KYSYMYS: Olen 25-vuotias nainen. Olemme seurustelleet mieheni kanssa neljä vuotta, josta puolitoista vuotta naimisissa. Alusta alkaen olemme riidelleet paljon. Toisaalta kun on mennyt hyvin, senkin olemme näyttäneet selvästi. Avioliiton aikana riidat ovat pahentuneet: tosi fyysisiä riitoja, haukkumista, halveksumista, puhumattomuutta.
Viime kesä toi tullessaan muutoksia kun muutimme aivan eri puolelle Suomea töideni perässä. Alku sujui hyvin, kai jotenkin ajattelimme, että muutokset olisivat uusi alku myös suhteellemme. Pian asiat muuttuivat kuitenkin yhtä huonoon tilanteeseen kuin aiemminkin. Lisäksi mieheni sai kuulla saavansa töitä toiselta paikkakunnalta. Suunnittelimme elämäämme sen mukaan, että elämme viikot erillämme ja viikonloppuisin mies ajaa tänne kotiimme. Kuitenkin hetki ennen töidensä alkamista mies lähti reissuun ilmoittamatta tarkemmin suunnitelmistaan, minne menee ja milloin tulee.
Hänestä ei kuulunut mitään. Sitten noin viikon jälkeen eräänä päivänä kun tulin töistä, mies oli muuttoauton kanssa tullut paikalle ja tyhjännyt kodista kaiken itselleen kuuluvaksi luokitelleen: toisinsanoen kaiken elektoniikan koko talosta pyykinpesukoneineen, mikroineen, tv:neen ja tietokoneineen. Myös lamput hävisivät katosta. Allekirjoitimme eropaperit emmekä olleet tekemisissä.
Yritin tosin aluksi ottaa yhteyttä mieheen, mutta turhaan. Kävin jo mielessäni läpi eroposessia. Kahden kuukauden kuluttua mies alkoi ottaa yhteyttä ja tuli nöyrällä mielellä käymään. Hän teki paljon voittaakseen minut takaisin. Kun näin lopulta kävi, tuntuu nyt että arki on muuttunut jälleen pelkäksi riitelyksi.
Riitelemme suurimman osan viikonlopuista, kun näemme ja nykyään myös suurimman osan arkiviikoista, vaikka emme töiden takia näekään. Vuorovaikutus välillämme on kankeaa. Apua tuntuu olevan vaikea saada yhdessä koska asumme viikot erillään ja perheneuvonnassakin ajat ajoittuvat viikolle. Tämänhetkinen tilanne tuntuu vaikealta ja ahdistavalta. Pohdin jälleen paljon eroa. En tiedä mitä tulisi tehdä. Väkivaltaa ei kuitenkaan ole asumuseron jälkeen ollut..
Epätoivoinen, 25
VASTAUS: Kuulostaa siltä, että yhteinen elämänne on ollut vaihtelevaa ja suurelta osin myrskyistä koko suhteenne ajan. Erityisen huolestuttavaa on mainitsemasi fyysinen käsiksi käyminen. Positiivista on se, että väkivalta on viime aikoina pysynyt poissa. Onko se merkki hiukan paremman riitelytavan oppimisesta? Vaikuttaa siltä, että eron aikana miehesi - ja varmaan sinäkin - pohditte suhteenne hyviä ja huonoja puolia ja päädyitte sitten yrittämään yhdessä uudelleen. Teillä on nyt mahdollisuus kokeilla, saatteko suhteenne toimimaan.
Jokainen pari saa aikaan riitoja tai mykkäkouluja. Olennaista on kiinnittää huomiota riitelytapoihin. On tärkeätä oppia tunnistamaan omia tuntemuksiaan. Mistä huomaan, että kiukkuni menee kohta yli rajojen niin, että alan huutaa, loukata, haukkua tai jopa käydä käsiksi? Miltä minusta alkaa tuntua vähän ennen sitä? Tuossa tilanteessa sydämen syke kiihtyy, verenpaine kohoaa, adrenaliinia virtaa elimistöön ja hengitys tihenee. Koko keho alkaa jännittyä ja alkukantaisesti valmistautua taisteluun tai pakoon. Siinä olotilassa ei enää tule sanotuksi mitään järkevää. Kun oppii tunnistamaan tätä tapahtumasarjaa itsessään, pystyy riittävän aikaisin ottamaan aikalisän eli poistumaan toiseen huoneeseen tai ulos. Ulkona on syytä pysyä jonkin aikaa, jotta saa kunnolla rauhoitetuksi itsensä. Takaisin toisen luo voi palata sitten, kun on ehtinyt miettiä, mitä oikeastaan haluaa sanoa ja miten. Jos riita alkaa leimahtaa uudelleen, tarvitaan uusi aikalisä.
On tärkeätä sopia etukäteen siitä, että kesken jäänyt asia puhutaan loppuun aikanaan, kummankin rauhoituttua. On myös selvää, että se, joka ottaa tilanteessa aikalisän, ei ole riidassa häviäjä eikä voittaja. Hän vain ottaa vastuun omista tunteistaan.
Syvemmällä tasolla on tarpeen miettiä, mikä teitä riitelyttää. Millaisia tunteita kummallakin on sisällään? Pettymyksiä, hylätyksi tulemisen pelkoa, mustasukkaisuutta, kaipausta toisen luo, huomion tarvetta...? Voisiko tunteitaan ja tarpeitaan ilmaista riitelemättä? Jotkut onnistuvat keskustelemaan tai ainakin aloittamaan keskusteluita sähköpostitse. Silloin kirjoittaja ehtii rauhassa miettiä, mitä haluaa sanoa, eikä lukijakaan purskauta heti ulos ensimmäistä reaktiotaan. Oli keskustelutapa mikä tahansa, ilmaiskaa myös myönteisiä asioita. Hyvä palaute kannustaa eikä lannista.
Terveisin Päivi, perheneuvoja
4 kommenttia
AAAAAAAAAAAAAAAAaaaa
18.2.2014 19:05
Aika usein riitojen ja erimielisyyksien alla on todella syviä tunteita toista kohtaan. Siksi kai tuntuu niin hullulta, miksi riitelevät pariskunnat pysyvät yhdessä.
Ratkaisun tilanteeseen löydätte itsestänne, jos molemmat vain haluavat parantaa tilanteen.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Yksinkin voi olla
19.2.2014 10:13
Kuullostaa ihan siltä että ero olisi paikallaan. Jos luottamuspula jo alkaa vaivaamaan tässä vaiheessa, niin erillään asuminen voi tuoda jatkossa lisää ongelmia (pettäminen). Tuollaisessa suhteessa kärsii myös mielenterveys - ja yleensä ollaan vain yhdessä sen takia ettei tarvitse olla yksin. Mutta olisiko kuitenkin parempi ilman parisuhdetta jos se on rankkaa riitelyä? Erimielisyyksiä varmasti tulee, joka suhteessa, mutta että jatkuvaa/kovaa riitelyä? Onko se tervettä? Tuskin. Mitään ei vanhempana kadu niin paljon kuin hukkaan heitettyä aikaa nuoruudessa - älä tuhlaa aikaasi turhaan pelleilyyn vaan elä omaa elämääsi niinkuin se hyvältä tuntuu, eikä tarvitse kokoajan miettiä ja pähkäillä mitä toinen ajattelee. Terveessä suhteessa ei tarvitse edes kyseenalaistaa koko suhdetta!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Dromopoda
19.2.2014 20:12
Kuulostaa tutulta, itse elin vastaavassa tilassa 11 vuotta, ja meillä tilanne päättyi riidan haastajan saiarastuttuaan masennukseen, kaikkeni yritin ja totesin ettei enää koskaan palata yhteen, sillä tiedän x-pulisoni olevan sairas, ja jollei ihminen tunnusta sairauttaan, niin ei hän koskaan siita selviä, asia olisis erikseen jos myöntäis sairauden ja hakis siihen apua.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
20.2.2014 00:15
Ero auttaa aina. Maailmassa on ihmisiä jotka osaa riidellä rakentavasti ja rakkaudella.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin