Saappaanheiton ja saunomisen maailmanmestaruuskisat ovat jo ihan normaalia toimintaa. Suomi niittää mainetta jatkuvasti itse kehitetyillä uusilla urheilulajeilla. Tässä kolme oudointa.
1. Eukonkannon maailmanmestaruuskisat
2. BBC: Kännykänheiton maailmanmestaruuskisat
BBC uutisoi suomen kännykänheiton maailmanmestaruuskisoista.
Vuonna 2000 kehitetyssä kännykänheitossa on tärkeää heittopituuden lisäksi myös tekniikka, jolla kännykkää heitetään.
Perinteinen maailmankuulu suomalaislaji Kännykänheitto ja Känny MM kisat tähtäävät olemaan v. 2017 kovin uusi talviurheilulaji.
Kisat järjestetään kansallismaisemissa Saimaalla 11.maaliskuuta 2017. Kisapaikkana on maaginen huurteisten vesien ympäröimä Olavinlinna.
Kännykänheitto on kevyt ja moderni suomalainen laji, joka sopii kaikenikäisille. Siinä yhdistyvät kierrätysfilosofia ja leikkimielisyys reippaassa urheiluhengessä.
Miksi kännykkää lennätetään?
Kuten tunnettua, Suomi on matkapuhelimien kotimaa ja suomalaiset ovat aina olleet tunnettuja kännyköistään. Matkapuhelin on oleellinen osa meitä. Sen kautta saa yhteyden mihin tahansa maailman kolkkaan, mutta kiperissä tilanteissa akusta loppuu virta tai mielitietty ei vastaa.
Voi olla, että henkilö, jonka puhelua odottaa, ei soita lupauksistaan huolimatta. Toiveet, odotukset, intohimot ja turhaumat kohdistuvat kännykkään.
Kisavälineet
Kisoissa heitetään oikeilla ja alkuperäisillä matkapuhelimilla, ja vain niillä. Ilmoittautumisen yhteydessä moni on kertonut halukkuudesta heittää oma kännykkä menemään ja mieluiten niin, ettei sitä enää löydä. Käynnyköiden paino on vuosien mittaan keventynyt. Kännyköiden sätelyjen haittavaikutuksia on tutkittu entistä enemmän. Heittäjät valitsevat niistä sen mikä tuntuu kädessä mukavalta tai mikä miellyttää silmää. Koulukuntia tuntuu selkeästi olevan kaksi: joidenkin mielestä painavampi lentää pidemmälle kuin kevyempi ja päinvastoin.
Kännykänheitto puhuttelee ja kiinnostaa ihmisiä kaikkialla maailmassa. Yhtälailla me ihmiset olemme samankaltaisia kulttuuri- tai kielitaustasta riippumatta. Matkapuhelin on mahtava keksintö, jolla tavoitamme toisiamme mistä vain ja joka lyhentää etäisyyksiä välillämme. Huumori on toinen ihmisiä maailmanlaajuisesti yhdistävä tekijä ja se on osa
tätäkin lajia. Myös lapset tuntuvat olevan riemuissaan, kun saavat luvan puolesta heittää kisoissa arvokasta kännykkää.
Maailmanennätyksen on kiskaissut Rantasalmelainen Ere Karjalainen vuonna 2012 hienolla 101,46 metrisellä heitolla.
3. Patjalaskun maailmanmestaruuskisat
Patjalasku eli Mattress Slide -laji syntyi 2010-luvun alkupuoliskolla Turun Cumulus-hotellissa, jossa lajin kehitti työmatkalla ollut hollantilainen kansanterveystieteen professori Jan Kees van der Rutten. Laji syntyi puolivahingossa, kun pahoista vatsavaivoista kärsinyt professori päätti turvautua äärimmäisiin keinoihin tukalan olonsa helpottamiseksi.
”Kyllä me respassa vähän ihmeteltiin, kun professori liukui patjalla alas rappuja keskelle kiinalaista turistiryhmää”, muistelee Turun Cumulus-hotellin vuoropäällikkö Kiti Latvanen. ”Siinä oltiin ensin kaikki vähän huuli pyöreänä, kunnes nauru alkoi raikaa ja kiinalaisten kamerat räpsyä. Pian oltiin koko porukka jonossa kokeilemassa patjalaskua”, hän jatkaa.
Sekä yksilö- että joukkuelaji
Patjalasku on vielä varsin tuntematon laji, joka kuitenkin kasvattaa suosiotaan koko ajan. Mattress Slidea voi harrastaa sekä yksin että joukkueena. Joukkuekilpailu lasketaan suorissa portaissa ja siinä laskijaa tai laskijoita avustaa F1-tyylinen tasannetiimi, joka sujuvoittaa patjan kääntämistä kerrosten välillä. Yksilökilpailu lasketaan kierreportaissa, joissa voidaan päästä jopa 8 km tuntivauhtiin portaiden jyrkkyydestä riippuen.
Kunnon varusteet ovat kaiken A ja O
Mattress Slide on mitä suurimmissa määrin välineurheilua. Patjojen liukuominaisuudet ovat keskenään hyvin erilaisia. ”Uimapatja luistaa hyvin, mutta sillä on suuri riski puhjeta kesken kisan. Yleisin laskuväline lienee ihan tavallinen vaahtomuovipatja, joita laskijat toisinaan tuunaavat kiinnittämällä pohjaan paremmin liukuvaa materiaalia, kuten jätesäkkejä”, kertoo van der Rutten. ”Jotkut laskevat myös runkopatjalla josta on irrotettu jalat, mutta sen kuljettaminen radan yläpäähän on haastavaa ja hidasta”, hän jatkaa. Vuonna 2015 laskettiin ensimmäiset koko perheen Mattress Slide -kisat 160–200 cm leveillä parisängynpatjoilla Helsingin tuomiokirkon portailla. Laskuvälineen lisäksi on hyvä muistaa myös asialliset turvavarusteet, kuten kypärä.
Laji on tunnettu terveysvaikutuksistaan
Mattress Slide on paitsi hauskaa myös terveellistä. Lajin on tutkimusten perusteella todettu edistävän ruuansulatusta ja ehkäisevän osteoporoosia. ”Patjalasku nopeuttaa ruoansulatusta, parantaa verenkiertoa kaikkiin elimiin ja stimuloi ruoansulatuskanavan lihaksia, mikä auttaa elimiä toimimaan tehokkaammin. Laskun aikainen tärinä puolestaan vahvistaa luustoa ja ehkäisee näin osteoporoosia”, kertoo van der Rutten. Lisäksi patjalaskulla on todettu olevan huomattavia positiivia vaikutuksia sekä laskijoiden että katsojien henkiseen hyvinvointiin.
Ilkka O. Lavas
Patjalaskija
1 kommentti
Anonyymi
5.12.2021 10:29
Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me
Vastaa kommenttiin