Reijo Lahtonen on auttanut metsämiehiä jo toistakymmentä vuotta. Neljä vuotta sitten hän aloitti Suurisavotta -hankkeen, jossa haetaan oikeutta ja korvauksia metsän myyjille oikean hinnan saamiseksi niille, joilta tuomittu puukartelli on saanut ostettua puuta alihintaan. Mitä voimme oppia Suurisavotta -hankkeesta?
1. Älä ikinä anna periksi
Ensimmäiset 3 vuotta oli pelkkää turpiin ottamista. Media ja osa puunmyyjistä sekä vastapuoli ruokkivat epäuskoa. Siltikään Reijo tiimeineen ei antanut periksi. Jos itse uskot ja tiedät, että oikeus on mahdollista saavuttaa, niin puske vaan sisulla läpi harmaan kiven. Mikään ei ole sinulle este vaan ainoastaan hidaste. Neljäs vuosi oli yhtä onnistumisia onnistumisien perään. Medianäkyvyyttä tuli ja metsänomistajat innostuivat lähtemään mukaan hakemaan oikeutta.
2. Perinteiset toimintamallit on heitettävä roskakoriin
Perinteisellä toimintamallilla tehtäessä kanteen tekemiseen menee puolesta päivästä kahteen päivään. Tietojen hankkiminen on työlästä ja aikaa vievää. Reijo Lahtonen tiimeineen kehitti uudenlaisen menetelmän, jolla he toimivat täysin sähköisesti.
“Toimimme täysin sähköisesti ja haemme kaikki tarvittavat tiedot y-tunnuksella suoraan Verohallinnolta.Nyt korvausvaatimuksia tuli 1058 ja niiden tekemiseen meni 22minuuttia. Perinteisillä lakimiestoimistojen menetelmillä tähän olisi mennyt jopa 5,7 vuotta ja jos ne olisi halunnut saada yhdessä päivässä tehtyä, projektiin olisi tarvittu 2115 lakimiestä.
“ - Reijo Lahtonen
3. Opettele kuuntelemaan ei -sanaa, mutta älä silti anna periksi
Kun tietopyyntöä tehtiin verohallinnolle, verottajan kanssa puhelu meni kutakuinkin näin:
"Eei ei ei ole mahdollista ei ei ei ei. Pitkä hiljaisuus. Ei ei ei. Ei onnistu."
Loppujen lopuksi tietolupa järjestyi.
Tässä videolla team Suurisavotta fiilistelee pääuutisten ääressä kanteiden jättämispäivän saavutuksia.
Tsekkaa lisää Suurisavotta -hankkeesta www.suurisavotta.fi
Menestystä elämääsi! Älä ikinä anna periksi!
Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä