Änkyttävä Mooses ja Hämähäkkimies!

  • Kimmo Laakso

Tänään alkaneen Lens Politican huominen tärppi on Michael Barnettin ohjaama dokumentti tosielämän elastisista (Real Life Super Heroes). Superheroes (Andorra, klo 18:30) kertoo taviksista, jotka syystä tai ilman syytä haluavat toimia vapaaehtoisina järjestyksenvalvojina kaduilla. Nämä tyypit -useimmiten söpöjä kotikutoisia kalsari-asuja käyttäviä miehiä - näyttävät näkökannasta riippuen säälittäviltä luusereilta tai sympaattisilta apatiantappajilta. Ohessa muutama merkintä katsottuani Superheroesin.

Tämä on osin noloa, toisinaan mielenkiintoista ja välillä puuduttavaa.

RLSH-supersankareita on maantieteellisesti siellä täällä Yhdysvaltoja, arvioiden mukaan joitakin satoja. Mieleenpainuvimpia tyyppejä on dokumentissa monta, mutta jostain syystä mieleeni jäi Brooklynin RLSH:t sekä Life-alter egoa käyttävä juutalainen mies joka on myös RLSH- supersankari. Supersankariuden perusedellytys on jonkinlainen vajaus, luuserius, elämätön elämä. Musta aukko toimii motivaattorina. Juutalaisilla on monta nimitystä häviäjän hahmolle: nudge, schlepper, schmendrik ja schlimazel. Kun juutalainen Joe Shuster vuonna 1938 loi Supermies-hahmon hän loi tälle myös alter-egon: Clark Kent. Kent on kömpelö ja ujo, sellainen josta käytetään myös nimitystä klutz, kömpelys. Tietystikään Supermies ei ole klutz. (Toisaalta Captain Klutz on MADissa ilmestynyt parodia supersankareista, vähän kuin meikäläinen Peräsmies).

Brooklynissä asuva, ennenkin tässä blogissa vieraillut Simcha Weinstein on juutalainen rabbi, joka työkseen tutkii juutalaisuuden vaikutuksia populaarikulttuuriin. Eräs hänen kirjansa Up,Up, and Oy Vey tutkii juutalaisuuden ja supersankaruuden suhdetta. Ja tulos: monet supersankarit Hulkista Hämikseen syntyivät juutalaisten kädestä.

Miksi? Oliko änkyttävä Mooses todella esikuva Hämähäkkimiehelle?
Weinsteinin mukaan supersankarit astuivat sarjakuviin toisen maailmansodan kynnyksellä. Weinsteinin mukaan Goebbels ei tykännyt Supermanista. Se toi liiaksi mieleen Friedrich Nietzschen.
Mutta Weinsteinin mukaan sarjakuvien yli-ihmiset olivat luonteva ratkaisu juutalaisille amerikkalaisessa poliittisessa tilanteessa 1930-40-lukujen taitteessa.

"Juutalaisvastaisuus oli osa amerikkalaisuutta silloin, valitettavasti. Itseasiassa tämä aikakausi oli Yhdysvaltain historian juutalaisvastaisinta. Natsien sympatisoija Fritz Kuhn Saksalais-amerikkalaisesta liitosta marssi monissa kaupungeissa mukaan lukien Supermiehen luoneiden Jerry Siegelin ja Joe Shusterin kotikaupunki Cleveland. Huippuyliopistoihin ei päästetty juutalaisia jne..."Weinstein kirjoittaa.

Joten luonteva ratkaisu nuorille juutalaisille sarjakuvapiirtäjille oli piirtää sarjakuvia taviksista jotka puhelinkopissa muuttuvat muskelimasoiksi. Tässä loogisessa fantasiassa yli-ihminen pelastaa maailman -eikä polje sitä saappaisiinsa.

Superheroes-dokumentin katsoja ei voi olla ajattelematta: ne jotka eivät 2010-luvulla osaa piirtää tietävät ainakin kuinka tarttua spandeksiin!

Kirjoitettaessa soi Revolting Cocks Fire Engine

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi