ei tule muuttumaan ja hän pelaa nyt jotain roolia ja vaikkei aina tervehdi kaikkia ja haluaa olla kännykän kanssa enemmän kuin muut, niin hänet on silti otettava tiimiin mukaan ja hyväksyttävä sellaisena kun on. Päätimme, että emme yritä muuttaa tätä "hankalaa kaveria" vaan hyväksymme hänet sellaisena kun hän on. Antaa hänen syödä yksin. Antaa hänen olla tervehtimättä. Hyväksytään.
Pian tilanne muuttui ja kaveri huomasi, että hänet hyväksytään. Hän lopetti syömästä yksin ja tuli mukaan muiden kanssa samaan pöytään. Kun me muut muutimme ajatteluamme ja hyväksyimme tämän kaverin ja niin tämä muutti myös kaverin käyttäytymistä. Toisissa et voi muuttaa mitään muuta kuin omaa suhtautumistaan häneen.
5. Rohkeus
Uskalla onnistua
Vahvuudet esiin
Jos sä haluat olla oman toimialan paras, ni sun pitää olla rohkea ja sun pitää uskaltaa onnistua.
Varman päälle pelaamisella ei voi ikinä voittaa. Kun sä meet äärirajoille. Vähän epämukavuusalueelle, niin aina ei voi onnistua, mutta sitten kun sä onnistut, sä oot parempi ku koskaan ennen.
Epämukavuusalueille pitää uskaltaa mennä, uskaltaa kannustaa. Pyrimme palautteessa aina löytämään pari juttua mikä meni hyvin. Näytettiin onnistumisia. Vahvistettiin onnistumisia. Virheitä tulee aina ja niiden palautteessa keskityimme siihen, miten tiiminä voisimme toimia paremmin ja jätimme yksilösuoritukset kommentoimatta. Kun on huippuvastustaja vastassa, niin varmasti meillä tulee virheitä, mutta niin tulee vastustajilla ja vastustajalla tulee varmasti enemmän virheitä kun meillä.
6. 100%
All out kaikki irti.
Kaveria ei jätetä
Jos me voitetaan voitetaan joukkueena. Jos hävitään hävitään joukkueena. Ei puhuta toisista pahaa tai ei ollenkaan kommentoida.
Jalosen johtamisen työkalut
Jalonen kertoo, kirjaavansa aina siniseen kirjaa ylös ketkä ei pysty pelaamaan keskenään tai mitkä asiat toimi ja mikä on palaute joukkueelle. Kirjaan ylös omia huomioita pelistä ja sieltä on hyvä plärätä asioita esiin koska ei niitä voi muistaa.
Kirjaan ylös tilastot, niistä opin esim historiasta ja kun huomasin, että pojilla peli paranee jatkuvasti 2 ja 3 eriä kohden niin otin tämän puheeksi ja sanoin, että ei pidä ainakaan ekassa pelissä hävitä peliä, koska meidän peli paranee. Jos me voitetaan eka erä, niin me voitetaan todennäköisesti koko peli.
Muita menestykseen vaikuttavia tekijöitä
Rekrytointikyky
Kommunikointikyky ja viestintä -> avoin keskustelukulttuuri. Kaikessa ihmisten välisessä tekemisessä. Myös esimies - työntekijä. Pyri valmentamaan yksilöä. Jaa vastuuta. Delegoi esim veskarien valmentajalle veskarien palautteen käsittely yms. Suu pitää saada auki.
Sitoutuminen. Tätä ei tarvinnut korostaa. Hyväksynkö jos rooli muuttuu? Sitoudunko esim miten somessa toimitaan yms.
Johtavien henkilöiden esimerkki, johtoryhmä. Johtajiston pitää olla ammattimainen kentällä ja kentän ulkopuolella. Pitää olla kovia johtajia ja esimerkkejä esim Aho tai Koivun Mikko, joka saa muut mukaansa.
Jokaisen arki omassa seurassa vaikuttaa. Miten treenaatte. Miten asennoituu. Miten 24h vuorokaudessa ammattimaisesti tekee duunia kuten huippu-urheilija? Johtaja ei oo itsekäs. Hyvä johtaja välittää muista. On esimerkillinen. Muut ottavat mallia.
Kärsivällisyys, kyky reagoida.
Huumori ja nauru
Ei tekosyitä (vastuunkanto, virheen myöntäminen, ei tekosyitä)
Roolit vahvuuksien mukaan.
Vaikeuksien ja hyvien aikojen ennakointi. (Tappioputki, miten se katkaistaan? Voittoputki, miten se pidetään yllä?) Etukäteen näiden pohtiminen.
Autonomian ja hallinnan tunne(työrauha on tärkeää työntekijöille. Ei kyttäämismeininkiä.)
Delegointi(luottaminen, vastuun jakaminen)
Jokainen saa ja uskaltaa olla oma itsensä. Erilaisuuden hyväksyminen)
Vaatimustaso. Haasta omaa itseä. Valmentajan pitää haastaa. Vähän pitää potkia persuuksille treeneissä. Joukkueen sisäinen vaatimustaso pitää olla kova.
Arvostus ja kunnioitus.> jokainen on tärkeä. Yhdessä johtoryhmä valmentajat huolto lääkärit
Rehellisyys ja oikeudenmukaisuus. Esim keskustelu uuden pelaajan rekrytoinnissa kun pelaaja kysyy "Mitä sä oot aatellu mun rooliks?" Vaikka pelaaja haluis jotain, ni ei pidä ladata pelaajille yliodotuksia ja luvata huippupaikkaa mutta sitten peluuttaa huonommassa kuitenkin. Mieluummin kertoa rehellisesti: "Jos sä pelaat tosi hyvin, ni sä pääset kolmosketjusta kakkoseen." Peliaika on ansaittava.
Huipputiimissä kokonaisuus on enemmän kuin osiensa Summa.
Menestystä elämääsi! Muistiinpanot Kasvu Open seminaarista, Jukka Jalosen puheenvuorosta.
Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä
Kirjoitettaessa soi Enigma - Boum-Boum (Chicane Club Version)
1 kommentti
Anonyymi
5.12.2021 10:30
Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me
Vastaa kommenttiin