Design on muutakin kuin pelkkää kauneutta. Design on parhaimmillaan hyvää elämää, toimivuutta ja estetiikkaa. Naisille opetetaan jo nuorena, että kauneuden takia pitää kärsiä. Olen eri mieltä. Kauneuden takia pitää nähdä vaivaa, mutta kauneus on parhaimmillaan luonnollista, esteettisesti miellyttävää ja korostaa niitä vahvuuksia, joita halutaan korostaa.
Design fail -tarinoita näemme joka päivä
Olet varmasti törmännyt tilanteeseen, jossa ovenkahvaa painaessasi ovenkahva ei painu vaan ovea pitikin työntää ja tunnet olosi tyhmäksi. Design fail. Kahvikannun viimeinen tippa valuu pitkin nokkaa ja pannun kylkeä alas. Design fail. Ovenkahvasta työntäessäsi ovi ei aukea, koska painat oven väärästä reunasta. Hississä ykköskerrokseen mennään painamalla numeroa kaksi. Energiaa kuluu hukkaan kun hissiä pysäytellään turhaan. Design fail työntyy arkeemme ja kärsimme kauneuden vuoksi.
Nykyaikainen design on toimivaa. Designin tehtävä on muotoilla asiat, esineet ja palvelut niin, että elämän laatu paranee. Kauneuden takia kannattaa nähdä vaivaa, jotta elämä on parempaa.
Menestystä design ja muotoiluhankkeisiisi ja elämään!
Pysäyttämätönkin voi joskus hajota. Kun verottaja, velkoja tai kuka tahansa yrittää tuhota sinut kokonaan ja pysyt silti hengissä, tiedät mitä pysäyttämättömyys todella merkitsee. Olen ollut yrittäjänä 17-vuotiaasta lähtien. Aluksi kaikki oli kivaa ja jännittävää.
Vuoden 2002 alussa olin 23-vuotias. Olin juuri tullut armeijasta, ja IT-kupla oli puhjennut. Armeijan ansiosta olin fyysisesti hyvässä kunnossa. Yrityksessäni oli silloin 17 työntekijää. Firmani oli kuitenkin IT-kuplan vuoksi joutunut kassakriisiin. Se ei ollut kiva juttu.
En saanut nukuttua, kun en tiennyt, miten saan maksettua palkat. Olin henkisesti täysin rikki. Hajosin. Melkein sekosin. Jouduin tekemään valinnan kahdesta huonosta vaihtoehdosta. Annanko yritykseni ajautua konkurssiin? Vai yritänkö jatkaa kaikesta huolimatta? Konkurssi olisi tahrannut maineeni ja luottotietoni. En halunnut konkurssiyrittäjäksi.
Sisälläni heräsi pysäyttämättömyyden kipinä. En halunnut antaa periksi. Mietin, mikä on pahinta mitä voi tapahtua, jos yritän pelastaa yritykseni. Konkurssi. Jos pelastusoperaationi epäonnistuisi, yritykseni ajautuisi konkurssiin ja saisin luottohäiriömerkinnän. Sama lopputulos molemmissa vaihtoehdoissa.
En ollut kiinnittänyt omaa asuntoani yritykseeni. Yksityinen omaisuuteni oli siis turvassa. Laskin, että saan yritykseni pelastettua, kun supistan henkilöstöä jahoidamme melkein valmiit keikat hyvin loppuun saakka. Sovin maksuajoista verottajan ja muiden velkojien kanssa. Yksi velkojista haki huonekalujamme velkojaan vastaan. Irtisanoin 12 henkilöä vastaamaan töiden määrää. Säästin kaikesta mahdollisesta. Jätin itseltäni monen kuukauden palkat maksamatta.
Saneerausjakso päättyi vihdoin 14 kuukautta myöhemmin, kun sain maksettua viimeisen verorästin. Kynä putosi kädestäni lattialle. Lysähdin kasaan. En ollut antanut periksi. Selvisin elämäni suurimmasta haasteesta. Se oli minulle raju todellisen elämän kauppakorkeakoulu.
Jouduin antamaan kenkää läheisille ystävilleni. Kalossinkuvan persaukseen sai myös lapseni kummisetä. En ollut käynyt ”Näin irtisanot ihmisiä oikein” -kurssia enkä kassakriisijohtamisen peruskurssia. Selvisimme silti.
Jatkoin yrittäjänä saneerauksen jälkeen. En lannistunut. Annoin yrittäjyydelleni uuden mahdollisuuden. Selviytymiskokemukseni antoi minulle rohkeutta.
Sinulle pysäyttämättömyys voi olla periksiantamattomuutta. Se voi olla myös määrätietoista toimintaa: säännöllistä itsetutkiskelua, itsesi johtamista, kehittämistä ja kehittymistä sekä muiden johtamista. Pysäyttämättömyys on sitä, että kohtaat haasteesi mahdollisuuksina oppia. Suojaat itsesi taloudellisesti. Et ota sellaisia riskejä tai haasteita, joista et usko selviäväsi.
Sinulla on vain yksi elämä. Elä se.
Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä, yrittäjyyskirjailija