Dubai, Burj Al Arab, on hotelli, jossa on luksusta yllin kyllin. Se on hotelli, missä on vain sviittejä. City päätti selvittää, miksi tätä purjehotellia kutsutaan maailman ainoaksi 7 tähden hotelliksi.
Maailman korkeimpien hotellien listalta kolmatta sijaa pitää Burj Al Arab (321 m), sitä korkeampia ovat vain maailman korkein hotelli JW Marriott Marquis Dubai (355,35 m) sekä Rose Tower joka myöskin on Dubaissa.
Dubain rannikolta 280 metriä merelle ulottuvalla tekosaarella sijaitseva maailman kuvatuin rakennus on arkkitehti Tom Wright taidonnäyte. Dubain ikoninen 321 metriä korkea hotelli on korkeampi kuin Eiffel-torni ja vain 60 metriä Empire State Building -rakennusta matalampi. Hotellin rakennusprojekti alkoi suunnittelulla vuonna 1993 ja huipentui avajaisiin vuonna 1999. 2016 vuonna saarelle tulee uusi laajennus, kun suomalainen Marinetek toimittaa sinne uuden laiturialueen.
Hotellin designissa on haettu Arabialaista tunnelmaa ja hyödynnetty loisteliaasti neljää elementtiä: maata, ilmaa, tulta ja vettä. Valtavan kokoinen lasikuidusta kudottu purje hohtaa valkoisena päivällä auringon kirkkaudesta ja yön pimeydessä purje on upea valotaideteos Dubain tähtitaivasta vasten.
Hotelliin saapumisen voi hoitaa tyylillä. Hotellilla on oma helikopterilentokenttä ja maailman laajin valikoima Rolls Royce -luksusautoja, joita hotellin vieraana voit tietenkin käyttää lentokenttäkuljetuksiin. Jokaisessa kerroksessa on oma respa ja 24 h henkilökuntaa valmiina auttamaan mitä ikinä keksitkin tarvita. Helikopterikenttää voit tietenkin lainata, jos haluat käydä vaikkapa Dubain yllä helikopterikierroksella. Autolla saapuville hotellin sisäänkäynnillä on vastassa upea suihkulähde sekä neljä tulipalloja syöksevää tornia, joiden tulen heijastuksen välke hotellin lasiseinästä saa aikaan optisen harhan, ja yöllä tulitaideteos näyttää siltä kuin hotelli olisi liekeissä.
Luksushotellin sisustus huokuu Arabialaista vaurautta
Hotellin pääaulaan johtavien rullaportaiden välissä on valokuiduin valaistu vesiputous ja valotaideteos, johon muodostuu valon ja veden tanssiessa uniikki kaleidoskooppimainen efekti.
Vesi on muutenkin elementtinä läsnä hotellissa. Hotellin kylpylässä vierailija voi viihdyttää itseään uimalla altaassa, jonka reuna päättyy merinäköalaan ja näyttää siltä kuin uima-allas jatkuisi ikuisesti. Hotellissa on kolme akvaariota, joista kaksi on pääaulan seinämällä ja yksi pyöreä akvaario on maailman upeimpiin luokitellussa Osteriravintola Al Maharassa.
Katso 360 video.
Hotellin pääaulassa olevan maailman korkeimman (180 metriä) atriumin suihkulähde suihkuttaa vettä jopa 42 metrin korkeuteen. Vesi on läsnä myös hotellihuoneissa, sillä jokaisessa hotellin sviitissä on tietenkin oma poreallas, jonka saat tilattua tarvittaessa täyteen shampanjaa. Sitähän jokainen luksukseen tottunut silloin tällöin tarvitsee ;)
Materiaaleissa ei olla säästelty
Raha tuoksuu hotellin joka puolella. Lattioissa on käytetty 30 erilaista marmoria, kaikenkaikkiaan 24000 neliömetriä marmoria ja jopa maailman harvinaisimpia marmoreita mitä käytti mm. Michelangelo marmoriveistoksissaan. Luksusfiilistä tuo myös kaikki hotellin 1965 neliömetriä 24 karaatin lehtikultaa.
Järjettömän iso Royal sviitti
Huoneiden koossa ei ole Burj Al Arabissa säästelty. Kahden hengen Deluxe Sviitti on vaatimattomat 170 neliömetriä, mutta suurimmat Royal Suite ovat jopa 780 neliömetriä. Oppaamme kertoo, että useimmat tulevat hotelliin lomalle yhdeksi tai muutamaksi yöksi, mutta kerran yksi asiakas varasi Royal Suiten koko kuukaudeksi.
Royal Suitet sijaitsevat hotellin 25 kerroksessa ja on super VIP tyypeille sopivan tasoinen luksushotellihuone. Omasta respasta avautuva jättimäinen sisäänkäynti johtaa huikeaan marmoria säihkyvään halliin, mistä johtavat kullatut rappuset yläkertaan. Majasteetillinen ympäristö ylittää tavallisen kodin mukavuudet ja kaksikerroksisessa sviitissä on tietenkin oma yksityinen hissi kerrosten välillä. Mukavuutta lisää yksityinen leffateatteri, kääntyvä pylvässänky sekä edustustilat vieraiden viihdyttämiseen. Luksussviitissä on myös valtava vaatehuone, mikä yksistään on isompi kuin normaali hotellihuone. Yksityiskohtana mainittakoon, että hotellissa yöpyessä ja halvimmankaan 2500 euroa yö maksavien vieraiden ei tarvitse maksaa erikseen hotellin wifistä. Jokainen hotellin asukas saa käyttöönsä vierailun ajaksi myös 24 karaatin kullalla kullatun Ipadin, 93 kaapelitelevisiokanavaa. Arabian merelle avautuvan huikean merinäköalan saa tarvittaessa piiloon sähkökäyttöisten verhojen avulla.
Oppaamme valittelee, että molemmat Royal Suitet ovat varattuina, mutta päästää meidät katsomaan Presidential Suitea. Presidential Suitessa on 3 makuuhuonetta, hulppeat pukeutumistilat, edustustilat, oma baaritiski ja upeat näköalat. Kylpyhuoneessa löytyy tietenkin poreallas. Kävelen ympäriinsä kuvaamassa ja vahingossa eksyn hotellihuoneeseen. Monesti näitä sviittejä varataan yritysten tapahtumia varten.
Nälkäisille hotellista löytyy 24h kokkeja, jotka voivat järjestää romanttisen ilallisen huoneeseen. Hotellissa on myös 6 ravintolaa ja skybar, joissa jano ja nälkä lähtee.
Tapahtumia varten hotellista löytyy useita eri tiloja, missä voi järjestää kokkareita tai juhlia. Hotelliin voi tulla myös illalliselle. Kannattaa etukäteen varatessa tarkistaa kuinka paljon pitää vähintään kuluttaa illan aikana, koska minimikulutussumma saattaa olla yllättävänkin iso.
Rantaelämästä voi nauttia omalla yksityisellä beachilla tai hotellin takapihalla olevalla uima-altaalla. Lapsiperheitä varten hotellissa on oma Kids Club. Samaan Jumeirah hotelliketjuun kuuluu myös Jumeirah Beach Hotel sekä Wild Wadi vesipuisto, jonne pääsee hotellilla näppärästi kuljetuksella.
Faktoja:
- korkeus 321 metriä
- hotellissa on käytetty 1965 neliömetriä 24 karaatin lehtikultaa - bling bling !
- 24000 neliömetriä marmoria
- rakentamisessa käytettiin 9 miljoonaa kiloa terästä
- hotellissa on 43446 neliömetriä lasia
- rakentamisessa käytettiin 70 000 kuutiometriä betonia
- rakennusta oli rakentamassa 3500 ihmistä
- tekosaari on rakennettu 280 metriä rannikolta ja sinne johtaa kaareva silta
- rakennuksen perustukset on paalutettu 250 palkilla jotka menevät 45 metriä meren alapuolelle
- suunnittelu alkoi vuonna 1993, avajaiset pidettiin 1. joulukuuta 1999
- ellipsin muotoisessa suihkulähteessä on 20 000 litraa vettä
- jokaisessa sviitissä on oma poreallas
- hotellin akvaariossa on 50 erilaista kalalajia
- hotellissa on 28 000 eri valaisinta
- maailman korkein artium, yli 180 metriä korkea
- 202 luksussviittiä
- 42 yhden hengen deluxe sviittiä
- 28 kahden hengen deluxe sviittiä
- 18 panoraama sviittiä
- 4 klubisviittiä
- 6 diplomaattisviittiä
- 2 presidenttisvitttiä
- 2 Royal Sviittiä, 780 neliötä
- Burj Al Arab Jumeirahia hallinnoi Jumeirah Group, maailmanlaajuinen luksusyritys. Jumeirahin omistaa Dubai Holding. Jumeirahilla on hotelleja ja resortteja mm. Dubaissa, Abu Dhabissa, Kuvaitissa, Bakussa, Bodrumissa, Frankfurtissa, Lontoossa, Mallorcalla, Malediiveillä, Shanghaissa sekä Roomassa.
Lopuksi nappaamme pienet drinkit aulabaarissa ja jatkamme matkaa superluksuksesta häikäistyneenä hotellin omalla autokyydillä yksityistä beachia pitkin ja palaamme tavallisten turistien seuraan.
Lue edellinen osa 3/5: Ennen tämä kaikki oli aavikkoa.
Seikkailu Dubaissa jatkuu.
Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä
City, Eat, TableOnline, Improve Media, Vivas