KYSYMYS: Perheessä eletään ruuhkavuosia. Lapset on pieniä, vauvakin viisi kuukautta, mutta meillä riidellään liikaa tai ainakin tuntuu riitaiselta. Ollut ehkä liiankin helppoa aikaisemmin. Nyt rahahuolia, kiirettä, omia toiveita, yhteisiä toiveita, toiveita toiselle. Liikaa monenlaista. Viimeinen, ehkä isoin ongelma on, että emme saa mitä haluamme. Emme ehdi mitä haluaisimme. Ja ikävintä, että tarvitsisimme toiselta tukea moniin eri asioihin, joita joudumme tai haluamme tehdä, mutta toinen ei ehdi tai jaksa kannustaa tai tukea puolisoa.
Apua tarvitaan! Eilen sanoin puolisolleni: “meillä on mun mielestä neljä vaihtoehtoa: minä tarviin apua tai sinä tarviit apua tai me tarvitaan apua tai tässä rämmitään ja selvitään tai ei”.
Puolisoni ei halua puhumaan vieraalle ihmiselle omia asioita. Tuntisi olon ikäväksi, jos joku kyselisi jotain. Itse olen valmis ja halukas yksin tai yhdessä tai päästän mielellään puolisoni yksinkin minne vaan saamaan apua.
VASTAUS: Tuntui toiveikkaalta lukea tätä lähettämääsi kysymystä. Siinä on jotakin päättäväistä. Kuvaisin sitä halulla taistella sen puolesta, minkä koet itsellesi tärkeäksi ja arvokkaaksi. Elätte juuri sitä vaihetta vauvaperheessänne ja parisuhteessanne, jolloin tuntuu, että aika ei riitä mihinkään. Lapsiperheen arjen pyörittäminen vie voimia. Taloudelliset vaikeudet stressaavat ja saattavat kiristää pinnaa myös parisuhteessa. Riidat saavat helposti potkua kiireestä, väsymyksestä, asioiden paljoudesta ja huolista.
Hyvänä ja kannustavana asiana pidän sitä, että teillä on yhteisiä ja toisianne koskevia toiveita henkilökohtaisten toiveittenne lisäksi. Mielestäni se kertoo jotakin suhteenne jatkuvuudesta ja tahdostanne sitoutua toisiinne. Mitä siitä ajattelet? Pohdit, että viimeisin isoin ongelma on kenties siinä, että ette saa, ettekä ehdi sitä mitä haluaisitte. Jäinkin miettimään, miten se helpottaisi elämäänne, että saisitte haluamanne? Auttaisiko se jaksamaan paremmin yhteistä arkea?
Joskus hyvällä arkielämän organisoinnilla, vastuiden jakamisella ja molempia tyydyttävillä sopimuksilla päästään sitä kohti, mitä halutaan. Toisaalta olisiko tässä elämäntilanteessanne hyvä jättää asiat hautumaan ja ottaa ne esiin sitten kun niiden toteuttamiseen on realistisemmat mahdollisuudet? Sen aikaa voisi pyrkiä nauttimaan niistä asioista, jotka perheessänne ja parisuhteessanne on kohdallaan juuri nyt.
Kirjoittamasi pohjalta voisin ajatella, että parisuhteessanne on paljon hyvää vuorovaikutusta, joka sisältää molempien toiveiden, odotusten ja tarpeiden jakamista. Ratkaisemattomienkin pulmien kanssa voi oppia elämään. Keskinäisissä ristiriidoissa on tärkeää, että niistä voidaan keskustella meidän yhteisinä ongelmina, jotka sitten aiheuttavat molemmissa erilaisia tunteita.
Kirjoitat painokkaasti, että tarvitset/tarvitsette apua. Parisuhteenne on merkityksellinen sinulle ja miehellesi! Jos miehesi ei ole vielä halukas lähtemään kanssasi ammattiauttajalle, voit hakeutua avun piiriin yksinkin. Sekin voi auttaa teitä molempia, että pääset keskustelemaan ongelmistanne ulkopuolisen kanssa. Voit ottaa yhteyttä esimerkiksi lähimpään Perheasiain neuvottelukeskukseen. Aloitteellisuutesi yhteisten asioiden puolesta saattaa rohkaista myös miestäsi lähtemään liikkeelle.
Kaikkea Hyvää toivottaen,
Perheneuvoja Elisabeth