Wikipedia kerää lahjoituksia ja toimii lahjoitusvaroin. Suomessa on kuitenkin kiellettyä kerätä rahaa vastikkeetta ilman rahankeräyslupaa.
Poliisi tutkii Wikipedian rahankeruuta ja eilen Suomen Poliisi on lähettänyt Wikipedian Admineille kyselyn toiminnan rahankeruuluvista.
Suomessa on sallittua:
- myydä tuotetta ennakkoon ja kerätä rahat etukäteen
- myydä yrityksen osakkeita (tiettyyn rajaan asti)
- kerätä rahaa etukäteen ja toimittaa tuote jälkikäteen
Suomessa on sallittua:
- rahankeruu jos on rahankeruulupa (anottava erikseen)
Suomessa on kiellettyä:
- rahankeruu ilman lupaa ja vastiketta
Wikipedian ilmoitus:
" Hyvä Wikipedian lukija: Taataksemme riippumattomuutemme emme koskaan tule näyttämään mainoksia. Emme ota vastaan valtioiden tukea. Pysymme toiminnassa keskimäärin 15 € kokoisilla lahjoituksilla. Nyt me pyydämme apua. Jos jokainen tätä lukeva lahjoittaisi 2 €, varainkeruumme olisi ohi yhdessä tunnissa. Me olemme pieni voittoa tavoittelematon organisaatio, jolla on maailman top5:een kuuluvan verkkosivuston kulut: palvelimet, henkilöstö ja ohjelmistot. Wikipedia on jotain erityistä. Se on kuin kirjasto tai puisto, jonne kaikki voivat mennä ajattelemaan ja oppimaan. Jos Wikipedia on hyödyllinen sinulle, käytä pieni hetki ja auta pitämään se käynnissä ja mainoksista vapaana vielä yhden vuoden. Kiitos. "
Joukkorahoitus on suomessa siis sallittua, mutta joukkolahjoitus ei ole sallittua ilman lupaa.
Wikipedian kannattaisi siis hakea suomessa rahankeräyslupa, jotta suomen Wikipedian sivuja ei takavarikoida.
Aika erikoista.
Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä
3 kommenttia
Ilkka Lavas
8.2.2014 11:46
Mesenaatti.me kirjoittin taannoin tällaisen avoimen kirjeen Mikael Jungnerille:
Hyvä kansanedustaja Mikael Jungner,
Viitaten A-Studiolle antamaanne haastatteluun ja kaavailemaanne lakialoitteeseen:
Pyydämme, että kun jatkossa puhutte rahankeräyslainsäädännön uudistamisaloitteen yhteydessä joukkorahoituksesta, niin käyttäisitte yleisnimikkeen JOUKKORAHOITUS sijaan termiä LAHJOITUSPOHJAINEN JOUKKORAHOITUS. Tämä siksi, että kaikki muut 3 joukkorahoitusmuotoa ovat täysin mahdollisia Suomen nykyisen lainsäädännön puitteissa, eivätkä edellytä rahoituksen hakijalta rahankeräyslupaa tai muutosta vallitsevaan rahankeräyslainsäädäntöön.
TARKENNUKSEKSI
Joukko- eli yhteisörahoitusta on olemassa neljän kaltaista: VASTIKE-, OSAKESIJOITTAMIS-, LAINA- ja LAHJOITUSpohjaista.
Rahankeräyslainsäädännön muuttaminen helpottaisi siis pelkästään lahjoituspohjaista joukkorahoitusta, joka sekin on jo mahdollista nykylainsäädännön puitteissa - joskin monimutkaisempaa toteuttaa, koska sen toimeenpaneminen edellyttää hakijataholta voimassa olevaa rahankeräyslupaa.
Keskustelua rahakeräyslupakäytännön tarpeellisuudesta tai tarpeettomuudesta ei tulisi sekoittaa keskusteluun joukkorahoituksesta yleisesti tai sen mahdollisuuksista Suomessa. Tämä on harhaanjohtavaa ja antaa yleisölle kuvan siitä, että joukkorahoitus ei muka olisi nyt mahdollista Suomessa tai siihen liittyisi ristiriitoja vallitsevan lainsäädännön kanssa.
Myös Kicstarterissa, samoin kuin kaikissa maailman vastikepohjaisissa joukkorahoituspalveluissa edellytetään vastikkeen tarjoamista - tämä huolimatta siitä edellyttääkö ko. maan laki rahankeräyslupaa vai ei. Vastikkeissa on oma jujunsa. Ne tekevät kampanjasta dynaamisen, toimivat hyvinä koukuttajina, sitouttavat rahoittajia ja niiden tarjoaminen pistää kampanjan tekijään / rahoituksen saajaan hyvästi ryhtiä.
LOPUKSI
Emme tällä kirjeellä halua ottaa kantaa siihen tulisiko rahankeräyslainsäädäntöä uudistaa ja miten. Toivomme pelkästään, että lain uudistamispyrkimysten keppihevosena ei käytettäsi harhaanjohtavasti joukkorahoitusta - huolimatta siitä että joukkorahoitus onkin kuuma ja dynaaminen rahoitusala, joka mainitsemalla saadaan helposti mediahuomiota.
Tällä hetkellä on olemassa ainakin kaksi menestyksekkäästi toimivaa suomalaista joukkorahoituspalvelua - osakesijoittamispohjainen Invesdor.fi ja vastikepohjainen Mesenaatti.me. Asiantuntemattomasti annetut lausunnot ja niihin pohjautuva uutisointi vahingoittavat huomattavasti mm. niiden toimintaa suomalaisen joukkorahoituksen pioneereina.
Ystävällisin terveisin,
Tanja Jänicke, Pauliina Seppälä, Marko Tanninen
Yhteisörahoituspalvelu Mesenaatti.me Oy
Vastaa kommenttiin
gozamite
9.2.2014 13:50
Wikipedialla tai sitä julkaisevalla Wikimedia foundationilla ei taida olla työntekijöitä Suomessa? Eli kyseinen pyyntö lahjoituksista on vain suora käännös jotakuinkin koko maailmassa julkaistusta wikipedian kampanjasta. Ei siis mitenkään erikoista... mutta totta on se että kannattaisi hankkia lupa tuolle kampanjalle!
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
5.12.2021 10:33
Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me
Vastaa kommenttiin